UKRAINA

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
cianbo

Kontaktowanie:

Re: UKRAINA

Post autor: cianbo » sob kwie 30, 2011 3:59 pm

W czerwcu 2010 byłem na Ukrainie z żoną i córką. Granicę przekraczaliśmy w Zosinie a potem kierunek na Krym. Na granicy żadnych problemów. Jedynie co to długo próbowali odczytać cały nr na ramie ale w końcu przyszedł jakiś wyższy stopniem i machnął ręką. :lol: Przez całą Ukrainę nie miałem ani jednej kontroli drogowej a stoi ich naprawdę sporo. Na drodze wszyscy ostrzegają długimi światłami o tym, że niedaleko stoi drogówka. Moim zdaniem lepiej się nie wygłupiać tylko jechać jak lokalesi. Tym bardziej, że zdarzają się konkretne wyrwy w pozornie dobrej drodze i taki miejscowy wie gdzie zwolnić. :wink:
Za to przy wyjeździe było wesoło, bo długo musiałem ukraińskim celnikom tłumaczyć, że nie wywozimy nawet ani jednej paczki fajek. :lol:
LR Discovery 300tdi '96 - Sprzedany!

Awatar użytkownika
anubisms
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: anubisms » pn maja 02, 2011 8:02 am

KarolSawiak pisze:Policjant na Ukrainie jak ostatnio przeliczałem z ichnich pieniędzy na nasze to zarabia coś koło 1200zł na rękę . Z łapówek utrzymuje swojego przełożonego i siebie :D . Jak wcześniej pisałem - raz dasz , a za 20 km Cie zachaltują to powiedz że wcześniej już dawałeś . Często puszczą , ale sprawdzą przez papugę . Jak nie dawałeś ,a powiedziałeś że dałeś to ten trzeci co Cie zatrzyma puści Cie w samych skarpetach .
W ubiegłym roku zrobili rotację, milicjantów z zach UA przerzucili na wschód i odwrotnie, patrol musi ze swojej dniówki oddać na komendzie 2000-3000 UAH więc przed południem następuje pogrom obcokrajowców szczególnie tych zmierzających w kierunku granicy i nie opędzisz się kilkoma hrywnami, walą z grubej rury, najlepiej do obiadu unikać tras tranzytowych a szczególnie ich skrzyżowań potrafi stać tam 4-5 patroli na raz więc nikogo nie pominą. Jazda w stanie wskazującym to 1000-2000 UAH do łapy zależnie od zdolności negocjacyjnych, czasami wystarczy "wartościowy" podarok, ja opędziłem się GPSem za 100 zł. I jak kolega napisał wyżej nie wolno pyszczyć, jak nie zapłacisz tych 100UAH przy pierwszym zatrzymaniu to się ustawią na trasie i na 100 km zapłacisz 10x tyle łącznie z podaną informacją na przejścia graniczne że jesteś przemytnik a tam to już jest inna zabawa.

NUREK MAV - zależnie od panujących warunków atm, jeśli będzie sucho to da się objechać w 1 dzień choć kilka punktów dostępnych jest pieszo lub pojazd 4x4 napędzany owsem :D, po deszczach czasami lepiej jechać korytem strumienia niż tzw "drogą". W II połowie lipca lub na początku sierpnia będę dokładnie w tym rejonie to możemy się zmówić na "zwiedzanie", mogę służyć za przewodnika, choć pewnie 1 tydzień pobytu moja nivka spędzi w SPA u lokalnego Kaszpirowskiego od VAZa :D
Внедорожник я купил
Вот и всё, что нужно мне: полный привод, полный бак, Мои руки на руле.

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » pn maja 02, 2011 6:15 pm

anubisms - Dzięki za info i jak nic nie da ciała to sie odezwe...
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » pt maja 27, 2011 10:15 am

Krym
Gdzie można sie tam spodziewać najmniej ludzi w sezonie (nad morzem), przy okazji tak, by można było zaparkowac możliwie najbliżej morza?
Jak to wygląda z arbatską kosą?
Się te boćki nalatają... Elwood

jagódka

Post autor: jagódka » pt maja 27, 2011 11:13 pm

Na krótki popas nad Morzem Czarnym mam taką fajną miejscówkę kawałeczek za Sudakiem. Plaża co prawda oficjalna i nawet płatna ale miejscowych i turystów tam bardzo niewielu. Plusem jest parkowanie 20m od morza i buda, gdzie do późnej nocy można kupic zimny browar. Na wzgórzach podupadła farma wiatraków.
44°48'35.14"N
35° 6'30.75"E

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”