Apteczka
Moderator: Marcin-Kraków
@trollno
Nie koniecznie książkę, wystarczy 1 kartka, tych info nie ma tak dużo. Można wpisać to w telefonie pod ICE, numer tel i "patrz kartka w tej kieszeni".
Pisząc o HIV czy innych chorobach nie mam na myśli spokoju ratującego, bo to logiczne, że stosuje się maseczkę i rękawice, tylko znając takie sprawy można lepiej zająć się poszkodowanym już w karetce.
Są ludzie, którzy po podaniu bardzo popularnych leków, dostają wstrząsu. Wtedy takie informacje mają znaczenie kluczowe, bo załoga pogotowia a później szpital nie dość, że łata i reanimuje, to musi jeszcze wyciągnąć człowieka z zapaści. Mało jest takich ludzi, ale są.
Nie koniecznie książkę, wystarczy 1 kartka, tych info nie ma tak dużo. Można wpisać to w telefonie pod ICE, numer tel i "patrz kartka w tej kieszeni".
Pisząc o HIV czy innych chorobach nie mam na myśli spokoju ratującego, bo to logiczne, że stosuje się maseczkę i rękawice, tylko znając takie sprawy można lepiej zająć się poszkodowanym już w karetce.
Są ludzie, którzy po podaniu bardzo popularnych leków, dostają wstrząsu. Wtedy takie informacje mają znaczenie kluczowe, bo załoga pogotowia a później szpital nie dość, że łata i reanimuje, to musi jeszcze wyciągnąć człowieka z zapaści. Mało jest takich ludzi, ale są.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Dla wszystkich szacun za chciejstwo,bez takich ludzi byłbym już dawno na zielonych pastwiskach.Teraz sam mam w samochodzie apteczkę dość dobrze wypos. , ale smigne sie po flary bo brak.Było pytanie o apteczki , widziałem na allegero fajne apteczki bodajze z cordury z mnustwem kieszeni i mozna przytroczyć gdzie się chce pod plecak lub gdzie kolwiek indziej.Do terenówki w sam razik żeby powiesić w widocznym miejscu.
Pozdro
Pozdro
gsm 501 736 409
odnośnie apteczki polecam tą dzisiaj przyszła i jest naprawdę niezła ,
http://www.devon4x4.com/component/optio ... aticons,no
nie wspominamy o cenie bo jest droga , ale warto .
między innymi to czego nie mają inne
cement do zębów , fajna sprawa jak by coś się stało daleko od domu
plastry zastępujące szwy .
rękawiczki sterylne , igła sterylna z nicą , zestaw sterylne , igła strzykawka skalpel . ( i niech nikt nie mówi po co to komu
lusterko dentystyczne , termometr
znajduje się to co powinna mieć apteczka a nawet więcej
oprócz tego leki przeciwbólowe
nożyczki do cięcia ubrań
i kilka jeszcze innych
http://www.devon4x4.com/component/optio ... aticons,no
nie wspominamy o cenie bo jest droga , ale warto .
między innymi to czego nie mają inne
cement do zębów , fajna sprawa jak by coś się stało daleko od domu
plastry zastępujące szwy .
rękawiczki sterylne , igła sterylna z nicą , zestaw sterylne , igła strzykawka skalpel . ( i niech nikt nie mówi po co to komu
lusterko dentystyczne , termometr
znajduje się to co powinna mieć apteczka a nawet więcej
oprócz tego leki przeciwbólowe
nożyczki do cięcia ubrań
i kilka jeszcze innych
Off Road to choroba przenoszona przez błoto
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA
- adamsmaster
-
- Kontaktowanie:
fakt apteczkę trzeba jeszcze umieć używać . ale wystarczy zrobić jakiś kurs , czy to w pck czy bractwie Maltańskim ,
A że często to chodzi o nasze życie lub naszych bliskich . wiec trzeba się jeszcze troszkę podszkolić żeby komuś krzywdy nie zrobić .
A że często to chodzi o nasze życie lub naszych bliskich . wiec trzeba się jeszcze troszkę podszkolić żeby komuś krzywdy nie zrobić .
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Re: Apteczka
wyposażona ta apteczka z kosmosu...powiem tak napisałeś ze droga?mnie się wydaje ze nie droga biorąc pod uwagę ilość szpei w niej
! To aptega ambulatorium szkolne i karetka...

sys-kom ta apteczka wg opisu jest dla dużej grupy osób od 1 do 16tu - czy nie za duża do auta ?
Taaak, 69,99 funtów http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/190/9365.html
Taaak, 69,99 funtów http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/190/9365.html
Lepiej mieć spokój niż rację. 
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
Gabaryty ma rozsądne...
miesci sie w dyskotece pod przednim siedzeniem
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA
na opisie są wymiary to widać ze nie jest to apteczka ZOZ tylko do auta...
Ja mam podobnie wyposazona apteczke, tylko ze opakowanie polskie.
Wyposazenie kupowalem sam w aptece i wyszko znacznie taniej.
W przedstawianej przez Was apteczce brakuje jednego podstawowego elementu: odpowiednich nozyczek, co poradza sobie z rozcinaniem ubran. Strzykawki i wypełnienie dentystyczne jest mniej przydatne.
Wyposazenie kupowalem sam w aptece i wyszko znacznie taniej.
W przedstawianej przez Was apteczce brakuje jednego podstawowego elementu: odpowiednich nozyczek, co poradza sobie z rozcinaniem ubran. Strzykawki i wypełnienie dentystyczne jest mniej przydatne.
Patrol GR Y60, Dobinson +2", KL1 33x12.5 R15
A przyjrzyj sie dokładnie zdjęcią w apteczce sa dwie pary nożyczek
a jedna z nich specjalna do ubrać
i czy taniej to nie wiem ta gdybyś policzył dokładnie wszystko co tam jest to niesąde zeby wyszło taniej , co prawda w podobnej cenie możliwe ,
dobre opakowanie na apteczke kosztuje 150 zł ,
w Jany sport apteczka turystyczna malutka kosztuje z 44 zł ale jest malutka w porównaniu z tą wieksza juz 199 zł
http://www.plecaki.pl/htm/index5.htm
głupie szfy 3M kosztuja 15 zł z paczke a ja w niej mam 3 sztuki swiatełko chemiczne z 20 zł
Ta apteczka kosztowała jakies 400 zł na polskie wyposarzona.
a jedna z nich specjalna do ubrać
i czy taniej to nie wiem ta gdybyś policzył dokładnie wszystko co tam jest to niesąde zeby wyszło taniej , co prawda w podobnej cenie możliwe ,
dobre opakowanie na apteczke kosztuje 150 zł ,
w Jany sport apteczka turystyczna malutka kosztuje z 44 zł ale jest malutka w porównaniu z tą wieksza juz 199 zł
http://www.plecaki.pl/htm/index5.htm
głupie szfy 3M kosztuja 15 zł z paczke a ja w niej mam 3 sztuki swiatełko chemiczne z 20 zł
Ta apteczka kosztowała jakies 400 zł na polskie wyposarzona.
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA
cenna informacja 50 zł to nie 150...wole kupic brendy
70 funciaków za apteczkę samochodową?
polecam raczej wydać te pieniądze na dobry kurs pierwszej pomocy.
A bardzo dobrze wyposażoną apteczkę można zbudować za 100zł - ale to już będzie full wypas.
Trzeba tylko wiedzieć co się chce, pójść do apteki i kupić - oczywiście należy kupować tylko to czego potrafimy użyć!
A bardzo dobrze wyposażoną apteczkę można zbudować za 100zł - ale to już będzie full wypas.
Trzeba tylko wiedzieć co się chce, pójść do apteki i kupić - oczywiście należy kupować tylko to czego potrafimy użyć!
SJ 413 '87
Fredny pisze:70 funciaków za apteczkę samochodową?
Kurs to podstawa , sam robiłem w PCK
a za 100 zł to nic nie kupisz
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA
wszystko kupisz, no ale jak ktoś światełka chemiczne kupuje za 20zł, zamiast za 7. to i inne elementy wyposażenia apteczki będą znacznie droższe 
apteczka to przede wszystkim rękawiczki (10 zł za 100szt.), ustnik (5zł), i mnóstwo środków opatrunkowych (kompresy, opatrunki różnej wielkości od 50gr do 2zł za każdą sztukę), dwie chusty trójkątne, plaster i agrafki.
Sorry, ale szfy 3M to gadżet - bardziej estetyczny, niż niezbędny.
nożyczki od 2-10zł zależnie od wielkości....
apteczki gotowe są drogie, bo płaci się za ładnie i funkcjonalnie wykonane opakowania, poukładane wszystkie elementy - ale podczas wypadku to bardziej przeszkadza niż pomaga, chyba że mamy pod ręką kogoś kumatego i możemy sobie pozwolić na "siostro, bandaż...". Inaczej wszystko jest upieprzone i nie tak łatwo się dostać do tych wszystkich kieszonek i przegródek.

apteczka to przede wszystkim rękawiczki (10 zł za 100szt.), ustnik (5zł), i mnóstwo środków opatrunkowych (kompresy, opatrunki różnej wielkości od 50gr do 2zł za każdą sztukę), dwie chusty trójkątne, plaster i agrafki.
Sorry, ale szfy 3M to gadżet - bardziej estetyczny, niż niezbędny.
nożyczki od 2-10zł zależnie od wielkości....
apteczki gotowe są drogie, bo płaci się za ładnie i funkcjonalnie wykonane opakowania, poukładane wszystkie elementy - ale podczas wypadku to bardziej przeszkadza niż pomaga, chyba że mamy pod ręką kogoś kumatego i możemy sobie pozwolić na "siostro, bandaż...". Inaczej wszystko jest upieprzone i nie tak łatwo się dostać do tych wszystkich kieszonek i przegródek.
SJ 413 '87
Z jednej stony tak a z drugiej zawsze mozna w reklamówce wozic i zastanawiac sie gdzie to jest ,
a szfy 3m to jest super sprawa no chyba ze masz w apteczce ligokaine strzykawke igle i nici chirurgiczne no i oczywiscie umiejetnosc szycia , wiec 3m to piękna sprawa,
a co do cen to chcialbym kupic 12 godzinne swiatelko za 7 zł
i opatrunki tez nioe sa takie tanie
a szfy 3m to jest super sprawa no chyba ze masz w apteczce ligokaine strzykawke igle i nici chirurgiczne no i oczywiscie umiejetnosc szycia , wiec 3m to piękna sprawa,
a co do cen to chcialbym kupic 12 godzinne swiatelko za 7 zł

i opatrunki tez nioe sa takie tanie
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA
Światełka...dobrze poszukać, jak nie 12h to 8h i naprawdę tyle świecą za te 7zł.
Aż z ciekawości zajrzałem na allegro jakie są aktualne ceny......7zł za 15cm, 12zł za 20cm, 16zł za 36cm/2.5cm - to za dwadzieścia złociszy musi być ogromne świcidło
Opatrunki są tanie - nie znam cen w Gorzowie, zapraszam do Skierniewic na zakupy
szwy 3M to jest super sprawa - zgadzam się, ale to taki przydatny dodatek, jak plasterek na paluszka czy tabletka przeciwbólowa
A opakowania na apteczki najlepsze są proste, z gumkami przytrzymującymi....można coś takiego nawet samemu uszyć małym nakładem
Aż z ciekawości zajrzałem na allegro jakie są aktualne ceny......7zł za 15cm, 12zł za 20cm, 16zł za 36cm/2.5cm - to za dwadzieścia złociszy musi być ogromne świcidło

Opatrunki są tanie - nie znam cen w Gorzowie, zapraszam do Skierniewic na zakupy

szwy 3M to jest super sprawa - zgadzam się, ale to taki przydatny dodatek, jak plasterek na paluszka czy tabletka przeciwbólowa

A opakowania na apteczki najlepsze są proste, z gumkami przytrzymującymi....można coś takiego nawet samemu uszyć małym nakładem

Ostatnio zmieniony pn mar 22, 2010 1:56 pm przez Fredny, łącznie zmieniany 1 raz.
SJ 413 '87