Linka holownicza

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
sbst

Re: Linka holownicza

Post autor: sbst » ndz gru 26, 2010 8:43 pm

te goofniane tasiemki 2T z marketow to sobie do ....... mocowania bagazu kup ;P
kup kinetyka i juz - do tego mala torba sportowa do schowania jej z szeklami w bagazniku i nic Ci sie nie wala, jest estetycznie i czysto
bo ta tasiemka da Ci pseudo poczucie bezpieczeństwa a na nic nie zda.... i wtedy dopiero jestes wdupiony ;)
oczywiscie zakladam, ze korci Cie zjezdzanie z asfaltu ;)

a co do uzytecznosci takiej tasiemki - brat ciagnal mnie jak musialem odpalic samochod z holu... na asfalcie i po płaskim zaznaczam - zaden teren. znaczy staral sie ciagnac... efekt taki, ze za kazdym razem jak kopałem go ze sprzęgła to ją RWAŁEM natychmiast... złożona na pół dokładnie to samo.... zapiąłem kinetyka i on nawet nie czuł (osobówka) jak ja strzelałem ze sprzęgła żeby odpalić... od tej pory wyleczyłem się z pseudo linek zdatnych TYLKO do osobówek.
komfort ciągnięcia na kinetyku jest nie do opisania, bezpieczeństwo uchwytów fabtycznych także. zwłaszcza, że naprawde mało ludzi umie holowac, a jeszcze mniej być holowanymi...
PATROLnięty ;)

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic :)21

Awatar użytkownika
Dżem

Post autor: Dżem » ndz gru 26, 2010 8:50 pm

JA z młodu, czyli nie tak dawno bo przed rokiem za młodu (doświadczenia mało) nakupiłem parę pasów z napinaczami (5 szwów czyli teoretycznie 5 ton po opasaniu), no i się to wozi. Ciekawe na ile to zdatne bo jak nieraz coś z bagna wyrywamy to kinetyki trzeszczą i widzę że te pasy to raczej holownicze mogą być tylko.
Maverick 2.7 TD 3D 95r.
Terrano 2,7 TDI 5D 02r.
http://picasaweb.google.com/117691866936305131253

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz gru 26, 2010 11:45 pm

sbst pisze:ja strzelałem ze sprzęgła żeby odpalić... (...) mało ludzi umie holowac, a jeszcze mniej być holowanymi...
Fakt. :roll:
Nie przyszłoby mi do głowy strzelać ze sprzęgła, żeby odpalić wóz... Nawet na pychu, gdy jest marna prędkość, staram się puszczać sprzęgło płynnie.
Ale co kto lubi. :)21

Znam takiego jednego, co to zawsze próbuje się najpierw wyciągać jakimś sznurowadłem z tesco. Co ciekawe, nadal go nie urwał, a w 9 przypadkach na 10, po chwili pomyślunku udaje się wyciągnąć samochód bez używania kinetyka (który leży na pace w razie W).
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » ndz gru 26, 2010 11:55 pm

:roll:
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
sbst

Post autor: sbst » pn gru 27, 2010 12:00 am

Krees - strzelanie to byla przenośnia - puszczałem je płynnie, zeby bratu w plaskaczu dupy nie urwac ;P
ale mimo to spowalniana masa parchatka i sily z tym związane rozszarpywały tą tasiemkę jak nitkę...
PATROLnięty ;)

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic :)21

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pn gru 27, 2010 9:41 am

sbst pisze:Krees - strzelanie to byla przenośnia - puszczałem je płynnie, zeby bratu w plaskaczu dupy nie urwac ;P
ale mimo to spowalniana masa parchatka i sily z tym związane rozszarpywały tą tasiemkę jak nitkę...
Rozumieć :)21
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » pn gru 27, 2010 9:22 pm

Ja mam kolegę kierowcę TIRa co mc za free dostaje jeden pas 8 lub 10m, mam na razie ich 4, po nowym roku dojdzie Trifor z 20m liny + kotwa własnej roboty (częste wtopy na łące).
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road

leszek26
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: leszek26 » pn gru 27, 2010 10:37 pm

Ja preferuję pasy do mocowania palet takie jak w tirach do holowania dobrze sie nadaja.
I koszt niewielki bo ok40zł a linka holownicza, która zrywa sie przy nieumiejętnym holowaniu to chyba 28zl. Kinetyk to nie wiem ale duzo drożej

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pn gru 27, 2010 11:24 pm

Nie kupuje się pasów po 40 złotych...

erpe_roman

leszek26
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: leszek26 » czw gru 30, 2010 9:45 am

A po ile sie kupuje?

Piotrul

Post autor: Piotrul » czw gru 30, 2010 10:28 am

leszek26 pisze:Ja preferuję pasy do mocowania palet takie jak w tirach do holowania dobrze sie nadaja.
I koszt niewielki bo ok40zł a linka holownicza, która zrywa sie przy nieumiejętnym holowaniu to chyba 28zl. Kinetyk to nie wiem ale duzo drożej
A jak to zaczepiasz? To ma tylko taki druciany haczyk, bez zapadki.
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » czw gru 30, 2010 11:23 am

Piotrul pisze:
leszek26 pisze:Ja preferuję pasy do mocowania palet takie jak w tirach do holowania dobrze sie nadaja.
A jak to zaczepiasz? To ma tylko taki druciany haczyk, bez zapadki.
Kilka dni temu pomogłem panu z zakopaną nową Grand Vitarą - na początek wyjął taki pas - z jednej strony pazur, z drugiej - nic... I co - supłać, a potem ciąć? Wyjąłem swoją taśmę z szeklami - specjalnie nie kinetyka, bo operacja była precyzyjna - i dobra decyzja - pociągnąłem go tak delikatnie, że nie było czuć najmniejszego szarpnięcia, mi nawet koła nie zabuksowały, a on wyjechał. Uroda SUVów jest taka, że jak się zakopią, to ani nie ma konieczności użycia kinetyka ani nie ma właściwego zaczepu. Stąd brak zrozumienia na forum między tymi, którzy rwą kinetyki, a tymi, którym starczają sznurówki :) Wszystko zależy od sytuacji.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw gru 30, 2010 12:43 pm

leszek26 pisze:A po ile sie kupuje?
Porządne... ja chińskie za 40 złotych już przerabiałem, dziękuję postoję.

erpe_roman

leszek26
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: leszek26 » czw gru 30, 2010 2:47 pm

Z jednej ma haczyk i zaczepiam do ucha a zdrugiej wiążę tzw. podwójną ósemkę i na hak .
A co do chińskości różnych wyrobów to ciężko stwierdzić bo ten ma polskiego producenta na metce . I nie ma pewności że jak kupisz pas dwa lub trzy razy droższy, to może to być ten sam pas tylko z innym producentem na metce.
Znam polską firme produkujacą oswietlenie do domu a w gruncie rzeczy robia tylko z chińskich części i nie ma na lampce napisane made in china

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw gru 30, 2010 2:53 pm

Owszem, ale pas "nie chiński" jest organoleptycznie niemal wyczuwalny... Ja rozpoznaję jakoś... i nie chodzi o kraj pochodzenia, tylko o relacje cena>przedmiot... Nie sadzę, żeby za 40 złotych w detalu, dało się wyprodukować dobry pas z dobrym zamkiem... ja juz raz zgubiłem ładunek. Kupiłem dobre i pilnuję...

erpe_roman

leszek26
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: leszek26 » czw gru 30, 2010 3:20 pm

Ale do holowania to wystarczy taki za 40 , i jest o niebo lepszy niż jakakolwiek linka holownicza w tym zakresie cenowym.Dodam że tyle płace za sam pas bez lebiodki.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw gru 30, 2010 3:25 pm

Do holowania to pewnie bedzie za mocny. Ja będę stał przy swoim. Że linka do HOLOWANIA nie może być mocna, ma się dać zerwać. A taki pas, mimo, że gówniany, to i tak może być za mocny. Ale ja się nie znam...
A za 40 bez zamka to chyba już możliwe za jakiś krótki przyzwoity.

erpe_roman

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » czw gru 30, 2010 8:51 pm

Piotrul pisze: A jak to zaczepiasz? To ma tylko taki druciany haczyk, bez zapadki.
Jeden mam oryginalny z napinaczem (kiedyś wyciągałem się hi-liftem i tym go napinałem), inne mają powiązane oczka które spinam szeklami, pas szybciej puści na szyciu niż na tym suple, haczyk ma oczko i do niego też dopinam szekle. Mówimy tu o użyciu w przypadku holowanania, łapania się do drzewa które rośnie x metrów dalej i ciągnięciu rożnymi wyciągarkami. Do kinetyka bym tego nie podpiął bo nie chciał bym dostać w cymbał lecącą szeklą...
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”