prysznic

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Re: prysznic

Post autor: Wojtek_W » pt wrz 24, 2010 11:55 am

Pod maska Patrola ciezko miejsca znalezc i chyba nie znajde sensownego rozwiazania.

Wiec zostaje dach albo... tylne drzwi, pod tapicerka. Co myslicie?

Nada?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » pt paź 01, 2010 1:37 pm

ja mam na dachu. konstrukcyjnie bardzo prosty.
Rura PCV + 2 dekle. Dwa otwory. Jeden na górze do napełniania a w drugim zamontowana końcówka do szybkozłączki.
W szybkozłączke zawsze mam wpięty kawałek węża który przydaje się też do napełniania a posiada dodatkowo końcówką prysznicową.
Wszystko pracuje grawitacyjnie i spisuje się elegancko. Wbrew pozorom nie słychać by coś chlupało. Pojemność 70 litrów.
Uzupełnianie dość uciążliwe gdyż potrzeba kilka osób :)

1wszy: trzyma węża w rurze kontrolując jej stan
2gi: drugą końcówkę węża mocuje do prysznica na plaży kontrolując by nie wywaliło jej ciśnienie
3ci: odkręca i zakręca kurek od prysznica
4ty najważniejszy: zatyka palcem końcówke rury od strony szybkozłączki by woda się nie wylewała.

Obrazek

dzis rura ma juz mniej oczojebny kolor przez co nie rzuca się w oczy choć i tak szukała mnie policja w albanii bo doniesiono że niby broń po górach wożę :)
http://lh6.ggpht.com/_7z01Xfsbu9M/TIuXt ... %20140.jpg

Niestety nie ma grzania jednak mi nie potrzebne.
Kolega natomiast ma koncepcję umieszczenia zbiorników pod maską by była ciepła. Jak dopnie celu to pozwolę sobie wstawić jakieś zdjęcia z tego wyczynu.
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » pt paź 01, 2010 5:45 pm

Ja jak zwykle mam wszystko przekombinowane. Za tylnum siedzeniem mam aluminiowy zbiornik 20l
wyspawany tak dziwnie aby wykorzystywał przestrzeń pomiędzy ścianką zabudowy szufladowej i tylną częścią siedzenia (nad zbiornikiem w poprzek idzie jeszcze HiLift) tak aby nie skracać długości szuflad. Zbiornik ma grzałkę elektryczną 12V 300W ( 25 A i w aucie są dwa aku) (100zł). Jest wskaźnik poziomu wody (były paliwa) od LDV (60 zł)i czujnik od Tiko (20 zł). Wszystkim steruje termostat elektroniczny (120 zł) który gdy wykryje, że jest "rezerwa" nie załącza grzania. Jest też pompa elektryczna z ciśnieniowył włącznikiem i filtrem (200 zł). Napełnianie zbiornika przez szlauch lub przez np. postój w rzece i uruchomieni pompki z włożonym do wody prysznicem. No to tyle, wszystko działa, trzeba się trochę na piep...., trochę wydać i jak oczywiście wielu forumowiczów stwierdzi jest to przerost formy nad treścią - i niech tak pozostanie.
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » sob paź 02, 2010 11:05 am

przeciez chodzi o to by bylo wygodnie i funkcjonalnie :)
ja podziwiam. choć samemu pewnei by mi sie tak nie chcialo a nawet jakbym zrobił to obawiałbym się ze ktoreś z ogniw przeze mnei stworzonych kiedys i tak zawiedzie i bede musiał kubkiem napełniać uprzednio gotować na gazie ;)

niemniej jednak chyba najmerytoryczniejszy post z którego wielu może skorzystać. Brak tylko instalacji krok po kroku :)

a czy te 20 litrów to aby nie za mało?
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » sob paź 02, 2010 11:11 am

zdziwić się można ....ale tymi 20 litrami wody
mozna opycić całą rodzine
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » sob paź 02, 2010 12:34 pm

h0MER pisze: Brak tylko instalacji krok po kroku :)

a czy te 20 litrów to aby nie za mało?
Przepraszam moja pomyłka nie 20l a 30l. Przyjąłem 10l na kobietę i 5l na chłopa. Mam rodzinę 2+2 i dla tego jest 30l.

Pomysł jest z tąd: http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=35&t=76700

Kilka uwag dla zapaleńców.

Komplet działa na razie na "krótko" czyli jest połączony aby go sprawdzić, poneważ czekam na montaż zabudowy szufladowej, końcowy montaż pompy, wlewu, termostatu, przekaźników, zostanie wykonany na sam koniec.

Tu są zdjęcia, obecne stadium montażu dodam jak odbiorę auto z przeglądu: http://picasaweb.google.com/10738069781 ... 1279045234

Wskazówki:
- zbiuornik wyspawał Kajen z forum, Łukasz zrobił go z dużą starannością - polecam.
- połażenie zbiornika za połową tylnej kanapy powoduje uniknięcie podnoszenia środka ciężkości, a jego kształt nie zmniejsza zabudowy szufladowej, na której będzie możliwość spania.
- warto zamontować taki prysznic aby miał różne końcówki, czasami trzeba umyć gary, albo przemyć chłodnicę w aucie
- grzałka była robiona na zamówienie - tu się zamawia: http://www.elmix.wroclaw.pl
grzeje tylko jak silnik działa i potrzebuje 7 godzin aby zagrzać wodę w całym zbiorniku, uszczelniona została silikonem do wysokich temperatur Technicqll
- programator/termostat kupuje się tu: http://thermoplus.pl/ model ES-10. Czójnik temp. zamontowałem w pod zbiornikiem, klejem do aluminium. Termostat pozwala na zabezpieczenie grzałki przed spaleniem gdy jest mało wody.
(model SC20 używam jako zabezpieczenie przed przegrzaniem silnika, przy 85 stopnich, mam podana temperaturę i sygnał dźwiękowy, czujnik zamontowany na wyjściu z chłodnicy)
- pompka powinna mieć filtr bo przy napełnianiu zbiornika z rzeki nie narażamy jej na uszkodzenie. czujnik ciśnieniowy pozwala nam uniknąć kolejnego włącznika i zawór na prysznicu całkowicie załatwia sprawę.
- mój wlew grawitacyjny będzie wewnątrz auta, powinien być z zewnątrz ale mi się nie chce już kombinować.
- ważne jest odpowietrzenie zbiornika, tak aby wszystko działało.
- co do tego czy coś się może zepsuć - tak może ale to nie układ napędowy czy zawieszenie, wodę zawsze można użyć i jechać dalej.

Na koniec tylko powiem, że każdy kto pójdzie tą drogą robi to na własną odpowiedzialność, bo ja niestety jeszcze nigdzie swoim autem nie byłem i to co robię opieram na swojej wyobraźni bo doświadzczenia nie mam 8) .

Dobra to chyba tyle, pozdrawiam zapaleńców :)2 , opinie forumowych malkontentów mam gdzieś :)3 .
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
uczniak

Post autor: uczniak » wt paź 05, 2010 8:31 am

fajnie to wygląda :] ciekawe jak się sprawdzi w praktyce. Mam tylko wrażenie że ta ilość godzin potrzebna na zagrzanie wody może być za długa, ale może się mylę :]

GrzechoS, na 17 zdjęciu ten duży ekran to tablet? używasz go do nawigacji? na czym jest zamontowany?

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt paź 05, 2010 9:20 am

Fajny projekt.
I miejsce tez ok - obadam jak by to u siebie zrobic, bo mam tam akurat 2 wzmacniacze od audio, ale by sie moze udalo cos z tym zrobic. Szacun!
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » wt paź 05, 2010 11:34 am

uczniak pisze: GrzechoS, na 17 zdjęciu ten duży ekran to tablet? używasz go do nawigacji? na czym jest zamontowany?
Proszę, tu są szczegóły: http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=47&t=75438
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » wt paź 05, 2010 7:20 pm

Tu jest ogrzewacz
http://www.walmart.com/ip/Zodi-Instant- ... er/4698021
Ten akurat na kartusze... ale to się da obejść.
Nissan-y

Awatar użytkownika
luk94

Post autor: luk94 » wt paź 19, 2010 7:51 pm

Ja to robiłem tak jak swego czasu pomykałem na tirach. Miałem banke z kranikiem. Grzałem sobie wode na butli turystycznie, właziłem do naczepy. Wodę wlewałem do banki-bankę powieszałem u sufitu i do kranika przykręcałem waż ze słuchawką prysznicową. Proste i skuteczne!;)

Teraz przyszedł mi do głowy pomysł żeby zrobić coś w rodzaju miedzianej rurki i użyć jej jako wężownicy która będzie włożona do bańki z wodą.
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”