Bus zamiast terenówki ???
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Bus zamiast terenówki ???
Tak samo długa klasyczna terenówka ze spaniem w środku/namiotem na dachu. Przy 2 osobach, nie rodzinie całej.
Tak śpimy w patrolu i faktycznie, bardzo ułatwia sprawę.
Tak śpimy w patrolu i faktycznie, bardzo ułatwia sprawę.
przy tranzycie to booking.com - szybko, tanio i wygodnie
szczególnie na Kazachskim stepieMroczny pisze:przy tranzycie to booking.com - szybko, tanio i wygodnie
nie ma szybszego poruszania się przy tranzycie jak spanie w aucie i bus 4x4 załatwił by mi sprawę , wielkości T4 lub czegoś podobnego
Toyota Hiace z napędem 4x4 też mi po głowie chodzi tylko nie wiem jak z awaryjnością nowych modeli bo moja stara Hiace z 1998 r była niezawodna tylko strasznie głośna , u arabów widziałem Hiace które nie wychodzą na Europę i też była spoko ale z silnikiem D4D i nie wiem jak ona łyka średniej jakości ON
Mam d4d z przebiegiem 400tys i zapierdziela jak nowy... nie bałbym się. Rzetelny przegląd i ma jechać.
A co do tranzytu i Kazachstanu. Jeśli dla Ciebie to tranzyt to wiesz.. myślałem, ze to docelowe. Ja dalej się nie zapuszczę jeszcze przez dłuższą chwilę - na kołach znaczy
A co do tranzytu i Kazachstanu. Jeśli dla Ciebie to tranzyt to wiesz.. myślałem, ze to docelowe. Ja dalej się nie zapuszczę jeszcze przez dłuższą chwilę - na kołach znaczy
czyli D4D mozna uznac za dobry silnik ? a jak z dwumasą i gorszej jakości paliwem , może to stanąć i nie ruszyć z miejsca czy raczej takie przygody się nie zdarzają jeśli dobrze serwisowany ? bo toyota H200 ciekawe auto
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
Piotrze - nie mam dwumasy. Silnik mocny więc sprzęgło dostaje w kość i jego wymiany są dość częste. Ale bez dramatu.
Czy to dobry silnik? 4cyl silnik tej pojemności nie może być dobry. Kultura pracy wymaga przedefiniowania, uruchamianie wyzwala efekt sic(!), koszt serwisu absurdalny (ale to akurat jak i całej toyoty) - wtryskiwacze po 2500 itd. Ale jest, działa, zapierdziela i nie robi fochów. Nie pobiera oleum, nie ma żadnego wycieku, nigdy nie drgnęła wskazówka od temperatury - co jak na ten przebieg i ilość przejechanych kilometrów na reduktorze uważam za wynik wzorowy. Mam instalację do rozruchu 24v więc jeszcze nie było takiego mrozu aby miał cień wątpliwości. Ludzie najbardziej się boją d4d a w tujotach trzeba się bać wszystkiego poza d4d
Czy to dobry silnik? 4cyl silnik tej pojemności nie może być dobry. Kultura pracy wymaga przedefiniowania, uruchamianie wyzwala efekt sic(!), koszt serwisu absurdalny (ale to akurat jak i całej toyoty) - wtryskiwacze po 2500 itd. Ale jest, działa, zapierdziela i nie robi fochów. Nie pobiera oleum, nie ma żadnego wycieku, nigdy nie drgnęła wskazówka od temperatury - co jak na ten przebieg i ilość przejechanych kilometrów na reduktorze uważam za wynik wzorowy. Mam instalację do rozruchu 24v więc jeszcze nie było takiego mrozu aby miał cień wątpliwości. Ludzie najbardziej się boją d4d a w tujotach trzeba się bać wszystkiego poza d4d
Tak poczytałem sobie to wszystko i wychodzi mi na to, że najlepszym rowiązaniem busa z napędem 4x4 jest...camper 

Zbowid

tylko bez napędu 4x4 aby nie korciło

Sam nie wierzysz w to napisałeś

Zbowid

Jak to działa, co to jest?Mroczny pisze: Mam instalację do rozruchu 24v więc jeszcze nie było takiego mrozu aby miał cień wątpliwości.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Dwa aku w szereg. 2x12V Zapewne.
-
-
Mroku - w J9 możesz mieć 2 aku - bo specyfikacje północne tak mają - ale rozruch 24V (przy instalacji pokładowej 12V) ma jedynie HDJ80 - i żaden inny model toytoya
A ten patent z J8 - może i bajerancki - ale jednak toyota się z tego wycofała (bo układ zmieniający napięcie na rozruch sie po prostu pierdylił za często), i w następcy, czyli HDJ100, rozruch szedł już normalnie, czyli na 12V.
ps. Toytoye są oczywiście też inne (inne modele niż HDJ80) z rozruchem na 24V - ale mają wtedy i całą instalację na 24V
I nie jest to żadna J9 z d4d 

A ten patent z J8 - może i bajerancki - ale jednak toyota się z tego wycofała (bo układ zmieniający napięcie na rozruch sie po prostu pierdylił za często), i w następcy, czyli HDJ100, rozruch szedł już normalnie, czyli na 12V.
ps. Toytoye są oczywiście też inne (inne modele niż HDJ80) z rozruchem na 24V - ale mają wtedy i całą instalację na 24V

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
-
-
- Kontaktowanie:
My wrocilismy dopiero z trasy Polska-Słowacja-Węgry-Słowenia-Włochy i w naszym przyadku rozważam 2 opcje:
- Gaz Gazela blaszak Andoria rozebrana do śrubki i poskladana po naszemu
- obciecie budy za fotelem kierowcy Pajero I i dostawienie tam paki mieszkalnej (coś ala honker sanitarka)
- Gaz Gazela blaszak Andoria rozebrana do śrubki i poskladana po naszemu
- obciecie budy za fotelem kierowcy Pajero I i dostawienie tam paki mieszkalnej (coś ala honker sanitarka)
Miales przyjemnosc "podrozowac" ( FTW!) Gazela ?
Mialem kilka razy na wschodzi i nie pojmuj jak sobie mozna za wlasne zlotowki cos takiego uczynic.
To jest jak jakis bekart powstaly podczas upojnej nocy Aro, Nivy, Uaza i Lublina. Kumulacja wszystkich ich wad.
Mialem kilka razy na wschodzi i nie pojmuj jak sobie mozna za wlasne zlotowki cos takiego uczynic.
To jest jak jakis bekart powstaly podczas upojnej nocy Aro, Nivy, Uaza i Lublina. Kumulacja wszystkich ich wad.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
ano, potwierdzamrokfor32 pisze:Mroku - w J9 możesz mieć 2 aku - bo specyfikacje północne tak mają - ale rozruch 24V (przy instalacji pokładowej 12V) ma jedynie HDJ80 - i żaden inny model toytoya![]()
ps. Toytoye są oczywiście też inne (inne modele niż HDJ80) z rozruchem na 24V - ale mają wtedy i całą instalację na 24VI nie jest to żadna J9 z d4d

też mam dwa aku w J9 i wszyscy mechanicy mi mówili że mam rozruch na 24v ... do czasu jak jeden aku dostał zwarcia na celi i auto nie chciało odpalić po czym po odpięciu tego uszkodzonego auto bez problemy odpaliło na jednym

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

-
-
Nie lepiej budę zostawić tak jak jest a tylko tył zabudować pod spanie. Przez podcięcie mogą być problemy z przeglądami itp, przynajmniej tak mi się wydaje bo jakby nie patrzeć to jest zmiana konstrukcji pojazdu.oldarcher pisze: - obciecie budy za fotelem kierowcy Pajero I i dostawienie tam paki mieszkalnej (coś ala honker sanitarka)
-
-
- Kontaktowanie:
Rejestracja na kamper-specjalny powinna rozwiązać problem.
Mimo wszystko zastanawiam sie nad gazelą. Niestety silnik w Pojarce nie rokuje (2.6 które w alpach nie dawalo rady już na 2ce i cały czas sie gotował) do tego pali ogromną ilość paliwa wiec trzeba by wkładać 2.5TD a to i koszty i problemy.
Jedyny powód dla którego rozważam cały plan to idealna rama i wyremontowane niedawno zawieszenie.
Mimo wszystko zastanawiam sie nad gazelą. Niestety silnik w Pojarce nie rokuje (2.6 które w alpach nie dawalo rady już na 2ce i cały czas sie gotował) do tego pali ogromną ilość paliwa wiec trzeba by wkładać 2.5TD a to i koszty i problemy.
Jedyny powód dla którego rozważam cały plan to idealna rama i wyremontowane niedawno zawieszenie.
Pojarka mowisz,ze nie dawala rady w Alpach a chcialbys tam pojechac taka np. Gazela ?
Juz bez zadnego przesmiewczego tonu. To przeciez dostanie zapasci juz na bramkach na grossglockner jak zobaczy mape.
No szans nie ma.
Zeby byl kamper to zdaje sie musi miec przejscie pomiedzy kabina a czescia mieszkalna A to mocno utrudnia sprawe.

Juz bez zadnego przesmiewczego tonu. To przeciez dostanie zapasci juz na bramkach na grossglockner jak zobaczy mape.
No szans nie ma.
Zeby byl kamper to zdaje sie musi miec przejscie pomiedzy kabina a czescia mieszkalna A to mocno utrudnia sprawe.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
-
-
- Kontaktowanie:
U nas klękł na Słowenii, na drodze 206 Vršič Pass.
Po prostu za mało mocy, za dużo lat albo i jedno i drugie.
Generalnie założenie jest aby dało sie spać w środku i gotować a wytrzymałość miało jak Pajero I ale paliło w pobliżu 11-12ropy lub 15gazu
Coś czuje ze pragnę niemożliwego.
Po prostu za mało mocy, za dużo lat albo i jedno i drugie.
Generalnie założenie jest aby dało sie spać w środku i gotować a wytrzymałość miało jak Pajero I ale paliło w pobliżu 11-12ropy lub 15gazu
Coś czuje ze pragnę niemożliwego.
To pajero było wytrzymałe ?
Pewnie jakieś inne pajero miałem...

Pewnie jakieś inne pajero miałem...

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
Slowenie mam dosc zjezdzona. Alpy mocno. Prkatycznie wszystko powazniejsze i bardziej znane przelecze.
Gorsze auta od Pajeraka wjezdzaly, wiec wedlug mnie poinien sobie spokojnie dac rade.
A jestem za to pewien,ze gazela by sie wysrala.
Gorsze auta od Pajeraka wjezdzaly, wiec wedlug mnie poinien sobie spokojnie dac rade.
A jestem za to pewien,ze gazela by sie wysrala.
-
-
- Kontaktowanie:
Tylko to 2.6 benz zdecydowanie nie rokuje.
Spalanie PB na poziomie 16l i lpg na poziomie 20-22 plus bardzo mala moc.
Konieczny jest swap, silnik to minimum 2500zł plus graty i usługa.
Stąd fakt ze ciągle sie łamie nad czymś drugim.
A co do wytrzymałości, po prostu wiem że mocniejszy być nie musi przy tym jak jeżdżę.
[edit]
A co myslicie o Astro Van AWD?
Spalanie PB na poziomie 16l i lpg na poziomie 20-22 plus bardzo mala moc.
Konieczny jest swap, silnik to minimum 2500zł plus graty i usługa.
Stąd fakt ze ciągle sie łamie nad czymś drugim.
A co do wytrzymałości, po prostu wiem że mocniejszy być nie musi przy tym jak jeżdżę.
[edit]
A co myslicie o Astro Van AWD?
to kup za drobne dobry silnik i jeździj jak człowiek. Ten ruski syf nie nadaje się absolutnie do niczego. Pracuję na budowach od nastu lat i 3x widziałem sprawną gazelę. A jak budowlańcy wolą starego transita od tego badziewia to jest jakiś powód..
Nie widzę zupełnie podrózy tym chłamem po austriackich drogach. Nic a nic
Nie widzę zupełnie podrózy tym chłamem po austriackich drogach. Nic a nic