Jaki Tirfor do GR
Moderator: Marcin-Kraków
Śuper, ale nie będę testował regulaminu

Czy waży 17,546kg czy 22,5 nie ma znaczenia, w końcu pilot ma targać.
szymonmilimetr pisze:Zdecydowanie czerwony.
Biedny czerwony milimetr, kup sobie większą terenówkę, choć tak dużych to chyba nie ma.....

Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy
Taken polski budowany daje .. jak kiedyś hoojoo popilotowałem SuziXL a on hoojowo zatakował rzeke topiąc super patrola super po klamki to za kare musiałem metrowa rura pracować około 40 min
No chyba że masz dużo fantazji to nowy T max 3.200 kg za około 1.400zł lub TJM 2.500 kg za 1.200 zł.
http://www.tmax.pl/index.php?p=716
http://www.tjm.com.au/Portals/0/Brochur ... ent_ms.pdf
BTW Często w używkach lina jest do wymiany a takowa nie kosztuje 99,00 zł

No chyba że masz dużo fantazji to nowy T max 3.200 kg za około 1.400zł lub TJM 2.500 kg za 1.200 zł.

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Z powodów logistycznych (łatwość zakupu) nabyłem droga kupna T-max'a, mam podejrzenia, że w Drawsku zostanie przetestowany.Eskapada pisze:Taken polski budowany daje .. jak kiedyś hoojoo popilotowałem SuziXL a on hoojowo zatakował rzeke topiąc super patrola super po klamki to za kare musiałem metrowa rura pracować około 40 min![]()
Patrol GRY303
Damian pisze:Ja nie wiem co napiszą, ale ja bym drugi raz nie kupił, zwłaszcza do ciężkiego patrolaFeniks pisze:Nie z powodu zaufania do sklepiku, a co teraz napiszecie, że T-max to shit??Damian pisze:Airflowa też kupiłeś z powodów logistycznych?
Rozumiem, że machać Ci się nie chce??
Patrol GRY303
Zraz napiszecie że jestem marudny, ale po ki ch..j wstawiacie teksty:Wąż pisze:tu nie chodzi o machanie, tylko o magiczne słowo: "bezpiecznik przeciążeniowy"
Zamiast T-max ma za słabe bezpieczniki jak do GRDamian pisze:tudzież Łyda + krata żywca

K.urwa mać.
Patrol GRY303
Tekstu z Łydą się nie czepiaj, bo to już prawie legenda forumowa jest 
Co do zaś bezpiecznika, to nie uważnie czytałeś nasze posty(nie wiem czy w tym temacie, ale jak miałeś wydać kolejny tyś zł to chyba przestudiowałeś podobne tematy), uciąg to nie to samo co udźwig

Co do zaś bezpiecznika, to nie uważnie czytałeś nasze posty(nie wiem czy w tym temacie, ale jak miałeś wydać kolejny tyś zł to chyba przestudiowałeś podobne tematy), uciąg to nie to samo co udźwig

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

Wąż pisze:Tekstu z Łydą się nie czepiaj, bo to już prawie legenda forumowa jest
Tak, tak i nikt nam nie wmówi że czarne jest czarne.
W tym temacie to z Waszych postów nic nie wynika, uciąg to nie to samo co udźwig, tak cola to nie piwo...

Czy ktoś potrafi udzielić użytecznej rady dotyczącej tego bezpiecznika?? Można go jakoś zamienić czy jak??
Patrol GRY303
Nie wiem co tam masz za te 300PLN, może trzeba było podać konkretną informację , zamiast teraz się wymądrzać.Wąż pisze:tytanowy sobie wstaw
ujmę to tak: twój tirfor za 1k liczony jest na uciąg, a mój za 300 stówy na udźwig
kupiłeś chociaż bloczek do niego?
ile metrów liny?
Generalnie TIRFOR to przeciągarka i podawanie parametru udźwig jest nielogiczne. Poza tym, nie spotkałem się nigdzie z informacją dotycząca współczynnika bezpieczeństwa.
Bloczka nie kupiłem.
Lina ma 20 metrów
Patrol GRY303
Generalnie jesteś w błędzie, tirfory są wykorzystywane w OR, ale stworzone zostały z myślą o pracach na budowach, w lasach itp.Feniks pisze:Generalnie TIRFOR to przeciągarka i podawanie parametru udźwig jest nielogiczne.
udźwig można bardzo łatwo przeliczyć na siłę zrywającą
tu masz pierwszą lepszą stronę z tymi wyciągarkami
http://orome.pl/oferta/wciagarki/tirfory.htm
tu masz odpowiedź z naszej stronkiFeniks pisze:Poza tym, nie spotkałem się nigdzie z informacją dotycząca współczynnika bezpieczeństwa.
Maksymalny uciąg: 1600kg,
Waga: 20kg
Średnica liny: 11mm
Długość liny: 25m
Siła potrzebna do uruchominia przyrządu przy pełnym obciążeniu: ok 40kg.
Przesunięcie liny przy maksymalnym obciążeniu wynosi ok 6cm (ok 2.5m / min)
Posiada zrywalny ogranicznik obciążenia (ok1900kg).
Urządzenie przeznaczone do pracy w poziomie.
błąd, bloczek bardzo się przydaje, tylko, że zostaje ci wtedy... 10 metrów liny, taśmy do przedłużenia masz?Feniks pisze:bloczka nie kupiłem.
Lina ma 20 metrów
starszą "wersję" TU 16 z wyżej wymienionej strony, odkupioną od znajomego, czy robi? Łyda go nie zakatował, więc dla normalnych użytkowników w sam razFeniks pisze:Nie wiem co tam masz za te 300PLN, może trzeba było podać konkretną informację , zamiast teraz się wymądrzać.

A i nie gadaj że ci nie mówiliśmy, źle tłumaczyliśmy. Wszytko jest w dziale wyciągarki!! Od tego jakiego kupić, przez jak używać, do jak naprawiać.
Obym się mylił i abyś był ze swojego zadowolony. Jeśli nie będziesz, winić możesz tylko siebie.

Generalnie to słabo u Ciebie z czytaniem, to są:Wąż pisze:
Generalnie jesteś w błędzie, tirfory są wykorzystywane w OR, ale stworzone zostały z myślą o pracach na budowach, w lasach itp.
udźwig można bardzo łatwo przeliczyć na siłę zrywającą
tu masz pierwszą lepszą stronę z tymi wyciągarkami
http://orome.pl/oferta/wciagarki/tirfory.htm
Oryginalne przeciągarki Tirfor
Uciąg, w poziomie... kojarzysz w poziomieWąż pisze: Posiada zrywalny ogranicznik obciążenia (ok1900kg).
Urządzenie przeznaczone do pracy w poziomie.
Błąd to założenie, że go nie kupię, czy ja mam taśmy?? Może coś znajdę w bagażniku...Wąż pisze: błąd, bloczek bardzo się przydaje, tylko, że zostaje ci wtedy... 10 metrów liny, taśmy do przedłużenia masz?
Czyli porównanie mojego za 1400 z Twoim za 300 jest bezsensu, chyba że tirfory TU16 są do nabycia za 300PLNWąż pisze: ..starszą "wersję" TU 16 z wyżej wymienionej strony, odkupioną od znajomego, czy robi? Łyda go nie zakatował, więc dla normalnych użytkowników w sam raz
Wąż pisze:A i nie gadaj że ci nie mówiliśmy, źle tłumaczyliśmy. Wszytko jest w dziale wyciągarki!! Od tego jakiego kupić, przez jak używać, do jak naprawiać.
Obym się mylił i abyś był ze swojego zadowolony. Jeśli nie będziesz, winić możesz tylko siebie.
Jesteś kwintesencją użyteczności tego forum.
Kurde ale foch mi wyszedł nadaje się do classical foch
Patrol GRY303
myślę we wszystkich trzech wymiarachFeniks pisze: Generalnie to słabo u Ciebie z czytaniem, to są:
Oryginalne przeciągarki Tirfor (...)
Uciąg, w poziomie... kojarzysz w poziomie

zwłaszcza, że tirfory są konstruowane z myślą o pracach w:
w terenie też masz do czynienia z trzema wymiaramiw każdym położeniu, każdym kierunku

Jeśli tmax robi tylko w poziomie to cóż...

cena nówki podobna chyba do twojego, aczkolwiek rynek wtórny jest ich pełen.Feniks pisze:Czyli porównanie mojego za 1400 z Twoim za 300 jest bezsensu, chyba że tirfory TU16 są do nabycia za 300PLN
Ja?Feniks pisze:Jesteś kwintesencją użyteczności tego forum.

Miszczu mój ty drogi pytasz, odpowiadam... nic więcej.
A to, że moje odpowiedzi ci nie leżą, wybacz nikt mi za to nie płaci. Dziele się skromną wiedzą i doświadczeniami. Jak większość ludzi na tym forum.

Wąż pisze:myślę we wszystkich trzech wymiarachFeniks pisze: Generalnie to słabo u Ciebie z czytaniem, to są:
Oryginalne przeciągarki Tirfor (...)
Uciąg, w poziomie... kojarzysz w poziomie
zwłaszcza, że tirfory są konstruowane z myślą o pracach w:w terenie też masz do czynienia z trzema wymiaramiw każdym położeniu, każdym kierunku
Jeśli tmax robi tylko w poziomie to cóż...
cena nówki podobna chyba do twojego, aczkolwiek rynek wtórny jest ich pełen.Feniks pisze:Czyli porównanie mojego za 1400 z Twoim za 300 jest bezsensu, chyba że tirfory TU16 są do nabycia za 300PLN
Ja?Feniks pisze:Jesteś kwintesencją użyteczności tego forum.
Miszczu mój ty drogi pytasz, odpowiadam... nic więcej.
A to, że moje odpowiedzi ci nie leżą, wybacz nikt mi za to nie płaci. Dziele się skromną wiedzą i doświadczeniami. Jak większość ludzi na tym forum.
Dobra, ja odpadam, nikt nas nie przekona że czarne jest czarne, ja Ci cytuje Twoje słowa, a Ty jak Kurski, wróże polityczną karierę.
Aktualnie na alledrogo ofert 0, na forumowej giełdzie max 1,6t, widocznie znasz lepsze miejsca, zdaje się pisałem już można było podać info przed.
Odpowiadasz, może Ci zacytować bełkot jakim mnie raczyłeś zanim kupiłem sprzęt??
Co do terenu się nie wypowiadam nie byłem, ogólnie jestem placek na którego nie warto zwracać uwagi, więc zaprzestań proszę pisania w tym temacie, gdyż chciałbym się dowiedzieć jeszcze paru rzeczy.
Patrol GRY303