prawo jazdy do Maroka

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

wodnik57
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

prawo jazdy do Maroka

Post autor: wodnik57 » śr mar 14, 2012 6:59 pm

Jak w temacie - czy w Maroku akceptuja nasze polskie prawo jazdy czy trzeba miec miedzynarodowe?
pozdrawiam
Wodnik57

Awatar użytkownika
kapec

Re: prawo jazdy do Maroka

Post autor: kapec » czw mar 29, 2012 7:49 am

Akceptuja. 2x w zeszlym tygodniu okazywalem policjantom, nie bylo problemu.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
pamejudd

Post autor: pamejudd » pt mar 30, 2012 3:57 pm

Potwierdzam, akceptuja.

Ale...

...dobrze jest zrobic sobie miedzynarodowe na wypadek trafienia na jakichs wyjatkowych dupkow, ktorzy mogliby chciec wyludzic lapowke. Miedzynarodowe zawsze mozna ze stoickim spokojem zostawic :wink:

Mala szansa na taka sytuacje, bo z tego co wiem, policja ma jasny prikaz zeby cudzoziemcow nie niepokoic, ale przezorny zawsze ubezpieczony ;-)
130 300Tdi '97, Ghost RS 5700 '05
wolvesahead.org

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » ndz kwie 01, 2012 8:37 pm

pamejudd pisze: policja ma jasny prikaz zeby cudzoziemcow nie niepokoic
A to ciekawostki prawisz. Zajebali mi 2 mandaty w ciagu 5 dni pobytu w maroko, raz za niezapiete pasy, drugi za rzekome przekroczenie predkosci. Co ciekawe zatrzymali 3 auta jadace jeden za drugim i jebneli wszystkim majac do dyspozycji jedna suszarke. Chuje i tyle, nastawione wylacznie na wyciaganie kasy. A turysta jak powszechnie wiadomo najlepszy jelen bo sie klocil nie bedzie i zaplaci. Oczywiscie do lapy.
2 lata temu jak bylem w maroko tez taki jeden pizdzielec mnie zlapal, podobno tez predkosc przekroczylem. Dla mnie to policyjne panstwo i tyle. Na odcinku Esauera Marakesz stalo chyba z 10 kontroli drogowych i radarowych, czwartek po poludniu wiec zaden weekend czy costam. Polowanie na jeleni.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
pamejudd

Post autor: pamejudd » ndz kwie 01, 2012 8:48 pm

Byc moze. Tez slyszalem rozne historie (stad tip odnosnie prawka miedzynarodowego). Sam mialem zreszta problemy z zandarmeria, ale w zupelnie innym kontekscie. Drogowka nigdy mnie nie zatrzymala, a z reguly byli baaaardzo pomocni.

To co wiem o "prikazie" pochodzi z insiderskiego zrodla, ktore w mechanizmach orientuje sie dosc dobrze, wiec nie mam powodu nie wierzyc.

PS: co do kontroli drogowych, to sa one tam normalne, szczegolnie w swietle ostatnich wydarzen. Z tym, ze mnie z reguly przepuszczali (od Tangeru az do Tan-Tanu zatrzymano mnie tylko raz, na samym poczatku).
wolvesahead.org

Awatar użytkownika
gif_kuba

Kontaktowanie:

Post autor: gif_kuba » czw kwie 12, 2012 11:32 am

kapec pisze:
A to ciekawostki prawisz. Zajebali mi 2 mandaty w ciagu 5 dni pobytu w maroko, raz za niezapiete pasy, drugi za rzekome przekroczenie predkosci. Co ciekawe zatrzymali 3 auta jadace jeden za drugim i jebneli wszystkim majac do dyspozycji jedna suszarke. Chuje i tyle, nastawione wylacznie na wyciaganie kasy. A turysta jak powszechnie wiadomo najlepszy jelen bo sie klocil nie bedzie i zaplaci. Oczywiscie do lapy.
2 lata temu jak bylem w maroko tez taki jeden pizdzielec mnie zlapal, podobno tez predkosc przekroczylem. Dla mnie to policyjne panstwo i tyle. Na odcinku Esauera Marakesz stalo chyba z 10 kontroli drogowych i radarowych, czwartek po poludniu wiec zaden weekend czy costam. Polowanie na jeleni.
ja nie spotkałem się z upierdliwością policji w Maroku, wszyscy policjanci z którymi miałem styczność byli ok, znali angielski, a hitem okazał się policjant który zapukał nam w szybę około 3 nad ranem gdy spaliśmy na poboczu drogi i zapytał w jakim języku chcę rozmawiać - do wyboru było niemiecki, francuski, rosyjski i angielski, po czym zaoferował miejsce na nocleg pod komisariatem bo tam będzie bezpieczniej (a było to dzień po zamachu w Marakeszu). Za pasy tez nas kilka razy łapali i zawsze kończyło się na upomnieniu i pogawędce...
Samurai - żółw błotny
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Post autor: nomad-ka » pt kwie 13, 2012 10:42 pm

kapec pisze:

Zawzięli się na Ciebie normalnie... :-?
Turysta nie będzie sie kłócił za przekraczanie dozwolonej prędkości - bo w Maroku nikt mu punktów karnych za to nie przy... Max 40 eurasów i hulaj dusza - poczucie wolności bezcenne :) Z drugiej strony szlag mnie trafia, jak widzę tych, co zapierniczaja 80km/h czy powyżej przez wioski - po pistach (bo amortyzatory wytrzymają) czy asfalcie- to akurat nie ma znaczenia, sporo tras wyasfaltowano - ale nawyki ciężko wykorzenić i dzieciaki dalej bawią się na ulicy.
Odcinek Essaouira-Marrakesz od lat zapracował na niechlubną sławę trasy o największej ilości wypadków. Teraz jest dwupasmówka, długie proste zachęcają, żeby wcisnąć gaz... A suszarka ustawiona na dokładnie tyle ile zakaz - albo ciut poniżej, znaczy - chcesz uniknąć mandatów, jeździsz 2-3 km/h poniżej ograniczenia. Z drugiej strony policja najchętniej łapie jednak krajowców - troche już się boją posądzeń o łapówkarstwo... Czyli pecha miałeś.
Czwartek po południu to jak najbardziej początek weekendu, piątek w islamie dzień święty - dzieci do szkoły nie idą, sporo ludzi ma albo bierze wolne.
Patrolek Y61 2,8 td Grrr... Mój ci on! :D
nomad-instinct.com

Awatar użytkownika
pamejudd

Post autor: pamejudd » sob kwie 14, 2012 3:23 pm

nomad-ka pisze: szlag mnie trafia, jak widzę tych, co zapierniczaja 80km/h czy powyżej przez wioski - po pistach (bo amortyzatory wytrzymają) czy asfalcie- to akurat nie ma znaczenia, sporo tras wyasfaltowano - ale nawyki ciężko wykorzenić i dzieciaki dalej bawią się na ulicy.
To chyba zalezy od modelu turystyki: jesli ktos jedzie "tam" z wielkopanskim poczuciem "jestem lepszy od tubylcow" to pewnie bedzie sie zachowywac tak, zeby tym tubylcom na kazdym kroku dac odczuc swoja wyzszosc. Mam wrazenie ze niemieccy turysci celuja w takim podejsciu...
wolvesahead.org

zbanowany
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zbanowany » sob kwie 14, 2012 3:57 pm

kapec pisze: , czwartek po poludniu wiec zaden weekend czy costam. Polowanie na jeleni.
nastepnym razem jak sie bedziesz gdzies wybieral to POczytaj trochu o zwyczajach w islamie dniem swietym jest Piatek wiec czwartek PO POludniu to jak POlskie kontrole sPOkojny wekend :)21

landbond
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: landbond » czw maja 24, 2012 7:01 pm

Potwierdzam, że w Maroko policja jest bardzo lajtowa i traktuje turystów z przymrużeniem oka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”