Piła Husqvarna model 137

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

chudzielec

Post autor: chudzielec » czw sie 23, 2007 8:53 am

Kupuje w serwisie który sprowadza i remontuje przed sprzedażą te pilarki, dają też gwarancje
Dyskoteka cysta.

Awatar użytkownika
hal9

Post autor: hal9 » sob sie 25, 2007 7:25 pm

Pamiętaj że Jonsered (nie mówie że jest zły) jest "spółką córką" Husqwarny. Więc jeśli będziesz miał do wyboru pilarki o takich samych parametrach patrz na zużycie. Jeśli kupujesz serwisowaną i z gwarancją to zapytaj co było w nich robione da to jakiś obraz maszyny. Poproś sprzedawcę żeby otworzył bok i spójrz czy nie ma znacznych uszkodzeń wokłu miejsc gdzie porusza się łańcóch - jeśli są duże wyrwy, pocięta matrriał to znaczy że łańcuch często spadał, bądź jakiś debil cioł nią dechy brudne lub z gwoździami. Sprawdź czy prowadnica jest prosta i czy zębatka na końcu łatwo się kręci. Poproś też o otwarcie komory gdzie jest filtr powietrza - jeśli jest brudny to od razu wiesz że pilarki używała fleja.
Zapalić powinna max za 5 szarpnięciem (przy zimnym silniku), moja H 340 zapala za 3 razem nawet po długim przestoju a ma 7 lat.

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » sob sie 25, 2007 8:08 pm

witam zebranych- no wreszcie temat na ktory cos moge wiecej powiedziec , otoz czy husqvarna czy stihl to dwie wiodace firmy z dobrym serwisem bo bez niego ani rusz zawsze cos moze sie zdarzyc , otoz ja akurat uzywam od zawsze stihla co nie oznacza ze dyskryminuje husqvarne po prostu w centrum wiecej drwali za dawnych czasow [za czasow brygad lesnych panstwowych ] wiecej bylu przydzielane stihli i przyzwyczajenia zostaly po stronie niemca ale to nic nie znaczy . otoz dla amatora w miare wywarzony model na [ za lub przeciw ] to optymalnie do 2.7-3.1 km , oraz nalezy pytac o stosunek ciezaru do mocy- tzn ile kilo no 1 km im mniej kilo tym lepiej . Z racji wykonywanego od 14 lat zawodu drwala a aktualnie arborysty ze wszystkimi wymogami dotyczacymi tego co robie - mysle ze cos moge doradzic czy to tutaj czy na PW - jesli chodzi o dlugosci prowadnic , moje zdanie jest takie ze im krotsza potrzebna w danym czasie tym lepiej , lecz lepiej miec zapasowa taka sama lub dluzsza bo czasem sie przyda - ja mam chyba z 7 roznych na rozne przypadki w tym rownierz o dlugosci 90 cm ale to do pily duzej mocy , ktora tez czasem jest przydatna . ps. jesli chodzi o firme to ja moge doradzic cos ze stihla bo z husqvarna po prostu za malo mialem stycznosci - Pozdrawiam Piotr-Stihl i zdrowia zycze przy pracach pilami [ widzialem pare nieladnych wypadkow , brrry]
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane

obecnie nissan navara 2.5 tdi

Awatar użytkownika
hal9

Post autor: hal9 » ndz sie 26, 2007 7:39 pm

Chciałem jeszcze coś wyjaśnić - jeden ekspert :roll: zarzuca Husqvarnie że ma jede pierścień na tłoku, Stihl. Bezsprzeczny to fakt ale Hus. ma inny olej do mieszanki niż St. - jest rzadszy ale ma większą lepkość. Pierścień jest poza tym szerszy obie firmy poszy troszkę inną drogą są wady i zalety obu rozwiązań. Tak naprawdę to w tych samych klasach obie pilarki są idealnie porównywalne (Ukłony dla przedmówcy Piotra -stihila). Gupawe gadki że ta czy ta to szmelc biorą się zazwyczaj z tego że osoba tnąca Husq. bieże raz w życiu zakatowanego Stihla, a potem mówi że to g... . Wybierasz pilarkę do swoich potrzeb, a czy będzie dobra to tak naprawdę decydujesz ty poprzez to jak jej używasz. Każda pilarka jest do zakatowania przez pół roku wystarczy jej nie czyścić.

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » ndz sie 26, 2007 7:56 pm

przez gora 2 dni bez np przeczyszczenia filtra powietrza mozna zatrzec pile - no moze troch pozniej te modele ktore maja wstepne oczyszczanie lub tak jak niektore husqvarny inny system oddmochiwania brudu pozdro piotr
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane

obecnie nissan navara 2.5 tdi

Awatar użytkownika
hal9

Post autor: hal9 » ndz sie 26, 2007 8:22 pm

Ja miałem na myśli używanie pilarki w warunkach domowych. Firma to inna sprawa, oczywiście masz racje. Absolutne minimum obsługi pilarki to po pracy wydmuchać ją sprężonym powietrzem i nasmarować łożysko prowadnicy. Osobiście zawsze odkręcam bok i wywalam syf.

Misza4x4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Misza4x4 » sob wrz 15, 2007 8:00 pm

jesli kupuje sie pilarke HQV-137 w promocji to warto, jest to na pewno dobry sprzet za dobra cene
jak nie ma promocji to polecam jednak Partnera, ale najlepszy jest Dolmar - jesli chodzi o male pilarki,nie idzie tej pily zajechac, jest strasznie mocna i wytrzymalPartner jest tani i ma dobry serwis ale bardzo czesto peka amortyzator uchwytu i jak pila sie zatrze to trzeba kupic caly komplet - tlok i cylinder bo nie mozna tego szlifowac i kazdy szanujacy sie mechanik powie to samwiem bo moj ojcie siedzi w tym biznesie od 17 lat
jeśli nie ma drogi, musimy ja wyznaczyc sami

Awatar użytkownika
hal9

Post autor: hal9 » sob wrz 15, 2007 8:40 pm

Co do H 137 to wpadł mi w ręce katalog ważna informacja pilarka ta fabrycznie nie jest raczej przewidzina do ścinki. Jej zastosowaniem są prace ogrodowe.
ARO po licznych przeszczepach

Awatar użytkownika
bekon4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bekon4 » czw paź 11, 2007 8:47 pm

Co do pilarek, to radzę kupować takie, które mają w Polsce serwis. Czyli w rachubę wchodzą niejako dwie firmy: Stihl i Husqvarna (w skład której wchodzi Jonsered, Partner i od niedawna McCulloch). Na Stihlu się nie znam za bardzo, ale jeśli chodzi o Husqvarnę, to jestem od 10 lat mechanikiem w tej firmie.
Pilarka 137, to jest najmniejszy model Husqvarny.
Cechy:
12,500 obr/min
2,2KM
Zawodowa maszyna to napewno nie jest, ale zrobi sie nią wszystko byle z głową. Jest na tyle lekka (4,6kg), że z powodzeniem może zanleźć miejsce w skrzyni ładunkowej i za bardzo przeszkadzać nie będzie. Ze swoją 13" prowadnicą (33cm części tnącej) można bez specjalnych umiejętności przeciąć klocek o grubości 66cm (grubsze najczęściej są pod ochroną :lol: )

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » czw paź 25, 2007 10:25 am

To i ja moze sie wypowiem posiadam od lat dwóch Stihla Ms 180, 1.8 kunia i jestem bardzo zadowolony, przepiłowała łacznie prawie 100m przestrzennych buka, paredziesiat metrów brzozy i moja noge również. Niedawno zakupiłem Ms 230 C, 2.7 kunia z łatwym odpalaniem nie trzeba sie szarpac, i posiada płynna regulacje napiecia łańcucha. Myślałem na Husqarną ale lepsze rabaty mam wypracowane w Stihlu.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

Awatar użytkownika
mendelmax

Post autor: mendelmax » czw paź 25, 2007 12:41 pm

Dorzucę swój grosik- mam obecnie huskę 142, i na przydomowy użytek jest ok. Demon mocy to nie jest, więc piłowanie na hamca jest niemożliwe, ale robiąc z głową można pociąć wszystko co trzeba. Ostatnio pociąłem w klocki pniaka, którego ledwie byłem w stanie unieść, wielkie bydle jak cholera... :)2
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”