Jaki kompresor

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

wieprzowina

Re: Jaki kompresor

Post autor: wieprzowina » śr kwie 21, 2010 6:45 am

mam zabudowane dwa kompresory połączone równolegle i niewielką butlę pod fotelem kierowcy. To przynajmniej u mnie była przestrzeń na tyle upierdliwa w dostępie że można było ją poświęcić.

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr kwie 21, 2010 7:50 am

Fiba pisze:Montowanie butli ma wiele zalet tylko gdzie tą butlę zamontować i o jakiej pojemności.?

.

Sprężone do 6 atmosfer powietrze w butli o pojemności 1,5 litrów starczy do napompowania w 25 sekund opony 33x12,50 od 2,5 atmosfery od ,, flaka'' Sprawdzone tydzień temu, tak wiec butla około 10 litrów jest moim zdaniem butlą o wystarczającej pojemności. Jeśli chodzi o montaż to montowałbym pod ramą do ramy auta.
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Piotrul

Post autor: Piotrul » śr kwie 21, 2010 8:03 am

A czy kompresor do poduch zawiechy, od disco2 nada się? Padło juz gdzies to pytanie ale nie było odpowiedzi.
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

WJarek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: WJarek » śr kwie 21, 2010 11:39 am

Eskapada pisze: Sprężone do 6 atmosfer powietrze w butli o pojemności 1,5 litrów starczy do napompowania w 25 sekund opony 33x12,50 od 2,5 atmosfery od ,, flaka'' Sprawdzone tydzień temu, tak wiec butla około 10 litrów jest moim zdaniem butlą o wystarczającej pojemności. Jeśli chodzi o montaż to montowałbym pod ramą do ramy auta.
Wybacz Kolego, ale coś tu się fizyka nie zgadza...
Opona 33x12.5 ma objętość ponad 100 litrów. Napompowanie jej od (załóżmy) ciśnienie "flaka" +1 atm. do 2.5 atm. wymaga ok. 25 litrów powietrza sprężonego wstępnie do 6 atm.
R20

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » śr kwie 21, 2010 6:41 pm

Jak testy to testy, pozbierałem trochę kasy i kupiłem to: http://www.expedycja.pl/?section=209&showProduct=1261
Wygląda solidnie, ale to kawał grzmota. Właściwie wszystkie elementy są metalowe, co powinno zapowiadać "długowieczność" :wink: . Przewód ciśnieniowy o długości pozwalającej spokojnie dotrzeć do wszystkich kół. W komplecie torba i końcówki do pompowania różnych pierdół.
Dzisiaj po przez wykręcenie zaworka, spuściłem powietrze w moim parchu longu w tylnym kole do tak zwanego całkowitego flaka czyli do zera. Koła to BF MT 33x11x16. Czas pompowania do 2 at, nie nadzwyczajny 2min 30 sek. Kultura pracy, spokojna i stabilna, bez zastrzeżeń. Poza rurką wychodzącą z cylindra (gorąco jak cholera, ale zabezpieczoną przed opażeniem (rączka)), kompresor, cylinder, uzyskał co najwyżej temperaturę letnią. To tyle, myślę, że sprzęt godny polecenia tyle że dość spory i nie tani.
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”