Wakacje 2008 - Rumunia Bułgaria
Moderator: Misiek Bielsko
Wakacje 2008 - Rumunia Bułgaria
Planujeę w lecie wyjazd wakacyjny (2 rodzinki) docelowo do Bułgarii przez Rumunię. Bardzo proszę o jakieś ciekawe sugestie co do trasy przez Rumunię (zwiedzanie, ciekawe miejsca, noclegi). Rozkład czasu dowolny. Aha, jedziemy "zwykłymi" autkami. Będę wdzięczny za informacje. Pozdrawiam
Re: Wakacje 2008 - Rumunia Bułgaria
Jak jedziesz osobowkami to polecammalibu pisze:Planujeę w lecie wyjazd wakacyjny (2 rodzinki) docelowo do Bułgarii przez Rumunię. Bardzo proszę o jakieś ciekawe sugestie co do trasy przez Rumunię (zwiedzanie, ciekawe miejsca, noclegi). Rozkład czasu dowolny. Aha, jedziemy "zwykłymi" autkami. Będę wdzięczny za informacje. Pozdrawiam
jedzice przez Oradea, Targu Mures do Sighisoary /warta zobaczenia/ z tamtad wywijasz ktorakolwiek droga na poludnie i po drodze masz od cholery kosciolow warownych, jedziesz tak do
trasy transfagaraskiej /7C/ pniecie sie ciasnymi serpentynami na 2100 potem kilkadziesiat metrow tunelu i zjazd w dol, na dole bycze jezioro, zapora. Na koncowce masz tez prawdziwa siedzibe "Drakuli" czyli ruiny zamku w Poienari.
http://njz.pl/or/rum2006/foto/part8/Rum ... tez13.html
http://njz.pl/or/rum2006/foto/part8/Rum ... tez11.html
Jak na osobowki transorgarska jest fajna, super widoki. no a potem... to juz jedzcie do tej Bulgari bo czasu Wam zabraknie
Pozdrawiam
Norbert J. Zbróg
PS Jakby czasu bylo wiecej to Brasow jezeli Brasow to i zamek w Rasnov /nie wpuscie sie w zamek Bran bo kiepscizna/, potem wzdluz Bucegow na poludnie /w Bucegach mozna kolejka wjechac pod szczyty, kolejka z Busteni/ http://njz.pl/or/rum2006/foto/part7/Rum ... index.html
a poza tym to mozna mnozyc a mnozyc miejsca ciekawe, moim zdaniem na Bulgarie szkoda czasu
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Polecam Deltę Dunaju. Widoki super. W Tulczy można wynająć łódz z przewodnikiem. Tylko nie przez biura, najlepiej przejść się po porcie i pytać. My wynajeliśmy 10 osobową łódz za 100euro, za 5 godzin pływania a w biurze potrafią wykasować po 100e za osobę. Na niektórych łodziach są miejsca do spanie, można sobie zrobić wyprawę parodniową, kwestia dogadania się co do kasy. Większość właścicieli rozmawia po angielsku i rosyjsku. Jak robicie objazdówkę po Rumunii to naprawdę warto to zobaczyć
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo
- Damian
-

- Kontaktowanie:
Przepraszam, zażartowałem sobie troszeczkę.malibu pisze:"Damian" mogę prosić jeszcze o parę informacji co do Twej propozycji?
Transalpina to droga szutrowa wznosząca się przez Przełęcz Urdele (2145m npm), zbudowana przez żołnierzy niemieckich. Lokalesi rzeczywiście robią ją osobówkami, ale jak kosa napisał - dacia obuta w łańcuchy zawstydzi każdą wypasioną terenówkę
Droga wygląda tak:

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
miejscowi naprawde jezdza tam osobowkami /i to nie tylko starymi daciami/ wiec spokojnie dasz rade*. Jedyny problem to pogoda, przy zlej sie nie pchajBliG pisze:Damian, a czy ta Transalpina jest do zrobienia przez fabrycznego SUVa (Ford Explorer 2000r 2+2 na sztywno z LSD na tyle, bez zadnej wyciagarki, snorkela, liftu, wzmocnien, opony AT, bak paliwa 84L+gazu 70L)?
Na zdjeciu, trasa wyglada cudownie.
Norbert J. Zbróg
* zakladajac, ze od zeszlego roku stan "drogi" nie ulegl diametralnemu pogorszeniu wz z zima
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
BliG pisze:Dzieki za odpowiedzi!
W takim razie chyba juz wiem, gdzie bede chcial sie wybrac w wakacje...
Co do pogody, to bede musial postudiowac jakies przewodniki po Rumuni, zeby wiedziec w jakim terminie najlepiej sie wybrac, zeby byla ladna pogoda
pogoda w "górach" a pogoda w dolinie to dwie rózne pogody.....
a tam duzo dróg jest ponad 2000npm.
Seria IIA '62, Seria III 109 FFR ,Disco , def 110 SW
M-72 MW-750
M-72 MW-750
Tu w tym przypadku nie chodzi o pogode wogole, a o to jaka bedzie wtedy gdy bedziesz na miejscu. Jezeli pada, lub zanosi sie na deszcz po prostu nie pchaj sie na ta trase.BliG pisze:Dzieki za odpowiedzi!
W takim razie chyba juz wiem, gdzie bede chcial sie wybrac w wakacje...
Co do pogody, to bede musial postudiowac jakies przewodniki po Rumuni, zeby wiedziec w jakim terminie najlepiej sie wybrac, zeby byla ladna pogoda
Norbert J. Zbróg
moto, bert - mam na mysli ogolna pogode, bo jesli ona jest OK, to wtedy jest najwieksza szansa na dobra pogode takze w gorach.
Jako, ze lubie i chodze po gorach (glownie Tatrach), to wiem co sie dzieje na wysokosciach rzedu 2000m n.p.m. jak zaczyna sie zalamanie pogody...
ale dziekuje za wszelkie rady
Jako, ze lubie i chodze po gorach (glownie Tatrach), to wiem co sie dzieje na wysokosciach rzedu 2000m n.p.m. jak zaczyna sie zalamanie pogody...
ale dziekuje za wszelkie rady
Pozdrawiam,
Adrian
Adrian
Czesc Macku, wybierasz sie do R ?LISu pisze:Jedziesz z namiotem czy szukasz hoteli i kwater?
Biwakowanie daje wieksza swobode pobytu w gorach, a co do noclegow pod dachem, w zasadzie nie ma zadnych problemow by cos na biezaco znalesc.
Norbert J. Zbróg
dlatego wole biwakowac w gorach z... saperkaLISu pisze:Norbert,
byłem tam 2 lata temu trochę pod namiotem, trochę pod dachem, ale wszystko plaskaczem. Jestem zachwycony przyrodą, zabytkami, drogami (sic!) jedno co mnie denewuje to stan sanitariatów, szczególnie w Bułgarii.
Bulgarii nie znam i pewnie nie poznam, za duzo rodakow
Wracajac do R. mozna znalesc obecnie duzo nowo powstalych pensjonatow, hotelikow, kwater, szczegolnie w tych bardziej uczeszczanych gorach...
ja tam jednak wole biwaki.
Do R. wybierz sie koniecznie terenowka, jak chcesz to dam Ci fajne trasy.
Pozdrowka
Norbert J. Zbróg
Docelowo (nad morzem) chcialbym hotel, po drodze namiot/kwatera/pensjonat.LISu pisze:Jedziesz z namiotem czy szukasz hoteli i kwater?
bert, co trzeba by zrobic aby otrzymac od Ciebie takie trasy?
Obecnie na forum ExplorerClubPolska zastanawiamy sie nad wyjazdem w kilka samochodow (zeby "w razie W" mozna bylo sobie wzajemnie pomoc) i jest opcja Krym (forsowana przez 2 osoby) oraz Rumunia (ktora probuje przeforsowac ja, po przeczytaniu postow o Rumuni na tym forum, oraz blogu Balkandrivera).
Nie zamierzam jechac asfaltami (w takim wypadku wolalbym leciec na miejsce docelowe), tylko bardziej interesuja mnie szuterki
Pozdrawiam,
Adrian
Adrian
- albo nazywac sie Maciej L. J albo zabrac sie na sierpniowy termin zemna albo na inny...bert, co trzeba by zrobic aby otrzymac od Ciebie takie trasy?
z niejakim Czeslawem Marasmuresz
Sorki tekst o "trasach" powinien isc do Lisa na PW, spieszylem sie i palnalem publicznie. Sorki.
Moge poradzic ew jeszcze www.bezdroza.pl i zakup map i wlasne plany, na poczatek moze Bihor /PN Padis/
Pozdrawiam
Norbert J. Zbróg
[/quote]Nie zamierzam jechac asfaltami (w takim wypadku wolalbym leciec na miejsce docelowe), tylko bardziej interesuja mnie szuterki
Poza tym nie mam tras szutrowek a raczej "sladowki" po gorach, wiec pod terenowke i nie nad morze
Pozdro