Panele ledowe ???
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Panele ledowe ???
Jak cos wysylaja za pomoca poczty chinskiej to jeszcze jest szansa ze nie pojdzie na clo. W wypadku fedexa to bym nie liczyl 

Jedyny plus tego rozwiązania to że sam sobie dobierasz diodę, jasność i barwę. Obudowa to ciężki temat, szkoda że nie da się kupić samej obudowy
-
-
Rozglądam się jeszcze za innymi diodami żeby albo obciąć koszta, albo zwiększyć jasność
.
Obudowę można wyciąć z jednego kawałka aluminium wtedy odprowadzenie ciepła będzie bardzo dobre, ale koszta pewnie kosmiczne wykonania czegoś takiego jak np. tu:
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... t-bar-XM-L

Obudowę można wyciąć z jednego kawałka aluminium wtedy odprowadzenie ciepła będzie bardzo dobre, ale koszta pewnie kosmiczne wykonania czegoś takiego jak np. tu:
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... t-bar-XM-L
To już lepiej wyfrezować z klocka amelinium, tylko dojście do frezarki trzeba mieć... albo dłubać się ze skręcaniem tego z płaskowników możliwych do obrobienia zwykłą wiertarką, i uszczelnieniem ich...
swego czasu też chciałem zrobić lampę ale obudowa mnie przerosła, jeśli chcecie frezować z klocka to sam klocek jest droższy od chińskiej lampy, jeszcze jedno, czy jest aż taki realny zysk jasności żeby pchać się w X-ML 2??
zaczęły się długie wieczory i pomysły szalone

-
-
Wystarczy popatrzeć na suche dane - ilość lumenów i cena.gutek.a4 pisze:swego czasu też chciałem zrobić lampę ale obudowa mnie przerosła, jeśli chcecie frezować z klocka to sam klocek jest droższy od chińskiej lampy, jeszcze jedno, czy jest aż taki realny zysk jasności żeby pchać się w X-ML 2??
Są trzykrotnie mocniejsze, ale i ponad trzykrotnie droższe plus jeszcze jedno ale - światła może to zabrzmi głupio, może być za dużo

Oczywiście że łatwo przesadzić zwłaszcza jak się źle optykę dobierze, chodziło mi o sens inwestowania w XML 2 na tle XML, bo wiadome że jak się już bawić to nie z led 3 W. A pamiętaj że musisz jeszcze upchać drivery, jeden na 3 ledy
-
-
Nie siedzę w technicznych zagadnieniach i nie wiem o co chodzi w tym wszystkim, jednak na forach piszą że XM-L2 lepsze a cena praktycznie taka sama.gutek.a4 pisze:Oczywiście że łatwo przesadzić zwłaszcza jak się źle optykę dobierze, chodziło mi o sens inwestowania w XML 2 na tle XML, bo wiadome że jak się już bawić to nie z led 3 W. A pamiętaj że musisz jeszcze upchać drivery, jeden na 3 ledy
PS: nie wiem czy nie chodzi o jakieś temperatury pracy czy coś tam. Że ilość lumenów w XM-L podawana jest przy 25C a XM-L2 przy 75C czyli bliżej temperatury pracy diody.
Drivery planuję zamontować pod maską a do lampy orurowaniem polecą przewody tak by nie było ich widać.
Ja czytam i swoje 3 grosze dorzuce. Bo bym sie zesral.
Jak juz ktos tu napisal madrze. Robota taka ma tylko wymiar wlasnej satysfakcji ze swojego dziela. Jak ktos lubi i chce sie sprawdzic to jak najbardziej. Sam lubie majsterkowac i czesto zabieram sie za rozne projekty, ktore pozniej dziwgam albo i nie. I dochodze do roznych wnioskow . Czasami warto bylo a czasami o kant duy.
W przypadku tych ledow moim zdaniem nie warto. I uwierz nie Ty jeden probowales.
Dlaczego?
- jasnosc - jesli nie pracujesz w nasa to roznica w swieceniu bedzie z "megakarwajansojakuj" na "megamegakarwajasnojakuj" . Slowem w normalnych warunkach nawet wymagajacy uzytkownik nie bedzie widzial roznicy w swieceniu
- kasa - temat rzeka. Na 100% beda choroby wieku dzieciecego. Pol biedy jak tylko przestanie swieci, gorzej jak sie zjara wszystko w srodku i trzeba bedzie od nowa kupic fanty. Albo zle uszczelnisz i calosc tez szlag trafi. Wystarczy ze raz bedziesz musial dokupic, poprawiac i cenowo nie bedzie to juz tak (jesli wogole) atrakcyjne
Najgorsze: obudowa. Temat ze stalowego profilu pomine milczeniem. Ameliniowy. Przy XML2 bedzie sie to grzalo pewnie 2x bardziej niz przy zwyklych. Jak nie lepiej. W zwyklym profilu sie to poprostu ugotuje. Potrzebny jest albo bardzo solidny klock ($$ i waga) albo radiator kumaty ($$$ za material i frezowanie). A i tak nie unikniesz problemow z szybkami, kablami i 100 innymi. Slowem na poczatku nie bedziesz jezdzil tylko montowal, demontowal i poprawial. Wydasz sporo wiecej niz zakladales pierwotnie i sporo czasu wiecej nie zakladales na to stracisz. Bez gwarancji powodzenia zadnego.
Chinczyki maja sporo zalet. Jedna z najwiekszych nich jest obudowa wedlug mnie. Niemozliwa w porownywalnej cenie do wytworzenia w warunkach warsztatowych przez zwyklego smiertelnika. Zadan tajemnica nie jest ,ze chwile tym hienowalem. A wlasciwie pomagalem w hienowaniu. Na tysiace (!) lamp uszkodzen mechanicznych bylo kilka. Czesto uzywane sa bardzo intensywnie. Na rajdach sa wlaczane przy starcie i wylaczane czesto na drugi dzien. Byly rolkowane, topione przez kilka (!) dni, byly stluczki, wypadki itd.. W kopaniach byly wyrywane z mocowaniami, zasypywane urobkiem z ladowarek , koparek i wszystkiego na czym byly montowane. Naprawde mocno niezajebliwe jest to. I takiej obudowy nie zrobisz u siebie w normalnej kasie.
Proponuje wiec jeszcze jedna i chyba najsensowniejsza opcje:
- kupic sobie panel u chinczyka rozmairu jaki potrzebujesz. Na miejscu rozebrac , podmienic bebechy na jakie tylko chcesz i tuninogwac, tuningowac i jescze raz tuningowac wedle wlasnego uznania. Czesci spokojnie rozsprzedasz albo zrobisz sobie lampke an ogrod czy gdziekolwiek indziej. A baze masz porzadna i jakby gwarantujaca bezproblemowa eksploatacje.

Jak juz ktos tu napisal madrze. Robota taka ma tylko wymiar wlasnej satysfakcji ze swojego dziela. Jak ktos lubi i chce sie sprawdzic to jak najbardziej. Sam lubie majsterkowac i czesto zabieram sie za rozne projekty, ktore pozniej dziwgam albo i nie. I dochodze do roznych wnioskow . Czasami warto bylo a czasami o kant duy.
W przypadku tych ledow moim zdaniem nie warto. I uwierz nie Ty jeden probowales.

Dlaczego?
- jasnosc - jesli nie pracujesz w nasa to roznica w swieceniu bedzie z "megakarwajansojakuj" na "megamegakarwajasnojakuj" . Slowem w normalnych warunkach nawet wymagajacy uzytkownik nie bedzie widzial roznicy w swieceniu
- kasa - temat rzeka. Na 100% beda choroby wieku dzieciecego. Pol biedy jak tylko przestanie swieci, gorzej jak sie zjara wszystko w srodku i trzeba bedzie od nowa kupic fanty. Albo zle uszczelnisz i calosc tez szlag trafi. Wystarczy ze raz bedziesz musial dokupic, poprawiac i cenowo nie bedzie to juz tak (jesli wogole) atrakcyjne
Najgorsze: obudowa. Temat ze stalowego profilu pomine milczeniem. Ameliniowy. Przy XML2 bedzie sie to grzalo pewnie 2x bardziej niz przy zwyklych. Jak nie lepiej. W zwyklym profilu sie to poprostu ugotuje. Potrzebny jest albo bardzo solidny klock ($$ i waga) albo radiator kumaty ($$$ za material i frezowanie). A i tak nie unikniesz problemow z szybkami, kablami i 100 innymi. Slowem na poczatku nie bedziesz jezdzil tylko montowal, demontowal i poprawial. Wydasz sporo wiecej niz zakladales pierwotnie i sporo czasu wiecej nie zakladales na to stracisz. Bez gwarancji powodzenia zadnego.
Chinczyki maja sporo zalet. Jedna z najwiekszych nich jest obudowa wedlug mnie. Niemozliwa w porownywalnej cenie do wytworzenia w warunkach warsztatowych przez zwyklego smiertelnika. Zadan tajemnica nie jest ,ze chwile tym hienowalem. A wlasciwie pomagalem w hienowaniu. Na tysiace (!) lamp uszkodzen mechanicznych bylo kilka. Czesto uzywane sa bardzo intensywnie. Na rajdach sa wlaczane przy starcie i wylaczane czesto na drugi dzien. Byly rolkowane, topione przez kilka (!) dni, byly stluczki, wypadki itd.. W kopaniach byly wyrywane z mocowaniami, zasypywane urobkiem z ladowarek , koparek i wszystkiego na czym byly montowane. Naprawde mocno niezajebliwe jest to. I takiej obudowy nie zrobisz u siebie w normalnej kasie.
- kupic sobie panel u chinczyka rozmairu jaki potrzebujesz. Na miejscu rozebrac , podmienic bebechy na jakie tylko chcesz i tuninogwac, tuningowac i jescze raz tuningowac wedle wlasnego uznania. Czesci spokojnie rozsprzedasz albo zrobisz sobie lampke an ogrod czy gdziekolwiek indziej. A baze masz porzadna i jakby gwarantujaca bezproblemowa eksploatacje.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Wojtek, nie poważny jesteś. W ogódku, takie ciulowe diody? Siara jak cholera... Mają być tylko najlepsze i najnowsze. A jak już się zesra, to się kupi w lidlu lampki solarki z kłujem i też będzie ślicznie. 

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
-
-
Wojtek_W pisze:Ja czytam i swoje 3 grosze dorzuce. Bo bym sie zesral.![]()
W przypadku tych ledow moim zdaniem nie warto. I uwierz nie Ty jeden probowales.![]()
Dlaczego?
Faktycznie jest coraz więcej ale

Gotowce chińskie czyli dajmy standardowe panele led jakie są na allegro. Z czego jest ta obudowa

Dodam pogląd o co mi chodzi, czerwona strzałka pokazuje śrubę na której brak tulei przez co ucho lampy pękło i całość poleciała w pizdu do kosza:

Można powiedzieć że pewnie przypadek że z takiego materiału i pękło. No ale ja też kupiłem chińską lampę i też mi pękła

Lampa

"Radiator" choć to trochę na wyrost z tego samego gównolitu co reszta obudowy lampy:

I wykruszone/ułamane "aluminium":

Oglądałem też jakiś filmik hamerykański gdzie Jeep skoczył z małej hopy i miał z przodu taką dużą, ok. metrową lampę, świeciła się ładnie tyle że jak spadł po tym wyskoku to ta lampa też spadła. Nie wiem czy się odkręciła, czy pękły zaczepy lub może stalowy zderzak, wiem tylko że jebła na ziemię.
Czy z tego samego materiału są panele led samochodowe

O obudowach popisali, jak z odprowadzeniem ciepła

Czytałem też gdzieś na aukcji że po 20min świecenia na 100% korpus latarki nagrzał się do ok.47C więc jeszcze dużo, dużo do spalenia diody.
Są też i jakieś zabezpieczenia termiczne diod. Nie doktoryzowałem się jeszcze z tego ale to warte przyjrzenia. Chodzi generalnie o to że gdy dioda dochodzi do pewnej już niebezpiecznej temperatury to elektronika zmniejsza ilość dostarczanego prądu przez co dioda świeci lżej i w tym momencie się chłodzi. Schłodzi się do jakiegoś tam stopnia i znów zaczyna świecić na 100%.
Tu ciut więcej o tym ale trzeba jeszcze pokopać. Te rozwiązanie sprawdziłoby się w takiej lampie samochodowej, jeśli stoimy i brak jest opływu powietrza i lampa się zagrzewa to elektronika zadba o to by dioda się nie spaliła.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14181
W ogóle muszę chyba napisać nie do "producenta" ale do użytkownika tej lampy:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Jeśli nadal działa i nic się nie dzieje a diody są chłodzone przez ten radiator to jestem dobrej myśli.
Popatrzcie na różne projekty jakie robią ludzie. Działa to i jakoś się chłodzi. Wykonania faktycznie różne ale myślę że przy odrobinie fantazji może powstać naprawdę coś dobrego.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11421&start=0
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1985635.html
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... kwadraciak
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... b46d4874cc
PS: dzięki w ogóle za rady, aż się dziwie że jeszcze nikt nie wyśmiał. Ja sobie pomału jeszcze pomyślę co i jak mógłbym zrobić, przerobić czy co tam. Pomysłu nie zarzucam, może najpierw zrobię jakąś lampę ok 30cm z trzeba tańszymi diodami i zobaczę jak to będzie działało i wtedy będę miał jakikolwiek pogląd w tym temacie.
Co do obudowy...
To jakis stop. Nie jest to czyste amuelinium (bo nie da sie malwac
), ale na tyle wytrzymale,zbey nie bylo problemu.
Uzytkownikow na tym forum jest tego sporo. Nie slyszalem o przypadku, zeby cokolwiek mechanicznie sie z nimi stalo. W odroznieniu od wessemow czy helli moich, ktore kosztowaly zylion a zgruzowalem je o byle galaz.
Nie mam potrzeby doktoryzowania sie ze stopow jak zostalo sprawdzone w walce calosc i zastrzezen nie slyszalem. Pewnie jakby to zrobic z lotniczego jakiegos duraluminium albo tytanu to bedzie jeszcze mocniejsze. Ale cena z dupy bedzie i po co z armata na wrobla?
Mowies o wielkosci... Nie ma potrzeby wydawania 1000.
Taki 60watowy panel mozesz dostac za aliexpress za ~$70 to masz ~200 zeta. Masz zajebista obudowe , szybke, szczelnosc, kable, wtyczki itd..
Wymieniasz poprostu bebechy na jakie chcesz i leciesz z tematem. Diody, soczewki, driver ile Cie to wyniesie? Nastepne 200? Za 400 masz lampe z ktora mozesz jzdzic. Wygaldac bedzie jak trzeba. Swiecic jeszcze lepiej. Nie bedzie 100% satysfakcji,ze zrobiles sam.
Albo mozesz skladac od zera. po wielu bojach bedziesz mial ulepa, ktory bedzie swiecil zajebiscie. Wygaldac bedzie tak sobe, a i raz po raz trzeba bedzie cos tam w nim poprawic. Ale satysfakcja bedzie niezla.
To dwie- diametralnie rozne drogi do dobrego swiatla.
Romus: Ty sie lepiej *onda zajmij. To Twoja je? Wiesz o co hondach sie mowi w srodowisku motocyklowym?
To jakis stop. Nie jest to czyste amuelinium (bo nie da sie malwac

Uzytkownikow na tym forum jest tego sporo. Nie slyszalem o przypadku, zeby cokolwiek mechanicznie sie z nimi stalo. W odroznieniu od wessemow czy helli moich, ktore kosztowaly zylion a zgruzowalem je o byle galaz.
Nie mam potrzeby doktoryzowania sie ze stopow jak zostalo sprawdzone w walce calosc i zastrzezen nie slyszalem. Pewnie jakby to zrobic z lotniczego jakiegos duraluminium albo tytanu to bedzie jeszcze mocniejsze. Ale cena z dupy bedzie i po co z armata na wrobla?
Taki 60watowy panel mozesz dostac za aliexpress za ~$70 to masz ~200 zeta. Masz zajebista obudowe , szybke, szczelnosc, kable, wtyczki itd..
Wymieniasz poprostu bebechy na jakie chcesz i leciesz z tematem. Diody, soczewki, driver ile Cie to wyniesie? Nastepne 200? Za 400 masz lampe z ktora mozesz jzdzic. Wygaldac bedzie jak trzeba. Swiecic jeszcze lepiej. Nie bedzie 100% satysfakcji,ze zrobiles sam.
Albo mozesz skladac od zera. po wielu bojach bedziesz mial ulepa, ktory bedzie swiecil zajebiscie. Wygaldac bedzie tak sobe, a i raz po raz trzeba bedzie cos tam w nim poprawic. Ale satysfakcja bedzie niezla.

Romus: Ty sie lepiej *onda zajmij. To Twoja je? Wiesz o co hondach sie mowi w srodowisku motocyklowym?

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Jebe mnie to... 

erpe_roman
erpe_roman
-
-
Wojtek_W pisze:Co do obudowy...
To jakis stop. Nie jest to czyste amuelinium (bo nie da sie malwac), ale na tyle wytrzymale,zbey nie bylo problemu.
Albo mozesz skladac od zera. po wielu bojach bedziesz mial ulepa, ktory bedzie swiecil zajebiscie. Wygaldac bedzie tak sobe, a i raz po raz trzeba bedzie cos tam w nim poprawic. Ale satysfakcja bedzie niezla.![]()
Dajesz mi za dużo do myślenia.
Fakt że kupno takiej lampy i jej przerobienie wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Ale

Jak kupię ten panel za te ok.70$, jeśli dobrze odnalazłem to ten z 18 diodami, to czy po wyjęciu z niego soczewek nowe soczewki od diod XM-L będą pasowały w tą obudowę (w oryginale jest to zespolone wszystko w jeden element), podobnie temat ma się do samych diod na podstawkach - czy wysokości będą te same, czy wszystko da się złożyć z odpowiednim ściskiem by nic nie latało. No i już się robi lampa nie na 6-8 diod tylko na 18 a to już koszta. Nawet jakbym wymienił tylko niektóre z nich to znów kombinacje z driverami do tych co były oryginalnie i do tych nowych. Zresztą diody w panelach są na zbiorczych listwach a nie na oddzielnych modułach jakie są w sprzedaży do XM-L2. Jakbym miał pewność że po wymianie tylko samych diod oryginalna optyka od tego panela będzie z nimi działała (i zachowa się przy tym hermetyczność) to nie powiem ale chyba bym się skusił, ale trzeba też pamiętać że do każdej z serii diod jest inna optyka itp, itd. Mam zbyt wiele niewiadomych a koszta mogą urosnąć, choć wcale nie jest też powiedziane że taki panel za 70$ nie sprostałby moim wymaganiom. Z drugiej strony ktoś (@DeMaDeS) kilka wypowiedzi wcześniej pisze że po otrzymaniu takiego panelu jest trochę rozczarowany a wywalił prawie sześć stów.
No i jeszcze to o czym pisałem zaczynając w ogóle ten temat o panelach - niezajebliwość, ale pod kątem kradzieży. Taki ori chińczyk nie powiem wygląda dość atrakcyjnie, o wiele bardziej niż wyszedłby/wyjdzie moje dzieło więc i ewentualnego złodzieja może to zniechęcić

Powyższe stwierdzenie dotyczy wszystkich modyfikacji aut, które są notorycznie wykonywane przez użytkownikówWojtek_W pisze:Wygaldac bedzie tak sobe, a i raz po raz trzeba bedzie cos tam w nim poprawic. Ale satysfakcja bedzie niezla.![]()

ICOTERAZ

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
jeździć w dzieńKostuch pisze: ICOTERAZ![]()

zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach
sylwester w górach
-
-
Niewykonalne, samochód używany przez wędkarza spinningistęSztanca pisze:jeździć w dzieńKostuch pisze: ICOTERAZ![]()

- 5km asfalt
- 7km lasu szutrówkami
- 5km szutrówka pomiędzy łąkami
- 3km samymi łąkami bez jakichkolwiek dróg
Moje okrągłe Wesemy na przednim trzepaku średnio robią a chce mieć dzień jak jadę i dużo widzieć

Taniej od ledów wyjdzie pojechać za dnia do marketu i kupić śledzika (i coś pod niego)Marcingalloper pisze:Niewykonalne, samochód używany przez wędkarza spinningistęSztanca pisze:jeździć w dzieńKostuch pisze: ICOTERAZ![]()
![]()

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Ale wymiary swoich docelowych diod i optyki mozesz sobie sprawdzic. Wymiary konkretnych panli znajdiesz na aukcjach. W razie czego chinczyk bez problemu Ci pomierzy wszystko.Marcingalloper pisze:Wojtek_W pisze:Co do obudowy...
To jakis stop. Nie jest to czyste amuelinium (bo nie da sie malwac), ale na tyle wytrzymale,zbey nie bylo problemu.
Albo mozesz skladac od zera. po wielu bojach bedziesz mial ulepa, ktory bedzie swiecil zajebiscie. Wygaldac bedzie tak sobe, a i raz po raz trzeba bedzie cos tam w nim poprawic. Ale satysfakcja bedzie niezla.![]()
Dajesz mi za dużo do myślenia.
Fakt że kupno takiej lampy i jej przerobienie wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Ale, znów ale.
Jak kupię ten panel za te ok.70$, jeśli dobrze odnalazłem to ten z 18 diodami, to czy po wyjęciu z niego soczewek nowe soczewki od diod XM-L będą pasowały w tą obudowę (w oryginale jest to zespolone wszystko w jeden element), podobnie temat ma się do samych diod na podstawkach - czy wysokości będą te same, czy wszystko da się złożyć z odpowiednim ściskiem by nic nie latało. No i już się robi lampa nie na 6-8 diod tylko na 18 a to już koszta. Nawet jakbym wymienił tylko niektóre z nich to znów kombinacje z driverami do tych co były oryginalnie i do tych nowych. Zresztą diody w panelach są na zbiorczych listwach a nie na oddzielnych modułach jakie są w sprzedaży do XM-L2. Jakbym miał pewność że po wymianie tylko samych diod oryginalna optyka od tego panela będzie z nimi działała (i zachowa się przy tym hermetyczność) to nie powiem ale chyba bym się skusił, ale trzeba też pamiętać że do każdej z serii diod jest inna optyka itp, itd. Mam zbyt wiele niewiadomych a koszta mogą urosnąć, choć wcale nie jest też powiedziane że taki panel za 70$ nie sprostałby moim wymaganiom. Z drugiej strony ktoś (@DeMaDeS) kilka wypowiedzi wcześniej pisze że po otrzymaniu takiego panelu jest trochę rozczarowany a wywalił prawie sześć stów.
No i jeszcze to o czym pisałem zaczynając w ogóle ten temat o panelach - niezajebliwość, ale pod kątem kradzieży. Taki ori chińczyk nie powiem wygląda dość atrakcyjnie, o wiele bardziej niż wyszedłby/wyjdzie moje dzieło więc i ewentualnego złodzieja może to zniechęcićtym bardziej że miejsce montażu to przednie orurowanie a miejsce nocnego postoju samochodu to niestrzeżony parking na blokowisku.
Ba! Jestem prawie pewien, ze nawet sama obudowe by Ci wyslal. A ta powinna sporo mniej wtedy kosztowac. Nawet mielismy kilka takich kiedys jako zapasy do zamowienia, ale wydalem wlasnie tym co nie wyszly na obudowie-samorobce.
Najpierw sobie rozrysuj ile i co chcesz miec w srodku. Wymiary calosci bedziesz znal. Uchwyty w obudowie da sie dorobic albo przefrezowac bez problemu.
Napisz do chinczykow. Na pewno Ci wysla sama obudowe. Tak bym zrobil na Twoim miejscu jak koniecznie chcesz miec custom lampe.
Moj patrol stal pod blokiem sporo czasu i nigdy nic nie zginelo. A obwieszony byl odpowiednio.
NIC!Kostuch pisze:Powyższe stwierdzenie dotyczy wszystkich modyfikacji aut, które są notorycznie wykonywane przez użytkownikówWojtek_W pisze:Wygaldac bedzie tak sobe, a i raz po raz trzeba bedzie cos tam w nim poprawic. Ale satysfakcja bedzie niezla.![]()
![]()
ICOTERAZ![]()

Z Toba nie bede dyskutowal. Zaraz mnie nzagniesz z jakis opornosci czy innych skalakow i zostane bez slowa.

Zreszta juz znam swoje miejsce w szeregu i nie bede sie z Toba spierac, bo wiem,ze pewnie nie mam racji

A ta powaniej to jest juz rozwiazanie. Moze nie bez wad ale sprawdzone i tanie. To tak jakby chciec samemu felgi sobie robic jak na rynku jest przekroj od 100zeta do 10k+ . Mozna przespawac ze swagrem honkera po flaszce, mozna zrobic an zamowienie. Tylko trzeba sobie odpowiedziec czy warto.

-
-
Ej, gdzieś ktoś pisał że ponad 80% ceny latarki to źródło światła a reszta to jakaś groszowa sprawa.Wojtek_W pisze:
Ale wymiary swoich docelowych diod i optyki mozesz sobie sprawdzic. Wymiary konkretnych panli znajdiesz na aukcjach. W razie czego chinczyk bez problemu Ci pomierzy wszystko.
Ba! Jestem prawie pewien, ze nawet sama obudowe by Ci wyslal. A ta powinna sporo mniej wtedy kosztowac. Nawet mielismy kilka takich kiedys jako zapasy do zamowienia, ale wydalem wlasnie tym co nie wyszly na obudowie-samorobce.
Najpierw sobie rozrysuj ile i co chcesz miec w srodku. Wymiary calosci bedziesz znal. Uchwyty w obudowie da sie dorobic albo przefrezowac bez problemu.
Napisz do chinczykow. Na pewno Ci wysla sama obudowe. Tak bym zrobil na Twoim miejscu jak koniecznie chcesz miec custom lampe.
Moj patrol stal pod blokiem sporo czasu i nigdy nic nie zginelo. A obwieszony byl odpowiednio.
Pamiętam jak mój znajomy dilował kabinami prysznicowymi sprowadzanymi z chin, chińczyk do każdego kontenera kabin dokładał w uja drobnych części.
Po jakiemu oni zrozumieją, znaczy się prócz Polskiego i trochę Rosyjskiego nie znam innych

Tylko gdzie wysłać, do takiego sprzedawcy z Alixprees czy szukać jakiegoś producenta

Marcingalloper pisze:...
Tylko gdzie wysłać...?

erpe_roman
erpe_roman
-
-
PiRoman pisze:Marcingalloper pisze:...
Tylko gdzie wysłać...?

Marcingalloper pisze:Ej, gdzieś ktoś pisał że ponad 80% ceny latarki to źródło światła a reszta to jakaś groszowa sprawa.Wojtek_W pisze:
Ale wymiary swoich docelowych diod i optyki mozesz sobie sprawdzic. Wymiary konkretnych panli znajdiesz na aukcjach. W razie czego chinczyk bez problemu Ci pomierzy wszystko.
Pamiętam jak mój znajomy dilował kabinami prysznicowymi sprowadzanymi z chin, chińczyk do każdego kontenera kabin dokładał w uja drobnych części.
Po jakiemu oni zrozumieją, znaczy się prócz Polskiego i trochę Rosyjskiego nie znam innych, chyba poproszę kogoś niech napisze mi ładnie po Angielsku i wyślę.
Tylko gdzie wysłać, do takiego sprzedawcy z Aliexprees czy szukać jakiegoś producenta.
Po angielskiemu. Zaplanuj +/- ile chcesz miec swiatla (soczewki + diody) to bedziesz wiedzial ile potrzebujesz miejsca. Dobierzesz sobie wielkosc panelu. Pozniej mail po angielskiemu do kilku sprzedawcow i pewnie Ci podeslac odpowiedz,ze nie ma problemu.
Przy zamowieniu na 15k $ byl duzy karton z wtyczkami, lampami, obudowami, uchwytami itd..
Problemem jest to że nikt nie wie ile i jakiego chce tego światła. Każdy oczekuje efektu żejapierdole i już. Dopiero na spotkaniu na zlocie się okazuje ze Kazek ma lepszy dał 4$ mniej

...Przy zamowieniu na 15k $ byl duzy karton...

erpe_roman
erpe_roman
Kazek? Tez od nas bral.PiRoman pisze:Problemem jest to że nikt nie wie ile i jakiego chce tego światła. Każdy oczekuje efektu żejapierdole i już. Dopiero na spotkaniu na zlocie się okazuje ze Kazek ma lepszy dał 4$ mniej![]()

To moze sobie najpierw nakupic diod i soczewek, zmontowc to na sucho na profilu jakims i zobaczyc. Co za problem ?
Jak za malo to dokupic 2. Bedzie wiedzial jakie switalo to moze skombinowac obudowe. Ryzyko,ze ktos dal mniej a swieci lepiej zawsze istnieje. Tym bardziej w zestawieniu nie tak latwiej do zrobienia samorobki z gotowym produktem. No ale takie ryzyko grzebiacego samemu. Tutaj nic nie poradzi sie. Zawsze mozna wytknac, ze moje lepsze bo DYI.

Co w tym smiesznego?PiRoman pisze:...Przy zamowieniu na 15k $ byl duzy karton...