Jak to jest z tymi szeklami?

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
RAF z Ochoty

Post autor: RAF z Ochoty » czw maja 18, 2006 9:47 pm

MKE99 pisze:Macie racje, nie warto inwestowac w niepewny sprzet. Moznakupic pewne i niezawodne za male pieniadze. Ja np. tasme ( nie kinetyka ) i szekle kupilem w Warszawie w sklepie specjalizujacym sie w osprzecie do dzwigow. Szekle na 100% wg wszelkich norm i z podanymi max obciazeniami. Cena przystepna, nawet powiem tanio. I jestem pewien, ze przy wyciaganiu nie strzeli i nie zabije postronnego obserwatora.
[/quote]
zapodaj proszę adres sklepu
może i jakieś dźwigi mają... kieszonkowe? :wink:
LR Disco 96' katowice limited edition

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » czw maja 18, 2006 11:12 pm

W starych i nowych książkach budowlanych przy okazji omawiania zawiesi, ściągów itp. występuje nazwa szekla. Poza tym pamiętam program z telewizji sprzed jakichś trzydziestui lat: "Bractwo żelaznej szekli", więc od dzieciństwa tę nazwę mam w pamięci. Ciekawe co na to profesorowie Miodek i Bralczyk :D
WJ '00 6.5"

Awatar użytkownika
Babol

Post autor: Babol » pt maja 19, 2006 12:31 am

Żegluje od 8 lat i nigdy nie słyszałem "szakla". Zaintrygowało mnie to więc sprawdziłem w podręczniku żeglarskim autorstwa Andrzeja Kolaszewskiego. Tutaj jest "szekla"
błąd wieszcza...jest:A imię jego czterdzieści i cztery...
powinno być:A imię jego cztery na cztery!

Awatar użytkownika
DanielF

Post autor: DanielF » pt maja 19, 2006 7:53 am

Przypuszczam ze te obydwie nazwy wywodza sie z angielskiej nazwy 'shackle' i pewnie stad dwie formy, tak jak np. flery/flary do blotnika w peepie (oryg. 'flares'). Ja tam wole szekle i flery :D
Pozdrawiam - Daniel (kiedyś YJ '91 2,5l, w planach co innego...)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”