Kinetyki i szekle
Moderator: Marcin-Kraków
Wiem wiem, serio nie jestem aż takim lekkoduchem, żeby sobie to bimbać. W razie bardzo srogiej wtopy to będzie się kombinować- ostatnio sobie myślałem nad tym i wydumałem, że gdyby było naprawdę ostro to możnaby kinetyka złożyć w pół i u mnie przyczepić do dwóch zaczepów (bo są dwa), więc i siła by się na dwa rozłożyłaJeti pisze:No jak będzie zaczepiona do Twojego autka to ciężko będzie Cię trafić, za to kogoś innego poza Twoim autem łatwiej. No ale jak nie mieści Ci się większa to trudno, ale pamiętaj o tym że to tylko 2T gdy poprosisz kogoś o wyciąganie Cię ze srogiego wtopienia.

Ale ta gadka i tak jest bezprzedmiotowa, bo póki co autem prawie zupełnie seryjnym nie wpakuję się w takie błoto, żeby mnie trza było takimi siłami wyszarpywać. A jak już auto będzie dostatecznie zmotane, to i haki się zmieni

Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
Do typowych aut można spokojnie uzywac szekli 3,25 i 4,75. Jeszcze nie widzialem uszkodzonej szekli, zgiętej lub pęknietej. Trzeba tylko dobierać szekle do otworów w samochodzie i grubości liny. Na grubsze kinetyki te około 30-32 mm dobrze nachodzą jedynie szekle 4,75 i 6,5 tonowe. Hmm, Pezet szkoda, że jak juz byłeś pod domem to jednak nie wszedłeś bo sklep faktycznie mieści się w jednym z pomieszczeń. T o wiele wygodniejsze niż wynajmowanie lokalu w mieście i zatrudnianie dodatkowych osób.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Jasne. pomyslalem ze sklep sprzedaje wylacznie przez internet. Bylem pod domem, ale spisalem sobie tylko adres, a nie mialem telefonu.Zibi pisze: Hmm, Pezet szkoda, że jak juz byłeś pod domem to jednak nie wszedłeś bo sklep faktycznie mieści się w jednym z pomieszczeń. T o wiele wygodniejsze niż wynajmowanie lokalu w mieście i zatrudnianie dodatkowych osób.
To prawda - bedac na miejscu moglem wysiasc z auta i zadzwonic

Ale w Wadowicach czasem bywam, wiec pewnie jeszcze podjade.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- Doktor-Granat
- Discotheque
-
Jeti pisze:...Ja też tak myślałem, do czasu aż zobaczyłem jak auto w którym robiłem jako pilot zostało trafione hakiem auta które je wyciągało. Szczęście że kangur był wysoki i lecący hak uderzył w jego górną poprzeczkę. Centymetra brakowało aby ten hak radośnie przeleciał szybami przez całe auto. Kangur srogo się wgiął i był na tyle mocny że przesunął się w mocowaniach...
Na poparcie slow Jeti bo to moje auto oberwalo

Efekt urwanego haka w aucie szarpiacym:
- wygiety trafiony kangur
- stracilem znaczek Land Rover co mnie najbardziej zdolowalo

- wygieta maska
- peknieta atrapa
- uszkodzony zamek maski
- wygiete mocowanie gorna belka chlodnicy
- porysowana maska
jak to mowil zolw do policjanta po zderzeniu sie dwoch zolwi na skrzyzowaniu "Panie Wladzo to byl... moment..."
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
Wow Bociek widzę, że grill się sprawdził

Pomyśl jaka by była dziura w chłodnicy i nietylko
Mnie to przypomniało, latającą szeklę na kinetyku, która przefruneła nad moim dachem... od tej pory trzy razy pytam jak mocno, bo hak w Disco jet naprawdę wytrzymały, gorzej bywa z mocowaniami

Pomyśl jaka by była dziura w chłodnicy i nietylko

Mnie to przypomniało, latającą szeklę na kinetyku, która przefruneła nad moim dachem... od tej pory trzy razy pytam jak mocno, bo hak w Disco jet naprawdę wytrzymały, gorzej bywa z mocowaniami

SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos
http://www.peepuck.pijemy.pl/kinetyk.wmv
Tutaj nie wytrzymal hak w pojarce, ale szczesliwie dostalem tylko samym kinetykiem.
Efekt:
- rozbity reflektor,
- troche wgnieciona maska.
- nadrwany zaczep (wyrwany z dolnych srub)
- "lekkoskrętny" zderzak.
Atrapa jakims cudem ocalała...
Tutaj nie wytrzymal hak w pojarce, ale szczesliwie dostalem tylko samym kinetykiem.
Efekt:
- rozbity reflektor,
- troche wgnieciona maska.
- nadrwany zaczep (wyrwany z dolnych srub)
- "lekkoskrętny" zderzak.
Atrapa jakims cudem ocalała...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- Discotheque
-
Kto wie, w sumie od momentu zerwania do momentu jak w zwolnionym tempie znaczek LR wirujac lecial do gory zdazylem tylko otworzyc usta i wypowiedziec literki "o k..." i nie mialem na mysli prezydenta.Tapeworm pisze:Wow Bociek widzę, że grill się sprawdził![]()
Pomyśl jaka by była dziura w chłodnicy i nietylko![]()
Na nic wiecej nie mialbym czasu gdyby faktycznie lecialo w strone mojej glowy. Teraz wole sie ciagnac wyciagara niz szarpac kinetykiem, nawet jezeli to trwa dluzej.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
- Discotheque
-
SzAkle lepiej wybrac pod kątem prześwitu niż DOR.mazurkas007 pisze:a jak dobrac prawidłowo szekle do masy auta ( że się wtrącę w temat ), masa samochodu, masa samochodu x2czy jakis inny przelicznik jest
Czyli wybieramy taką, w która wygodnie wejda nam dwie końcówki używanych przez nas zawisi np. ucho taśmy i kinetyka.
Współczynnik bezpieczeństwa dla szakli wynosi 4:1 czyli 2 tonowa wytrzyma 8 ton - to już jest nieduży_zapas_bezpieczeństwa_w przypadku rwania kinetykiem.
Z mojej praktyki wynika, że najwygodniejsze są 3 i 1/4 T - nie za duże i ciężkie, a wszystko się wygodnie mieści.
Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....
UAZ -expect the unexpected....
A podobno żelazo nie klęka, a tu prosżę - aluminium też twardeDiscotheque pisze:Jakis niefart ostatnio
to powyzej to efekt uboczny nauki jazdy mojej zony, auto wpakowane do rowu na zakrecie i polozone na boku
- przedni prawy blotnik pogiety, drzwi pogiete, tylny blotnik wyrwany do szyby, lusterko zostalo gdzies w skarpie

Landryna sporo zniesie

Deus Ex Machina - Y60 Paliwożerca
http://www.speedbandits.dk - Jestem za!
http://www.speedbandits.dk - Jestem za!
Ja tylko usłyszałem suchy trzask(tak ustępowało fabryczne mocowanie w suce Kuszmana) i świst (to szekla na mokrej tąśmie kinetycznej przeleciała nad moim dachem). Dodam iż dopiero widząc taśmę na tylnej szybie pojołem co się stałoDiscotheque pisze:Kto wie, w sumie od momentu zerwania do momentu jak w zwolnionym tempie znaczek LR wirujac lecial do gory zdazylem tylko otworzyc usta i wypowiedziec literki "o k..." i nie mialem na mysli prezydenta.Tapeworm pisze:Wow Bociek widzę, że grill się sprawdził![]()
Pomyśl jaka by była dziura w chłodnicy i nietylko![]()
Na nic wiecej nie mialbym czasu gdyby faktycznie lecialo w strone mojej glowy. Teraz wole sie ciagnac wyciagara niz szarpac kinetykiem, nawet jezeli to trwa dluzej.

A tym "O Kaczyński"

a czy ktos z szanownego kolezenstwa wpadl na pomysl z dodatkowym zabezpieczeniem kinetyka (ew. szekli) poprzez przyczepienie go do innego elementu pojazdu nawet byle sznurkiem? - jak ucho stalowe leci w kierunku drugiego samochodu to nawet jesli ten gowniany szkurek sie urwie to na pewno spowoduje "zmniejszenie sily ciagu" - czasem moze i zycie uratuje...
Nadal ześwirowany...
Szczerze przyznam,Klamer pisze:a czy ktos z szanownego kolezenstwa wpadl na pomysl z dodatkowym zabezpieczeniem kinetyka (ew. szekli) poprzez przyczepienie go do innego elementu pojazdu nawet byle sznurkiem? - jak ucho stalowe leci w kierunku drugiego samochodu to nawet jesli ten gowniany szkurek sie urwie to na pewno spowoduje "zmniejszenie sily ciagu" - czasem moze i zycie uratuje...

a dokładniej o cienkiej stalowej lince... coś za wzór linek w przyczepach samochodowych.
zastosuje się niezawodnieKlamer pisze:a czy ktos z szanownego kolezenstwa wpadl na pomysl z dodatkowym zabezpieczeniem kinetyka (ew. szekli) poprzez przyczepienie go do innego elementu pojazdu nawet byle sznurkiem? - jak ucho stalowe leci w kierunku drugiego samochodu to nawet jesli ten gowniany szkurek sie urwie to na pewno spowoduje "zmniejszenie sily ciagu" - czasem moze i zycie uratuje...