pojemnik/pudełko z wiekiem i uchwytem

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
sebastian2357

Re: pojemnik/pudełko z wiekiem i uchwytem

Post autor: sebastian2357 » wt lip 26, 2016 7:18 pm

Dodatkowo instalacje grzewcze działające tylko podczas jazdy ( na uruchomionym silniku) wymuszaja że po przyjezdzie od razu trzeba brać prysznic żeby woda była jeszcze ciepła. Nie wiem czy to takie super, ja wole wybrać moment na spa wtedy kiedy mi wygodnie ;)
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt lip 26, 2016 8:32 pm

kpeugeot pisze:Po co tak kombinujesz. Ja wkladalem pod maskę baniaczek 5l. Wieczorem woda byla goraca. U mnie w aucie 3 kobitki a wody wystarczało i dla mnie :)21.

Przy 4 osobach zużycie dzienne wody okolo 20l plus woda pitna okolo 6-8 l
Nie kombinuję.
W tym roku mieliśmy 2X25l do samego mycia - używaliśmy i wystarczał nam jeden 25l baniak, drugi jeździł pusty.
Dla mnie osobiście wystarcza strumień, te Rumuńskie wcale nie były zimne jak Bert straszył. Ostatnią kąpiel brałem podczas padającego deszczu i z temperaturą 14C :)21 . Raz prysznic brałem zimny, bo jakiś niedouczony hydraulik zrobił ciepłą z prawej a zimną z lewej - a ja myślałem że Radek wybrał cały zapas ciepłej wody i myłem się z kurkiem odkręconym z zimną wodą :)21 .
Niestety Marta jest chyba mniętkim ujem robiona i dla niej zawsze za zimno, za mokro, za ślizgo :)21 , ni jak nie dogodzisz. Dla niej ciepła woda to podstawa i będzie ta ciepła woda :)2 . Zbiorniki mieliśmy w tym roku w bagażniku - ale teraz będąc na noc na mazurach pojemnik wstawiłem za przednie siedzenie pasażera. Miejsce to jest idealne i baniaka wcale nie trzeba wyciągać - chyba że do napełnienia wodą. Zrobię to tak że będą dwa korki zamykające. Jeden z przeciągniętym przewodem zasilającym grzałkę, obojętnie czy będą to świece żarowe czy prawdziwa grzałka, drugi z większym otworem do węża prysznica. Wystarczy że okno tylne uchylę, przeciągnę wąż ze słuchawką i już można się prysznicować, w czasie jazdy w dzień woda będzie się grzała :)2 .

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt lip 26, 2016 8:35 pm

sebastian2357 pisze:Dodatkowo instalacje grzewcze działające tylko podczas jazdy ( na uruchomionym silniku) wymuszaja że po przyjezdzie od razu trzeba brać prysznic żeby woda była jeszcze ciepła. Nie wiem czy to takie super, ja wole wybrać moment na spa wtedy kiedy mi wygodnie ;)
25L podgrzane do ok.50C zawalone kocami i śpiworami będzie stygło w zamkniętym samochodzie kilka ładnych godzin.

Tak w ogóle to chyba najlepiej jest zajeżdżać na duże flotowe stacje paliw. Tam prysznice za drobną opłatą a często zupełnie za darmo.
Do miast i tak się zjeżdża co i raz by zatankować czy kupić żarcie.

:)21

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » wt lip 26, 2016 8:37 pm

Marcingalloper pisze: Niestety Marta jest ...
Bo miejsce kobiety jest w domu ... :)21
Nie na jakiś posranych of-roadach.
***** USA

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » wt lip 26, 2016 8:39 pm

No jak sobie stryjeńka uważa, ja już wyrosłem z takich wynalazków, im prościej tym lepiej, minimalizm jest najlepszym rozwiązaniem ;)
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt lip 26, 2016 8:42 pm

Baniak 5 litrow pod maska i ten syfon z dekatlonu, w odwodzie czajnik. Proste, niezbyt tanie, ale powinno byc OK.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt lip 26, 2016 8:55 pm

ZbychoS pisze:
Marcingalloper pisze: Niestety Marta jest ...
Bo miejsce kobiety jest w domu ... :)21
Nie na jakiś posranych of-roadach.
Wiesz jaką frajdę miała nad Bugiem latając z liną w błocie po kolana :)2 . Była szybsza i nie marudziła jak chłopaki z innych samochodów. To co ja mam się brudzić ?? . Sama jak błoto widzi to tylko faja i do przodu aż jej głowa podskakuje :)2 . W tym roku najarana była na Rumunię, na przyszły już nas znajomy wyciąga na Albanię :)2 :)2 :)2 .

sebastian2357 pisze:No jak sobie stryjeńka uważa, ja już wyrosłem z takich wynalazków, im prościej tym lepiej, minimalizm jest najlepszym rozwiązaniem ;)
Nie bardzo rozumiem jaki to wynalazek i co w tym jest trudnego ?? .

Baniak mam dokładnie taki:

Obrazek

Pompa zęzowa ze słuchawką to mniej więcej takie coś jak na zdjęciu tylko pięciokrotnie taniej zrobione z części niż kupione w całości:

Obrazek

Do zbiornika wkładam grzałkę która grzeje wody podczas całodziennej jazdy. Można coś takiego kupić gotowego Ale Cena Całkowicie Z Dupy, dlatego chcę umotać coś samemu.

Czy to wszystko jest tak bardzo mocno skomplikowane i upierdliwe ?? ?? ?? .

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » wt lip 26, 2016 9:02 pm

Marcingalloper pisze:
ZbychoS pisze:
Marcingalloper pisze:Czy to wszystko jest tak bardzo mocno skomplikowane i upierdliwe ?? ?? ?? .
Nie wiem Ty mi powiedz, ja juz swój prysznic mam i Tobie nie bronię robic tak jak uważasz ;)

Daj znać jak to sie sprawdza w praktyce, tj tygodniowym wyjezdzie.

Ja tylko chciałem doradzic proste i sprawdzone rozwiązanie które działa i nie spali Ci na przykład samochodu czy tez elektrycznej szczoteczki do zębów ;)
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt lip 26, 2016 9:14 pm

sebastian2357 pisze:
Marcingalloper pisze:
ZbychoS pisze:
Nie wiem Ty mi powiedz, ja juz swój prysznic mam i Tobie nie bronię robic tak jak uważasz ;)

Daj znać jak to sie sprawdza w praktyce, tj tygodniowym wyjezdzie.

Ja tylko chciałem doradzic proste i sprawdzone rozwiązanie które działa i nie spali Ci na przykład samochodu czy tez elektrycznej szczoteczki do zębów ;)
Też mam te ujostwo kempingowe i do dupy się to nadaje :)21 . Po pierwsze będąc w tym roku z Rumunii ani razu ani my ani Radek nie powiesiliśmy tego prysznica na drzewie - bo ich blisko nie było i kładliśmy to do mnie na dach. To też jest wada - w wymuszonym obiegu pojemnika nie trzeba nawet ruszać z miejsca przez cały wyjazd.
Tygodniowy wyjazd dopiero za rok, ale w tym jeszcze będą co najmniej dwa dwudniowe z prysznicowaniem :)21 . Zresztą jak padnie na Albanię to myślę że ciepła woda będzie najmniejszym problemem :lol: .

Nie czytasz dokładnie bo wszystko już działa, ma pewne wady (zbyt szybki przepływ wody, grzanie do zagotowania świecą żarową) wieku dziecięcego ale działa.
Musze tylko dokupić słuchawkę prysznicową z regulacją przepływu wody i zrobić termostatyczny wyłącznik podgrzewania gdy woda osiągnie np. 43,8C i koniec :)2 .

Szczoteczki już mamy nówki - niestety zamiast sprawdzić to od razu zamówiłem a jedna jest dobra. Spaliły się dwie ładowarki szczoteczek i tylko jedna szczoteczka :)21 .
Spalić świecą żarową też nic nie spalę bo ogromna część nowszych diesli ma podgrzewanie płynu silnika właśnie poprzez wstawienie w układ świec żarowych :)21 , i ja właśnie mam ten cały układ bo kupiłem kiedyś i miałem zamontować w Gallopa - dzięki że mi przypomniałeś. Tam jest termostat chyba na 60, albo 70C i cały układ zabezpieczony przekaźnikiem :)2 . Jutro będę w dziupli tego szukał.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt lip 26, 2016 10:14 pm

Cena bardzo kusi i wystarczyłoby dołożyć tylko podgrzewanie i już wszystko jest :)21 .

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr lip 27, 2016 10:19 am

Siedzę tak gdzieś od 9:15 nad wodą i od przyjazdu działa pompka wsadzona w rzekę :)21 .
Jak zajechałem na woltomierzu było 12,2 tak teraz jest 12,0V, przy czym podobnie też spada jak nic nie jest podłączone :)21 .
Szkoda że nie zabrałem świec żarowych.

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » śr lip 27, 2016 12:29 pm

Marcingalloper pisze:Cena bardzo kusi i wystarczyłoby dołożyć tylko podgrzewanie i już wszystko jest :)21 .
Cena chyba zabija ;p
Prysznic turystyczno-kempingowy 12v - 126zł
Baniak na wodę 20l - 20 zł
wymiennik ciepła 15kw w aucie - 125zł
Razem wychodzi 271 + montaż wymiennika w obieg wody w aucie vs 415 bez podgrzewania...
U siebie mam ten tańszy zestaw i działa jak należy ;)
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr lip 27, 2016 3:07 pm

O jakim wymienniku ciepła piszesz?

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr lip 27, 2016 4:43 pm

nissterr pisze: Cena chyba zabija ;p
Ej no.
Żyjemy w czasach fejsbooka i uj z tym co kupiliśmy czy na jakiej wycieczce byliśmy, jakie schody w domu zrobiliśmy czy cokolwiek innego bo to wszystko nieistotne. Istotne jest to ile za coś zapłaciliśmy.

:)21 :)21 :)21

Pompka pracująca od 9:15 do około 16:30 wyssała akumulator do 11,9V :)2 .

Już wrzuciłem świece żarowe do bagażnika i jutro będą testy - w jakim czasie i do jakiej temperatury zagrzeją 25L wody :)21 .

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » śr lip 27, 2016 8:58 pm

jradek pisze:O jakim wymienniku ciepła piszesz?
Np taki na alledrogo: 5854899854
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr lip 27, 2016 9:45 pm

Pompką masz wymuszony obieg grzania, czy jak tam sobie ogrzewasz tą wodę bo sam wymiennik ma raczej znikomą pojemność.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr lip 27, 2016 11:22 pm

nissterr pisze:
Marcingalloper pisze:Cena bardzo kusi i wystarczyłoby dołożyć tylko podgrzewanie i już wszystko jest :)21 .
Cena chyba zabija ;p
Prysznic turystyczno-kempingowy 12v - 126zł
Baniak na wodę 20l - 20 zł
wymiennik ciepła 15kw w aucie - 125zł
Razem wychodzi 271 + montaż wymiennika w obieg wody w aucie vs 415 bez podgrzewania...
U siebie mam ten tańszy zestaw i działa jak należy ;)
Jest i Podgrzewanie z równie atrakcyjną ceną :)21 .

Zarzucam próby z świecami żarowymi. Zamówię ze cztery Takie Grzałki i zobaczę jak one ogrzewają. Plus bo mogę je wpuścić na dno zbiornika.

Jak te małe będą z dupy to zamówię Taką Grzałkę, minus bo musi być na full wody w zbiorniku żeby grzałka była zanurzona - montaż w korku.

Trza się śpieszyć bo wyjazd już za 11 miesięcy :)2 .

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » czw lip 28, 2016 7:18 am

Wymiennik jest wpięty w obieg wody w samochodzie. Więc po całodziennej jeździe na postoju jeszcze przez dobrą godzinę (lub dłużej jak gorąco na zew.) będzie dawał gorącą wodę.
Wpinasz na szybkozłączkę wężyki i zimna woda przechodząc przez wymiennik ogrzewa się od tej gorącej w obiegu chłodzenia auta.
Jest tak gorąca, że trzeba mieszać z zimną by się nie poparzyć...
WJ21

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » czw lip 28, 2016 8:41 am

Słyszeliście kiedys taka przypowieśc o amerykanach i ruskich w kosmosie?

Bez grawitacji zwykły długopis nie działa. Amerykanie wydali setki tysiecy dolarów i wiele godzin badań, prototypy, testy i koncu stworzyli taki długopis który działa w stanie nieważkości. W tym czasie rosjanie pisali ołówkiem...

Polecam podgrzewanie wody w czajniku na kuchence ;)
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » czw lip 28, 2016 9:08 am

Ta przypowieść to straszny bulszit jest. Ołówek w kosmosie, ponieważ nic nie robi tak dobrze statkowi kosmicznemu jak latający dookoła i zwierający wszystko grafit, więc jak tylko się dało to i Amerykanie i Rosjanie z nich zrezygnowali. Zmieniając na Space Pen Fishera, opracowany za prywatny hajs korporacji :)
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw lip 28, 2016 9:37 am

A ja sobie zakombinuje podstawke i zbiornik pod maske. Ogladalem ten z Dechatlonu i jest kozacki.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw lip 28, 2016 9:41 am

Ta.

Amerykanie też wydali miliony dolarów na systemy nawigacyjne.
Rosjanie wzięli kompas i psa Łajkę, która podobnie jak Lessi zawsze i bezbłędnie wracała do domu.

:)21

Tak w ogóle to w kosmosie nikt nigdy nie był, a wiem bo ja byłem i nikogo nie wiedziałem :)2 .

Grzałki zamówiłem, takie i takie i jeszcze inne :)21 .

Awatar użytkownika
bazylisek

Post autor: bazylisek » czw lip 28, 2016 10:41 am

A Ja mam wiadro z biedry - takie sylikonowe składane + gąbka :)21

Zajmuje mało miejsca, jest tanie i uniwersalne, nic nie waży.

Znacznie lepsze niż "prysznic solarny".

Na 5L wody z potoka jeden garczek zagotowany na kuchence i jest git.

Żona oczarowana jest postępem w stosunku do czysto "potokowo - przepływowych" kąpieli.

Natomiast prysznic z Decatch mnie oczarował - można se szyby po wyjeździe z terenu umyć!
Tomek

Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » czw lip 28, 2016 11:42 am

Przypowieść może i bullshit, ale nie musi być prawdziwa żeby przekaz był odpowiedni ;)

Zapomniałem że do zestawu kuchenka,czajnik, prysznic z decatlonu jest też potrzebne wiadro coby nabrac wody z potoku. Właśnie takie składane jest super.

Kolega na wyjedzie miał też prysznic z pomką ładowaną przez USB. Gorzej że taka pompka potrafi sie rozładować a my zostajemy z goli z namydloną dupą :)16
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » czw lip 28, 2016 12:18 pm

Marcingalloper pisze: Grzałki zamówiłem, takie i takie i jeszcze inne :)21 .
Jak tam sumaryczny koszt Twojego prysznica? Zbliża się powoli do magicznych 200 zł za gotowe rozwiązanie czy już go przekroczył ? :lol:
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”