Wyjazd autem na Slowacje zima
Moderator: Misiek Bielsko
Wyjazd autem na Slowacje zima
mam pytanie bo kilkukrotnie obilo mi sie o uszy ze Slowacy wymagaja opon zimowych. Gdzie znajde jednaoznaczna odpowiedz na to pytanie ?
jezdze terrano II na BFG AT, i chcemy jechac na Slowacje w czasie ferii zimowych w dwa auta Terrano i Patrol (ten stoi na Brigdestone Dueler uniwersalne)
drugie pytanie jakie sa wymogi co do zakupu winietki ?
nie bede jezdzil po autostradach, chcemy dojechac do tatrzanskie matliare a to jest tuz za granica z PL...
jak to wyglada prakttycznie i gdzie zasiegnac info na ten temat ?
jezdze terrano II na BFG AT, i chcemy jechac na Slowacje w czasie ferii zimowych w dwa auta Terrano i Patrol (ten stoi na Brigdestone Dueler uniwersalne)
drugie pytanie jakie sa wymogi co do zakupu winietki ?
nie bede jezdzil po autostradach, chcemy dojechac do tatrzanskie matliare a to jest tuz za granica z PL...
jak to wyglada prakttycznie i gdzie zasiegnac info na ten temat ?
- mazurkas007
-
Na Słowacji od 1 listopada obowiązują nowe przepisy związane ze stanem technicznym samochodu i jego wyposażeniem, gdyż weszła w życie nowa Ustawa nr 578/2006 - poinformował Ján Bošnovič Dyrektor Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce.
Zgodnie z nową ustawą kontroli podlegać będą:
- hamulce;
- rura wydechowa;
- wydzielanie spalin;
- ważność badań technicznych;
- układ kierowniczy;
- ustawienie świateł i kierunkowskazów;
- koła samochodowe;
- stan opon;
- amortyzacja;
- podwozie.
Zgodnie z nowym prawem do obowiązkowego wyposażenie samochodu osobowego należą:
1. zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu;
2. zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju;
3. podnośnik samochodowy;
4. klucz do demontażu kół samochodowych;
5. koło zapasowe;
6. linka holownicza;
7. trójkąt ostrzegawczy;
8. kamizelka odblaskowa, która musi być umieszczona w kabinie pasażera, a nie w bagażniku;
9. apteczka samochodowa.
Na Słowacji trzeba wziąć pod uwagę, że od 15 listopada do 15 marca muszą być stosowane opony zimowe o głębokości bieżnika co najmniej 4 mm. Przepisy mówią, że wystarczy założyć dwie opony tego rodzaju na oś napędzaną.
motofakty.pl
Zgodnie z nową ustawą kontroli podlegać będą:
- hamulce;
- rura wydechowa;
- wydzielanie spalin;
- ważność badań technicznych;
- układ kierowniczy;
- ustawienie świateł i kierunkowskazów;
- koła samochodowe;
- stan opon;
- amortyzacja;
- podwozie.
Zgodnie z nowym prawem do obowiązkowego wyposażenie samochodu osobowego należą:
1. zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu;
5. koło zapasowe;
6. linka holownicza;
7. trójkąt ostrzegawczy;
8. kamizelka odblaskowa, która musi być umieszczona w kabinie pasażera, a nie w bagażniku;
9. apteczka samochodowa.
Na Słowacji trzeba wziąć pod uwagę, że od 15 listopada do 15 marca muszą być stosowane opony zimowe o głębokości bieżnika co najmniej 4 mm. Przepisy mówią, że wystarczy założyć dwie opony tego rodzaju na oś napędzaną.
motofakty.pl
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
Przeszlo przez parlament, prezydent na razie nie podpisal.mazurkas007 pisze: Na Słowacji trzeba wziąć pod uwagę, że od 15 listopada do 15 marca muszą być stosowane opony zimowe o głębokości bieżnika co najmniej 4 mm. Przepisy mówią, że wystarczy założyć dwie opony tego rodzaju na oś napędzaną.
Podpisal, wazne od 1.II.2009.
Opony zimowe nie obowiazuja.
Oprocz tego za zimowa opone sie uwaza kazda oznakowana symbolem M/S, M+S itd. Poki dobrze pamietam, tak na BFG AT jedziesz legalnie.
Ale wez chociaz lancuchy, zwlaszca w Tatry. W bocznych dolinach potrafi byc ciekawie.
Sa tez odczynki obowiazkowe z lancuchami. Nie musisz miec, ale jak cos spowodujesz, nawet korek pod gorka, to cie chetnie policza.
Winiete potrzebujesz na autostradach i motorwayach. Mozesz kupic na tydzien za 150,-Sk. Autostrada Tatry na razie omija.
Czyli, panowie, bez paniky.
Ostatnio zmieniony śr gru 10, 2008 9:37 am przez Rado nd, łącznie zmieniany 1 raz.
- mazurkas007
-
Od tego roku obowiązek używania ogumienia zimowego, na specjalnie oznakowanych – głównie górskich - drogach , wprowadzili Czesi. Brak takich opon będzie karany wysokim mandatem. To ważna informacja dla naszych kierowców, którzy niebawem będą podróżować przez Czechy jadąc na narty w słowackie góry.
Prawo o ruchu drogowym w większości krajów europejskich zmieniło się w tym roki i stanowi, że „wyposażenie pojazdu silnikowego winno być dostosowane do warunków pogodowych.” Do połowy kwietnia w wielu państwach m.in. Austrii, Szwecji, Słowenii, Słowacji, Chorwacji, Estonii na Litwie i Łotwie jest wprowadzany obowiązek zmiany opon na zimowe. Szwajcarzy nakładają na kierowców wysokie kary pieniężne za „utrudnianie ruchu na zimowych drogach z powodu stanu opon.” W Niemczech kierowcy podróżujący po błotnistych lub zaśnieżonych nawierzchniach samochodem bez opon zimowych mogą spodziewać się mandatu oraz punktów karnych wpisywanych do centralnej kartoteki policyjnej!
motofocus.pl
Prawo o ruchu drogowym w większości krajów europejskich zmieniło się w tym roki i stanowi, że „wyposażenie pojazdu silnikowego winno być dostosowane do warunków pogodowych.” Do połowy kwietnia w wielu państwach m.in. Austrii, Szwecji, Słowenii, Słowacji, Chorwacji, Estonii na Litwie i Łotwie jest wprowadzany obowiązek zmiany opon na zimowe. Szwajcarzy nakładają na kierowców wysokie kary pieniężne za „utrudnianie ruchu na zimowych drogach z powodu stanu opon.” W Niemczech kierowcy podróżujący po błotnistych lub zaśnieżonych nawierzchniach samochodem bez opon zimowych mogą spodziewać się mandatu oraz punktów karnych wpisywanych do centralnej kartoteki policyjnej!
motofocus.pl
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
Czy ktoś miał realną kontrolę drogową na Słowacji?
Bo jadę na wnet i się zastanawiam nad żarówką do niedostępnej dla użytkownika lampy ksenonowej......
Mam zimówki, kamizelki, gasnicę, apteczkę i inne pierdoły z atestami, dokupię paczkę bezpieczników ale po co mi dość droga żarówka, której i tak nie jestem w stanie sam zmienić?
Bo jadę na wnet i się zastanawiam nad żarówką do niedostępnej dla użytkownika lampy ksenonowej......
Mam zimówki, kamizelki, gasnicę, apteczkę i inne pierdoły z atestami, dokupię paczkę bezpieczników ale po co mi dość droga żarówka, której i tak nie jestem w stanie sam zmienić?
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
- mazurkas007
-
W czechach,słowacji i nkrajach niemiecko języcznych spotkalem się z "dyskretnymi" kontrolami w strefie jazdy na lańcuchachMaq pisze:Czy ktoś miał realną kontrolę drogową na Słowacji?

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
sprawdzilem opony i jest
maja M+S, wiec z tym niech sie odwala, zarowki jakies mam, bezpieczniki zapasowe sa w skrzynce, ciekawe jak z apteczka bo ja mam taka duza skrzynke (Curver) a wyposazenie mam wg uznania, jest wiekszosc z tych co tam trzeba rzeczy, tak mi sie przynajmniej wydaje, plus zestaw opatrunkowy
dla malych ludzi...
A wiadomo gdzie sa odcinki drog na ktore wymagaja lancuchow ?
Jak patrze to nasi poludniowi sasiedzi sa najbardziej pierdyknieci jesli chodzi o przepisy kary itp... jakos jezdzilem/jezdze do Francji i nikt sie nie czepia, wszystko jest ok, a tu wiecznie albo predkosc, albo winietka albo opona, niedlugo im kolor auta nie bedzie odpowiadal...

A wiadomo gdzie sa odcinki drog na ktore wymagaja lancuchow ?
Jak patrze to nasi poludniowi sasiedzi sa najbardziej pierdyknieci jesli chodzi o przepisy kary itp... jakos jezdzilem/jezdze do Francji i nikt sie nie czepia, wszystko jest ok, a tu wiecznie albo predkosc, albo winietka albo opona, niedlugo im kolor auta nie bedzie odpowiadal...
grzes pisze:
Eghm - ja tak niesmialo...akurat we Francji to predkosc jest mocno nadzorowania, a i mandaty do tanich nie naleza. Tolerancja fotoradarow minimalna - pelno stalych i duzo lotnych na autostradach.
Ino umowy bilateralnej nie mamy, wiec moze se mrugac, jak na razie.
www.rallycamp.pl
Sru do ....fiata!
Sru do ....fiata!
- wojtek_kom
-
Chyba że trafisz na takiego co samochód chce pooglądać...krism pisze:slowacka policja jak cie nie zlapia na radar to raczej sama z siebie nie bedzie sie dowalac - moim zdaniem oni sa normalniejsi
Szybciej niż nasi, władują ci mandat za byle co - negocjują także szybko.
Większym problemem są kierowcy z SK:
- permanentne wyprzedzanie na zakręcie,
- lubią pchać samochody w nocy i we mgle - środkiem drogi,
- nie odśnieżają samochodów, nie używają ogrzewania - wydrapują szczelinę, jak w transporterze opancerzonym... zawsze tak samo, ogólnie kierowca leciwego pojazdu jest nieobliczalny.
Nissan-y
Ten zapis uwielbiam najbardziej szczególnie jak się ma w aucie ksenonymazurkas007 pisze: 1. zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu;
5. koło zapasowe;
6. linka holownicza;
7. trójkąt ostrzegawczy;
9. apteczka samochodowa.

Co roku się zastanawiam czy dostane mandat za "niemanie" jak jadę do Cro

Pozdr
Toyota LJ73