Akumulatorki w latarce

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Wojtek-P

Post autor: Wojtek-P » pt lut 23, 2007 10:57 am

Widzę, że dyskusja wre :)21 - jest jeszcze jedna opcja..

Wczoraj wieczorem pomagałem kumplowi odpalić malucha na kable bo aku i alternator siadł... Było ciemno, w pewnej chwili podszedł facet i pyta czy nie pożyczyć latarki. Jak już udało się odpalić to gość zaczął opowiadać o latareczce a była bardzo zmyślna: 5 czy 6 diód LED, można ustawić ile świeci itd.. ale jedno co nas zaskoczyło to to że miała korbke z boku i z tego co mówił to 1 minuta kręcenia dawała 20 świecenia :)23 do tego z boku wejście miniUSB i jeszcze jakieś żeby komóre podpiąć jak padnie w górach... hehehe zakręcisz pare razy i gadasz :)2 Latarka niewielka, mieści się w dłonii ponoć kosztuje niecałe 30zł :wink:

Do samochodu na wszelki wypadek dobry patent jednak na dłuższe świecenie się nie nadaje... chyba, że ktoś lubi kręcić :)21

Awatar użytkownika
Olafero
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Olafero » czw mar 22, 2007 11:46 am

Ciekawy patent. I jesli faktycznie tyle kosztuje to warto by zainwestowac dla samej pradnicy, :)2 Tylko jeden mankament tu widze - na swiecenie diod, to faktycznie moze byc 1:20 ale zeby naladowac komorke?? Wracamy do ery telefonow na korbke :)21

A wracajac do szperacza to zakupilem takie cudo (tylko bez kompasu niestety :-? ). I jestem nawet mile zaskoczony. 35zl a zastosowanie znajduje sie samo. I jakosc wykonania nawet nie taka badziewna. Na zarowce to faktycznie 25min i pada ale swiatlo daje nienajgorsze. Za to swietlowka - swietna sprawa. Po tym jak mi na zarowce przestal nawet mrygac, 5 min przerwy dla akku i swietlowka swiecila jeszcze 2 godziny !! Do napraw genialna sprawa. Ladowac to to mozna i z 220 i z 12 ale czas ladowania 10h raczej wyklucza podladowanie z zapalniczki aby szperacz dobrze swiecil...
Jeep XJ 4.0 HO Limited '96 - w końcu własne for baj for ;-D

BDSM Supermoto Racing Team

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » czw mar 22, 2007 3:52 pm

latarka na korbkę po minucie kręcenia świeci dobrze przez minutę a potem przygasa = zaletą diód jest to że świecą do końca więc trudno obiektywnie powiedzieć kiedy kończy się użyteczne światło stąd zapewne to 20 min

a co do szperacza - znajdź kolgę [wawa to duże miasto na pewno się jakiś znajdzie] z surefire M6 albo czymś podobnym a potem nam napisz jak wyszło porównanie :wink:

niestety porównanie cenowe mogę podac już teraz - za 35 zł kupisz 2 do 3 baterii cr123 a M6 bierze ich 6 :D

no ale są też wersje akumulatorowe i warto im się wg mnie przyjrzeć - niekoniecznie tej firmy
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

Awatar użytkownika
Olafero
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Olafero » czw mar 22, 2007 3:58 pm

No M6 to moje marzenie od kiedy weszla na rynek ale 1800zl za latarke nawet taka to lekka przesada :( Ale jak wygram w totka to bedzie moj drugi zakup :D
Jeep XJ 4.0 HO Limited '96 - w końcu własne for baj for ;-D

BDSM Supermoto Racing Team

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”