Snorkel AirFlow (GRY61)

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » pt cze 20, 2008 7:24 pm

Kylon pisze:
trawers pisze:Wkurzające dla mnie jest jedynie to, że (jak pisze Feniks) sprzedawca wprowadził klienta w błąd.
A skąd sprzedawca ma wiedzieć jak wyglądają sprawy montażowe. Firma handlowa nie jest jednocześnie firmą produkcyjną czy montażową. Jak by sprzedawca sam montował by ten snorkel miał by więcej wiedzy. Zawsze jeśli sprzedawca nie posiada takiej wiedzy lub jesteśmy nie pewni jego słów możemy zapytać mechanika lub kogoś na forum kto takowy montował.
Oki, ale powiedz co sprzedawcy przeszkadza otworzyć opakowanie i stwierdzić iż zgrzany jest kiepsko, instrukcji w montażu brak i takie tam??

Mogli też po prostu powiedzieć nie wiem, nie znam się.

Po za tym jest tak jak pisze @ArchAdaM, dla mnie sklep forumowy był pewnikiem - drogo ale szajsu nie wciskają. Koniec, końców, jak pisałem jest to sklep ofrołdowców dla ofrołdowców, a nie katalog wysyłkowy z chinszczyzną.
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy

Kylon

Post autor: Kylon » pt cze 20, 2008 7:39 pm

Musiałby poprosić magazyniera o otwarcie pudełka a ten o zgodę dyrekcji :)21 Wiem oczywiście, że jest to gdybanie i masz Swoja rację. Na tej samej zasadzie mogłeś otworzyć pudełko przed montażem i oddać ze względu na spoiny, o których wspomniałeś. U nas na przykład Rafał, który odbiera telefony wie, że nie montujemy snorkeli:
- Roca Silva
- z Allegro z laminatu
- oraz niestety Air Flowa
Nie dlatego, że jest to produkt kogoś tam tylko miałem okazję wszystkie trzy montować samemu i podjąłem taka a nie inna decyzję.
Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.

Awatar użytkownika
trawers

Post autor: trawers » pt cze 20, 2008 8:38 pm

Zapodaj Feniks jakieś fotki to ocenimy, pośmiejemy się z montażu i takie tam.... :-)
Uaz and GR Y61

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » pt cze 20, 2008 8:53 pm

Kylon pisze:Musiałby poprosić magazyniera o otwarcie pudełka....
Patrząc chłodno na sprawę to sklepik jawi się w coraz gorszym świetle. Skoro Ty wiesz i masz doświadczenie to oni też musieli mieć...

Pewnie, że mogłem oddać po obejrzeniu, ale pomijając montażowy amok i zignorowanie opinii kolegi (@Grzesiu sorki, po raz enty), uznałem, że jak oni to sprzedają to...

Tak czy inaczej sklepik, ma u mnie przerąbane i to aktywnie. Snorkel jest, jaki jest, uszczelnić się da, do planowanego krótkiego pewnie trafi safari (i na pewno nie ze sklepu, jakby tanio nie było) lub zmota.
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » pt cze 20, 2008 8:56 pm

trawers pisze:Zapodaj Feniks jakieś fotki to ocenimy, pośmiejemy się z montażu i takie tam.... :-)
Wiesz co jak mi się będzie chciało to zapodam, nuż ktoś jeszcze kupi. Największe wrażenie robi cybant dokręcony na tym niby zbrojonym wężu, zbrojenie tak naciąga tworzywo, że jest prawie przeźroczyste. W sumie najlepiej byłoby robić fotki przed cięciem i po, niestety trochę za późno...
Patrol GRY303

ArchAdaM

Post autor: ArchAdaM » pt cze 20, 2008 10:15 pm

Kylon pisze: A skąd sprzedawca ma wiedzieć jak wyglądają sprawy montażowe. Firma handlowa nie jest jednocześnie firmą produkcyjną czy montażową
Ojojoj - coś tu nie gra. Jak idę do sklepu muzycznego, to sprzedawca MUSI umiec nastroić gitarkę, wiedzieć jaka struna do jakich skrzypiec, itp. Facet w sklepie budowlanym MUSI doradzić - jaka wylewka na beton, jaka na styropian, jaka bedzie sie dobrze wyrównywać, szybko wiązać, czy lepiej lać na rurach czy listwach... Zwłaszcza dotyczy to specjalistycznych sklepów o wysokich rekomendacjach. A takim jest sklep ofrołdowy przy forum rajdy4x4. To nie jest "jakiś" sklep, gdzie ekspedientka podaje z haka co klient wskaże palcem. To sklep rekomendowany przypisaniem do najlepszego forum 4x4 w Polsce. I tu kurcze informacja ze strony sprzedawcy musi być fachowa, za to właśnie sklep bierze wieksze ceny niż inne sklepy. Za to, że sprzedawca wszystko ma wiedzieć o towarze.
AdaM GR61 krótki

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » pt cze 20, 2008 10:30 pm

co by nie powiedzieć, to Feniks dał ciała na całej lini:
- nie posłuchał dobrych rad,
- nie poczytał tematów o airflow na forum,
- nie zapytał,
- wreszcie nie odesłał jak przyszedł badziew,
- pokutwił się o pare zyli i nie kupił safari

ale z poniższym zdaniem trudno się zgodzić:
Kylon pisze: ... A skąd sprzedawca ma wiedzieć jak wyglądają sprawy montażowe. Firma handlowa nie jest jednocześnie firmą produkcyjną czy montażową.
otóż sprzedawca ma wiedzieć czym handluje, a tu jeszcze mamy firmę która również montuje, ma wiedzę i doświadczenie.
To, że mało kto wie czym handluje to fakt, ale to żadne usprawiedliwienie.

Tematy o airflow były na forum i pewnie negatywne opinie o tych snorkelach (choćby moja, choć snorkel kupiony za granicą) do sklepiku dotarły.

Wtedy trzeba albo klienta informować, że towar jest jaki jest, albo
liczyć się z tym, że polecą ku.rw.y na sprzedawce i towar przestanie
rotowac.

a towar dedykowany do konkretnego modelu ma pasować i już.
może być gorzej wykonany, może być z gorszego tworzywa, może nie być pewnych dupereli jak opaski, cybanty itp.
Towar dedykowany nie może wymagać rzeźby.

Niższa cena nie może być żadnym wytłumaczeniem, bo choćby snorkel safari do defa kosztuje 1000 pln.

Kylon

Post autor: Kylon » pt cze 20, 2008 10:37 pm

Feniks pisze: Skoro Ty wiesz i masz doświadczenie to oni też musieli mieć...
Wcale nie koniecznie. Nie jest to równoznaczne z tym że jeśli jeden wie to i drugi. Czy jeśli ktoś sprzedaje papierosy oznacza, że je pali? Nie.
To że gdzieś na półce jest wiele rzeczy oznacza, że ktokolwiek je kiedyś montował? Też nie. Sklep jest połączony z forum i jest to jednostka handlowa. To ludzie na forum mają najwiekszą wiedzę. Ja gdybym nie montował takiego czy innego snorkela też bym pewnie tego nie wiedział.
Kylon

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » pt cze 20, 2008 10:45 pm

Kylon pisze:. Czy jeśli ktoś sprzedaje papierosy oznacza, że je pali? Nie.
ale jeśli ktoś sprzedaje cochiby to ma wiedzieć jak smakują, czym się różnią, w jakiej wilgotności je przechowywać i czym przepłukać gardło.

:wink:

Kylon

Post autor: Kylon » pt cze 20, 2008 10:49 pm

Warunki przechowywania mogą być narzucone od producenta. Natomiast smak trzeba poznać samemu :)21 Smaku nie da sie kupić :wink:
Kylon

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » pt cze 20, 2008 10:52 pm

Kylon pisze:Warunki przechowywania mogą być narzucone od producenta
i trzeba to klientowi powiedzieć jak klient placek.

btw cochiby są do dupy

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » pt cze 20, 2008 10:59 pm

Jaaareeek ! pisze:
Kylon pisze:Warunki przechowywania mogą być narzucone od producenta
i trzeba to klientowi powiedzieć jak klient placek.

No i miałem całą litanię odwalić i Chorwacja przegrała, ale:

'i trzeba to klientowi powiedzieć jak klient placek"

nic dodać nic ująć
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » sob cze 21, 2008 7:18 am

ap4x4 pisze:A z następnej strony to uważam że każdy z tych snorklo-kominów jest za drogi.
Parę rur i tyle hajsu :)3
Wysokie ceny w polskich sklepach ceną w porównaniu z z australijskimi spowodowane są opłatami fiskalnymi w UE ( 22 % VAT, cło ) najmniejsza stawarka podatkowa to 19 % o kosztach pracy nie wspomnę. Żeby handlowiec w sklepie rajdy 4x4 zarobił jedyne 2.500 zł netto to firma Rajdy 4x4 ponosi koszt 4.153 zł.

http://www.pracuj.pl/Kalkulatory/kalkul ... datki.aspx

i kto za to płaci ? pan płaci , pani płaci, społeczeństwo :)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Kylon

Post autor: Kylon » sob cze 21, 2008 8:40 am

Jeśli jest za drogi zawsze można zrobić samemu taniej. Samochód też można kupić kalsy Fiata i Mercedesa. Ci którzy nie chcą nimi jeździć jeżdżą autobusami. Jeszcze inni tym co jest po środku. Wolny kraj.

Sprzedawca nie jest jeden, do tego mechanik, magazynier, księgowa, sprzątaczka i kilka osób do wyżywienia. A gdzie czynsz. telefony, prąd, papier do drukarki i setki innych czynników. Wszystko to kosztuje. W Europie w wielu przypadkach i tak jest droższe tylko tam inaczej zarabiają.

Zawsze można wybrać sklep bez sklepu, bez gwarancji, warsztatu i jadący na marży 5 %. Jak jest problem nie można się dodzwonić i sklepikarz znika. Faktur tyż często brak. Za jakis czas sie pojawi ale o problemie już zapomniano - znajda się następni naiwni :wink: Mamy u nas w kraju wszystko do wyboru do koloru.
Kylon

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » sob cze 21, 2008 8:59 am

Jak już tak bardzo chcecie to 1000,- PLN za tego snorka to kasa na powiedzmy Volvo, a dostajesz coś klasy Oldcita z drewnianymi klockami hamulcowymi.

Panowie to, że coś jest tańsze (nie tanie) nie oznacza, że może być do dupy.

Koszty utrzymania firmy w żaden sposób nie usprawiedliwiają robienia klientów w konia.
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » sob cze 21, 2008 9:07 am

Feniks ty się dopiero urodziłeś czy cię niedawno wypuścili, że mechanizmów tego świata nie rozumiesz? :)21
Jak cię w jajo zrobili to strzel focha, a nie smuty na całe forum walisz, co jest nudne i żałosne.
Chciałeś po taniości, a wyszło do dupy, wyciągnij wnioski ze swojego błędu, bo sam się w kabałę wpędziłeś. :wink:
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos :)21
always look on the bright side of life :)21

Kylon

Post autor: Kylon » sob cze 21, 2008 9:13 am

Feniks pisze:Panowie to, że coś jest tańsze (nie tanie) nie oznacza, że może być do dupy.

Koszty utrzymania firmy w żaden sposób nie usprawiedliwiają robienia klientów w konia.
Koszty utrzymania firmy to tylko element w dyskusji na temat wyższej ceny niż w AU. Nie mnie oceniać co w rajdach ktoś zrobił i co powiedział bo to nie moja firma. Może zadzwoń i porozmawiaj. Niestety fakt już jego zamontowania stawia Cię na przegranej pozycji.
Czy to był pierwszy sprzedany snorkel tej firmy do tego samochodu? Może są inni zadowoleni. Powiem tylko (i nie jest to jakieś usprawiedliwienie) Jesteś pierwszą osobą, która chciała coś przyoszczędzić na snorkelu do Patrola Y61. Jest tyle artykułów i tekstów o tym, że snorkel powinien być dobry. Jak sięgam pamięcią zawsze klienci kupowali Safari czy Airteca. Nie boje się powiedzieć że u nas poszło ich bardzo dużo. Bo zakładamy je od 8 lat. Dlatego też często po swojemu poprawiamy fabrykę i wprowadzamy swoje modyfikacje. Nie oczekuj wiedzy technicznej od kogoś kto robi to od niedawna.
Kylon

Kylon

Post autor: Kylon » sob cze 21, 2008 9:19 am

Przed chwilą po raz pierwszy kliknąłem na ten snorkel aby go zobaczyć. Znając budowę puszki filtra powietrza juz widać że warto pozmieniać w nim pewne elementy. To samo tyczy się Safari czy Airteca.
A i jeszcze jedno. Montaż snorkela do Y61 nie wymaga zdejmowania błotnika co wiele osób czyni twierdząc że inaczej się nie da.
- w J8 i J7 też :wink:
Kylon

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » sob cze 21, 2008 9:22 am

Ja tez kiedys stalem przed wyborem i to mysle trudniejszym bo do T2 dedykowanych snorkow bylo dwa:
1. Rocasilva
2. Airflow

Bylo to dawno gdzie o snorkach do T2 malo kto cos slyszal, ale nawet na naszym forum dalo sie znalezc osoby ktore byly w stanie cos na ich temat powiedziec vide Kylon ktory montowal/rzezbil snork dla Slawka (T2 + rocasilva) za kosmiczne pieniadze ten snork bo chyba kolo 600euro, i Jaaarek ze swoim Airflowem, tez rzezba niebanalna.
Poszperalem po necie i jakos ustalilem z gosciem ktory jezdzil T2 w Australii ze beda pasowac dwa modele jeden to Safari drugi to Airtec oba od Forda Couriera 2,5TD w wersji australijskiej. Gosc mial akurat Airteca wiec poslal mi zdjecia obejrzalem, wypytalem o szczegoly techniczne samego montazu (bedac nastawionym na rzezbe) Snork przyszedl do Kylona, odebralem go i jazda montowac. Montowalem u tescia w warsztacie nawiasem mowiac pierwszy snork ktory zamontowali, jedyny problem napotkany byl taki ze zakrecajac do puszki przewod gyumowy jak dalo sie z buta po prostu sie zapadal i dusil silnik, wiec trezba bylo to zazbroic. Reszta bez najmniejszych problemow.
Wniosek dla mnie byl taki w porownaniu z innymi snorkami ze latwiej jest puscic na zewn karoserii snorka bo jest duzo prosciej zrobic wejscie do puszki filtra, jezeli na blotniku mamy tylko kawalek snorka a reszta jest ukryta pod karoseria to jest problem, bo wtedy juz trzeba ostro kombinowac zeby to zalozyc - aczkolwiek tez sie da.

Feniks po prostu stwierdzil ze moze mu sie uda na 1000zl kupic snorka i jakos to bedzie, nie dopilnowal tego zeby wiedziec przed zakupem czego moze sie spodziewac i stad teraz caly galimatias. Mowi sie trudno teraz to juz nic nie zrobi. :)

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » sob cze 21, 2008 9:32 am

Kylon pisze:Przed chwilą po raz pierwszy kliknąłem na ten snorkel aby go zobaczyć. Znając budowę puszki filtra powietrza juz widać że warto pozmieniać w nim pewne elementy. To samo tyczy się Safari czy Airteca.
A i jeszcze jedno. Montaż snorkela do Y61 nie wymaga zdejmowania błotnika co wiele osób czyni twierdząc że inaczej się nie da.
- w J8 i J7 też :wink:
Piszesz to wiesz, zdradź tajemnicę, jak byś połączył puszkę filtra z tym kolankiem??
Między błotnikiem a puszką jest przegroda w której trzeba było wyciąć otwór, macie do tego jakiś "przyrząd"?? Ja ciąłem kątówką, ale do tego trzeba ściągnąć błotnik.
Patrol GRY303

Kylon

Post autor: Kylon » sob cze 21, 2008 9:48 am

Staramy się obciąć kołnierz i połączyć dwa elementy rurą gumową o odpowienim przekroju i grubości.
Jeśli chodzi o sprzęt to faktycznie troszkę go mamy i dlatego nikt u nas nie zdejmuje błotnika. Winika to tylko i wyłącznie z tego, że zamontowaliśmy ponad setkę albo i więcej snorkeli w wielu samochodach różnej marki.
- otwornice
- dobra wiertarka, ostre wiertła
- wyżynarki kątowe, pneumatyczne
- plazma itp.
- wielka szuflada z elementami pozostałymi z różnych snorkeli

Zaraz powiesz, że nie będziesz kupował takiego sprzętu do montażu jednego snorkela. Owszem masz rację. Ale klient zgłaszający się na montaż nie musi się na tym znać ani kupować najmniejszej śrubki.
Jeśli jest coś nietypowego to o tym uprzedzamy i zapraszamy na wspólne dywagacje przed montażem. Tak działo się w wielu przypadkach i zadziałało. Np. w przypadku RJ-ota przerobiliśmy całą puszkę z wykorzystaniem drugiej od innej Toyki.
Kylon

ArchAdaM

Post autor: ArchAdaM » sob cze 21, 2008 10:55 am

grzes pisze: (...)Poszperalem po necie (...) Montowalem u tescia w warsztacie (...)
Feniks po prostu stwierdzil ze moze mu sie uda na 1000zl kupic snorka i jakos to bedzie, nie dopilnowal tego zeby wiedziec przed zakupem czego moze sie spodziewac i stad teraz caly galimatias. Mowi sie trudno teraz to juz nic nie zrobi. :)
Nie. Feniks nie szperał w necie, nie rzeźbił u teścia, nie korespondował z Australia - zwrócił sie do wyspecjalizowanego sklepu, rekomendowanego przez najlepsze forum 4x4 w Polsce, aby dostac fachową profesjonalną poradę, zadał pytania, i gotów zapłacić za fachową obsługę. A zosatał zrobiony w pupę niefachową poradą i filozofią "byle sprzedać".
AdaM GR61 krótki

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » sob cze 21, 2008 11:24 am

Przeczytalem pierwszego posta jeszcze raz. Nie zauwazylem zeby bylo tam napisane o tym ze sprzedawce cos powiedzial ze sprzet jest zajeb...y itp.
Wszystkie zarzuty (ja tak zrozumialem) dotycza samego wykonania snorka i zalozen technicznych projektu. Nie bronie sklepiku nie ma w tym interesu, ale tak jak ktos tu napisal ze sklepik tylko to sprzedal, jesliby Feniks chcial to pewnie by mu to zamontowali i byloby po problemie z wyjatkiem estetyki i jakosci wykonania samego snorka.
Feniks a pytales w sklepiku jak to robi w Y61 jesli chodzi o montaz ?

PS. Nie rzezbilem u tescia - napisalem tylko montowalem...rzezba nie byla potrzebna :)

PS1. jak chcesz wyspecjalizowanej uslugi to zwroc sie do warsztatu takiego ktory ma doswiadczenie wtedy montuja bez pytania a jak to mamy zrobic i tylko placisz za usluge...

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » sob cze 21, 2008 11:45 am

ArchAdaM pisze: gotów zapłacić za fachową obsługę.
Gdyby tak bylo nie kupil by tego co kupil. Dwa zaplacilby za to zeby mu zalozono to co kupil. A jak widac tego nie robil.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

ArchAdaM

Post autor: ArchAdaM » sob cze 21, 2008 2:40 pm

przez "fachową obsługę" rozumiem dobrą poradę w sklepie, pełna informację, wiedzę sprzedawcy przekazaną klientowi. Moim zdaniem Feniks powinien być poinformowany "proszę się liczyć z problemami przy zainstalowaniu - ten sprzęt jest tańszy, ale ma w stosunku do droższego wady: taką, taką i taką. Dodatkowo jeżeli zalezy panu na estetyce to raczej proponowalibyśmy... . " Jak ktoś kupuje np. komin do kotła CO, to sprzedawca w dobrym sklepie wyjaśnia "fleks jest łatwy do zamontowania i tani, ale ma trwałośc do 10 lat, blachę ma pan drożej ale na dużo dłużej, jednak przy krótkim zimnym kominie może być za słaby ciąg. Preizolat jest najlepszy, ale najdroższy i trudno go dopasować - trzeba precyzyjnie kupić prefabrykaty bo nie można dociąć a tylko montowac". Tak sprzedaje kupiec fachowiec a nie cwaniak handlarz.
AdaM GR61 krótki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”