Tania czołówka

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Davido

Post autor: Davido » czw cze 01, 2006 10:36 pm

Discotheque pisze:
Niva'94 pisze:A ktoś testował takiego chińczyka?
http://www.allegro.pl/item88894033__e_latarka]_czolowka_1_watt_luxeon_profesja_100_.html

Mam fiola na punkcie latarek i mam ich sporo, ta ktora prezentujesz w linku jest CDD czyli calkiem do dupy, ostatnio kupilem z polecenia ta

http://www.allegro.pl/item107312878_jed ... epsza.html

i roznica jest kosmiczna, ta czolowka rzuca na kolana, co prawda kiepsko ma rozwiazany sposob zamkniecia pojemnika na baterie ale sama dioda jest bardzo dobrej jakosci, nie ma przebarwien i kregow, jasnosc jednorodna na calej powierzchni.
Discotheque myslisz ze to ta sama??: http://cgi.ebay.com/EXTREME-BRIGHT-WATE ... dZViewItem
Feroza '95

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pn sty 22, 2007 3:13 pm

Jeśli ktoś poszukuje dobrych białych diod, na przykład na wymianę w latarce, to polecam te:
http://www.tme.com.pl/dok/optoelektronika/333UWC.pdf
Cena spora, około 7 zł/szt, ale lepszej diody fi 5mm w TME nie znalazłem.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn sty 22, 2007 4:50 pm

od przeszlo 5 lat uzywam petzla duo, tzn halogen + tzw postojowe, zasilana z zasobnika do ktorego wchodza 4 szt R14, wieszanego na pasku lub noszonego w kieszeni.
Przez te kilka lat, latem, zima, w deszczu wodzie i pod woda tez. Wiele razy spadla, raz ja przejechalem /w miekkim blocie/.
Teraz takie do kupienia z postojowka w formie diody, moze tez byc z pojemnikiem wodoszczelnym na baterie.
Cena ponad 300, ale nie do zarabania, a przez R14 wielodniowe korzystanie, plecalbym jeszcze do tego AKu zamiast baterii
Polecam
Norbert J. Zbróg
PS Tanie jest drogie, 5 lat uzytkowania /i to naprawde uzytkowania - conajmniej bite pol roku spedzam w terenie/ ca 60 zl rocznie, a przeciez ciagle jest w 100% sprawna
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
bartek_MX_1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: bartek_MX_1 » wt lut 06, 2007 1:20 pm

tania czołówka to w 99% kiepska czołówka.
wiadomo, PETZL wiedzie prym w czołówkach ale polecam czołówki firmy Streamlight. można je zobaczyć na stronie www. stramlight.pl

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » wt lut 06, 2007 1:37 pm

bartek_MX_1 pisze:tania czołówka to w 99% kiepska czołówka.
rozwiń proszę pojęcie "kiepska czołówka". tzn jakie funkcje powinna jeszcze spełniać, jeżeli przyzwoicie świeci i nie psuje się.

PS
link nie robi - powinno być www.streamlight.pl
z resztą nieważne i tak przerzuca na stronę mactronica do którego link masz w swoim "www" i pewnie którego jesteś właścicielem.

Awatar użytkownika
bartek_MX_1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: bartek_MX_1 » wt lut 06, 2007 2:09 pm

no może przesadziłem z tym 99%.
mam pewne doświadczenie jeśli chodzi o oświetlenie i tanie, chińskie czołówki "no name" generalnie mają diody niskiej jakości co powoduje że jakośc światła jest słaba. poza tym w latarkach gdzie jest użytych kilka lub kilkanaście diod często bywa że kilka z nich przepali się bardzo szybko i wtedy praktycznie cały układ jest do wymiany.
niemniej jednak zawsze może trafić się wyjątek od reguły.
jeśli chodzi o oświetlenie bateryjne to zwykle każdy ma więcej niż jedną latarkę w samochodzie. ale jeśli chcesz mieć zaufanie do latarki (masz tylko jedną, nie ma nikogo w okolicy lub w jakimś stopniu zalezy od tego Twoje zdrowie lub życie polecam czołówki sprawdzonych firm. prawdopodobieństwo wystapienia przykrej niespodzianki w postaci odmówienia posłuszeństwa latarki jest wtedy bardzo małe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”