Kiedy zaczeliscie jezdzic ze swoimi dziecmi?

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Re: Kiedy zaczeliscie jezdzic ze swoimi dziecmi?

Post autor: Drako » pn maja 23, 2011 5:48 am

kup sobie taka zewnatrzna jak maja kierowcy tirow
pozniej ja sobie mozesz przekladac np do przyczepy campingowej

znajomy mial taki patent,i pomimo poczatkowej kpiny okazalo sie ze to calkiem fajny patent

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn maja 23, 2011 5:50 am

nawet nie wiedziałem, że takie cudo istnieje..

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » śr cze 22, 2011 10:43 pm

Moja na pierwszą dłuższą wycieczkę pojechała jak miała 7 miesięcy (wróciła jak miała 8 i pół). W trakcie nauczyła się wstawać i chodzić z podparciem, poczworzyła liczbę zembów, itd... Wcześniej wypróbowaliśmy wycieczkę zwykłym plaskaczem na Podlasie i na Litwę. Ponieważ znosiła do b. dobrze to pojechała na kolejną dalej. Ale my nie jesteśmy normalni :)12 -- mała też miała swoje odskoki (nienormalne geny starych przejść przecież musiały) -- np. miała taką fazę (tak od 9mcy do ponad 2 lat), że w domu nie chciała zasypiać z wieczora -- tylko wycieczka samochodem po okolicy dawała porządany efekt, zwykle w kilka minut.

Oczywiście trzeba:
1. najpierw sprawdzić na krótszym odcinku jak dziecko jazdę toleruje - są takie których długa jazda nie wkurza a są takie które regularnie roznosi
2. odpuścić wyjeby i ostrą jazdę
3. tempo całej wycieczki dostosować do malucha -- jak śpi to jedziemy i nie zatrzymujemy się na obiadki, zwiedzanie itp, jak ma dość do stajemy w jakimś ładnym miejscu i niech ma "popas"
4. trzeba mieć sensownego lekarza do dziecka który przepisze leki na zapas (musi mieć zaufanie do rodziców że nie dadzą maluchowi czegoś bez sensu) i który udzieli jakiś zdalnych konsultacji. Lekarz w ekipie to oczywiście luksus.
5. wycieczka w teren 3 dni do cywilizacji odpada -- trzeba być w stanie w kilka godzin dotrzeć do np. szpitala

BTW. lekarz nam powiedział że w razie rzeczywistego w i tak trzeba do szpitala (czy by sam był na miejscu czy nie) a na mniejsze w dał nam leki i istrukcje postępowania.

Poza tym, z maluchem nieco ponad półrocznym jest łatwiej niż z półtorarocznym bo:
a) fotelik typu "kołyska" nadaje się do dłuższej jazdy a siedzący już jest pod tym względem gorszy
b) małe jest na cycu i słoiczkach więc ryzyko np. zatrucia pokarmowego jest istotnie mniejsze
c) małe jest lżejsze i można nieść w nosidełku "przednim" gdzie może sobie kimnąć a może podziwiać świat.
d) małego główną potrzebą są rodzice -- nie musi nagle gdzieś samo iść, nie wymaga ciągłego zajmowania się tylko nim, itd.

Dziecko ma z takiej podróży jesden zasadniczy zysk: ma oboje rodziców full-time -- i z tym jest mu dobrze (to widać). Poza tym nawet taki maluch umysłowo wszystko co go otacza chłonie jak gąbka. Mieliśmy niezłe zdziwko gdy już wiele miesięcy po wyciecze puściliśmy dla rodziny filmik jaki nagraliśmy w trakcie. Dziecko nagle jak wmurowane zostawiło wcześniejszą zabawę i o ile wcześniej telewizro ignorowała to nagle wpatrzona i wsłuchana.

pzdr
\Seb
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Jac

Post autor: Jac » wt lip 26, 2011 11:07 pm

trochę porad o podróżach z maluchami - niekoniecznie samochodem ;-)
http://malypodroznik.pl/

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » sob lip 30, 2011 12:28 am

Jak kto chce posłuchać w radyju to będzie dziś (sobota) i jutro (niedziela) od 22.15 (do chyba 23.45) audycja w radiu Bajka (95.2MHz w Krakowie, 87.8MHz w Wawce, można też przez Internet słuchać jakoś z radiobajka.pl). Dziś mają być ojcowie co to z dziećmi jeździli (i obok gwiazd różnych to m.in ja mam być) a jutro mamuśki (i moja żona ma być).

pzdr
\Seb
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt sty 03, 2014 6:17 pm

Wielu z Was myśli, ze największe problemy są z małym dzieckiem?
hehehe
Spróbujcie gdzieś zabrać 6 lataka!
Po godzinie jazdy poziom stresu u kierowcy się podwaja, po dniu jazdy będziecie chcieli wrócić do domu nawet z najlepszego wyjazdu.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Metale

Post autor: Metale » sob sty 04, 2014 12:23 am

eee przesadzasz... mam 2 diabły z tyłu jedno między 6-7 a drugie 10-11 lat.
Dają radę, tylko trzeba ustawić im focus jak trzeba ;)
http://www.lublin4x4.pl
Brzydszy Metal ;)

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » sob sty 04, 2014 9:25 am

jradek pisze:Wielu z Was myśli, ze największe problemy są z małym dzieckiem?
hehehe
Po godzinie jazdy poziom stresu u kierowcy się podwaja, po dniu jazdy będziecie chcieli wrócić do domu nawet z najlepszego wyjazdu.
jakies bzdury piszesz... :)9

Awatar użytkownika
betlin

Kontaktowanie:

Post autor: betlin » ndz sty 12, 2014 8:04 pm

Witam.

My, od ponad trzech lat jeździmy z dzieciakami - jak zaczynaliśmy syn miał 9 a córka 6 lat i daliśmy radę objechać Rumunię. Do tej pory byliśmy jeszcze w Albanii, Serbii, Kosovie,Macedonii, Montenegro, Corfu, północnej Grecjii plus troszkę w kraju.
Wcześniej miałem któtkiego Patrola i moja córka była ze mną na różnych wypadach w teren (również dosyć ciężki) jeszcze w foteliku i dawała radę bez problemu. Mało tego na hasło kolejnego wyjazdu już siedziała w aucie i nie mogła się doczekać.

Podsumowując - da się jak dzieciaki przyzwyczajone do jazdy i to lubią, bo niestety nic na siłę się nie da :wink: .

Pozdr.
http://www.4x4pila.kadan.pl

I ride where i want because i want.

Awatar użytkownika
Aśka&Kuba

Post autor: Aśka&Kuba » pt kwie 25, 2014 9:24 am

Kazek 41 dni i pierwszy teren zaliczony
NO I JEST RZOPA

Adamo

Post autor: Adamo » pt kwie 25, 2014 10:12 am

jradek pisze:Wielu z Was myśli, ze największe problemy są z małym dzieckiem?
hehehe
..., bo dzieci to się wychowuje :)21

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt kwie 25, 2014 10:25 am

A moja córa nagle i niezapowiedzianie w wieku 6 lat zapadła na chorobę lokomocyjną :roll: Bez naćpania jej aviomarinem ciężko przejechać 50 km. Plany wakacyjne pod znakiem zapytania, bo jakoś tego nie widzę, żebym przez 3 tygodnie śpiące, naćpane dziecko targał po europie... Chyba, że w dłuższej trasie się ustabilizuje. Drogie Bravo ma jakieś doświadczenia w temacie ?? :)16
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pt kwie 25, 2014 10:43 am

A nie zmienila jakis nawykow ? zaczela czytac w aucie, grac etc. moze tu cos sie zmienilo...
Albo styl jazdy kierownika ? Moze odcinek drogi ?
Moi sa zaprawieni w jezdzeniu, a w trakcie powrotu z nart jadac przez jedna dosc wysoka przelecz, mocno kreta droga, tez mielismy incydent...
Jednorazowo i tyle.

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » pt kwie 25, 2014 10:47 am

Jazda z jednym dzieckiem diametralnie sie różni od jazdy z dwójką dzieciaków w aucie.
Po prostu jedno się znacznie szybciej nudzi. I wtedy zaczyna się : "a daleko jeszcze ?", lub "nuuudzi mi się"
8)
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Adamo

Post autor: Adamo » pt kwie 25, 2014 10:51 am

Kabal pisze:A moja córa nagle i niezapowiedzianie w wieku 6 lat zapadła na chorobę lokomocyjną :roll: Bez naćpania jej aviomarinem ciężko przejechać 50 km. Plany wakacyjne pod znakiem zapytania, bo jakoś tego nie widzę, żebym przez 3 tygodnie śpiące, naćpane dziecko targał po europie... Chyba, że w dłuższej trasie się ustabilizuje. Drogie Bravo ma jakieś doświadczenia w temacie ?? :)16
Mam doświadczenie od 7 lat i wielu zarzyganych samochodów :roll:
Mojemu synowi pomagają słone przekąski na początku jazdy i nawiewy ustawione tak aby wiało do tyłu (bez tego na tylnej kanapie jest duszno co mocno potęguje problem...)
Do tego wolna jazda po zakrętach bez gwałtownego przyśpieszania i hamowania.
Na kręte górskie drogi najlepiej działa... DVD z ciekawym filmem... zupełnie zapomina, że ma chorobę lokomocyjną :)21
Przy długiej, jednostajnej jeździe po autostradzie wystarcza dobra wentylacja i problem nie występuje :)2 Drogę do Chorwacji odbywa bez problemu :)2
Poza tym jest kiepsko do pierwszego hafta..., a potem już jedzie normalnie :roll:

Adamo

Post autor: Adamo » pt kwie 25, 2014 10:52 am

Piotrek M pisze:Jazda z jednym dzieckiem diametralnie sie różni od jazdy z dwójką dzieciaków w aucie.
Po prostu jedno się znacznie szybciej nudzi. I wtedy zaczyna się : "a daleko jeszcze ?", lub "nuuudzi mi się"
8)
Jeździłem z jednym, a od kilku lat jeżdżę z dwoma i nie zauważyłem większej różnicy :roll:

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pt kwie 25, 2014 10:54 am

dwoje to inne problemy :)21
- a on nie chce sie ze mna bawic
- a ona patrzy przez moje okno
- a on mi koc zabral
- nie chce mi dac pic
- chce sie bawic w co innego
- a on/a mnie bije

nudzi i daleko jeszcze standard, ale przynajmniej 800km sa w stanie przejechac bez wiekszych problemow, z dziadkami jak jezdza to kryzys jest po 1700km :-) jak wjezdzaja do Polski, i zostaje juz tylko 300km do domu...

Jak jezdze na poludnie to przewaznie na noc, zeby pierwszy 1000km zrobic noca, wtedy jest jezszcze spokojniej, poza tym jestem zboczony jesli chodzi o rodzinne jezdzenie i lubie te fajna atmosfere jak jedziemy - ogolny luz i brak cisnienia... Tak wg mnie powinny wygladac rodzinne wakacje...

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » pt kwie 25, 2014 10:57 am

Ja też to napisałem powodowany doświadczeniem. W zeszłe wakacje zjeździłem Sudety mając dwójkę małolatów [9 lat] i to był najspokojniejszy wyjazd w historii wyjazdów z moim Jaśkiem. Osobno to tajfuny energii, ale razem jak byli mieli zajęcie i nudy nie było.
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt kwie 25, 2014 10:59 am

grzes pisze:A nie zmienila jakis nawykow ? zaczela czytac w aucie, grac etc. moze tu cos sie zmienilo...
Albo styl jazdy kierownika ? Moze odcinek drogi ?
Moi sa zaprawieni w jezdzeniu, a w trakcie powrotu z nart jadac przez jedna dosc wysoka przelecz, mocno kreta droga, tez mielismy incydent...
Jednorazowo i tyle.
No właśnie auto, kierownik i trasa bez zmian, prosta droga, jazda weekendowa, ale dynamiczna. Nawyki raczej nie, bo ani czytać, ani grać w aucie nie pozwalamy, bo książeczka była powodem incydentu w przeszłości. Incydenty się zdarzały, od ok 3 miesięcy zamieniły się w standard, nawet na trasach ok 50 km, co mnie mocno niepokoi. Ja cierpiałem za dzieciaka, ale równocześnie uwielbiałem jeździć i pomimo ciągłego zatrzymywania z auta nie dawałem się wygonić. Młoda jeździć lubi, ale nie aż tak fanatycznie, więc boję się o zniechęcenie. Rozważam zamontowanie tabletu na zagłówek, żeby była w miarę wyprostowana, ale zajęta bajkami, tylko nie o to chodzi, żeby dziecko zagadać, a żeby zainteresować drogą... Dwa lata temu robiliśmy ciągiem 1800 km, ale zajęło to nam 3 dni, bo ciągle coś oglądaliśmy, robiliśmy przystanki na pół dnia jak było coś fajnego czy fajna woda do popływania. Łącznie zrobiliśmy 5 tysi w 2 tygodnie z czego ok 3.5 transferu tam i nazad i nie było żadnych scen... Na wakacjach się nie spieszę i nie mam planu do zrealizowania. Jak jest ładny widoczek, albo ciekawe wesołe miasteczko, to mogę zostać na dwa dni kosztem dalszych atrakcji :D
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Adamo

Post autor: Adamo » pt kwie 25, 2014 11:00 am

grzes pisze: nudzi i daleko jeszcze standard, ale przynajmniej 800km sa w stanie przejechac bez wiekszych problemow, z dziadkami jak jezdza to kryzys jest po 1700km :-) jak wjezdzaja do Polski, i zostaje juz tylko 300km do domu...

Jak jezdze na poludnie to przewaznie na noc, zeby pierwszy 1000km zrobic noca, wtedy jest jezszcze spokojniej, poza tym jestem zboczony jesli chodzi o rodzinne jezdzenie i lubie te fajna atmosfere jak jedziemy - ogolny luz i brak cisnienia... Tak wg mnie powinny wygladac rodzinne wakacje...
To już wiem gdzie tkwi różnica. Jak jadę daleko to rozkładam podróż na dwa dni. Pierwszy dzień to tak do 10 godzin w podróży, a potem hotel w fajnym miasteczku i wieczorny spacer ze zwiedzaniem. Dzieciaki odpoczną, rozruszają się i wyśpią. Następnego dnia bez fochów jadą dalej :)2

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pt kwie 25, 2014 1:02 pm

tylko u nas podroz to 20h :-)
a dzieciaki tez maja parcie na wakacje i jak to mowimy szkoda czasu na podroz (transfer jak to zostalo ladnie ujete) 2kkm po czarnym, bo trase znamy, bo jezdzimy nia od 25 lat. Co innego jak zjezdzamy na jakies drozki, wtedy jest ciekawie. Ogolnie nasza strategia jazdy jest w miare sprawdzona i dziala, w naszym przypadku.
Plan na weekend czerwcowy jest 2600km w 4 dni, z czego jazdy bedzie tylko 2 :-) , ale to moge planowac znajac moja "ekipe" :-)

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt kwie 25, 2014 2:38 pm

adriatyk?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”