Jaki samochód ???
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Jaki samochód ???
Z takim budżetem znajdziesz przytomnego Patrola z silnikiem 4.2, załadowany ~3t wychodzi ze spalaniem - ok 11 trasa. Fotele, komfort - rzecz gustu, przejedź się jakimś i zobacz. Mi w Y60 po 8-10h jazdy jest już źle. Y61 nie jechałem. Silnik mułowaty trochę ale bezawaryjny.
Auto fajne, do rozważenia jako jedno z. Są też inne, ale z braku doświadczenia z nimi nie podpowiem.
Jeździłeś już, masz doświadczenie, masz jakieś auto 4x4?
Jak nie, to wiesz o pakiecie startowym? I, że od modyfikacji zawieszenia ważniejszy jest ogólny przegląd techniczny i drobne naprawy jakie wyjdą przy nim?
Kupuj i oglądaj koniecznie z kimś bardzo dobrze znającym dany model. Można kupić za 40 super auto, a można kupić odpicowany śmietnik. Laikowi ciężko wyłapać niuanse.
Ta waleczność w terenie to się tak sobie przydaje... jest komfort i wygoda, ale na zasadzie, że po modyfikacjach w Albanii jedziesz kamienistą koleiną po ciężarówkach w parku Lure i się nie przejmujesz, a z seryjnym zawieszeniem byś przejechał uważając jednym kołem po środkowym garbie i też by było ok. Zaoszczędzając budżetu na kilka wyjazdów.
Auto fajne, do rozważenia jako jedno z. Są też inne, ale z braku doświadczenia z nimi nie podpowiem.
Jeździłeś już, masz doświadczenie, masz jakieś auto 4x4?
Jak nie, to wiesz o pakiecie startowym? I, że od modyfikacji zawieszenia ważniejszy jest ogólny przegląd techniczny i drobne naprawy jakie wyjdą przy nim?
Kupuj i oglądaj koniecznie z kimś bardzo dobrze znającym dany model. Można kupić za 40 super auto, a można kupić odpicowany śmietnik. Laikowi ciężko wyłapać niuanse.
Ta waleczność w terenie to się tak sobie przydaje... jest komfort i wygoda, ale na zasadzie, że po modyfikacjach w Albanii jedziesz kamienistą koleiną po ciężarówkach w parku Lure i się nie przejmujesz, a z seryjnym zawieszeniem byś przejechał uważając jednym kołem po środkowym garbie i też by było ok. Zaoszczędzając budżetu na kilka wyjazdów.
- Misiek Cypr
-
Ale, ze tak od razu, merytorycznie 

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
dołoży 5kpln i kupić toyote
...
jest do oddania w dobre ręce 100tka z 4.2 td w pełnej opcji
albo jak kolega wyzej isc w patrola ...

jest do oddania w dobre ręce 100tka z 4.2 td w pełnej opcji

albo jak kolega wyzej isc w patrola ...

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Konkret pytanie, sensowne założenia a nie 15 tysięcy po 2000r i max 8/100, to dlaczego by nieMisiek Cypr pisze:Ale, ze tak od razu, merytorycznie

- Pan Bestia
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Wprawdzie mam bardzo nie długo ale potwierdzę że komfort i przestrzeń w Y61 jest ogromna.
Zyziu - XJ 98r. - 4.0 Zabawa 4x4
Dyziu - Y61 98r. - 2.8 Wyprawy
Hyziu - LJ70 90r. - 2,4 Challenge
Dyziu - Y61 98r. - 2.8 Wyprawy
Hyziu - LJ70 90r. - 2,4 Challenge
Kolega wiosną kupił tojkę 100 za 30 tysi pln. Jakieśtam pierdoły porobił w stylu nie działająca klima i cośtam jeszcze i do teraz lata bezawaryjnie. Latem byliśmy razem w Albanii. Można czasem trafić okazję.
Kapec, disco 300TDi '97,
Mhm, tylko niech autor tematu dobrze weryfikuje. Jak się mechanicznie okaże auto trupem podwoi cenę zakupu... a tego kurczę z zewnątrz nie widać
I niech napisze nam skąd jest, może ma pod nosem kogoś z takim autem kto pokaże/przewiezie/doradzi.

I niech napisze nam skąd jest, może ma pod nosem kogoś z takim autem kto pokaże/przewiezie/doradzi.
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
chyba to jest najlepsze rozwiazanie
https://picasaweb.google.com/1161195009 ... zowaGotowa
toyota landcruiser lj78
toyota landcruiser lj78
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
-
- jestem tu nowy...
dawid.forum pisze:Dzięki za pierwsze odpowiedzi/podpowiedzi
Jeśli chodzi o spalanie na trasie to rozumiem, że chodzi o Nissana Patrola Y60 tylko czy w wersji długiej czy krótkiej ? Ciekawe przy okazji czy ktoś wie ile pali na trasie Y61 w wersji długiej z silnikiem 4,2 no i czy spalanie w istotny sposób rożni się w zależności od tego czy jest manual czy automat ?
Sam mam Y61 z silnikiem 4,2D w longu. Waga auta z kołami 33 cale, aluminiowym bagażnikiem, zabudową sypialną w aucie, wyciągarką i metalowymi zderzakami przód i tył to jakieś 2900kg. Spalanie w trasie na kołach 33 cale wg licznika 100 km/h (wg gps 90 km/h) wynosiła 11 ltr / 100 km. Po założeniu kół 35 cali spalanie wzrosło do 14 ltr / 100 km. tyle, że prędkość licznikowa 100 km/h jest równa 100 km/h na gps.
Auto jeździ wolnymi obrotami i ma max. moment dostępny po uruchomieniu silnika

Przydaje się to bardzo na stromych podjazdach. Jedyne co może przeszkadzać to fakt, że wyprzedzanie trzeba planować

A poza tym to silnik jest nie do zajechania, samemu można go podstawowo obsługiwać (prosta konstrukcja). A jak ma webasto to i zimą da się spać w aucie na wyjazdach, no i ciepłą wodę do prysznica można sobie zrobić małym kosztem.
TD42
Długi, koła 35, przełożenia z 2.8, wolnossący 4.2, manual. Automatem nie jeździłem, ale nie polecały go osoby które zjadły zęby na tych autach i im wierzę. Nie wiem czy jest różnica w spalaniu.dawid.forum pisze: Jeśli chodzi o spalanie na trasie to rozumiem, że chodzi o Nissana Patrola Y60 tylko czy w wersji długiej czy krótkiej ? Ciekawe przy okazji czy ktoś wie ile pali na trasie Y61 w wersji długiej z silnikiem 4,2 no i czy spalanie w istotny sposób rożni się w zależności od tego czy jest manual czy automat ?
Wyjazd, załadowany cały [pusty równo 2500, na wyjazd + 2 osoby i bagażnik do połowy wysokości załadowany, ponad 3 tony], przy 90 na autostradzie nie hamując nie wyprzedzając spali 10/100. Potem mniej-więcej odejmujesz zero od prędkości i wychodzi spalanie

Wada to właśnie wyprzedzanie, musisz widzieć 500m drogi żeby się rozpędzić i wyprzedzić zestaw jadący 90km/h bez stresu.
Nie miałem sytuacji awaryjnej która by zatrzymała auto przez 120 tysięcy jak go mam. Raz zaraz po zakupie urwałem wahacz z tyłu, ale to wina niewiedzy użytkownika + błędu w jeździe. 2 razy robiony alternator, raz pompa wody, luz na ośce - to by ew. mogło unieruchomić auto gdzieś daleko, ale można wymienić i mieć spokój. Eksploatacja - jakieś łożyska, amortyzatory, rozrusznik czasem zrobi pyk pyk przed odpaleniem itp. Na dniach pociekły olejem kule mostu przedniego. Ze skrzyni biegów kiedyś z olejem wyleciały przesuwki synchronizatora, a mimo to jeździła bez problemów

https://picasaweb.google.com/1168443158 ... 398/Patrol
to ta po przekładce z angola ?kpeugeot pisze:chyba to jest najlepsze rozwiazanie
toyota landcruiser lj78
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
tak
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
chcesz spać w aucie czy jednak namiocik lub dach nad głową ?
Tak mój był kupiony za sporo mniej niż 50 na gotowo tak jak stoi, z całym 'szpejem' offroadowym. Jednak trafiła mi się okazja jak ślepej kurze ziarno, od prawie 4 lat jak go mam widziałem raptem kilka podobnych, więcej jest Y61 przygotowanych w cenach ~50k - jednak każdego musiałbyś porządnie weryfikować w porządnym warsztacie. Kilka stów zapłacisz za sprawdzenie, a oszczędzisz kilkanaście tysięcy na reanimacji, wartodawid.forum pisze:Dzięki Takayuki za obszerne informacje dotyczące Patrola. Rozumiem że za 50 tyś złotych polskich da się sklecić pojazd w takim stanie jaki jest na Twoich zdjęciach ?
Widziałem w Twoim albumie fotki z wyprawy do Rumunii (piękny wypad) i był tam też Jeep Wrangler Rubikon. Jak taki Jeep się sprawował macie może jakieś informacje na ten temat

Rubicony normalnie jechały trasę ze zdjęć Maramureszu 2011, bez problemów. Edycja 2014 była takim rubiconem układana, łącznie z tym ostrym zjazdem po strumieniu i takim fajnym podjazdem gdzie się trzeba było wciągać, którego nie ma na fotach bo na pierwszych 20m rozwaliłem oponę

jak opcja "namiocik" to możesz pomyśleć również o jakimś pikapie (za te pieniądze można mieć coś sensownego i młodszego wiekiem)dawid.forum pisze:Rozważam oba rozwiązania z lekkim wskazaniem na namiocik.Sygma pisze:chcesz spać w aucie czy jednak namiocik lub dach nad głową ?
opcją może być Pajero 4 czy LC90
tyko pickup na dziurawe tarki nie jest za szczęśliwy..
jak go dociążysz (trochę miejsca na pace pod zabudową jest), dasz bardziej miękkie resory.. to daje spokojnie radę
Moim zdaniem im bliższy serii i popularniejszy tym lepszy, samochód, jaki ci się podoba, byle jak najmniej awaryjny,
tu klasycznym parolem 2.8 bez zbrojeń objechali Afrykę
http://afryka4x4.blogspot.com
nie grzeb za dużo, tylko w drogę
tu klasycznym parolem 2.8 bez zbrojeń objechali Afrykę
http://afryka4x4.blogspot.com
nie grzeb za dużo, tylko w drogę
-
-
Oprócz Rubicona jechałem każdym z wymienionych samochodów, ale z różnymi silnikami.
Y60 - nie miała w ogóle wygłuszenia czy nawet wykładzin na podłodze, jeśli dobrze pamiętam to i podsufitki nie było. Latało to na przelotowym tłumiku i 33 calowych szumeksach - to tej pory się zastanawiam jak czymś takim w ogóle idzie jechać.
Y61 - czyzero. Jest dość cicho i przy 100km/h idzie normalnie rozmawiać.
Dychoteka II - 2.5 ciągnęliśmy przyczepę ponad 250km i było bardzo cicho. Nie porównam z Y61 bo okres czasu od jazdy jednym i drugim spory, jednak chyba Discovery trochę cichsze.
LC 100 - tu jak w kościele. Ten samochód zrobił na mnie ogromne wrażenie, i nie chodzi mi tylko o ciszę/spokój ale i o komfort. Silnik 4.2 Diesel. Ta LC którą jechałem kosztowała dokładnie 52tys w zeszłym roku w lato i jest z rocznika 2003 - moim zdaniem łatwo trafić na egzemplarz równie zadbany i nie zatyrany w "terenie" co w wypadku Patroli może być trochę ciężkie.
Y60 - nie miała w ogóle wygłuszenia czy nawet wykładzin na podłodze, jeśli dobrze pamiętam to i podsufitki nie było. Latało to na przelotowym tłumiku i 33 calowych szumeksach - to tej pory się zastanawiam jak czymś takim w ogóle idzie jechać.
Y61 - czyzero. Jest dość cicho i przy 100km/h idzie normalnie rozmawiać.
Dychoteka II - 2.5 ciągnęliśmy przyczepę ponad 250km i było bardzo cicho. Nie porównam z Y61 bo okres czasu od jazdy jednym i drugim spory, jednak chyba Discovery trochę cichsze.
LC 100 - tu jak w kościele. Ten samochód zrobił na mnie ogromne wrażenie, i nie chodzi mi tylko o ciszę/spokój ale i o komfort. Silnik 4.2 Diesel. Ta LC którą jechałem kosztowała dokładnie 52tys w zeszłym roku w lato i jest z rocznika 2003 - moim zdaniem łatwo trafić na egzemplarz równie zadbany i nie zatyrany w "terenie" co w wypadku Patroli może być trochę ciężkie.
W Y60 tak subiektywnie do 90 da się normalnie jechać. Ja mam wykładziny i normalny wydech.
Tylko, wcześniej 10 lat jeździłem uazami, a na co dzień jeżdżę ciężarówkami/ładowarkami, to mogę mieć zaburzone pojęcie ciszy/komfortu
W Magnumce przy 90 jest bez porównania ciszej niż w Y60.
Auto bliżej serii w sensie nie poprzerabiane. Każda przeróbka = odstępstwo od standardu przy szukaniu części gdzieś daleko, do tego każda przeróbka typu lift czy większe koła = zwiększenie obciążeń mechanicznych pewnych elementów, co skraca ich żywotność.
Tylko, wcześniej 10 lat jeździłem uazami, a na co dzień jeżdżę ciężarówkami/ładowarkami, to mogę mieć zaburzone pojęcie ciszy/komfortu

Auto bliżej serii w sensie nie poprzerabiane. Każda przeróbka = odstępstwo od standardu przy szukaniu części gdzieś daleko, do tego każda przeróbka typu lift czy większe koła = zwiększenie obciążeń mechanicznych pewnych elementów, co skraca ich żywotność.
jeździłem każdym z tych aut, wszystkie oprócz Jeepa w dieslu i jeśli chodzi o wyciszenie to ustawił by je tak (w kolejności od najcichszego):dawid.forum pisze: Ciekawe, które auto jest najlepiej wyciszone ?
LR Disco 2 , Patrol Y60, Patrol Y61, Toyota LC J100 czy może Jeep Rubicon ? Jakie macie doświadczenia w tym temacie
Toyota LC j100 , Jeep Rubicon, Patrol Y61, Patrol Y60, LR Disco2
weź pod uwagę że to wszystko może się zmienić w zależności od konkretnego egzemplarza, stopnia zużycia, przeróbek, wydechu itd.
no i kwestia podstawowa jeśli chodzi o hałas w aucie - OPONY wg mnie opony mogą generować większość hałasu (np. nalewki Simexów )
wiadomo że na oponach MT będzie głośno nawet w najlepiej wyciszonym aucie
zrobiłem kiedyś starym pomotanym SJtem 413 cabrio 400 km po asfalcie z wyjącymi mostami na nalewkach simexów, powiem szczerze że jak rzadko kiedy miałem dosyć

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

Kiedyś zamieniłem korespondencyjnie samuraia na motur. Dałem się wkręcić w dostawę do Szczecina
Cała noc. Jakie te plastikowe kanapy w pkp są wygodne...(motur wracał na palecie)

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
escalade , suburban , tahoe , ekskursion , eksplozja , ciota LC setka w benie i potem długo pozostały chłamdawid.forum pisze:
Ciekawe, które auto jest najlepiej wyciszone ?

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
masz listę ciut wyżej
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
niedawid.forum pisze:Do trudniejszego terenu potrzeba auta z dwoma sztywnymi mostami a te praktycznie wszystkie są głośne i z oczywistych względów mniej komfortowe na asfalcie.
masz jeszcze Jeepa Commandera
Cichy i komfortowy na asfalcie (o ile opony na to pozwolą), daje się liftować i modyfikować, nieźle daje sobie radę w terenie... i jak trzeba ma bardzo mocny silnik V8.
Dodatkowo ma bardzo dobre wyposażenie seryjne (klima, nawigacja, xenony, elektryka itp.)
Ma dobre skrzynie automatyczne, ma reduktor i ma QDII w mostach. Nie jest też jakoś nadmiernie awaryjny.. a jak już, to padają jakieś drobiazgi.. które nie będą uniemożliwiały dalszej jazdy.
Ma też sporo miejsca w środku.