miedzynarodowe asistance

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

marek cieciuch

miedzynarodowe asistance

Post autor: marek cieciuch » sob lip 14, 2007 6:40 am

Czolem!
Kto mial watpliwa przyjemnosc korzystania z instytucji: jak w temacie.
Jak to funkcjonuje w praktyce , gdzie poza PZM-otem mozna to wykupic.
Mam jakies zle przeczucia przed wyjazdem , niby nic sie nie dzieje , ale samochod to totalna zmota i w wypadku grubszej awarii znalezienie czesci
od reki , raczej bez szans. Jedynie laweta.
Marek Cieciuch

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » ndz lip 15, 2007 10:46 pm

Miałem przyjemność (albo raczej pecha) korzystać z tego dobrodziejstwa

Warunki są takie
- w razie awarii załatwienie serwisu w okolicy
- pokrycie kosztów holowania
- pokrycie kosztów robocizny
- w przypadku przełużającej się naprawy - nocleg w hotelu wraz z taksówką
- i jeszcze kilka których nie pamiętam

W praktyce wygląda to tak - miałem awarię chłodnicy w portugalii - po prostu dziurka i płyn zaczął sikać. Dobrze że spostrzegłem wzrost temperatury tak że silnika nie przegrzałem. Dzownię na telefon do Polski i podaje swoje położenie - było to najdalej na zachód Europu - niedaleko przylądku Roca.
Przyjeżdża laweta, ładuje samochód i nas i wiezie do Lizbony (jakieś 20 km). Była ok 5 p.m. Chłodnicy nie maja, ale zdążyli zamówić. Dzwonią po taksówkę która nas zawozi do hotelu - gdzie i tak nocowaliśmy. Taksówkaż zapłacił za ten nocleg - chociaż mieliśmy tam i tak spać - ta noc nie byłą wliczona do naszego rachunku. Za taksówkę też nie płaciliśmy.
Na drugi dzień po południu zadzwoniono że samochód do odebrania. Pojechałem, zapłaciłem tylko za samą chłodnicę (pytanie czy rachunek czy bez - wziąłem bez bo taniej, bez podatku) 200 euro.
Jedyne co musiałem po powrocie to wymienić płyn bo był zalany do - 5 st. Oni tam nie mają zimy więc taki zalali

Jedyny problem jaki trochę irytowął to to że nikt nie mówił ani po angielsku ani po niemiecku. Jeden gość coś tam kaleczył to jako tako jeszcze dogadaliśmy się.

Tak że moim zdaniem warto - niech Ci pęknie pasek klinowy albo inna pierduła powiedzmy na autostradzie której nie masz ze sobą a nie przewidzisz wszystkiego - to zawsze jakaś pomoc i trochę mniejsze koszty - holowanie pewnie trochę kosztuje

Ja to wykupiłem u agenta u którego się ubezpieczam - na 15 dni kosztowało coś koło 50 zł - przeliczają to z dolarów - było to jakieś 3 lata temu

marek cieciuch

Post autor: marek cieciuch » pn lip 16, 2007 5:54 am

troche mi rozjasniles , dziekuje. Sprobuje to wykupic w PZMot.Firmy ubezpieczeniowe sprzedaja asistance tylko na samochody osobowe.
Moj jest zarejestrowany jak wiekszosc 4x4 jako osobowo-ciezarowy czy jakos tak.

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » pn lip 16, 2007 7:58 am

Zgadza się zdecydowanie warto wykupić bo kosztuje grosze a pozwala zaoszczędzić wiele wydatków.
Ja mialem wykupione w PZU i za tydzień zapłaciłem jakieś 25zł :lol:
Zimą 2005 na przełęczy w Dolomitach pęknął mi kolektor dolotowy w Mondeo LPG. Był wieczór i brak innych ludzi. Zjechałem na luzie w dół do pierwszych zabudowań 2 km od noclegu. Następnego poranka zadzwoniłem pod wskazany nr i po 2 godzinach przyjechała laweta. Potem jazda 75 km do warsztatu w Trento. Za nocleg zapłaciłem z własnej kasy, ale po powrocie oddali na podstawie rachunku. Trzeba przyznac, że limit był wysoki i co do wyboru hotelu mogłem poszaleć :lol: :)2 Holowanie bezgotówkowe, jedynie na warsztacie zapłaciłem za naprawę ok 70 euro. Generalnie trzeba przyznać, że wszystko przebiegło sprawnie bez problemów :)2 zwłaszcza mając ciągle w pamięci jak wiele problemów jest ze sprawami ubezpieczeniowymi w PL.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Disco

Kontaktowanie:

Post autor: Paweł Disco » czw sie 02, 2007 10:49 am

A jak to jest z tym assistancem? Wykupuje sie na cała Europę czy wybiera sie konkretne kraje? Czy może w umowie są zaznaczone kraje gdzie wazne a gdzie nie.
Pytam bo w Albanii spotkałem sympatyczną parę rodaków w fiacie punto.
Stali na drodze z otwartą maską więc sie zatrzymałem i pomogłem przejechać do Macedonii. Potem okazało sie że auto niby naprawione znowu się zepsuło w Serbii i jak w końcu dodzwonili się do assistance to ku ich zdziwieniu okazało się że w Serbii nie działa to assistance.
Musieli sobie radzic sami , traf chciał , że znalazł sie ktos kto ich doholował do warsztatu i przenocował i nakarmił. Czasem lepiej może jednak wierzyć w ludzi niż w ubezpieczenia?
Paweł, LR disco200tdi
-offroad zbliża-

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » wt sie 14, 2007 2:26 am

Assistance na 100% nie działa na terenie Ukrainy i Mołdawii. Jego cena jest tak niska, że moim zdaniem warto wykupić. Na samym zwrocie za koszty noclegu można sporo zaoszczędzić

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » wt sie 14, 2007 7:02 pm

Paweł Disco pisze:Czasem lepiej może jednak wierzyć w ludzi niż w ubezpieczenia?
I może lepiej wcześniej poczytać co tam piszą w tych broszurach, notatkach i informacjach.

O ile się nie mylę nie obowiązuje to w byłych krajach Jugosławii, Albani i wschodzie.
I życzliwośc ludzi (samemu bedąc życzliwym) to mimo ubezpieczenia się przydaje - na tym się nie straciło nigdy.

Awatar użytkownika
Balkandriver
Kontaktowanie:

Post autor: Balkandriver » ndz wrz 23, 2007 7:03 pm

Cajman pisze:
Paweł Disco pisze:Czasem lepiej może jednak wierzyć w ludzi niż w ubezpieczenia?
I może lepiej wcześniej poczytać co tam piszą w tych broszurach, notatkach i informacjach.

O ile się nie mylę nie obowiązuje to w byłych krajach Jugosławii, Albani i wschodzie.
I życzliwośc ludzi (samemu bedąc życzliwym) to mimo ubezpieczenia się przydaje - na tym się nie straciło nigdy.
Ja w tym roku wykupiłem assistance, kosztowało coś ok.50zł i kazałem kobiecie zadzwonić do naczalstwa w Warszawie i dowiedzieć się, czy działa to w Albanii. Zadzwoniła i okazało się , że ma blankiet ubezpieczeniowy , na którym jest wyszczególnienie, które państwa obejmuje. Obejmuje Albanię i państwa postjugosłowiańskie oprócz Serbii i Kosowa.
Zresztą w Kosowie żadne ubezpieczenie nie działa.Musiałem wykupić specjalne ubezpieczenie wojenne wydane przez UN. Bez niego nie wpuszczą na terytorium Kosowa.
Swoją drogą, ciekaw jestem, jak zrealizowaliby pomoc w Albanii, na kamienistej ścieżce o szerokości ok. 3 metrów, na wysokości ok 1800m n.p.m., do najbliższego człowieka 5 godzin jazdy, średnia prędkość to 3-5 km/godz. Helikopterem? Poruszać się nim może jedynie prezydent i jego ochrona. Policja w wielu górskich rejonach nawet się nie pojawia.
Ale na miejscowych jeszcze się nie zawiodłem, a poległy mi w górach 2 opony.
Jednak ubezpieczenie warto mieć z powodów przytoczonych tu przez przedmówców.

BALKANDRIVER
Frontera Long 2.8 TDi
http://www.fotolandia4x4.com - relacje, zdjęcia.

LandRadek

Post autor: LandRadek » śr paź 03, 2007 12:40 pm

Assistance dobra rzecz. Człowiek bardziej rozluźniony za kierownikiem :)2 Tym bardziej, że sporo lawet po autostradach śmiga...
Kupowałem u największego gracza na rynku i nie było problemów. Inni próbują być cwani i stawiają ograniczenia rocznikowe. 10latka nie ubezpieczą. Ceny wszędzie zbliżone. Ubezpieczenie nie obejmuje kosztów samej naprawy warsztatowej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”