namiot dachowy

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

droset
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: namiot dachowy

Post autor: droset » ndz kwie 10, 2016 5:10 pm

Zibi pisze:Tak czytam i czytam i się zastanawiam czy to kolejna prowokacja?
hahahaha..... tjaaa, a misję specjalną powierzył mi Nadszyszkownik Kilkujadek. Zibi, widzę że polityka odcisnęła piętno na twojej osobie ;-)
Zibi pisze:skąd kolego Drostet te wady i zalety wziąłeś? bo chyba nie z użytkowania?
Czytasz i czytasz ale chyba w pospiechu bo dokładnie to wyjaśniałem:
droset pisze:Patrząc na zdjęcia mam pewne swoje przemyślenia ale ponieważ nigdy nie spałem w dachowcu i nie widziałem żadnego na żywo nie koniecznie musi tak być.
Wady i zalety które przychodzą mi do głowy podaję poniżej ale zaznaczam, że są one tylko przypuszczalne i z tego względu proszę o opinię użytkowników :)
... także gdybym miał możliwość wszystkie trzy rodzaje obejrzeć osobiście, złożyć/rozłożyć itp. to raczej bym o to nie dopytywał na forum. Tak na marginesie, może orientujesz się czy są w Polsce organizowane jakieś targi z takim sprzętem?
Zibi pisze:Twardy dach nie ma wypustek dlatego ściany takiego namiotu są najwięcej narażone na przemakanie. Woda spływa po ścianach wprost do dolnej skorupy.
Też na to zwróciłem uwagę ale w jakiś sposób chyba jest to uszczelnione? Nie widziałem też nigdzie wpisów, żeby komuś taki namiot przeciekał a z tropikiem to już się tu niektórzy wypowiadali, że jak się źle naciągnie to przemaka (ja przynajmniej podobne doświadczenia mam z klasycznych namiotów). Napisałeś, że też teraz używasz takiego z twardym dachem, który wg ciebie jest lepszy, który byś bardziej polecił?

Dziękuję za wypowiedź.
Ps.
droset nie Drostet

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz kwie 10, 2016 6:57 pm

sorry, mój mózg nie wyłapuje literówek.

Co do targów - to w Polsce z tym jest totalna kicha, organizatorzy targów wołają krocie za wystawienie nic w zamian nie oferując więc z tym jest cięzko. Twardy dachowiec ma właściwie tylko jedna zaletę - łatwośc w rozkładaniu ( korblowanie). Co do przeciekania - no niestety zdarzyło mi sie podróżować z szmacianym dachowcem przez 7 dni w deszczu i nic nie było mokre. Trzeba po prostu paski dociągnąć tak jak trzeba no i trzeba mieć dachowca dobrze uszytego - pisałem o tym kiedyś ale głupia tasiemka do rolety okna jeżeli jest zrobiona z sznurka to potrafi jak knot przesączać wodę do wnętrza namiotu. tanie namioty wykładają się własnie na takich drobiazgach. niby nic a upierdliwe jak w deszczy z każdego sznureczka do okien leci woda ( czyli z 4 stron).

Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad » pn lip 11, 2016 11:08 am

Czy ktoś z szanownego grona posiada namiot dachowy typu hard shell , np. James'a Baroud'a?
Vitarka 1.6 JLX cabrio --> Land Rover Discovery II, 2.5 TD5

Awatar użytkownika
jarcion

Post autor: jarcion » ndz lip 24, 2016 12:09 am

Mam prośbę do uzytkowników namiotów, w których pokrowiec jest zamykany (zaciągany) przez sznurek czy też taśmę- możecie wrzucić jakieś foty i/lub dokładny opis jak to działa?

Zrobiłem kiedyś namiot dachowy (160x220x h110 plus przedsionek 80x 140) z pokrowcem zapinanym na zamek i wszystko jest ok, ale rynienki w patrolu '85 coraz słabsze, więc patrol dostał zewnetrzną klatkę/bagażnik i muszę pokrowiec przerobić. Dotychczas pokrowiec zakrywał cały dach, teraz chcąc wozić jeszcze kajaki lub rowery chciałbym sam namiot w pokrowcu zamykać. Zamek odpada, bo po otworzeniu namiotu byłby zgniatany przez konstrukcję. Stąd prośba o zdjęcia/opis.
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )

Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad » pn lip 25, 2016 11:36 am

Ponawiam pytanie, czy ktoś używa namiotu dachowego typu hard shell? np. James Baroud?
Vitarka 1.6 JLX cabrio --> Land Rover Discovery II, 2.5 TD5

Awatar użytkownika
Patrik

Post autor: Patrik » ndz wrz 04, 2016 3:17 pm

Odgrzewam...
Tak, ja używam takiego namiotu.
GU4 TD4.2T

robertop
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: robertop » czw wrz 22, 2016 9:54 am

Ja wolę sam jeździć w teren więc w zupełności starcza mi taka jednoosobówka od Ironmana:
Obrazek

Awatar użytkownika
benek

Post autor: benek » sob gru 03, 2016 8:49 pm

Mam stary namiot szmaciany 160cm. Ma dobre 10 lat jest wloski z grubej bawelny, dach to bawelna gumowana albo powleczona PCV, suwaki olbrzymie metalowe, nie przecieka, suwaki nigdy sie nie zepsuly i spi sie doskonale. Nazwy nie pamietam ale ta firma ma tez te namioty ze skorupa potwierane z jednej strony - chyba autohome. wada jest taka ze jest tam jedna warstwa materialu wiec raczej na poludniowe kraje. jedna uwaga niezalezna od namiotu - warto miec dobrze dobrany bagaznik dachowy lub belki tak aby wygodnie zaciagalo sie gumy sciagajace pokrowiec. w tym 160 cm wygodnie spia 2 osoby lub 2 osoby i dziecko. Te nowe modele maja lepszy system rozkladania, tak aby najpierw wysunac drabine a po przelaczeniu otworzyc namiot. moj stary ma drabinke na motylki.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76

Adamo

Post autor: Adamo » sob gru 03, 2016 9:08 pm

Tak się zastanawiam jaką nośność ma taki namiot 4-5 osobowy w części praktycznie wiszącej w powietrzu. Jakoś mam obawy, że z moją masą mógłbym obudzić się na ziemi :)21

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » ndz gru 04, 2016 11:02 am

To osoby cięższe śpią nad dachem,a lżejsze nad "przepaścią".
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz gru 04, 2016 11:10 am

Chyba, że macie 140 cm wzrostu. Śpi się nad dachem a nad "przepaścią" to trzyma się nogi. Poza tym trzyma nie tylko drabinka ale tez i zawiasy.

Adamo

Post autor: Adamo » ndz gru 04, 2016 12:33 pm

No to inaczej... Wazę 115 kg. Chce coś sięgnąć z pod ściany namiotu i wchodzę na cześć wiszącą. Wytrzyma czy się rozleci ?

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz gru 04, 2016 1:38 pm

a drabinka wytrzymuje??? no oczywiscie, że wytrzyma. namiot ma ramę aluminiową z podwójną podłogą, zawias na całej szerokości i podparty jest drabinką.

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » ndz gru 04, 2016 1:40 pm

Jak się nie rozleci, to wytrzyma...
:)21
Kiedyś siedziałem obok Holendrów pod znanym mostem
Mieli taki namiot i na oko ważyli 100+ każdy. Czochrali się z góry na dół co chwila i spektakularnego jebnìęcia nie zaobserwowałem.
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
benek

Post autor: benek » ndz gru 04, 2016 8:09 pm

grozilo by cos jakbys tego namiotu nie przymocowal do bagaznika itd. szmata napieta na palakach stanowi b mocna konstrukcje. tego bym sie nie bal. jak kupujesz namiot to zwroc uwage ze do jakiego rozkladania jest przystosowany (do tylu/przodu lub na bok) - producent zaklada ze mocujesz do poprzeczynych belek. roznia sie one co najmniej belkami pod sklejka.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz gru 04, 2016 8:55 pm

Namioty dachowe nie mają sklejki ale dwie warstwy płyty aluminiowej wypełnionej pianką i mocowaną do ramy aluminiowej. Kazdy z namiotów do podłogi ma mocowane szyny aliminiowe a do szyny uchwyty. Szynę można zamocować wzdłuż i w poprzek namiotu sposób rozkłądania namiotu nie ma znaczenia, każdy rozkłada się tak i tak.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn gru 05, 2016 12:03 pm

oczywiście że mają sklejkę

mój eezi awn ma podłogę ze sklejki. solidnej.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn gru 05, 2016 12:48 pm

uu, no mało ekologicznie :)

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn gru 05, 2016 2:06 pm

ale za to solidnie, trwale i bez smrodu plastiku ;)
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
benek

Post autor: benek » wt gru 06, 2016 1:33 pm

taki sandwich jest z pewnoscia mniej eko od sklejki.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76

akarso
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: akarso » ndz gru 25, 2016 11:04 pm

Panowie, a co sądzicie o tym? http://www.ikamper.com/
(mam nadzieję że nie było)

Cena w preorderze atrakcyjna, ale trzeba z USA ciągnąć bezpośrednio. Problem przewiania jest częściowo rozwiązany, bo się staje hardshellem do wiatru. No i jest większy niż takie typowe co to się otwierają do góry, albo na zawiasie z przodu. Misie podoba...

Awatar użytkownika
Caliph

Post autor: Caliph » wt sty 17, 2017 8:57 pm

Chorowałem na Maggiolinę, ale mi przeszło :)21 Jednak po kilku latach użytkowania produktu Escape powiem stanowczo, ze nigdy więcej chinola lecz zostanę przy tego typu płóciennym namiocie. Jak już zupełnie rozlezie się ten badziew który mam to tylko i wyłącznie to http://www.namiotdachowy.pl/pl/prodotti ... rland.html
Fortune favours the brave

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » ndz sty 29, 2017 11:50 am

rozwin swa mysl ze nidgy wiecej "chinola" czym to jest podyktowane ?

Awatar użytkownika
Caliph

Post autor: Caliph » czw lut 02, 2017 9:26 pm

Podłoga z gównolitu - cała jest już powgniatana, wykończenie szczegółów może nie istotne ale wyjdzie po latach. Ale przede wszystkim np. mój namiot jest cały koślawy co powoduje rozrywanie szwów i wskutek tego straci szczelność (a raczej już stracił). Generalnie po 4 wyjazdach, każdy po 3-4 tygodnie z czego połowa to spanie w namiocie jest już strasznie "zmęczony", diabli mnie biorą jak o tym myślę, a szczególnie wkurza w chinolach absolutny brak gwarancji. O podejściu do klienta jednego z małopolskich dilerów tego szmelcu już nie wspomnę.
Po moich doświadczeniach z namiotem Escape wiem, że już nigdy nie skuszę się na taki wynalazek :)21 Markowe namioty znajomych których używają od wielu lat (nawet kupione z drugiej ręki) są ewidentnie lepsze, a przynajmniej dają szanse na jeszcze wiele lat użytkowania.
Fortune favours the brave

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » sob lut 04, 2017 7:32 pm

Nasz po trzech wyjazdach jest ok...
Bez zastrzezen - stad moje pytanie, rowniez Escape.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”