Pytanie ciekawe, choć nie w tym dziale, tak na szybko to chyba zależy od tego ile wystaje po za obrys??Browning pisze:Koledzy, jak to jest z Hiliftem zamocowanym na tylnym, zapasowym kole? Załóżmy że ktoś mi wjedzie w ,,tył'', nie wyhamuje... Co wtedy z policją? Jak to prawnie wygląda...? Mogę go tak wozić czy nie?
Hi - Lift
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Hi - Lift
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy
Ile wystaje? Grubość hilifta + około 5-7cm ramię uchwytu (wymiar podany od boku opony na zapasie)
Zielony Autobus 2,7TDi
Tanie pordróby to lipa. Sam jestem przed kupnem i wypytałem osoby które używają. Odpowiedz brzmiała:
"nie kupuj tego gówna bo to jest z plasteliny. Na Vitarze się pogiął. Lepiej dołóż i kup oryginał za 300 coś"
"nie kupuj tego gówna bo to jest z plasteliny. Na Vitarze się pogiął. Lepiej dołóż i kup oryginał za 300 coś"
Sprzedałem Pajero. Może będzie kolejne.
kolega ma UAZa, ma przygotowane auto pod liftaFeniks pisze: wiele nie zdziałasz z tym całym hajliftem, bo to ustrojsostwo trzeba umić uzyć, no i jeszcze auto musi to umożliwiać...

@ Browning art 61 kodeksu drogowego
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Dziękilbl78 pisze:@ Browning art 61 kodeksu drogowego

Zielony Autobus 2,7TDi
No to tylko umić zostałolbl78 pisze:kolega ma UAZa, ma przygotowane auto pod liftaFeniks pisze: wiele nie zdziałasz z tym całym hajliftem, bo to ustrojsostwo trzeba umić uzyć, no i jeszcze auto musi to umożliwiać...
@ Browning art 61 kodeksu drogowego

Właśnie tylko czy lift to ładunek??
Patrol GRY303
a jak to inaczej nazwiesz?? wyposażenie? producent nie przewidział takiego podnośnika na wyposażeniu (jest inny) więc raczej odpadaFeniks pisze: Właśnie tylko czy lift to ładunek??

Ty się odwołujesz do artykułu, a je nie wiem i jestem ciekaw. Mogę sobie natomiast wyobrazić co najmniej kilka różnych interpretacji przepisów, a sytuacji z liftem zamontowanym na tylnym kole, bagażniku dachowym itp. jeszcze więcej - w przypadku "stłuczki".lbl78 pisze:a jak to inaczej nazwiesz?? wyposażenie? producent nie przewidział takiego podnośnika na wyposażeniu (jest inny) więc raczej odpadaFeniks pisze: Właśnie tylko czy lift to ładunek??ja się odwołuje do artykułu podanego
odpowiednie zamocowanie (eliminujące hałas i możliwość przesuwania)
nie zasłanianie widoczności, świateł, tablic
a jak wystaje ponad 0,5m to oznaczyć czerwonym i basta
Tak przez ciekawość, kiedy się odwołujesz do przywołanego przepisu?
Dyskusja jest nie w tym dziale.
Patrol GRY303
przepis przytoczony przez Pana z drogówki podczas stłuczki z innym samochodemFeniks pisze: Tak przez ciekawość, kiedy się odwołujesz do przywołanego przepisu?

to co nie jest wyposażeniem samochodu jest ładunkiem i podlega pod ten przepis

Tylko że b.często panowie policjanci to niedouczone koły i sobie coś, tam coś tam interpretująlbl78 pisze: przepis przytoczony przez Pana z drogówki

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Testował ktoś już taki sprzęt?
http://www.allegro.pl/item707899974_pod ... 000kg.html
Właśnie nad kupnem się zastanawiam
http://www.allegro.pl/item707899974_pod ... 000kg.html
Właśnie nad kupnem się zastanawiam
No to od początku
Witam, pytanie od żółtodzioba (ale skoro nie ma złych pytań):
Jak to jest z używaniem hi-lifta jako wyciągarki? Daje radę? Czego używać - taśm, lin czy łańcuchów?
Jak to jest z używaniem hi-lifta jako wyciągarki? Daje radę? Czego używać - taśm, lin czy łańcuchów?
Pozdrawiam!
Piotr Romejko
UAZ 452
rowerek-promyka.blogspot.com, jakucja2008.blogspot.com
Piotr Romejko
UAZ 452
rowerek-promyka.blogspot.com, jakucja2008.blogspot.com
w ostateczności jak już nic innego nie pozostajePrOmYk pisze:Witam, pytanie od żółtodzioba (ale skoro nie ma złych pytań):

da się - trzeba mieć conajmniej 3 taśmy transportowe z napinaczami, liczyś się z tym, że ciągnie się ciężko i wolno
.
Wygląda to mniej więcej tak:
1. podpinasz wóz taśmą do lifta, a potem lift, też taśmą, np. do drzewa, napinasz układ ściągaczami
2. przygotowujesz 3cią taśmę
3. ciągniesz wóz, jak lift się skończy, to 3cią tasmą podpinasz go do drzewa, ściągasz ściągaczem.
4. luzujesz lifta, rozciągasz i wracasz do pkt. pierwszego.
Generalnie da się, sam wożę m.in. w tym celu do swoich weekendowych popierdółek - ale to raz na ruski rok i bez ciśnienia używam w ten sposób. Na rajdy, na czas lub pod duże długie wzniesienie - bez sensu

Wygląda to mniej więcej tak:
1. podpinasz wóz taśmą do lifta, a potem lift, też taśmą, np. do drzewa, napinasz układ ściągaczami
2. przygotowujesz 3cią taśmę
3. ciągniesz wóz, jak lift się skończy, to 3cią tasmą podpinasz go do drzewa, ściągasz ściągaczem.
4. luzujesz lifta, rozciągasz i wracasz do pkt. pierwszego.

Generalnie da się, sam wożę m.in. w tym celu do swoich weekendowych popierdółek - ale to raz na ruski rok i bez ciśnienia używam w ten sposób. Na rajdy, na czas lub pod duże długie wzniesienie - bez sensu

Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
- Maximus1313
-
- Kontaktowanie:
http://www.monthana.pl/podnosniki-detale/13.html
A co możecie napisać na temat tego sprzętu. Mam wyciągarkę z Mora i jeszcze mnie nie zawiodła, chociaż pisze na niej "made in china".
Podejrzewam że Lift też będzie china.
Czym to się różni od tych z Alledrogo? poza ceną.
A co możecie napisać na temat tego sprzętu. Mam wyciągarkę z Mora i jeszcze mnie nie zawiodła, chociaż pisze na niej "made in china".
mi sie wydaje, ze moze roznic sie wieksza iloscia guana w stopce i wajsze. Sam kupilem jakis na allegro, chyba king i nie widac wielkiej roznicyMaximus1313 pisze:http://www.monthana.pl/podnosniki-detale/13.html
Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
A tą miniaturką to co się podnosi? Wysokość podnoszenia 7cm, waga 60kgjpi pisze:w rywalu się pojawiły
nawet taki sexi mały pindolek
http://www.rywal.com.pl/polish.sale.aec439.1

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- BENGI
- Kontaktowanie:
Kupię mojej 3 letniej siostrzenicy na urodziny
będzie w sam raz 

Uaz, Uaz, Nissan Szakal, 2xNissan Patrol K160, W160, Nissan Strzała, Y60 long
pzdr Mati
pzdr Mati

- sebastian2357
Używanie lifta jako wyciągarki z opcją przepinania się kiedy auto się stacza jest lekko mówiąc masochizmem
Ja osobiście mam lifta, plus 20 metrów taśmy 7 T, plus 3 metry taśmy 14 T, szekle i taki specjalny dinks którym blokuje taśmę żeby się z lifta nie zsunęła (kawałek pręta fi 6 czy 7). Zestaw jest mocno awaryjny w razie beznadziejnej wtopy, ale w przypadku górki zupełnie bezużyteczny. Z resztą kto z takim sprzętem pcha sie pod jakąś górke:) Nie zmienia to faktu że uratował mnie kilka razy kiedy już nie było nadziei. Polecam każdemu początkującemu jako alternatywę kirfora, wbrew pozorom unikamy wtedy meczenia się ze stalową liną w aucie, ale za to mamy atrakcje w postaci przepinania się. Kolejnym i nieuniknionym krokiem jest normalna wyciągarka, chyba że ktoś lubi fitness w deszczu/śniegu po pas w błocie o wk&$% dziewczynie już nie wspomnę:)

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Kolejny przykład że hi przyda się w każdym miejscu, jest to urządzenie niezastąpione

Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Gostek nie umi go używać - powinien wajchą "dojść" do pozycji pionowej 

y60 autobus, czerwony.
- tkocy20
debil
, nie ma progów przy kanapie ze specjalnymi uchwytami pod lifta, zaraz mu na głowę spadnie i będzie tragedia. Lepiej będzie jak wytnie tunel w kanapie żeby nim rurę odkurzacza przepuścić, a już najlepiej to zrobić kanał pod kanapą wtedy dostęp idealny, poza tym nie trzeba paprochów z chipsow i orzeszków w ogóle odkurzać.
a no jeszcze jak na moje oko to jakaś je..na chińska podróba. Obciach

a no jeszcze jak na moje oko to jakaś je..na chińska podróba. Obciach
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....
Jeszcze lepiej jak wytnie taki prostokątny otwór w podłodze pod kanapą... Nie będzie podłogi to nie będzie miało co się brudzić. Nie będzie miało co się brudzić, nie będzie czego sprzątać - proste!
Jedyną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych nowych pomysłów...
- siva explozja
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
zawsze może zrobić lift kanapy i bez hi lifta się obejdzie