Wrześniowa tułaczka Patrolem po Polsce i okolicach - 2009

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
KarolZG

Wrześniowa tułaczka Patrolem po Polsce i okolicach - 2009

Post autor: KarolZG » sob paź 10, 2009 5:45 pm

Zaczęło się dość niewinnie od smsa że mój kolega Kazek się hajta . Tak pochopna decyzja w tak młodym wieku ( 36 lat) świadczy tylko o tym że ten młody człowiek kwalifikuje się do psychiatry . Niechybnie wziąłem kilkanaście dni L-4 , spakowałem dziadkową walizke, walizke wjebałem do Patrola i ruszyłem zbadać temat osobiście .
Miałem w planie po drodze sprawdzić kilka miejsc co kusiły mnie od jakiegoś czasu . Kaziu na weselu nadał kilka ciekawych tematów , a dalsze ciekawe nadali ludzie spotkani na trasie . Coś takiego jak plan wyprawy nie istniało , istniało jednak 14 dni mojego L-4 , na dodatek na piśmie i z pieczątką .

Na wesele co Kaziu załatwił na samym Świętym Krzyżu w Górach Świętokrzyskich oczywiście się spóźniłem , bo po drodze wyciągałem plaskacza z rowu,a potem rabowałem przydomowe śliwki węgierki które uwielbiam .
Na teren parku narodowego nie chciano mnie wpuścić ( tym co byli punktualnie Kazek załatwił przepustki )ale dalem jako przepustkę piersiówkę ze stali nierdzewnej, Sławas wie którą bo była jego, od Pani co sponsorowała nam Czarnohorę . [cenzura] z nią , przydała się jako przepustka więc jest ok.

W prezencie Kazek dostał fiskarsa 1500 , w sam raz prezent jak dla włóczykija z czasów studenckich , bo na [cenzura] mu bukiet z róż.
Dziwnie wyglądało jak zbliżam się do państwa młodych z siekierą, ale Kazek uspokoił znajomych że to Karlos, kolega z akademika .
Wesele było w morde - wzorowe .Wódka lała się mocno, jedzenia nie pamiętam bo piłem,a jak pije to nie zakanszam .
Rano dla kurażu ruszyłem na objazd świętokrzytskich , a po poprawinach w trasę właściwą , czyli przed siebie .
Ponidzie, Podchale , Zakopane , gdzie poznałem mocną grupę hipisowsko nalewkową i zabawiłem z nimi 3 dni , których dokładnie nie pamiętam ..
Potem Tatry Slowackie, Spisz , Słowacki Raj, Mała Fatra , Morawski Kras i Czeską Szwajcarią do domu przez Karkonosze bo w Karkonoszach kolega zakopal mi rok temu "skarb" , dał w pracy mapke i powiedzial że jakiś tam trunek zakopał na szlaku i żebym sobie odkopal jak bede w pobliżu.Wyszło razem z tego jechania coś około 3 tys km .

Na Spiszu miałem ciekawą przygodę w "romskiej osadzie " . Cyganie to pięta Achillesa na tym narodzie .
Nie pracują, nie wiedzą ile mają lat , żyją w osadach zrobionych niczym targowisko w Bangladeszu . Z domku wielkości przystanku autobusowego wyszlo z 10 osób , w tym jeden dorodny samiec lat z 45 , ze trzy kobity w wieku lat ze 35 , ze cztery dwudziestki i z pięć trzynastek . Każda z brzuchem ,czyli w ciąży . Ja nie mam wątpliwości ,że rozmnażaja się kazirodczo, i myślałem podobnie jak Slowacy z którymi gadałem, znaczy degustowałem wieczorami .

Te dziwne związki rodzinno plemienne wywołują w tych osadach to że wszystkie dzieci są wspólne , silne związki plemienne ?

Wjechałem do takiej osady i chciałem przejechać ja na wylot, ale przed Patrolem jakiś cygan postawił mi pieciolatka, z drugim pod pachą ktoś biegł z tyłu . Byłbym udupiony więc wsteka i rura w [cenzura] przed siebie .Znaczy wstecz . Z daleka zrobiłem kilka fotek, w moim kierunku posypały się kamienie .Rzucał każdy od 5 latka po 40 latków .Ci starsi napierdalali cegłami .

Wot taka cygańska osada, ale dziewuszki mają ładne .

Pozdrowienia dla " Drucha Borucha " , komendanta horągwi regionu nie wymienię . Wymienię tylko że poznałem go w okoliczności takiej ,że lis zajebal nam konserwe mielonki na kempingu .
Obrazek
Cwana bestyja ale fote mamy jak rudzielec spierdala .

Fotorelacja z wyprawy tutaj :

http://picasaweb.google.com/karolsawiak ... PDst8-89AE#

a jak wróce , bo ide na miasto to cosik dopiszę .
Ostatnio zmieniony ndz paź 11, 2009 12:01 am przez KarolZG, łącznie zmieniany 7 razy.
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3

Awatar użytkownika
sbb

Re: Wrześniowa tułaczka Patrolem po Polsce i okolicach - 2009

Post autor: sbb » sob paź 10, 2009 5:59 pm

KarolSawiak pisze:
a jak wróce , bo ide na miasto to cosik dopiszę .
eeeeeee nie trzeba , facet, nie trzeba
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » sob paź 10, 2009 6:44 pm

Nikt Ci Sbb nie każe czytać ,a wyrocznią nie jesteś , no ale rozumiem że licznik nabijasz i forum jako "czata" traktujesz .

Polska , przypadkowi ludzie zaprosili mnie na obiad bo przypominałem ich syna .

Obrazek

Orla Perć

Obrazek

Obrazek

Słowacja
Obrazek

Obrazek

Spisz,cygańska osada .
Obrazek

Przełom Hrnadu
Obrazek

Skrót szlaku ,we własnym zakresie...
Obrazek

Ponidzie , o ile pamietam . Zamieszkana chatka .
Obrazek

a ta zamieszkana tylko przez kunę
i jednodniowo przeze mnie ;-)

Obrazek

Wzorowa hipisowska ?załoga z Zakopanego, będąc z nimi zgubiłem 3 dni z kalendarza , a niewiele pamiętam . Nie żałuje bo przypomnaiłem sobie dawne lata tułaczki stopem ... Stefek - nikt nie wypije dwoch jaboli duszkiem , , Janka - masz najsłodsze usta w calym Podchalu ;-)

Obrazek

i Peter z Terchowej .... na zdrowie Peter !
Obrazek

i jego posesja
Obrazek

i kierownik Patrola
Obrazek

" mieszkam tu od zawsze... wnuki niedługo przyjadą ,ale gruszek starczy dla wszystkich "

Obrazek

Najważniejsi podczas tułaczek są dla mnie napotkani po drodze ludzie, rozmowy z nimi ,krótkie chwile z nimi spędzone które najdlużej się potem pamięta . Przypadkowe spotkania , a jakże ważne ...

Obrazek

Staram się też czasami zostawić auto , ruszyć pieszo i poszwędać się piechota kilkanaście kilometrów , zmienia to sposób patrzenia na okolicę .
Można zobaczyć więcej...
Obrazek

Pozdrowienia .
Ostatnio zmieniony sob paź 10, 2009 11:57 pm przez KarolZG, łącznie zmieniany 21 razy.

Awatar użytkownika
benek83

Kontaktowanie:

Post autor: benek83 » sob paź 10, 2009 6:59 pm

Bardzo fajna wyprawa i super foty :)2 tylko szkoda, że już opisu nie ma
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu, stąd biorą się pos.ane pomysły...

Awatar użytkownika
Alpigo
Kontaktowanie:

Post autor: Alpigo » sob paź 10, 2009 7:01 pm

gdzie opis ?? fajny był... :)21
gekon off-road team

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » sob paź 10, 2009 7:34 pm

opis dodany , pisany na szybkiego

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » sob paź 10, 2009 10:11 pm

wyprawa bardzo fajna :)2 a opis z.jebisty :)21
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 :D

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob paź 10, 2009 10:20 pm

gites
a proza niczym skrzyżowanie kerouaca i jerofiejewa

dla mnie git :)2 :)2

Awatar użytkownika
michalxl600

Post autor: michalxl600 » sob paź 10, 2009 10:27 pm

przejrzałem galerię - kapitalna ( te chaty ze strzechą i apteka z ziołam ,,chyba na Ukrainie ? - tam jakis aparat do bimbrowania stał :) ).
No ale ci "hippisi" to tacy sezonowi chyba,,,jacyś wyprani , jak z żurnala ;) .
Zdjecia gór - miód z cebulką :)2
kobiety też mają prawo programować.Dlatego kupujemy im pralki :)21

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » sob paź 10, 2009 10:29 pm

michalxl600 pisze:przejrzałem galerię - kapitalna ( te chaty ze strzechą i apteka z ziołam ,,chyba na Ukrainie ? - \
raczej skansen w Tokarni :)21 znaczy kielce panie kochany :)21 prawie jak Ukraina
a babcia koło krosen jak widzę wieczna i zmiany nie zaszły żadne :)2
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob paź 10, 2009 10:40 pm

Zdecydowanie Tokarnia...a reszta boso ale w ostrogach :)2
Zbowid

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » sob paź 10, 2009 10:42 pm

Zbowid pisze:...a reszta boso ale w ostrogach :)2
lepiej się ująć nie da :wink: :)2

Awatar użytkownika
michalxl600

Post autor: michalxl600 » sob paź 10, 2009 10:56 pm

lbl78 pisze: raczej skansen w Tokarni :)21 znaczy kielce panie kochany :)21 prawie jak Ukraina
a babcia koło krosen jak widzę wieczna i zmiany nie zaszły żadne :)2
dziękować :)2 - no tak , teraz pomnę ,że przeca napis był dwujęzyczny nad wejsciem-
ja mogę o skansenie w Klukach nad morzem opowiadać :wink: ale nadrobię zaległości.
Po barwnym opisie kolegi przyjrzałem się jeszcze raz "krajobrazowi" cyganskiej wioski.
Słup od elektryki stoi, jakieś kable do tych lepianek tez idą. Ktos ich sponsoruje??? :)9
kobiety też mają prawo programować.Dlatego kupujemy im pralki :)21

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » sob paź 10, 2009 11:30 pm

Skansen rzecz jasna Tokarnia ,ale wiela chałup w reszcie galerii jest z życia wziętych . Tych Cyganów to nie wiem czy kto sponsoruje, czy nie ale przed domami od rana do wieczera siedzą i zawsze mają czas i kamoszczaka pod ręką. A czy prąd w tych kablach idzie to też nie wiadomo , ale na połowie z nich pranie się suszyło, osady mają ciekawe ,lecz do świata zewnętrznego wrogo nastawione .
Ostatnio zmieniony ndz paź 11, 2009 11:36 am przez KarolZG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » ndz paź 11, 2009 11:31 am

o i teraz oki, fotki i opis
daj no jeszcze tę fotkę z latającymi cygańskimi kamlotami :)21
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

Awatar użytkownika
ostrokolowo

Post autor: ostrokolowo » ndz paź 11, 2009 1:29 pm

Niesamowita podróż i niezła foto-dokumentacja. Nic tylko pozazdrościć. :)

Co prawda mnie bardziej interesują tereny i sama wyprawa, ale moja dziewczyna bardzo zainteresowała się zamkami, które są na Twoich zdjęciach. Zwłaszcza tym: http://picasaweb.google.com/karolsawiak ... 8664560706

Mógłbyś napisać gdzie to jest?

Pozdrawiam
Jest Vitara :)21
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » ndz paź 11, 2009 1:43 pm

Słowacja zamek Spiski
jeden z największych kompleksów zamkowych w Europie :)2
Ostatnio zmieniony ndz paź 11, 2009 1:45 pm przez lbl78, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » ndz paź 11, 2009 1:44 pm

Dzięki za miłe slowa .Zamek to Spiski Hrad , reszte doszukasz w google http://www.spisskyhrad.sk/pl.html . Przy wejściu dostajesz takowe radyjko, ustawiasz sobie language w jednym z 20 języków i idąc po ścieżce dydaktycznej w zamku ( są strzałki i numerki) słuchasz opowieści z tego mp3 radyjka . Fajna sprawa, a samo radyjko nic nie kosztuje poza kaucją odbieraną przy wyjściu . Na zamku a raczej u podnoża żyje kolonia susłów , u nas te zwierzaki wytępione ,ponoć są ale pod ochroną i mało a tam chłopie cała plaga i mimo że sa jadalne :lol: to mają się w najlepsze .
Od Słowackiego Raju sam zamek to 15 minut jazdy autem .

Poznalem tam fajną parę turystów , podrożowali jakimś rangerem czy innym fordem,ale nie o tym . Mieli rodbuka zrobionego "szlakiem zamków" wzdłuż granicy od wschodu do zachodu i na wstępie zaznaczyli że wszelkie "pałace i dworki" skreślili na starcie , a interesują ich tylko zamki w stanie ruiny . Całą noc przegadałem z nimi oglądając ich zdjęcia z laptopa na trawie pod tym spiskim hradem . Kiedyś sobie taką wycieczke jak oni zrobię ...
Będąc na Spiszu skosztuj owczego sera jaki sprzedają wszedzie na poboczach ,te ze sklepów i zakopiańskie krowie pseudooscypki nie dorównują mu nawet w połowie , lub zamów sobie zapiekany ser w jakimś barze .

A widze że kolega lbl78 mnie ubiegł w odpowiedzi , zatem był tam również . Madejowe łoże w Patrolu wedle jego patentu sprawdziło się w 100 % tach .
Ostatnio zmieniony ndz paź 11, 2009 1:49 pm przez KarolZG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » ndz paź 11, 2009 1:49 pm

to jak już będziesz w okolicy zamku to warto podjechać do najstarszego rezerwatu na Słowacji i zrobić sobie małą wycieczkę po rezerwacie Drevenik :)2 łatwy i przyjemny spacerek z pięknymi widoczkami :wink:

Awatar użytkownika
ostrokolowo

Post autor: ostrokolowo » ndz paź 11, 2009 3:50 pm

Dzięki wielkie za odpowiedź, jak się dorobię 4x4 to też pomyślę o takiej wyprawie ale nie wykluczone, że póki co odwiedzę to miejsce zwykłym wozidłem. A zamki na mapie będzie zaznaczała dziewczyna moja :d
Jest Vitara :)21
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » ndz paź 11, 2009 4:04 pm

Większość tras pokazywanych na naszym forum ( w tym i moich ) da rade objechać zwykłym plaskaczem , może nie tak szybko, ale się da . Auto to narzędzie i środek do celu .

mazeno

Post autor: mazeno » pn paź 12, 2009 9:29 am

poplakalem sie ze smiechu :)))
ale jest i pare bardzo madrych wstawek, vide:
"Auto to narzędzie i środek do celu".
zajebiste.

szwagier160
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szwagier160 » wt paź 20, 2009 9:04 pm

bardzo fajny reportarz i zdj ęcia. zazdroszcze ci kolego takiej szwendaczki. sam kupiłem patrola longa ale 160 i ciągle sie szykuje do podobnej wyprawy. nieźle naprawde. mi jeszcze braakuje odwagi i wiedzy motoryzacyjnej, by wyjechać gdzieś dalej na wyprawke. ale mpoże kiedyś.....pozdrawiam!

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » wt paź 20, 2009 11:22 pm

szwagier160 pisze: sam kupiłem patrola longa ale 160 i ciągle sie szykuje do podobnej wyprawy. nieźle naprawde. mi jeszcze braakuje odwagi i wiedzy motoryzacyjnej, by wyjechać gdzieś dalej na wyprawke.
weź dobry telefon z numerem kogoś kto w razie W napisze na FORUM i hajda w Polske :)2 jak będziesz siedział na dupsku niczego nie zobaczysz ;) a nie idealny stan auta nie zawsze jest przeszkodą :)21
ostatnio z @Milandem i @Jaga w 2 parchy skoczyliśmy na Mazurki (zrobiłem ponad 2 tysie km) i świetnie się bawiliśmy przez 4 dni choć parchy trochę "niedomagały" ale jakoś nikt się tym bardzo nie przejmował :)21 :)2 ogniska się paliło "ziemniaki" przez 2 godziny kupowało :)21 ale jedna z jajfajniejszych wycieczek jakie zrobiliśmy :)2 :wink:

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » śr paź 21, 2009 12:20 am

Panie Kolego, Ty tu fotki jakie rychło powklejaj z tych Mazur coby się pozytywnie nakręcić ku kolejnym tułaczkom po okolicach . :D
Kolego Szwagier160 - zacznij od bliższych biwaków po okolicy , masz fajne auto , można z niego kapitalną wyprawówkę zrobić i spać wygodnie bo longieta to jak kamper . No i też oczywiście fotorelacja obowiązkowa !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”