Kotwica - jak używać?
Moderator: Marcin-Kraków
pod 2 tonowym autem kotwica średnio chciała robić...
błota z jednej strony było tak na 4 cm, z drugiej dochodziło do połowy koła.
Kotwica zrobiła chyba 4 czy 5 przejść, wykopała rów na metr zanim auto drgnęło... A grunt to była w miarę twarda ziemia porośnięta trawą.
błota z jednej strony było tak na 4 cm, z drugiej dochodziło do połowy koła.
Kotwica zrobiła chyba 4 czy 5 przejść, wykopała rów na metr zanim auto drgnęło... A grunt to była w miarę twarda ziemia porośnięta trawą.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Re: Kotwica - jak używać?
akurat w tym przypadku (uaz amfibia) pytanie może być nieco dwuznaczneuadam pisze:Temat kotwicy był już poruszany ale mało konkluzywnie. Zanabyłem takową ale sprzedawca nie daje żadnej instrukcji. Mam zatem pytanie jak się nią posługiwać tak, aby uzyskać spodziewany efekt.

myślę że w obu rodzajach kotwic lina nie może być za krótka - tzn kotwica musi być w pewnej odległości od pojazdu żeby lina ciągneła w bok a nie w górę

Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy
ja mam coś w podobie tego własnej roboty FILM
tylko u mnie jest dłuższa i pracuje we współpracy z hiliftem,
Dała radę jak ją wbiłem do końca(właśnie przy pomocy lifta), nacisnąłem na hamulec i ciągnąłem.
tylko u mnie jest dłuższa i pracuje we współpracy z hiliftem,
Dała radę jak ją wbiłem do końca(właśnie przy pomocy lifta), nacisnąłem na hamulec i ciągnąłem.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
yyy wypływasz amfibią na wisłę? ma dodatkowy napęd oprócz kół , tzn śrubę ? bo prąd na wiśle mocnyuadam pisze:Kotwica w amfibii na dużej rzecze - takiej jak np. Wisła jest kluczowa. Do najbliższego drzewa na brzegu bywa, że czasem jest aż pół kilometra. Jutro będę testował zakupiony wynalazek i zobaczymy czy do czego się nadaje.
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy
W drugiej części tego filmu pokazano ciekawy patent na kotwicę - wkręcaną w ziemię.
[urlhttp://www.youtube.com/watch?v=JY4cKc4FKSM[/url]
[urlhttp://www.youtube.com/watch?v=JY4cKc4FKSM[/url]
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
Kiedyś na jakiejś imprezie pod Warszawą (farma Makedońskich?) był długi parch z takim wiertłem na dachu.uadam pisze:Też kiedyś myślałem o takiej wkręcanej kotwicy. Pytałem się swego czasu na forum ale nikt nie używał takiej. Wystarczyłoby moim zdaniem przerobić wiertnię do gleby (do sadzenia lub geologiczną). Może coś takie spróbuję zrobić bo taka tradycyjna kotwica ziemna (ciągana) jest do niczego.
Na oko ważyło z 50kg. W ziemię wkręcały dwie osoby - przypominało pracę z handszpakami na okręcie.
Trzymac musiało fest, bo pierwsza zerwała się lina 10mm na wyciągarce (ale mogła też być jakaś nienajnowsza).
Generalnie słabo poręczne...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Re:
Mi to wyglada na dosc poreczne:Kostuch pisze:Kiedyś na jakiejś imprezie pod Warszawą (farma Makedońskich?) był długi parch z takim wiertłem na dachu.uadam pisze:Też kiedyś myślałem o takiej wkręcanej kotwicy. Pytałem się swego czasu na forum ale nikt nie używał takiej. Wystarczyłoby moim zdaniem przerobić wiertnię do gleby (do sadzenia lub geologiczną). Może coś takie spróbuję zrobić bo taka tradycyjna kotwica ziemna (ciągana) jest do niczego.
Na oko ważyło z 50kg. W ziemię wkręcały dwie osoby - przypominało pracę z handszpakami na okręcie.
Trzymac musiało fest, bo pierwsza zerwała się lina 10mm na wyciągarce (ale mogła też być jakaś nienajnowsza).
Generalnie słabo poręczne...
http://see-you.pl/item1100502330_wyciag ... lucja.html
i jesli to co pisze Sprzedawca to prawda to po mojemu bardzo zuteczny szpej.
Co myslicie?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Re: Re:
yyyy.... nie kumam. SerioKostuch pisze:Że nie patrzysz na datyWojtek_W pisze:...
Co myslicie?![]()
Psa sobie możesz przywiązać do tego wiertełka...

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Re: Re:
W sensie, że wygrzebałeś (wyczerpany raczej) temat z przed dwóch lat.Wojtek_W pisze:yyyy.... nie kumam. SerioKostuch pisze:Że nie patrzysz na datyWojtek_W pisze:...
Co myslicie?![]()
Psa sobie możesz przywiązać do tego wiertełka...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
tak sobie filmiki na youtubie przegladalem i na tym filmiku cos co robi za kotwice nawet daje rade...
http://www.youtube.com/watch?v=jDMboyrk ... re=related
co o tym sądzicie?
http://www.youtube.com/watch?v=jDMboyrk ... re=related
co o tym sądzicie?
Wyglada calkiem dobrze...
Tylko niech mi ktos kurde powie czemu nie podpial sie poprostu do drzewa?
Tylko niech mi ktos kurde powie czemu nie podpial sie poprostu do drzewa?

- Wujek Catkiller
Jak już se kupisz to se musisz poużywać

Poczekaj jeszcze z rok , ze dwa i wejdzie zakaz na czepianie się drzew. Taśma, nie taśma , będzie wielkie NIET. Zostanie tylko ten pług.
Ostatno też jak omijaliśmy Parchem panów klepiących drogę (co ciekawe Hołek mi zaordynował objazd), to wpierdzieliliśmy się w taki mokry szajs po traktorach, że już , już wisiałem. Wyszedłem drzewa szukać, a tu qffa 300 metrów w każdą stronę tylko krzaki. Wtedy zaczynasz intensywnie wspominać filmy z kotwicami

Poczekaj jeszcze z rok , ze dwa i wejdzie zakaz na czepianie się drzew. Taśma, nie taśma , będzie wielkie NIET. Zostanie tylko ten pług.
Ostatno też jak omijaliśmy Parchem panów klepiących drogę (co ciekawe Hołek mi zaordynował objazd), to wpierdzieliliśmy się w taki mokry szajs po traktorach, że już , już wisiałem. Wyszedłem drzewa szukać, a tu qffa 300 metrów w każdą stronę tylko krzaki. Wtedy zaczynasz intensywnie wspominać filmy z kotwicami

Parchy & Miśki & Yayo Kogielmogiel
A lifta nie mial ?:P
O przydatnosci gadgetu nie duskutuje. Aczkolwiek chetnie bym zobaczyl to z filmiku blizej, bo tak naprawde nie wiadmo czy to tylko szyna przyszpilona w 6 miejscach czy ma jakis lemiesz pod spodem czy co.
A z podczepianiem do drzew to wiesz...
Na rajdach nie zabronia, a po lesie calkiem teoretycznie i tak nie mozna jezdzic. Wiec taki zakaz jest raczej bez sensu moim zdaniem.
O przydatnosci gadgetu nie duskutuje. Aczkolwiek chetnie bym zobaczyl to z filmiku blizej, bo tak naprawde nie wiadmo czy to tylko szyna przyszpilona w 6 miejscach czy ma jakis lemiesz pod spodem czy co.
A z podczepianiem do drzew to wiesz...
Na rajdach nie zabronia, a po lesie calkiem teoretycznie i tak nie mozna jezdzic. Wiec taki zakaz jest raczej bez sensu moim zdaniem.
- Wujek Catkiller
No ja się zatkłem na teoretycznie gminnej, gdzie był zjazd z twardego w polną gminną i wyłupana dziura z kałużą (traktory i paru kolegów pewnie). Zawisłem na haku i trza było chociaż ze 20 centymetrów pociągnąć.
Żadne lasy, droga gminna. Drzewo było więc się zapiąłem na pasie, bo na razie można.
Kotwicę raz widziałem z bliska i to nie w działaniu, a w sklepie
Zupełnie jak z Titanica, lemiesz itp. Na tym filmie jakoś inaczej to wszystko wygląda.
Żadne lasy, droga gminna. Drzewo było więc się zapiąłem na pasie, bo na razie można.
Kotwicę raz widziałem z bliska i to nie w działaniu, a w sklepie

Zupełnie jak z Titanica, lemiesz itp. Na tym filmie jakoś inaczej to wszystko wygląda.
Na ginnej to tak. Sorry nie domyslilem sie.
Aczkolwiek caly czas wydaje mi sie,ze mozmey byc spokojni o zakaz podczepiania sie pod drzewa. Swoja droga, jakbys sie zaryl i mial drzewo to, kto na tasmie by sie nie podczepil? Bo ja bym raczej na zakaz nie patrzyl.

Aczkolwiek caly czas wydaje mi sie,ze mozmey byc spokojni o zakaz podczepiania sie pod drzewa. Swoja droga, jakbys sie zaryl i mial drzewo to, kto na tasmie by sie nie podczepil? Bo ja bym raczej na zakaz nie patrzyl.
- SzczesnyLR
a o wydmę piaskową na plaży ktoś się wyciągał ?
bez kotwicy , koła i innych szpilek
jest patencik

bez kotwicy , koła i innych szpilek
jest patencik

alkohol , brawura , wypadek
D1,D3...
D1,D3...
To sie podziel a nie gadaj ;D
- Wujek Catkiller
w zasadzie to nie napisał , że żelazem 
Zwalił się po paru redsach i koleżanaka wciągnęła, żeby zachód obejrzał

Zwalił się po paru redsach i koleżanaka wciągnęła, żeby zachód obejrzał