Namiot
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Namiot
kurrwwa namiot w grudniu
bez sensu

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- minizbowid
-
Holenderska norka jak dobrze pamiętam waży w [cenzura], i tyle samo zajmuje miejsca.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

podstawa to namiot którego nie trzeba mocować do gleby i który ma wentylację uczciwą..
u nas wszyscy mają te zielone z decathlonu - takie igla za stówkę z drobnym hakiem. Wspaniałe są. A jak ktoś jeszcze dołoży do tego czarno-odblaskowego to już bajka. Zupełnie nie rozumiem po co coś innego za 5x tyle
u nas wszyscy mają te zielone z decathlonu - takie igla za stówkę z drobnym hakiem. Wspaniałe są. A jak ktoś jeszcze dołoży do tego czarno-odblaskowego to już bajka. Zupełnie nie rozumiem po co coś innego za 5x tyle
jak ma być noszone na plecach, to ma być lekkie, jak ma jeździć w moto to ma być małe jak w aucie to nie ma znaczenia
do pierwszych 2 zastosowań używam NatureHike Taga2 (1,2 kilo wielkość termosu większego) to czy trzeba czy nie trzeba szpilić (ten trzeba) moim zdaniem preferencja personalna, ale z drugiej stroniy nie sypiam na betonie żeby miało to jakieś znaczenie
używam go od 8 lat, od koła podbiegunowego po pustynie, ma wady, oczywiście, jest jednopowłokowy, ma zajebistą wentylacje (jest zimno jak jest zimno
) ale jest tak ciężki jak śpiwór, i mniejszy od niego
jak by miał być tani, to iglo z deca (fresz jest lepsze) ale jest ciężkie i duże
do pierwszych 2 zastosowań używam NatureHike Taga2 (1,2 kilo wielkość termosu większego) to czy trzeba czy nie trzeba szpilić (ten trzeba) moim zdaniem preferencja personalna, ale z drugiej stroniy nie sypiam na betonie żeby miało to jakieś znaczenie

jak by miał być tani, to iglo z deca (fresz jest lepsze) ale jest ciężkie i duże
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- Misiek Cypr
-
Namiot trzeba dobierać ilość osób +1.
Namioty z Deca się sprawdzają, mam swój chyba z 5 lat, albo dłuzej, jednakże służy najwyzej 3 noce rocznie. Absolutnie sie z nim nic nie dzieje złego, ale jest na zasadzie chińska pojedyncza dwójka. Dwie osoby awaryjnie, dla jednej jest całkiem wygodny. Nie wiem po co bym miał w tym namiocie siedziec? Wystarczy, że można poczytać i obejzeć film z tableta, czy telefonu. Oraz gdzie łozyc kask, buty i rekawice. Reszta moze zostać na zewnątrz w kufrze.
Namioty z Deca się sprawdzają, mam swój chyba z 5 lat, albo dłuzej, jednakże służy najwyzej 3 noce rocznie. Absolutnie sie z nim nic nie dzieje złego, ale jest na zasadzie chińska pojedyncza dwójka. Dwie osoby awaryjnie, dla jednej jest całkiem wygodny. Nie wiem po co bym miał w tym namiocie siedziec? Wystarczy, że można poczytać i obejzeć film z tableta, czy telefonu. Oraz gdzie łozyc kask, buty i rekawice. Reszta moze zostać na zewnątrz w kufrze.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Syn młodszy zadeklarował, że w przyszłym roku jedzie z tatą, ale chce mieć swój namiot jak syn starszy.
Powiedział, że jak go zabiorę to jak będzie dorosły to zabierze mnie na Saharę. Mam tylko opłacić transport jeepa.
Także ten. Ponieważ chce zobaczyć Saharę to szukam namiotu dla 10cio latka.
Powiedział, że jak go zabiorę to jak będzie dorosły to zabierze mnie na Saharę. Mam tylko opłacić transport jeepa.
Także ten. Ponieważ chce zobaczyć Saharę to szukam namiotu dla 10cio latka.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- Misiek Cypr
-
No to ten z Deca się nada, nie ma w nim żadnego elementu, którym by ci mógł zadać śmierć w podstepny sposób, gdyby go stawianie namiotu jednak przerosło. Sam sobie też krzywdy nie zrobi 

513549044
513549044
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Ja tam chyba bym jednak się upierał na cokolwiek z tropikiem - rano nie ma konsternacji, czy mokra odzież to efekt nietrzymania moczu czy jednak wytworzenia własnego mikroklimatu... Średnio przyjemne, jak woda po sufitościance płynie..
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Chyba, że leżysz na brzuchu... 

Zbowid

kondensacja jest zawsze, niezależnie od tego czy namiot jest jedno czy 2 powłokowy
inną kwestią jest odprowadzanie pary/ciepła z namiotu
inną kwestią jest odprowadzanie pary/ciepła z namiotu

- Misiek Cypr
-
Ale ten z Deca ma dwie powłoki, z czego mozesz go kupic w wersji fresh, czyli z tropikiem mniej absorbującym UV, czyli ze srebrnym kolorem tropiku i jakimstam lepszym systemem wentylacji.
Ta dwójka z Deca jest całkiem OK, bardzo łatwo sie roskłada, ma tropik i ma 60 cm długości worek.
513549044
513549044
rano to się ustala czyj to namiot

- Misiek Cypr
-
O ile nie trzeba sobie odgryzać ręki jak kojot

513549044
513549044
śpij "na górze"

- Misiek Cypr
-
513549044
513549044
znaczy co na kanapke??
szacun

szacun

- Misiek Cypr
-
Nie, namiot byl chinska pojedyncza dwojka. Byly tylko dwie osoby, ale ja i Magda to jak osoby 3 

513549044
513549044
Ja tam ciuchy trzymam wewnątrz, zajmują mi jedno miejsceMisiek Cypr pisze: ↑wt gru 21, 2021 1:40 pmNamiot trzeba dobierać ilość osób +1.

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
4go grudnia spałem w namiocie w górach. 2100 mnpm.minizbowid pisze: ↑pn gru 20, 2021 9:48 pmGdzie jest Brat, i dlaczego się jeszcze nie wypowiedział?
Namiot lekka dwójka z tropikiem, Naturehike. Kumpla, który zdeptał kilka kontynentów, w tym Antarktydę. Używa na treki w górach Tajwanu, 5-10 dni, wysokości ok 3000mnpm. Bodaj 1,6kg.
Zmieściło się 2 chłopa, 185cm i okolice, nie mali. Bagaże się już nie zmieściły. Jest przedsionek, ale to żart bardziej. Buty zmieścił.
W nocy był przymrozek. Ja spałem survivalowo, bez śpiwora, zmarzłem.
Trzeci koleś z ekipy miał też lekką dwójkę, powiedzmy 1,4kg. Spał sam, graty wewnątrz. Bardzo doświadczony trekker, jeden z najbardziej doświadczonych trekkerów jakich znam.
Uwaga by brać namiot na planowane osoby +1 jest słuszna. Tak do 4, wtedy już wszystko wejdzie.
Temat ultralekkich gratów, a tylko przy takich ma sens namiot faktycznie minimalistyczny 1-osobowy, odpuszczę. Na tym forum nie ma takich użytkowników.
Brać więc namiot osoby+1. Ma się dać usiąść wyprostowanym. Przy zasadzie osoby +1 niepotrzebny przedsionek. Brać z tropikiem i sypialnią. Namiot wolnostojący jest pod wieloma względami wygodniejszy i bardziej uniwersalny. Do noszenia i generalnie transportu inaczej niż autem olałbym te okrągłe stelaże 2 Seconds. Nikt tutaj nie ciora namiotu co 2 tygodnie, z tego 90% w górach wysokich i nosząc na plecach. Stąd nie musi być najwyższa półka. Ustalić budżet i brać najdroższe co się zmieści. Entuzjaści kopania się z serwisem mogą brać uznane marki USA z dożywotnią gwarancją, jak znajdą. Gwarancją czyni cuda.
Wymieniany Naturehike działa i nie chce zdechnąć, choć to chińczyk.
Działa polski Marabut, ale nie jest lekko. Działa Fjord Nansen. Decathlon też ma różne modele, nawet zaskakująco porządne. Raczej z serii 700 i 900 niż 100.
Jak kogoś stać na MSR wyprawowy, Hilleberga albo Terranova, to kupi co chce, bo i tak wie więcej niż tutaj napisałem.
Wynalazki typu Hyperlite Mountain Gear, jednowarstwowe powłoki z Dyneemy etc to raczej dla fachowców, którzy mają ultralekki kombinowany śpiwór z customowym wypełnieniem komór i obcinają rączki od szczoteczki do zębów.
Ja poważnie rozważam na motor lekką dwójkę z dmuchanym stelażem. Wtedy najdłuższy sztywny element po spakowaniu to szpilki, wejdzie do każdej sakwy. Alpkit takie robi.
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Byłem ostatnio w Decatlonie. To jest zło.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
wydałeś średnią krajową na menażki?

niby zło ale nie umiem nie korzystać..

niby zło ale nie umiem nie korzystać..
Ja proponowałem już swoje zdjęcie na tablicy: Ty klientów itd...nie chcieli 

Zbowid

Menażki mam jedne czeskie , stalowe.Mają 20lat.
Wnerwiający sklep , udający fachowy sklep. Parę rzeczy kupiłem puchowy sweter za 50pln (!) Drugą puchówkę za 250pln.
Gary za średnią krajową :
https://outdoorzy.pl/snow-peak-zestaw-n ... gJoNfD_BwE
Wnerwiający sklep , udający fachowy sklep. Parę rzeczy kupiłem puchowy sweter za 50pln (!) Drugą puchówkę za 250pln.
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
O. Mój zestawmontero pisze: ↑śr gru 22, 2021 10:53 amMenażki mam jedne czeskie , stalowe.Mają 20lat.

I zaprawdę powiadam Ci - jeszcze drogiego Snow Peak nie widziałeś. To jest zestaw budżet.
Beware The Rage Of A Berserker
Wiem że u nich górne granicę są japońskie
Przykład że nie musi być drogo .
Namioty mają różną jakość , różne przeznaczenie. Drogowe są.

Przykład że nie musi być drogo .
Namioty mają różną jakość , różne przeznaczenie. Drogowe są.