Taśmy kinetyczne

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Re: Taśmy kinetyczne

Post autor: NUREK MAV » pn sie 16, 2010 9:15 pm

A co powiecie na temat cum okrętowych powyżej fi 40 w zastosowaniu terenowym...?? Też się rozsiągają i są mocne ...
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki

Awatar użytkownika
CrOOchy

Post autor: CrOOchy » czw sie 26, 2010 6:21 pm

cos mi się zdaje że Balu chyba kiedyś pisał że uzywa
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem

Jeep
Chevy Suburban

mitura
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mitura » czw sty 13, 2011 5:22 pm

Witam.
Może ktoś mi doradzic,czy taka lina bylaby dobrym zakupem? Jak o nia dbac by pożyła jak najdluzej?

http://allegro.pl/lina-kinetyczna-kinet ... 17938.html

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw sty 13, 2011 8:13 pm

Unikać prania w pralce automatycznej ... :)21

Poważnie - kiedyś się skusiłem, lina po namoczeniu nabrała takich luzów w splocie że się zmiętosiła w sposób niemożliwy do ponownego ułożenia. Ale - linę tego typu prać jedna trza. Jej właściwości są takie jak mają być jak jest czysta i miękka, bez piasku i błota między nitkami - znacznie to osłabia linę.

Co do atestu na linę - zważywszy, że w Polsce jest właściwie jeden jej producent, a poszczególne firmy jedynie zaplatają uszy i przypinają metkę - to ja nie widzę żadnej różnicy, czy dany kinetyk jest atestowany jako "kinetyk" - bo lina parametry swoje ma i tak. No - chyba że lina jest podrabiana, i tylko co drugie włókno z poliamidu ... :)21
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw sty 13, 2011 8:47 pm

Problem jest inny - producent jest jeden to fakt. Ale 3/4 sprzedawców sprzedaje linę o innych paranetrach niż podane. Bo lina o oznaczenia PA-32 faktycznie ma od 36-38 mm grubości. I jak jest taka gruba i produkcji bezalin to ma około 22 tony. Niestety więszkość sprzedawców wykorzystuje fakt, że 15 tonowa lina o oznaczeniu PA-28 ma 32-33 mm i sprzedaje je jako linę 22 tonową.
Zresztą jak się przyjrzysz na fotki na tej aukcji to każda fotka ( nie mówię o tej fotce gdzie lezą 4) przedstawia inną linę w tym linę, która nie jest produkcji bezalinu. Już nie mówię o linach o dziwnych nazwach wykonanych z półproduktu które mają uszy zgrzewane osłoniete opaską a nie wiązane.

Awatar użytkownika
sbst

Post autor: sbst » czw sty 13, 2011 9:15 pm

ja "pranie" po błoceniu mam jedno
jeden koniec zaczepiony na samochodzie, drugi gdzies w stanowisku myjki bezdotykowej
i sruuuuu karcherkiem
potem nieco sztywna w dotyku (zapewne nie wypłukuje dokladnie detergentu dokladnie) przez pierwsze pare chwil
ale normalnie ŚNIEŻNA BIEL :D
plus taki, ze nie namaczam jej tylko traktuje wzglednie krótko
PATROLnięty ;)

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic :)21

Awatar użytkownika
Dżem

Post autor: Dżem » czw sty 13, 2011 9:25 pm

No ładna potem talka biała to sobie można na fotelu w pracy zapleść za oparcie.
Maverick 2.7 TD 3D 95r.
Terrano 2,7 TDI 5D 02r.
http://picasaweb.google.com/117691866936305131253

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw sty 13, 2011 10:16 pm

Chodzi o to, żeby nie po wierzchu myjką, a dokładnie z wnętrza liny piasek wypłukać ... :)21

Ja normalnie - przeciągam przez balię z wodą (może być z dodatkiem detergentu), powolutku, miętosząc ręcoma jak przy praniu skarpetek ... :)21

Ale se chyba taśmę też zanabędę. Taśma będzie do błota, a lina na specjalne okazje. Leniwy jestem nieco, a taśma nie ma nic przeciwko pralce ... :)21

No, chyba że na "czarną mambę" wysupłam szelesty - wtedy pełne lenistwo, prać nie trza ... :)21

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » pt sty 14, 2011 1:53 am

Taśmy to nawet nie trzeba prać - wystarczy przelecieć z obu stron myjką w tę i nazad i czyściutka.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
sbst

Post autor: sbst » pt sty 14, 2011 6:12 am

myśle, że szybciej trzasnie i tak od przecierania o przeszkody czy samego rwania, niz od prania ;)
no chyba, ze pranie jest co 2 dni ;) 8)
PATROLnięty ;)

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic :)21

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt sty 14, 2011 7:39 am

polskiego kinetyka normalnie karcherem jedziesz i nie ma żadnych problemów

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt sty 14, 2011 8:11 am

żadnej liny syntetycznej, kinetycznej nie powinno się prać w detergentach
niestety detergent przyśpiesza degeneracje włókien i osłabia całość liny, tak że po kilku praniach to 22 tony to w marzeniach :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt sty 14, 2011 8:36 am

Chodzi mi o karchera ale bez detergentów. Swojego myje już od 10 lat i nic mu nie jest. Bezalinowski kinetyk ma na tyle zwartą konstrukcję, że brud jest tylko na wierzchu i sam odpada.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt sty 14, 2011 9:01 am

Pisząc o detergentach miałem na myśli łagodne środki, w stylu płyn do naczyń (lub płyny do prania odzieży z membranami - delikatne mydła w płynie), a nie detergent do mycia silników, jaki się wlewa do myjek ... :)21 Czasem lina oprócz błota jest też ufajdana w smarze, i sama woda nie daje rady.

Co do brudu wewnątrz - oj, potrafi wejść. Kiedyś wziąłem do ręki taki kinetyk używany od zawsze, w każdych warunkach i nigdy nie prany. Sztywny był jak policyjna pała, aż się wierzyć nie chciało, że to kinetyk.

Piotrul

Post autor: Piotrul » pt sty 14, 2011 9:11 am

Zibi pisze:Problem jest inny - producent jest jeden to fakt. Ale 3/4 sprzedawców sprzedaje linę o innych paranetrach niż podane. Bo lina o oznaczenia PA-32 faktycznie ma od 36-38 mm grubości. I jak jest taka gruba i produkcji bezalin to ma około 22 tony. Niestety więszkość sprzedawców wykorzystuje fakt, że 15 tonowa lina o oznaczeniu PA-28 ma 32-33 mm i sprzedaje je jako linę 22 tonową.
Zresztą jak się przyjrzysz na fotki na tej aukcji to każda fotka ( nie mówię o tej fotce gdzie lezą 4) przedstawia inną linę w tym linę, która nie jest produkcji bezalinu. Już nie mówię o linach o dziwnych nazwach wykonanych z półproduktu które mają uszy zgrzewane osłoniete opaską a nie wiązane.
Bo średnicę lin mierzy się po naprężeniu. Stąd te róznice i pole do popisu dla cffaniaków :roll:
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » sob sty 15, 2011 1:06 pm

środki do prania membran nie zawierają detergentów :)21
zwykle jakieś szare mydełko i wosk :)21
a co do płynów do mycia naczyń tu już bym był ostrożny, czasem są mocniej żrące niż proszki do prania :)3
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » sob sty 15, 2011 8:19 pm

Piotrul pisze:
Zibi pisze:Problem jest inny - producent jest jeden to fakt. Ale 3/4 sprzedawców sprzedaje linę o innych paranetrach niż podane. Bo lina o oznaczenia PA-32 faktycznie ma od 36-38 mm grubości. I jak jest taka gruba i produkcji bezalin to ma około 22 tony. Niestety więszkość sprzedawców wykorzystuje fakt, że 15 tonowa lina o oznaczeniu PA-28 ma 32-33 mm i sprzedaje je jako linę 22 tonową.
Bo średnicę lin mierzy się po naprężeniu. Stąd te róznice i pole do popisu dla cffaniaków :roll:
a to ciekawe.
a jaka sile nalezy przylozyc? 200kg, 5ton, czy moze 78% wytrzymalosci nominalnej?
pytam, bo przy kazdym podanym powyzej obciazeniu lina bedzie miala inna srednice....
Mistrzow uprasza sie o spokoj

Awatar użytkownika
Mieciu1

Kontaktowanie:

Post autor: Mieciu1 » sob sty 15, 2011 8:30 pm

A jak z dostępnością jakichś tańszych taśm kinetycznych?? Warmel już chyba nie produkuje :cry: ??
A Arb i Terrain tamer są sporo droższe :)16 .
Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia

Piotrul

Post autor: Piotrul » sob sty 15, 2011 9:11 pm

tybero pisze:
Piotrul pisze:
a to ciekawe.
a jaka sile nalezy przylozyc? 200kg, 5ton, czy moze 78% wytrzymalosci nominalnej?
pytam, bo przy kazdym podanym powyzej obciazeniu lina bedzie miala inna srednice....
Podchwytliwe. :)21
Norma coś tam mówi, ale nie mam pod ręką.
Po prostu naprężyć. Jaka siła? Powiedzmy że 200/300 kg wystarczy, w nieskończoność nie będzie się "cienkasić". :)21
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » ndz sty 16, 2011 4:26 am

to poszukaj tej normy, bo ciekawy jestem...
Mistrzow uprasza sie o spokoj

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz sty 16, 2011 11:46 am

Chyba raczej nie mierzy się pod obciążeniem. Nie wiem, musiałbym spytać w fabryce jak to mierzą ale myśle, że jest to raczej przeliczenie średnicy pojedynczego włókna razy jego ilość. I wyjdzie wtedy średnica liny. Po wytworzeniu oczywiście splot zawiera także luki że tak nazwę "powietrzne" stąd średnica liny gotowej jest większa. Lina po zrobieniu idzie jeszcze do tzw stabilizacji. Generalnie lina nie jest sprzedawana na metry lecz na kilogramy bowiem zaleznie od stabilizacji i upływającego czasu lina ma tendencje do zmiany swojej długości w zależności od warunków pogodowych.

Awatar użytkownika
Dżem

Post autor: Dżem » ndz sty 16, 2011 6:50 pm

Zibi pisze:Chyba raczej nie mierzy się pod obciążeniem. Nie wiem, musiałbym spytać w fabryce jak to mierzą ale myśle, że jest to raczej przeliczenie średnicy pojedynczego włókna razy jego ilość. I wyjdzie wtedy średnica liny. Po wytworzeniu oczywiście splot zawiera także luki że tak nazwę "powietrzne" stąd średnica lin
Pewnie jesteś blisko odpowiedzi. Podobnie liczy się przekroje przew. elektrycznych linkowych. Czyli śruba mikrometryczna i suma drucików w wiązce daje wynik rzeczywistego przekroju roboczego w mm2.
Maverick 2.7 TD 3D 95r.
Terrano 2,7 TDI 5D 02r.
http://picasaweb.google.com/117691866936305131253

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”