pedro3 pisze:Nie jestem pewien czy mogę tu wkleić linki do stron internetowych, bo być może byłbym posądzony o reklamę, więc poślę Ci je mailem.
Jeśli chodzi o wytrzymałość tego karabinka - sprostowanie: (,,,) natomiast występują takie parametry:
- wytrzymałość podłużna: 30 kN
- z otwartym zamkiem: 8 kN
- wytrzymałość poprzeczna: 8 kN
No w to jestem w stanie uwierzyć, bo to często spotykane parametry karabinków stalowych. do 100 kN trochę brakuje.
nie występuje pojęcie "wytrzymałość pozioma"

(już nie pamiętam gdzie to przeczytałem),
Pojęcie "wytrzymałość pozioma" to chyba wymyślił ktoś kto opisywał towary sklepie na tej stronie. Termin bardzo mylący i mętny - nie wiem jak 10 KN moze się róznić wpływem na tasmę, szakle, karabinek w zależności czy działa wzdłóż czy w poprzek siły ciążenia.
W radosnej twórczości opisywacza chodziło o współczynnik bezpieczeństwa, który w zawiesiach poliestrowych wynosi 7 X dopuszczalne obciążenie robocze, a dla łańcuchów np. 4:1.
We wspinaczce wymagany minimalny współczynnik bezpieczństwa wynosi... nie 700%, nie 400% tylko aż 20%

21 (dla orientujących się w temacie - katabinek ma wytrzymać 22KN czyli 20% więcej niż siła granicznej na górnym punkcie przy odpadnięciu ze współczynnikiem 2)
Twój karabinek ma nieco większy zapas wytrzymałości.
Podawane wartości na sprzecie wspinaczkowym są siłami niszczącymi (breaking strenght).
Sorki za pomyłkę w nazewnictwie, nie jestem alpinistą i moją wiedzę na ten temat zaczerpnąłem z internetu.
spoko - to nie grzech - chciałem cię tylko wyprowadzić z błędu co do tej wytrzymałości zebyś sobie krzywdy nie zrobił, np wyszarpując się kinetykiem przypiętym tym karabinkiem.