Wyjazd do Charkowa

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

RP
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wyjazd do Charkowa

Post autor: RP » czw wrz 29, 2005 7:39 am

Temat nie jest offroadowy, ale ponieważ wielu kolegów jeździ w tamtym kierunku, to mam nadzieję, że się coś konkretniejszego dowiem, niż z przewodnika.

Jadę służbowo na targi do Charkowa. W związku z tym, że to mój pierwszy wyjazd na Ukrainę, proszę o kilka wskazówek.

Środek lokomocji: samochód, czy pociąg?
Mnie osobiście lepiej samochód pasuje, ale gdzieś tu czytałem, że lepiej po nocy nie jeździć, co by na masce od nieoświetlonej ciężarówki nie pojechać spowrotem.

Gdzie wyminić pieniądze? W polsce, czy już za granicą. Czy jest problem z wymianą np. EURO gdzieś w głębi kraju?

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw wrz 29, 2005 7:46 am

zdecydowanie samochód.
trasę rozplanuj tak żeby faktycznie po zmroku nie jezdzić więcej niż to absolutnie konieczne.
na sieciowych stacjach tankować można na kartę, nawet do wypukłej zapytają o pin.
euro wymienisz w kazdym mieście-są kantory powszechnie. nie wymieniaj zaraz za przejściem bo cie skroją. jakąś część możesz wymienić np w przemyślu o ile bedą mieli hrywny.
od biedy mozna płacić w euro, ale do tego lepiej mieć banknoty o malych nominałach. monet do ręki nie wezmą. ani poniszczonych banknotów.
w zachodniej części lepiej mówić po polsku niż rosyjsku.
niskoprofilowe opony mogą nie dać rady.
no
#noichuj

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » czw wrz 29, 2005 9:35 am

czesław&jarząbek pisze:zdecydowanie samochód.
(...)
Noooooo......marszrutka :)21 :D
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

zbyszek 53

Ukraina

Post autor: zbyszek 53 » pn paź 03, 2005 12:11 pm

Za wyjazdem samochodem przemawia także to ze zlikwidowali DAI i skończyło się milicyjne żebractwo. Za to jest mniej bezpiecznie i lepiej nie zatrzymywać się na parkingach , szczególnie w ładnych widokowo miejscach ( przekonałem się o tym bolesnie) tylko na stacjach benzynowych.Granicy nie radzę przekraczać nocą bo jest nieprzyjemnie.We dnie tez nie rewelacyjnie jak się czeka 10 godzin

Zbyszek

Awatar użytkownika
luceklucky

Kontaktowanie:

Post autor: luceklucky » wt paź 11, 2005 9:34 pm

Upewnij się jeszcze czy warto brać EURO czy może lepiej Dolara , ponieważ może się okazać że korzystniej wymienisz jednak Dolara http://www.ukraina.net.pl/?art=kursy
Jeśli chodzi o przejście graniczne to faktycznie jest fatalnie.Jeśli możesz to unikaj Hrebenne - Rawa Ruska. Zdecyduj się raczej na jakieś małe, spokojne bo inaczej stracisz sporo czasu w kolejce( norma to 4-8 godzin). W drodze powrotnej na pewno utkniesz na granicy na dłuższy czas - przeważnie wyjazd z Ukrainy trwa dłużej niż wjazd.
GG 4024655

www.lodz4x4.pl

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » ndz gru 04, 2005 2:28 am

I jak RP byłeś w Charkowie? Jeżeli tak to napisz jak Ci minęła podróż. Ja w 2004 byłem autem na Krymie (powrót przez Odessę i Mołdawię) i było spoko.
Naraźko

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”