Trasa na południe Francji - którędy i jak ze stacjami

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
marcin-gaz
Kontaktowanie:

Trasa na południe Francji - którędy i jak ze stacjami

Post autor: marcin-gaz » czw sie 18, 2005 8:53 pm

Zapytanie moje jak w temacie

we wrześniu bede jechał na południe Francji sam dól okolice Cannes, nicea, te okolice

myslę o trasie przez niemcy do strasburga bo ta trase mam wmiare opracowana bo juz jeździłem ale co dalej

Sprawy są dwie:
pierwsza to jak jechać żeby najlepiej wyszło ?? ?? ?? może jest jakis atlas internetowy co se trase wyznacze z postojami, stacjami itd...

druga ważniejsza dla mnie gdzie znajde po trasie stacje paliw i oczywiście jak z cenami paliw tam teraz, a co NAISTOTNIEJSZE, gdzie trafie stacje z GAZEM i jak ceny gazu we Francji i w niemcowni ?? ?? ??

bede wdzieczny za wszelką pomoc, wyjazd odległy ale 1800 kilosów więc warto wcześniej sie przygotować
widze światełko w tunelu........ koniec remontu blisko :-)))))
www.bracia-gaz.neostrada.pl

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pt sie 19, 2005 9:37 am

hmm.. przez Strasbourg to troche naokolo. Ja jechalem przez Turyn, a wczesniej chyba Salzburg. Z lpg nie jest rozowo, ale znajdziesz, cen nie pamietam, bo nie tankowalem....

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » czw wrz 01, 2005 7:58 pm

Ja wlasnie wrocilem z poludnia. Jesli chcesz do Cannes to lepeij jechac przez Wlochy. A jesli koniecznie chcesz na Strasbourg to masz ponizej moja rozpiske opracowana przed laty jako ze jezdzimy tam od 15 lat Tylko ze ta trasa jest dla Ciebie troche naokolo:

ZGORZELEC

NIEMCY
4 BAUTZEN
DRESDEN
CHEMNITZ
9 HOF dir. MUNCHEN
BAYREUTH
NURNBERG
6 HEILBRONN
5 KARLSRUHE
MULHOUSE

FRANCJA
A36 BELFORT dir. PARYŻ
BESACON
DIJON
A6 CHALON S-SAONE
VILLE FRANCHE S-SAONE
A7 LYON
MARSEILLE dir.
VALENCE
ORANGE (skręt )
i tutaj nie jedziesz na Montpellier tylko na Marseille i troche wracasz w kierunku Lazurowego Wybrzeza.
Francja jesli jedziesz autostrada platna to z LPG nie ma problemu stacje sa co 20km, ceny troche wyzsze niz na normalnych stacjach i duzo wyzsze niz np przy supermatkecie (tu tez jest gaz, przynjamniej przy Carrefour)
Cena ok 0,6euro za litr, ale tego nie jestem na 100% pewny. Jesli chodzi o autostrade to chyba ok 0,7euro w Niemczech podobnie ale nie wiem czy na wszystkich stacjach maja LPG. i stacje nie sa tam tak gesto polozone tzn sa i przerwy po 90km miedzy jedna a druga.

Jeszcze wracajac do trasy to lepiej przez Wlochy bo dystans jest mniejszy.
Albo jesli chcesz to jedz jeszcze dalej na poludnie, Wybrzeze jest bardzoej dzikie, i tansze przy okazji niz Lazurowe.
Tyle jakby co to pytaj jeszcze...

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » czw wrz 01, 2005 8:09 pm

Dokladnie, o wiele fajniejsze wybrzeze jest w kierunku granicy hiszpanskiej, a juz zupelnie bajeczne to Atlantyk - okolice Bordeaux oraz Bretania - dla mnie bomba.

Awatar użytkownika
marcin-gaz
Kontaktowanie:

Post autor: marcin-gaz » czw wrz 01, 2005 8:14 pm

grzes pisze:Ja wlasnie wrocilem z poludnia. Jesli chcesz do Cannes to lepeij jechac przez Wlochy. A jesli koniecznie chcesz na Strasbourg to masz ponizej moja rozpiske opracowana przed laty jako ze jezdzimy tam od 15 lat Tylko ze ta trasa jest dla Ciebie troche naokolo:

Jeszcze wracajac do trasy to lepiej przez Wlochy bo dystans jest mniejszy.
Albo jesli chcesz to jedz jeszcze dalej na poludnie, Wybrzeze jest bardzoej dzikie, i tansze przy okazji niz Lazurowe.
Tyle jakby co to pytaj jeszcze...
Własnie miałem wrócic do tematu i go reaktywować

trasy przez Austrie troszke sie boje bo jej nie znam i nie wiem czy gdzies na jakies góry spore sie nie wpakuje.

natomiast jeśli masz porównanie i możesz opisać jazde w tym kierunku w okolice Cannes to jaki to czas podróży zależnie od obranej trasy i wariantu podróży.

jak jedziesz na raz całą trase , czy z postojem i noclegiem, ogólnie jak do tej pory to jeżdziłem w okolice strasbourga we francji i potem na paryż, natomiast na południe pierwszy raz, wiem że bratu wyszło przez Strasbourg około 1800 kilosów a dokładnie jade do Digne.

Proszę o wszelkie informacje i z góry dziekuje

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » czw wrz 01, 2005 8:19 pm

Bez postoju jest ciezko, raz przyszlo mi jechac w deszczu o dBordeaux (2200km chyba) - koszmar, nie wiem, jak dojechalem.
Austrii sie nie boj, bo nie ma czego, zreszta przeciez od czego jest atlas...
Fakt, ze przez Heilbronn jedzie sie szybko itd., ale autostrady we Francji sa drogie - pamietaj o tym. Lepiej ciagnac drogami krajwymi wzdluz autostrad - sa calkiem milutkie, no i cos zobaczyc mozna zawsze.

Awatar użytkownika
marcin-gaz
Kontaktowanie:

Post autor: marcin-gaz » czw wrz 01, 2005 8:23 pm

Misiek Bielsko pisze:Bez postoju jest ciezko, raz przyszlo mi jechac w deszczu o dBordeaux (2200km chyba) - koszmar, nie wiem, jak dojechalem.
Austrii sie nie boj, bo nie ma czego, zreszta przeciez od czego jest atlas...
Fakt, ze przez Heilbronn jedzie sie szybko itd., ale autostrady we Francji sa drogie - pamietaj o tym. Lepiej ciagnac drogami krajwymi wzdluz autostrad - sa calkiem milutkie, no i cos zobaczyc mozna zawsze.
dokładnie jadąc do Paryż anigdy nie płaciłem za autostrade
jakos drogami karjowymi zawsze

co do długości trasy to jedziemy w dwie pary więc i dwóch kierowców do jazdy na zmiany

pozatym nie mam doświadczenia w wyjazdach tak dalekicj mimo że po kraju kilometrów tłuke dużo

bede wdzięczny za każdą rade

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » czw wrz 01, 2005 8:35 pm

Co do jazdy to strategie moga byc rozne. My w tym roku do Francji jechalismy na dwa razy. Tzn dojechalem 150km od Lyonu czyli ok 1400km z Gliwic i spanie i potem reszta czyli ok 600 pod Hiszpanie. Jednak jechalismy z naszym najmniejszym i stad taki wybor. Z powortem pojechalem na raz tzn. na noc i potem w dzien. w sumie zajelo mi to 22h, jechalem autostrada. Drogi narodowe i departamentalne sa jak najbardziej ok, mnie jednak w tarkci podrozy zalezy zeby dotrzec z pkt A do B jak najlatwiej.
Koszt autostrady to ok 60 euro w jedna strone.
Stacje genaralnie sa. W maistach jak jedziesz to droga glowna jest czesto oznaczona toutes directiones lub autres directiones. Poza tym, drogi narodowe ida przez centra miast to jest upierdliwe. Jesli zalezy na czasie oczywiscie.
Co do drogi na Wlochy to sie nie wypowiem bo nie jechalem bardzo bardzo dawno temu jeszcze z rodzicami jako brzdac, nie wiem dokladnie na co tam sie jedzie... ale wiem ze jest krocej przynajmniej z Gliwic, nawet na samo poludnie. Jednak przez Niemcy jest szybciej.
Jadac "gora" mozecie zahaczyc o Prowansje, lawendy kwitnacej juz nie ma ale i tak jest tam pieknie i malowniczo. POlecam kupic atlas Michelin calej Francji zaznaczone sa w nim dorgi widokowe i nawet szutry.

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » pt wrz 02, 2005 8:41 am

marcin-gaz pisze:(...)trasy przez Austrie troszke sie boje bo jej nie znam i nie wiem czy gdzies na jakies góry spore sie nie wpakuje.
(...)
Nic nie bój i jedź przez Brenner jak mapa pokazuje. Jazda do Cannes z Łodzi dookoła Alp i doliną Rodanu to nieporozumienie - nadkładasz kilkaset kilometrów.
Pzdr. i szerokiej drogi :)
Ostatnio zmieniony pt wrz 02, 2005 2:16 pm przez zu-tec, łącznie zmieniany 1 raz.
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » pt wrz 02, 2005 12:19 pm

zgadza sięm jedź przez Brennero* lub Tarvisio jeszcze lepiej, mniejsze różnice wzniesień;
zdecydowanie nie jedź przez frycownię
via brennero wypadałoby się kierować na cortinę, a poza autostradą droga kręta i wysoko, ale za to mozna obejżeć tofana di roses i okolice tre cima di lavaredo jak dobra pogoda, co prawda od d.. strony ale zawsze :wink:

*ale kolega nie chce jechac autostradą, a za brennero ma zaraz płatną już makaroniarską.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pt wrz 02, 2005 12:54 pm

Kurde, nie pamietam nazwy przejscia, ale zaraz potem bylo pikne jezioro Garda - dla niego warto jechac przez Wlochy. Autostrada potem platna, ale niezbyt droga :)2
Co do wzniesien - przed granica wloska byl dlugi podjazd, ale jesli sie nie jedzie gazikiem, to w czym problem?

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pt wrz 02, 2005 12:56 pm

A co do Francji, to jeszcze mnie sie przypomnialo, ze najtansze paliwo mieli na stacjach przy Auchan i Intermarche, a najtansze sklepy mial Lidl :D
Jeszcze porownanie cen kempingow - Wlochy, nad jeziorem Garda, syf a toaletach - namiot, 3 osoby i auto - 22 ojro. Francja - ten sam zestaw, w kiblach czysciutko, kempingi zacienione - od 3,5 (!) do 10 ojro :)2

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » pt wrz 02, 2005 1:08 pm

lago di garda to rejon trento na południe, to jak się tnie z bolzano na trydent przez tyrol via autostrada;
a wydawało mi sie, ze marcin-gaz jedzie Gazem, a nie?
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » pt wrz 02, 2005 2:23 pm

Misiek Bielsko pisze:A co do Francji, to jeszcze mnie sie przypomnialo, ze najtansze paliwo mieli na stacjach przy Auchan i Intermarche, a najtansze sklepy mial Lidl :D
Jeszcze porownanie cen kempingow - Wlochy, nad jeziorem Garda, syf a toaletach - namiot, 3 osoby i auto - 22 ojro. Francja - ten sam zestaw, w kiblach czysciutko, kempingi zacienione - od 3,5 (!) do 10 ojro :)2
Misiek, Włochy są tańsze od Francji, tylko że Garda to coś specjalnego - musiałbyś ją porównac chyba z St. Tropez :wink:
(crfa, czy ja jeszcze kiedyś bedę miał urlop ?? :)24 )
pzdr. :D
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt wrz 02, 2005 3:49 pm

Z ekonomicznego punktu widzenia to najlepeij przez Tarvisio jest taniej - nie plcisz za przjazd po alpami...austra jest GIT oznakowna a paliwo na autostradzie tansze niz w Italy i Niemczech - nie sa tak jakies mega różnice ale zawsze... Włochy polecam przejechac lokalnymi drogami -jest przeuroczo ...i noga z gazu tam tez pały stoja w krzakach.
W Austrii NIE ZAPOMNIJ I WINIECIE !! !! do kupienia są na kazdej stacji benzynowej :)2 chyba 8 ojro za 10 za pojazd do 3,5 tony

@ Misiek syf moze cenowy ale jakosciowy niczego do życzenia nie pozostawia.Kampingi w Italy sa takie jak powinny byc
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pt wrz 02, 2005 7:20 pm

To moze ja pechowo trafilem....

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » pt wrz 02, 2005 7:43 pm

podaj trase a przysle ci mapke z cenami autostrad i stacle dzisiaj tankowalem w auchanie 1,07 euro litr ON :)3
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » pt wrz 02, 2005 7:46 pm

http://www.wanadoo.fr/bin/frame.cgi?&u= ... raire.html
jak znasz FRancuski to jeszcze ci policzy ile spalisz :)2
ile godzin i jak jechac nacjonalkami bez placenia
w razie awari sluze lina i zimnym browarem :lol:
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
marcin-gaz
Kontaktowanie:

Post autor: marcin-gaz » pt wrz 09, 2005 7:46 am

lesio jeep pisze:http://www.wanadoo.fr/bin/frame.cgi?&u= ... raire.html
jak znasz FRancuski to jeszcze ci policzy ile spalisz :)2
ile godzin i jak jechac nacjonalkami bez placenia
w razie awari sluze lina i zimnym browarem :lol:
niestety nie znam Francuskiego n=i se nie poszukam na tej stronie

a jeśli chodzi o trase to wyjazd z Łodzi i jade do Digne

potrzebuje mieć ocene któredy bedzie szybciej i jakie odległości to są, brat jechał przez Niemcy i Francje i wyszło mu ponad 1800 km ciekaw jestem ile przez Austrie wyjdzie

nie ma polskiego odpowiednika takiej mapy liczącej droge, koszta i pokazującej trase

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » pt wrz 16, 2005 9:12 pm

z Digne to zabi skok do kanionu Verdon!!!
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2" :)

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pt wrz 16, 2005 9:37 pm

A Kanion ladny jak cala Prowansja :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”