obw.kaliningradzki

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

obw.kaliningradzki

Post autor: LR_Olek » pt wrz 21, 2012 7:42 pm

jak to jest z jezdzeniem po lasach?
mozna czy nie?
jak w unii zakaz czy jak na ukrainie luz?

Awatar użytkownika
franc_ek

Kontaktowanie:

Re: obw.kaliningradzki

Post autor: franc_ek » sob wrz 22, 2012 9:53 pm

Mozna ale tylko po drogach. W strefie przygranicznej zabronione przebywanie samotnych pojazdow ! Uwaga na wrednote tamtejszego GAJ-u. W pyte poligonów i można się nieźle nadziać. Trzeba uwazac i pytac się ludzi. Generalnie fajny kawalek ziemi !

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » ndz wrz 23, 2012 6:35 pm

franc_ek pisze:Mozna ale tylko po drogach. W strefie przygranicznej zabronione przebywanie samotnych pojazdow ! Uwaga na wrednote tamtejszego GAJ-u. W pyte poligonów i można się nieźle nadziać. Trzeba uwazac i pytac się ludzi. Generalnie fajny kawalek ziemi !
łeee...to jade osobówką...

myslalem,ze mozna normalnie sie przemieszczac na przełaj.

sochoW

Post autor: sochoW » pn wrz 24, 2012 6:54 am

Olo, mozna tylko najlepiej z miejscowym, juz wspominalem. Oni dokladnie wiedza gdzie i ktoredy jechac. Mi jeszcze nigdy nie zdazylo sie trafic na patrol GAI(jechalem zawsze z miejscowymi) a tak jak wspomnial Franc, tych to trzeba sie wystrzegac.
transgranica4x4.pl

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » pn wrz 24, 2012 9:09 am

Moja propozycja Włodek na przyszły rok nadal akualna.
:)2
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn wrz 24, 2012 10:02 am

Bylem w tym roku i bylo ok.
Wjechalem przypadkiem na jakis poligon, ale generalnie bylo milo. Dali strzelic z kalacha i pokierowali do wyjscia. Ale milicja mocno wku**ca.

Na bialorus lepiej pojedz. Zero problemow z czymkolwiek. Zajebisty kraj
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » pn wrz 24, 2012 10:33 am

czyli co? milicja przywala sie o wszystko?

kase wyludzaja duza?

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn wrz 24, 2012 10:40 am

Moja osobista opinia (niepoparta wielkim doswiadczeniem) wlasnie taka jest.

Ukrainska policja sie przypierdala, ale w granicach rozumu i z reguly jakos tak po ludzku. Da sie w ten czy inny sposob dogadac tak,ze obie strony sa zadowolone. A tu ni chu chu. Wydaje im sie, ze sa jako namistnicy wielkiej matki rosji moga wszystko i wszedzie. Generalnie kutasy.
Franc mi taka opinie nakreslil i musze przyznac, ze na poczatku niechcialem wierzyc, ale mial 100% racji.
Natomiast Bialorus zajebista :)2
Rezimowa milicja pomocna i jak nie maja za co to sie nie przypier*aja.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

sochoW

Post autor: sochoW » pn wrz 24, 2012 12:52 pm

A ja w ogole nie mialem stycznosci, poza jedna kontrola i jednym pijanstwem z policja. Uwazam, ze jesli jezdzi sie wg ogolnie przyjetych zasad to nie ma sie czego bac. Jakies legendy opowiadacie, nasi tez sie prz.... jak cos ich do tego zaneci, np. upie....ne auto sypiace na lewo i prawo blotem.
Raz wzieli mnie nawet na suszarke i nie wiem czemu odpuscil, machnal reka zebym jechal a na pewno mialem przekroczone. Nie ma reguly ale zawsze warto stosowac sie do zasad.
transgranica4x4.pl

Awatar użytkownika
franc_ek

Kontaktowanie:

Post autor: franc_ek » pn wrz 24, 2012 1:20 pm

Ja miałem styczność ze 3 razy i za kazdym razem była grana łapówa. Olo- jeździć można na siagę ( tylko, żeby na mapie była droga ) Niektóre z tych dróg to trudne wyzwania nawet dla aut z mechanikami :wink: Uważać trzeba na poligony i niewybuchy. Najlepiej z miejscowymi tak jak Socho powiedział. Aczkolwiek jak my układaliśmy nasz liczący 900 km roadbook po Obwodzie to akurat bylismy sami i tylko korzystalismy ze wskazówek chłopaków z 4x4. Generalnie jest tam sporo do zwiedzania ( bunkry, pałace pruskie, pomniki, zagubione wioski, sporo muzeów itp ) Off road genialny tylko trzeba wiedzieć gdzie :) A Białoruś i tak z 3 razy fajniejsza jest ze względu na ludzi :wink:

PS Rzeczywiście tam jest takie prawo ( zresztą jak i u Nas ), że zabronione jest jeżdżenie po drogach publicznych usyfionym autem. Po błocku najlepiej przepłukać autko w jakimś strumyku. Na obrzeżach miasteczek jest natomiast w pytę myjni i nalezy z nich korzystać!

sochoW

Post autor: sochoW » śr wrz 26, 2012 6:50 am

Natomiast 13 pazdziernika jest u nich imprezka, jak ktos chce poleciec to moge cos tam pomoc. 3 klasy wiec znow kazdy znajdzie cos dla siebie, wpisowe 0 rubli.
transgranica4x4.pl

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » śr wrz 26, 2012 8:53 pm

sochoW pisze:Natomiast 13 pazdziernika jest u nich imprezka, jak ktos chce poleciec to moge cos tam pomoc. 3 klasy wiec znow kazdy znajdzie cos dla siebie, wpisowe 0 rubli.
daj jakies info mi na emaila...

3 pazdziernika odbieram karte w konsulacie na "maly ruch przygraniczny"

sochoW

Post autor: sochoW » czw wrz 27, 2012 12:58 pm

Bedzie to ok. 30 km od Grzechotek wiec niedaleko, kordynaty na baze bede mial w najblizsza niedziele.
transgranica4x4.pl

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw wrz 27, 2012 6:09 pm

sochoW pisze:Bedzie to ok. 30 km od Grzechotek wiec niedaleko, kordynaty na baze bede mial w najblizsza niedziele.
a jakis gryplan?

podaj jakas stronwe www

tomquat

Post autor: tomquat » pt wrz 28, 2012 9:38 am

z namiotem jedziesz? czy tylko wycieczka będzie? :wink:

sochoW

Post autor: sochoW » śr gru 05, 2012 7:51 am

Terminy imprez- Mistrzostw Obwodu Kaliningradzkiego w off-road:

20-21 Kwiecien- 1 etap
20-21 Lipiec- 2 etap
19-20 pazdziernik- 3 etap

Podzial na klasy:
1. "Гранд-туризм"- standartowe pojazdy kategorii B, bez wyciagarek, rozmiar opon: 31/10.5/R15 lub 75/275/R16 z wyjatkiem przypadkow kiedy producent samochodu dopuszcza uzywanie innych rozmiarow.
2. "Туризм"- dowolnie przerobione samochody kategorii B, bez wyciagarek, rozmiar opon:33/12.5/R15 lub 85/315/R16, wyjatki j.w.
3. "Спорт" - dowolnie przerobione pojazdy z wyciagarkami wszystkich typow, bez ograniczen co do rozmiaru opon.

Udzial w tych imprezach jest bezplatny. Pomagam w uzyskaniu wiz.
transgranica4x4.pl

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » pt gru 07, 2012 10:22 am

Orientujecie się, jaka jest baza noclegowa w miastach poza Kaliningradem i pasmem nadmorskim?
Poleci ktoś, jakie tanie miejscówki w "interiorze" (Prawdińsku, Żeleznoodrożnym, Gusiewie, Gwardiejsku, Oziersku czy innych)?

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt gru 07, 2012 10:42 am

Generalnie bylem w tym roku moturem kilka dni na Tripie Kaliningrad >Litwa> Lotwa> Bialours >Ukraina i bylo kiepsko.
W sovetsku przy granicy z Litwa nam cos tam lokalsi wskazali jakis domek co tam niby baba wynajmuje pokoje robotnika, ale baba byla pijana i sie dogadac nie dalo. W jakiejs knajpie nam mowili,ze mozemy sobie na zapleczu kimnac za darmo, ale w sumie nie skorzystalismy, bo myslelismy,ze wyrwiemy cos dalej.

Na dziko podobno lokalsi podj**buja i milicja przyjezdza - tak mi Franc mowil. Na stacji babka potwierdzila,ze glupi pomysl.
Koniec koncow znalezlismy o 21:15 zajebisty kemping na Litwie.

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » pt gru 07, 2012 2:09 pm

Dziwne...
W Obwodzie można przecież biwakować poza strefami objętymi ograniczeniami.
Nawet w informatorze (który sobie pobrałem przy odbiorze wizy ruskiej) dotyczącym zasad poruszania się po Obwodzie, uwzgledniają pobyt "z dala od cywilizacji" przy okazji łowienia ryb np. :)

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt gru 07, 2012 2:26 pm

To moje dosiwdczenia z tego roku.
Mielismy zabawic 2 dni, ale byl jeden pelen, nawet za bardzo. Z samego rana (kolo 6:00) przekroczylismy granice bez specjalnych problemow i dalej jazda. Zjezdzalismy to tu to tam, ale kilka razy nas przegonilo wojsko, raz pijani miejscowi i tak generalnie jechalismy w kierunku Litwy z zamiarem znalezienia noclegu gdzies

Fakt taki,ze ja jechalem enduro, a kumpel chopperem, wiec za daleko sie nie zapuszczalismy.

Ps. Kupilem mape dosc dokladna jakbys chcial pozyczyc. :)

sochoW

Post autor: sochoW » wt gru 11, 2012 11:27 am

Jezdze od 3 lat i jeszcze nikt znikad mnie nie pogonil, zadnych krzywych akcji, zadnych pijakow. Cos musi byc tu nie tak....
transgranica4x4.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”