Piła Husqvarna model 137
Moderator: Marcin-Kraków
-
Pamiętaj że Jonsered (nie mówie że jest zły) jest "spółką córką" Husqwarny. Więc jeśli będziesz miał do wyboru pilarki o takich samych parametrach patrz na zużycie. Jeśli kupujesz serwisowaną i z gwarancją to zapytaj co było w nich robione da to jakiś obraz maszyny. Poproś sprzedawcę żeby otworzył bok i spójrz czy nie ma znacznych uszkodzeń wokłu miejsc gdzie porusza się łańcóch - jeśli są duże wyrwy, pocięta matrriał to znaczy że łańcuch często spadał, bądź jakiś debil cioł nią dechy brudne lub z gwoździami. Sprawdź czy prowadnica jest prosta i czy zębatka na końcu łatwo się kręci. Poproś też o otwarcie komory gdzie jest filtr powietrza - jeśli jest brudny to od razu wiesz że pilarki używała fleja.
Zapalić powinna max za 5 szarpnięciem (przy zimnym silniku), moja H 340 zapala za 3 razem nawet po długim przestoju a ma 7 lat.
Zapalić powinna max za 5 szarpnięciem (przy zimnym silniku), moja H 340 zapala za 3 razem nawet po długim przestoju a ma 7 lat.
-
witam zebranych- no wreszcie temat na ktory cos moge wiecej powiedziec , otoz czy husqvarna czy stihl to dwie wiodace firmy z dobrym serwisem bo bez niego ani rusz zawsze cos moze sie zdarzyc , otoz ja akurat uzywam od zawsze stihla co nie oznacza ze dyskryminuje husqvarne po prostu w centrum wiecej drwali za dawnych czasow [za czasow brygad lesnych panstwowych ] wiecej bylu przydzielane stihli i przyzwyczajenia zostaly po stronie niemca ale to nic nie znaczy . otoz dla amatora w miare wywarzony model na [ za lub przeciw ] to optymalnie do 2.7-3.1 km , oraz nalezy pytac o stosunek ciezaru do mocy- tzn ile kilo no 1 km im mniej kilo tym lepiej . Z racji wykonywanego od 14 lat zawodu drwala a aktualnie arborysty ze wszystkimi wymogami dotyczacymi tego co robie - mysle ze cos moge doradzic czy to tutaj czy na PW - jesli chodzi o dlugosci prowadnic , moje zdanie jest takie ze im krotsza potrzebna w danym czasie tym lepiej , lecz lepiej miec zapasowa taka sama lub dluzsza bo czasem sie przyda - ja mam chyba z 7 roznych na rozne przypadki w tym rownierz o dlugosci 90 cm ale to do pily duzej mocy , ktora tez czasem jest przydatna . ps. jesli chodzi o firme to ja moge doradzic cos ze stihla bo z husqvarna po prostu za malo mialem stycznosci - Pozdrawiam Piotr-Stihl i zdrowia zycze przy pracach pilami [ widzialem pare nieladnych wypadkow , brrry]
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
Chciałem jeszcze coś wyjaśnić - jeden ekspert
zarzuca Husqvarnie że ma jede pierścień na tłoku, Stihl. Bezsprzeczny to fakt ale Hus. ma inny olej do mieszanki niż St. - jest rzadszy ale ma większą lepkość. Pierścień jest poza tym szerszy obie firmy poszy troszkę inną drogą są wady i zalety obu rozwiązań. Tak naprawdę to w tych samych klasach obie pilarki są idealnie porównywalne (Ukłony dla przedmówcy Piotra -stihila). Gupawe gadki że ta czy ta to szmelc biorą się zazwyczaj z tego że osoba tnąca Husq. bieże raz w życiu zakatowanego Stihla, a potem mówi że to g... . Wybierasz pilarkę do swoich potrzeb, a czy będzie dobra to tak naprawdę decydujesz ty poprzez to jak jej używasz. Każda pilarka jest do zakatowania przez pół roku wystarczy jej nie czyścić.

-
przez gora 2 dni bez np przeczyszczenia filtra powietrza mozna zatrzec pile - no moze troch pozniej te modele ktore maja wstepne oczyszczanie lub tak jak niektore husqvarny inny system oddmochiwania brudu pozdro piotr
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
-
- jestem tu nowy...
jesli kupuje sie pilarke HQV-137 w promocji to warto, jest to na pewno dobry sprzet za dobra cene
jak nie ma promocji to polecam jednak Partnera, ale najlepszy jest Dolmar - jesli chodzi o male pilarki,nie idzie tej pily zajechac, jest strasznie mocna i wytrzymalPartner jest tani i ma dobry serwis ale bardzo czesto peka amortyzator uchwytu i jak pila sie zatrze to trzeba kupic caly komplet - tlok i cylinder bo nie mozna tego szlifowac i kazdy szanujacy sie mechanik powie to samwiem bo moj ojcie siedzi w tym biznesie od 17 lat
jak nie ma promocji to polecam jednak Partnera, ale najlepszy jest Dolmar - jesli chodzi o male pilarki,nie idzie tej pily zajechac, jest strasznie mocna i wytrzymalPartner jest tani i ma dobry serwis ale bardzo czesto peka amortyzator uchwytu i jak pila sie zatrze to trzeba kupic caly komplet - tlok i cylinder bo nie mozna tego szlifowac i kazdy szanujacy sie mechanik powie to samwiem bo moj ojcie siedzi w tym biznesie od 17 lat
jeśli nie ma drogi, musimy ja wyznaczyc sami
Co do pilarek, to radzę kupować takie, które mają w Polsce serwis. Czyli w rachubę wchodzą niejako dwie firmy: Stihl i Husqvarna (w skład której wchodzi Jonsered, Partner i od niedawna McCulloch). Na Stihlu się nie znam za bardzo, ale jeśli chodzi o Husqvarnę, to jestem od 10 lat mechanikiem w tej firmie.
Pilarka 137, to jest najmniejszy model Husqvarny.
Cechy:
12,500 obr/min
2,2KM
Zawodowa maszyna to napewno nie jest, ale zrobi sie nią wszystko byle z głową. Jest na tyle lekka (4,6kg), że z powodzeniem może zanleźć miejsce w skrzyni ładunkowej i za bardzo przeszkadzać nie będzie. Ze swoją 13" prowadnicą (33cm części tnącej) można bez specjalnych umiejętności przeciąć klocek o grubości 66cm (grubsze najczęściej są pod ochroną
)
Pilarka 137, to jest najmniejszy model Husqvarny.
Cechy:
12,500 obr/min
2,2KM
Zawodowa maszyna to napewno nie jest, ale zrobi sie nią wszystko byle z głową. Jest na tyle lekka (4,6kg), że z powodzeniem może zanleźć miejsce w skrzyni ładunkowej i za bardzo przeszkadzać nie będzie. Ze swoją 13" prowadnicą (33cm części tnącej) można bez specjalnych umiejętności przeciąć klocek o grubości 66cm (grubsze najczęściej są pod ochroną

To i ja moze sie wypowiem posiadam od lat dwóch Stihla Ms 180, 1.8 kunia i jestem bardzo zadowolony, przepiłowała łacznie prawie 100m przestrzennych buka, paredziesiat metrów brzozy i moja noge również. Niedawno zakupiłem Ms 230 C, 2.7 kunia z łatwym odpalaniem nie trzeba sie szarpac, i posiada płynna regulacje napiecia łańcucha. Myślałem na Husqarną ale lepsze rabaty mam wypracowane w Stihlu.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Dorzucę swój grosik- mam obecnie huskę 142, i na przydomowy użytek jest ok. Demon mocy to nie jest, więc piłowanie na hamca jest niemożliwe, ale robiąc z głową można pociąć wszystko co trzeba. Ostatnio pociąłem w klocki pniaka, którego ledwie byłem w stanie unieść, wielkie bydle jak cholera... 

Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006