Zamocowanie hi-lifta w aucie

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » śr lip 16, 2008 1:44 pm

Ja mam po prostu ucho i knagę plus 2 metry mocnej linki. Linka do ucha przepleciona przez hajlifta, jeszcze łopata się załapała i węzłem knagowym złapane. Szybko i niezawodnie.

Ludziom co nie planują "W", polecam temat przestroga dla placków....
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr lip 16, 2008 9:10 pm

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » śr lip 16, 2008 9:19 pm

Pomijając kwestię że kolega chce montować hajlifta w środku auta (chyba że czegoś nie doczytałem), to kupiłem w tej firmie hajlifta właśnie i zakupy odradzam.
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
sys-kom
Kontaktowanie:

Post autor: sys-kom » śr lip 16, 2008 9:22 pm

bardzo fajny , tylko dl LR nie bardzo bo i tak zawiasy słabiutkie , ale to bardzo fajna sprawa
Off Road to choroba przenoszona przez błoto

HERBU BIEDRONKA

maniak99
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maniak99 » śr lip 16, 2008 10:04 pm

A jeśli można wiedzieć to czemu kolega 'Feniks' odradza zakupy w tej firmie? Planuje tam małe zakupy i jestem ciekaw.

pzdr.
Mariusz

Awatar użytkownika
Dragunov

Kontaktowanie:

Post autor: Dragunov » czw lip 17, 2008 12:13 am

wlasnie :) - mam podobnie - zeznawaj co jest nie halo ;)
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » czw lip 17, 2008 7:15 am

Miał być Farm-Jack bo takiego miałem poprzednio. Tak też był opisany przez sprzedawcę, przyszedł jakiś żółty syf (oklejony Escape) wyglądający jakby go Chińczycy dłutkami rzeźbili, zacinający się nawet na "czarnym", w podstawce brakowało śruby. W czasie pracy z dużym obciążeniem, ma się wrażenie, że wajch zaraz wypadnie jest tak badziewnie zrobiona, cała "chodzi na boki".
Po dyskusji Pan powiedział, że jak mi się nie podoba to mi przemaluje na czerwono i że sprzedał ich w cholerę, i nikt nie miał pretensji :o. Na pytanie czemu sprzedaje Escape nie pod kontem tej firmy odpowiedzi nie poznałem, płatność szła na Escape.
Ten akurat hajlift jest naprawdę słaby, do dziś nie wystawiłem komentarza ale zdaje się ma to niewielki sens skoro Pan już ma inne konto.
:o
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Post autor: Karson » czw lip 17, 2008 7:18 am

Firma sama w sobie jest bardzo OK. Kupiłem u nich kompresor i jestem zadowolony zarówno z obsługi jak i sprzętu. :)2
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » czw lip 17, 2008 9:12 am

Karson pisze:Firma sama w sobie jest bardzo OK. Kupiłem u nich kompresor i jestem zadowolony zarówno z obsługi jak i sprzętu. :)2
Piszesz to wiesz, mnie tylko mocno zastanowiło dlaczego firma dość znana na allegro sprzedaje pod innymi kontami. Trochę tak jakby sami sprzedawali OK, a badziew wypychali innymi kanałami.
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » czw lip 17, 2008 9:19 am

@Feniks kup se HiLifta orydżinala, bo ostanio te jakoś oszczedności w szpeju wcale tak tanio Cie nie wychodzą :roll:

Kylon pisze: To nie jest tak, że wszystko co chińskie jest nie dobre. Ja mam złe doświadczenia z jednego rodzaju zbloczem. Co chwilę ktoś podrzuca coś do wprowadzenia do naszej oferty lecz nie mogę sobie pozwolić na sprzedawanie każdego chłamu jaki istnieje na świecie. Zdaje sobie sprawę, iż są rzeczy tańsze ale ja po prostu ich nie mam z powodów ideologicznych. Teraz właśnie otrzymałem do obejrzenia zblocze za 90,00 PLN. Nie przemówiło do mnie i pewnie je oddam. To samo tyczy sie podnośników. Są lepsze są i gorsze. Ja niestety tak mam, że używam tego co jest sprawdzone i dobre. Nie stać mnie na kompromisy. To właśnie firma Hi-lift wymyśliła ów podnośnik i niedawno obchodziła stu lecie. Pochodzi pośrednio od podnośników kolejowych. Ciężarówki wojskowe z okresu drugiej wojny światowej również były w nie wyposażone. Te zielone Hi-lifty z chromowanymi elementami powstały w związku z ta rocznicą. Niczym lepszym się nie różnią od pozostałych. Po prostu je ponumerowano, pochromowano kilka elmentów, pomalowano na zielono i jeśli ktoś ma kaprys na posiadanie takiego to kupuje. Są takie osoby więc je mamy w stałej ofercie.
http://www.wyprawa4x4.pl/sklep/index.ph ... &prod=1087

Niedawno firma ta wprowadziła na rynek H-lifta Extreme. Jego długość to 48" (121 cm). Wszystkie śruby oraz rura są ocynkowane. Jest polakierowany na kolor grafitowy. Posiada nową wzmocnioną łapę pozwalającą na lepsze zamocowanie taśmy lub szekli. Jest również możliwość szybkiego zdjęcia podstawy podnośnika w celu lepszego wykorzystania go jako ręczna wyciągarka.

Jeszcze kilka lat temu zwykły Hi-lift kosztował 590 PLN. z czasem cena spadała i obecnie jest ustabilizowana na poziomie około 400 PLN. Moim zdanie różnica cenowa pomiędzy innymi podnośnikami zrobiła się zbyt mała aby dokonywać skomplikowanego wyboru. Lepiej dozbierać te 100 złotych i miec coś porządnego. Zwykły czerwony podnośnik HL-485 to najbardziej znane urządzenie na całym świecie. Występują jeszcze inne ale zawsze w cieniu np. Hi-Jack czy Farm-Jack. Któryś znich pochodzi chyba z Kanady. Nie mylić z chińskim, który ma również tą samą nazwę.

Trailmaster jest marką amerykańską ale ten podnośnik i zawieszenia w naszej ofercie noszą nazwę Trailmaster by Maas. Właścicielem marki jest firma Niemiecka (obecnie z zawieszeniami amerykańskimi nie ma nic wspólnego). Zawieszenia są produkowane w Niemczech zaś podnośniki właśnie w Chinach. Sprzedaliśmy ich kilkadziesiąt i nie było z nimi problemów. Różnią się znacznie od innych pochodzących z tego kraju. Fabryk wyciągarek w Chinach tylko w jednym regionie jest chyba ze 200. Teraz gdy cena oryginalnego podnośnika spadła sprzedają się praktycznie tylko oryginały rodem z USA. To jest również efekt znanej niezawodności. Sporo klientów podczas zakupu opowiada o swoich przygodach z podnośnikami, które się zacinały, gięły czy po prostu spadały. Również pochodziły z chin. Można o tym poczytać na różnych forach i nie jest to tylko moje zdanie. Oczywiście jest duża rzesza zadowolonych z taniego zakupu. Każdy chwali swoje. Trudno narzekać na coś co się samemu kupiło za sporą część miesięcznego budżetu Wink
Podstawą działania każdego podnośnika jest jego konserwacja oraz posługiwanie się nim zgodnie z zasadami użytkowania. Pisałem juz sporo o Hi-lifcie w Wyprawach. Kiedyś na jakimś wyjeździe zrobimy sobie z niego szkolenie.

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » czw lip 17, 2008 10:26 am

Dawid_K pisze:@Feniks kup se HiLifta orydżinala, bo ostanio te jakoś oszczedności w szpeju wcale tak tanio Cie nie wychodzą :roll:
Też zauważyłem, wprawdzie mój hajlift kosztował 230PLN, ale brak mi zaufania do niego...
Patrol GRY303

ladzk

Post autor: ladzk » wt lip 22, 2008 3:30 am

Wąż pisze:
Karson pisze: co z tego, że łatwo go wyjmie jak zabrudzony hilift nie działa :)21
e tam nie działa, działa tylko trzeba mu pomagać :)21
Za to z pewnością nie działa niewyjęty z pojazdu. Jak zablokuje wszstykie drzwi i klapę tylną a w środku nie ma tyle miejsca żeby hi-lifta wywlec przez okno przez które wyszliśmy to pożytek z niego żaden...

Awatar użytkownika
sys-kom
Kontaktowanie:

Post autor: sys-kom » wt lip 22, 2008 8:01 am

najmniejszt pożytek z hilifta pod wodą

HERBU BIEDRONKA

Awatar użytkownika
Dragunov

Kontaktowanie:

Post autor: Dragunov » wt lip 22, 2008 8:06 am

no chyba ze jako balast :wink:

coraz powazniej zastanawiam sie nad kupnem oryginalu - roznica w cenie robi sie niewielka...
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88

Awatar użytkownika
sys-kom
Kontaktowanie:

Post autor: sys-kom » wt lip 22, 2008 8:36 am

zamów z anglii . przy dzisiejszym kursie funta to wyjdzie 200 zł + przesyłka jakieś 60 zł

HERBU BIEDRONKA

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”