Plusy i minusy snorkla.
Moderator: Marcin-Kraków
-
- jestem tu nowy...
Plusy i minusy snorkla.
Witam. Grubsze rzeczy juz w aucie pomotane, lift, oslony, opony, winda itd, mysle nad akcesoriami. Auto z przeznaczeniem wyprawowym. Wlot powietrza nad lampa, mialem go juz w rzece do klamek i nie planuje glebiej wchodzic. Dizel ale powyzej tego to i tak komputery i pudelka bezpiecznikow dostana.
Wiec snorkel do nurkowania mi raczej nie potrzebny, conajwyzej na w razie czego jak fala maske przykryje. Jakie sa codzienne plusy i minusy snorkla? Czy to prawda ze sie traci moc? Czy to prawda ze zmniejsza zanieczyszczenia? Dosc duza rzezba w calkiem nowym aucie i mocno nad tym mysle.
Wiec snorkel do nurkowania mi raczej nie potrzebny, conajwyzej na w razie czego jak fala maske przykryje. Jakie sa codzienne plusy i minusy snorkla? Czy to prawda ze sie traci moc? Czy to prawda ze zmniejsza zanieczyszczenia? Dosc duza rzezba w calkiem nowym aucie i mocno nad tym mysle.
Re: Plusy i minusy snorkla.
Minusów jest sporo... a plusów mniej, ale mocną stroną jest to, że jak jest faktycznie snorkel szczelny to silnik jest zabezpieczony w przypadku przypadkowego zalania - a to się zdarza( np. kałuża głębsza niż się wydawało, albo rów w rzece )
Minusy ?
- większy opór powietrza = większe spalanie, hałas
- przy planowaniu jazdy po krzaczorach trzeba uwzględnić gąbkę, albo rajtuzę na wlot ( chyba , że to będzie cyklonowy snorkel z wstępnym filtrem)
- Charakterystyka silnika się zmienia - szczególnie przy wolnossących silnikach ( wydłużony dolot, inny przepływ itd.)
Minusy ?
- większy opór powietrza = większe spalanie, hałas
- przy planowaniu jazdy po krzaczorach trzeba uwzględnić gąbkę, albo rajtuzę na wlot ( chyba , że to będzie cyklonowy snorkel z wstępnym filtrem)
- Charakterystyka silnika się zmienia - szczególnie przy wolnossących silnikach ( wydłużony dolot, inny przepływ itd.)
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Zalecałbym mieć i na dodatek szczelny. Cała reszta to pierdoling.
Ten jeden traf kiedy powinien być a go nie było jest zbyt kosztowny
Ten jeden traf kiedy powinien być a go nie było jest zbyt kosztowny
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Raz nie miałem, silnik do wymiany, ale do domu dojechał.
Teraz nie mam i nie planuję.
Jedyne co mi przeszkadzało to hałas, niedostatków mocy nie zauważyłem.
Teraz nie mam i nie planuję.
Jedyne co mi przeszkadzało to hałas, niedostatków mocy nie zauważyłem.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Ja zawsze montuję nie zważając na minusy, które wymieniłem.
Doświadczenie...
Doświadczenie...
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
W terrano miałem, ale tam wlot był w nadkolu 
Teraz w busie na razie nie planuję, ale wlot mam nad światłami tuż pod maską...

Teraz w busie na razie nie planuję, ale wlot mam nad światłami tuż pod maską...
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
-
- jestem tu nowy...
No wlasnie dokladnie tak samo mam w moim i nie planuje przykrywac maski. Auto jak mowilem na wyprawy, za miesiac wycieczka po europie wliczajac czechy i slowacje gdzie zjade z ubitej drogi ale chyba nie bede w sytuacji ze bede musial wjezdzac po dach. Troche nie cche kroic auta jesli snorkel tak duzo nie daje.
Pytasz czy szukasz potwierdzenia dla swojej wersji?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
-
- jestem tu nowy...
Szukam wiecej danych. Czy faktycznie robi cos wiecej niz zabezpiecza przed przelewem wody. Czy faktycznie wplywa na silnik (turbodizel). I generalnie opinie ludzi ktorzy z tym jezdza czy warto czy nie warto jak sie nie zamierza celowo topic auta.
Zawsze mnie bawi stwierdzenie, że nie będę wjeżdżał głęboko...
Kiedyś jadąc drogą szutrową w niewinnie wyglądającej kałuży utopiłem auto do połowy szyby
Kiedyś jadąc drogą szutrową w niewinnie wyglądającej kałuży utopiłem auto do połowy szyby

A skąd jesteś?
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
-
- jestem tu nowy...
A u nas to obstawiam Wielkopolskę...?
erpe_roman
erpe_roman
-
- jestem tu nowy...
Lubelszczyzna 

No to tnij błotnik i montuj ta rura bo i tak nie będziesz go sprzedawał jako dziewiczego ani wracał do serii...
A nie mędlisz i mędlisz... 10 funtów i będziesz szczęśliwszy, nie dorabiaj ideologii... 

erpe_roman
erpe_roman
-
- jestem tu nowy...
Tez prawda

Snorkel zastanawia bo nie ma odwrotu.
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
- Misiek Cypr
-
Jak ktos jezdzi w terenie to nie ma odwrotu i tak. Chyba ze kupujesz na handel. Nigdy nie mialem snorkela, ale czasami by sie przydal, wiec musialem odpuscic. Raz zalalem skrzynie automat woda, gdyby byla podpieta do snorkela, nic by sie nie stalo, a tak poszla do calkowitej rozbiorki.mattbigmonster pisze: ↑ndz sty 26, 2020 9:54 pmTez prawda
Snorkel zastanawia bo nie ma odwrotu.
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
jak nie ma odwrotu?
kupujesz nadkole/błotnik w kolorze od rozbitka i jaha
jak nie wywalisz seryjnych bajtli to wrócisz bez problemu, pytanie tylko po co
w parchu gdzie wlot jest pod maską nie miałem, i pomimo nurkowania nie było problemu, w montku to była 1 rzecz którą założyłem
kupujesz nadkole/błotnik w kolorze od rozbitka i jaha
jak nie wywalisz seryjnych bajtli to wrócisz bez problemu, pytanie tylko po co
w parchu gdzie wlot jest pod maską nie miałem, i pomimo nurkowania nie było problemu, w montku to była 1 rzecz którą założyłem

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze