Gdzie kupić tzw. kotwe lub świder?

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Re: Gdzie kupić tzw. kotwe?

Post autor: Piotrek M » wt lis 02, 2010 11:26 pm

Chłopie, weź no sobie jaj nie rób !
Ty chcesz za pomocą tego pręcika
http://allegro.pl/wyciag-off-road-zamia ... 91060.html
wklejony 4x4 wyiągnąć ? :lol:
No chyba,ze jeździsz "sam'em" na bazie kaszlaka ważącym 400 kg.
Bo normalnego "pełnowymiarowego" na prawdę wklejonego samochodu terenowego za pomocą tego wynalazku nie wyciągniesz !!
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » wt lis 02, 2010 11:44 pm

sz3kla pisze:70cm pręta w ziemi (dopytywałem o długość). Średnicy ma 60mm
chyba masz problemy ze słuchem :o :)21

sz3kla
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sz3kla » śr lis 03, 2010 12:43 am

chyba masz problemy ze słuchem
Może Ty je masz. Bo primo, czytałem to, a za czytanie jak wiemy (?) nie słuch jest odpowiedzialny, a secundo nie pomyliłem się.

Drogi Piotrku, zamiast marnować czas na kpiny, może polecisz coś czym wyciągne wklejone auto nie mając w zasięgu drzewa..?

Awatar użytkownika
Janek 44

Re: Gdzie kupić tzw. kotwe lub świder?

Post autor: Janek 44 » śr lis 03, 2010 6:25 am

@sz3kla
Kup , obadaj sprawę i zdaj raport. Żadne kłótnie niczego tu nie zmienią. :)21
Trochę się uśmiałem czytając opis tego "cusia", ale z drugiej strony(doświadczenia wojskowe z rozstawianiem anten), może to zdać egzamin. Powodzenia.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » śr lis 03, 2010 7:59 am

Piotrek M pisze: Bo normalnego "pełnowymiarowego" na prawdę wklejonego samochodu terenowego za pomocą tego wynalazku nie wyciągniesz !!
Jak całkiem wklei to nawet bym nie próbował, jednak często jeżdżę sam, lub we dwóch jednym autkiem i grzęznę w glinie w której nie da się nawet dobrze iść. Jest to tak śliska melasa że mogę zapiąć napędy puścić sprzęgło i wysiąść z auta bez gazu nie zgaśnie :D Jak miałem Nivkę nie miałem tylu problemów przechodziła ładnie, patrol z racji wagi grzęźnie, ostatnio facet wyjmował mnie koniem. I tu właśnie przydała by się kotwa która dała by mi jakiekolwiek stabilne podparcie o które mógłbym zahaczyć. Ja przetestuję dwuteownik 150cm wbity pod kątem w ziemię z szeklą na końcu, wyciągać go będę z ziemi hi liftem. Teren to nadodrzańskie łąki co chwilę zalewane wodą.
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » śr lis 03, 2010 9:39 am

sz3kla pisze:
chyba masz problemy ze słuchem
Może Ty je masz. Bo primo, czytałem to, a za czytanie jak wiemy (?) nie słuch jest odpowiedzialny, a secundo nie pomyliłem się.

Drogi Piotrku, zamiast marnować czas na kpiny, może polecisz coś czym wyciągne wklejone auto nie mając w zasięgu drzewa..?
Chopie, jak Ci już paru kolegów napisało, ten wynalazek jest potrzebny do ..... niczego.

Jak się już znajdziesz na prawdę w "czarnej dupie" wtedy jak Ci już ktoś wcześniej pisał, zakop po prostu koło zapasowe, wcześniej podczepiając do tego koła linę. I nie na głębokości 0,5 metra, a wysil się i kop około metra. I ten sposób też nie gwarantuje powodzenia, ale na pewno będziesz miał zdecydowanie większe szanse na wyciągnięcie się niz w przypadku tego "świderka"

Jakim autem jeździsz i w jakim stopniu masz je przygotowane [rozmiar kół, opony, winda] ?
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » śr lis 03, 2010 11:53 pm

Żeby koło dobrze robiło to trzeba by jeszcze podejście pod linę wykopać bo je inaczej wyjmie do góry. Akurat ten świderek wygląda na w miarę nieźle skonstruowany tylko troszkę mały. Jego istotnym elementem jest ta "łopatka" -- o nią się opiera w trakcie ciągnięcia -- bez niej nie zadziała na pewno -- z nią ma szanse.

BTW. w nieco innej działce (zabawa z dużymi latawcami "festiwalowymi") trzeba czasem "przyczepić się" do piachu i to tak żeby parę ton wytrzymało przy ciągnięciu 45stopni w górę. Albo podczepia się pod dwie cięższe terenówki lub traktory (jedna odlatuje), albo zakopuje się w piachu "chusteczkę" metr na metr. Trzyma.

pzdr
\Seb
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

dk75
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dk75 » pt lis 05, 2010 11:00 pm

Myślę o 4x4... tak najtaniej wychodzi ;P

Awatar użytkownika
jaqbeko

Post autor: jaqbeko » pt lis 05, 2010 11:18 pm

ale zajebiaszczy patent z tą "wyciągarką" na felgę. To już niemalże "mechanik"

Heilsberg

Post autor: Heilsberg » sob lis 06, 2010 12:04 pm

Ten zajebiaszczy patent na felgę stosowali Polacy w Polskim Fiacie 508 jakoś w 1938 roku.

Patryk 160

Post autor: Patryk 160 » sob lis 06, 2010 10:08 pm

paranoja jakaś
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu

Awatar użytkownika
gruszkin

Post autor: gruszkin » sob lis 06, 2010 11:07 pm

patent znany z willysow i pierwszych land roverow. stosowany jako wyciagarka naped roznego typu sprzetow rolniczych etc
nie mów do mnie z rana

jeżdże dieslem dla szatana

ŚNIEGU WYP.ERDALAJ!!

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn lis 08, 2010 10:04 am

A ja jestem bardzo ciekawy wynikow z testu w terenie. 8)

sz3kla - kup, przetestu j i zdaj relacje. Bo wszyscy gdybaja, ale nie odezwal sie niekt kto uzywal. Cena nie zabija. Widac nawet dosc ladnie jak to jest zrobione. Kup/zrob i daj znac.

Jak szpej polegnie to wszyscy podniosa larum pod tytulem: "aniemowilem" a jak bedzie dzialac to masz +5 do respektu na forum :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn lis 08, 2010 10:05 am

Dragunov pisze:a ile by to miało ważyć ? i jak byś to po akcji wyciągał z ziemi ? pytam z czystej ciekawości bo jakoś tego nie widzę.. :roll:
Kotwice po akcji wyciaga sie do tylu - wychodzi bez wiekszych problemow.

Gdzies na forum jest jeszcze taki film:

http://www.youtube.com/watch?v=jDMboyrki9I
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

polopony

Post autor: polopony » pn lis 08, 2010 1:30 pm

Rower

Niva'94

Post autor: Niva'94 » wt lis 30, 2010 1:31 pm

"Świder" powszechnie był i jest nadal używany w wojsku jako element kotwienia odciągów masztów antenowych od radiolinii. Kupisz go w pierwszej lepszej firmie co złom powojskowy sprzedaje. Bywają różne, krótsze i dłuższe a także wkręcane świdry-uziemienia. Te ostatnie raczej nie nadają się jako kotwy. Do wkręcania tych dłuższych "świdrokotew" były zaprojektowane specjalne urządzenia do ich wkręcania (elektryczne lub spalinowe).
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę

Awatar użytkownika
emkg

Post autor: emkg » wt lis 30, 2010 3:46 pm

podepnę się z moim komentarzem :)21
60 mm ma - ale świder - i tu nie ma żadnego trzymania - ryrka ma może 1" może 1,5". 700 mm wgłąb - to żadna głębokość - jedyny element dający opór to ta sipa - ale ponieważ zagłębia się na max 400 mm to też bym jej nie przeceniał ... teoretycznie przed wyciągnięciem szufelki trzyma świder - ale on jest wkręcony we wzruszoną (podczas wkręcania) glebę. i tyle. jeśliby ta sipa miała długość świdra, tak ze 700 mm szerokość ze 350 mm i wkręcona byłaby pod kątem 30 stopni od pionu - to ja myślę, że tę wklejoną koparkę by wywlekł na tym.
Ale : płyta musiała by być z blachy tak z 10 mm - bo inaczej zwinie ją jak listek srajtaśmy :)21

ale ja nie znam się ...

no i :
sz3kla pisze: Drogi Piotrku, zamiast marnować czas na kpiny, może polecisz coś czym wyciągne wklejone auto nie mając w zasięgu drzewa..?
już ze 3 razy napisali Ci o zakopywaniu koła - to jakby najprostszy i najskuteczniejszy sposób, tyle, że troche pracochłonny ? :)21
Wszystko co naprawdę lubię jest niemoralne, nielegalne lub tuczące
Disco 2 V8 4,6, Xsara 1,6

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt lis 30, 2010 4:24 pm

A ja niedawno popełniłem kotwice i nawet działa. Pomysł pozyskalem googlujac i oglądając Yt. Jest to jeszcze protoptyp no i moje umiejętności z dziedziny metaloplastyki za duże nie są. Jak tylko będę przy kompie to wrzuce foty. Wystarczyła do wyciągnięcie zakopanego na blotnistej łące Patrola. Do jakiejś mega extremy się pewnie nie nada, ale większości uizytkownikow na pewno starczy.

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » wt lis 30, 2010 5:14 pm

Ja właśnie do takich zastosowań potrzebuję, łąka, sam na jedno auto, Hi lift lub w przyszłości trifor średnie wtopy, do drzew przeważnie 100-500m...
Dawaj foto jak będziesz miał i opisz czy ciągnie.
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt lis 30, 2010 9:21 pm

I dla wszystkich ciekawych..

Wyglada to tak:

Obrazek

W sense +/- tak, bo moje mega-zdolnosci nie pozwalaja jeszcze na wykonanie czegos takiego. ;)
Tak czy inaczej.

Zalozenia
Za pozno bylo i nie mam zdjecia mojego wynalazku
Zrobilem prawie w ten sposob jak na zdjeciu. Prawie, bo to dlugie ramie jest na 6 bolcow (kazdy po ~75 cm, grubosc rozna)

Testy
- zakopanego po mosty patrola wyciagnelo na blotnistej lace, na plasko wyciagnelo na 8 bolcach wbitych do konca bez problemu
- zakopwanego lekko ( kolo sie zalepilo, zaglebione po ~10cm kazde) w glinie patrola wyciegnelo pod lekka gorne na 5 bolcach
- na lekko piaszczystym podlozu, na plasto byl przeprowadzany test. Przy 5 bolcach wbitych do polowy (moze 3/4) mozna bylo ciagnac parcha praiwe na zablokowanych kolach - bolce sie lekko pogiely.

Nie wiem jak w kopnym piasku czy mega blocie. Ale przy zalozeniu, ze ma sie te ~35 metrow wyciągarki + pas ~10m w wiekszosci przypadkow powinno znalezc sie miejsce na solidne wbicie ustrojstwa

Usprawnienia
Narzie prototyp, ale mowie co nastepuje:

- warto(!) pomalowac na jakis jaskrawy kolor + doklajenie odblaskowych paskow z 3M.
- bolce zrobilem z jakis roznych pretow w zaleznosci co bylo pod reka no i te cienkie (fi ~10 mm ) sie pogiely te grubsze sa ok.
- warto rozwazyc srodkowa czesc z teownika i zrobic w nim 2 rzedy bolcow i szekle przymocowac do prostopadlego do ziemy kawalka.
- dziury na bolce powinny byc jak najbardziej zblizone do srednicy bolcow,zbey nie bylo "luzu" na szynach. U mnie z koniecznosci sa wielkie - rozne bolce i tylko jedna nakladka do wiercenia dziur w stali ;)

Ogolnie polecam. Mam kilka pomyslow na usprawnienie patentu. Ale to dopiero wersja 0.9 beta ;)
Czekam na konstruktywna krytyke ;)

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » wt lis 30, 2010 9:38 pm

rozumiem, że z tego robi się takie niby grabie?
Dało by radę? Podłoże raczej piaszczyste.
Obrazek
To wyszło dopiero na dwie windy (dzięki Kuba500), gdyby była możliwość zapięcia zblocza, dałbym radę sam. Ale do drzewa zabrakło mi 70 (siedemdziesiąt) cm na pojedynczej linie, po przytachaniu wszelkich przedłużek z okolicznych budów... :roll:
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt lis 30, 2010 9:51 pm

Ciezko mi sie autoratywnie wypowiadac, ale wydaje mi sie, ze gdyby podkopac lekko kola to by wyszlo. Oczywiscie z wszystkimi bolcami wbitymi calkowicie.

Dodatkowo po pokazaniu kolegom jest pomysl na kilka modyfikacji. Np.
- ramienia z takim "szpadlem" na zawiasie
- mniejsze otwory w szynach na pewno by pomogly
- bolce by mozna zrobic ze swidrem a nie wbijane mlotkiem
- bolce mozna zrobic nie okragle, ale plaskie wsuwane prostopadle do kierunku wyciagania w odpowiednie waskie otwory w szynach

Bardzo duze znaczenie ma tez z tego co zauwazylem sposob wbijania bolcow. Powinny byc lekko pod katem.

Chcialem w łykend zrobic dokladne testy ze zdjeciami etc., ale ze wzgledu na snieg testy przelozone. ;)
Chcialem za pomoca traktora dokladnie pomierzyc jaka sile trzeba na wyrwanie bolca z ziemi zaleznie od jej rodzaju, jaka sila jest potrzeba do wyrwania auta etc.. Wszystko mialo byc ten weekend robione niestety aura nie pozwolila niestety.

Oczywiscie zblocze do tego spokojnie idzie zapiac. :)
Dla mnie inspiracja byl ten filmik:

Jak jakis angol umie to co? Ja nie wymysle?!
Wszelkie konstruktywne uwagi mile widziane.
Ostatnio zmieniony wt lis 30, 2010 10:14 pm przez Wojtek_W, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » wt lis 30, 2010 10:02 pm

Wojtek_W pisze:...

Oczywiscie zblocze do tego spokojnie idzie zapiac. :)
Heh... że idzie zapiąć to ja wiem... tylko czy to nam coś da? :lol:
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
emkg

Post autor: emkg » śr gru 01, 2010 11:32 am

znaczy nie przekonują mnie TE kangury - zapięta jest linka - werybardzostrong - 2 - 3 T zrywającej - czyli na nasze - jakieś 600 - 1000 kG - to dla quada ? a jeśli ta linka ma rozsądną średnicę, to porównując wymiary na zdjęciu pręt od kotwicy powinien mieć naprawdę fi 50 - 60 - ale wtedy 18 kg ważyłaby SAMA szufelka - pręt ze 25 dodtkowo :)21

generalnie : jestem za - oczywiście po urealnieniu parametrów - szufelki, pręta - a co za tym idzie - wagi :)21
Wszystko co naprawdę lubię jest niemoralne, nielegalne lub tuczące
Disco 2 V8 4,6, Xsara 1,6

Awatar użytkownika
maruda

Post autor: maruda » śr gru 01, 2010 12:37 pm

Wojtek_W pisze:Dla mnie inspiracja byl ten filmik:

Jak jakis angol umie to co? Ja nie wymysle?!
Wszelkie konstruktywne uwagi mile widziane.

ja bym nie zamknął maski, bo jak się te szpilki wyrwią z ziemi , to nic ich nie powstrzyma przed zdemolowaniem mi głowy

powinna być jeszcze jedna szpilka z luźnymi linkami do tych roboczych, żeby je wyhamowała w razie czego

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”