Odciągi
Moderator: Marcin-Kraków
-
- jestem tu nowy...
Odciągi
Witam chciałem zapytać o jazde z odciągami po publicznych drogach , czy jest to legalne oraz jeśli nie w jakich przepisach jest zawarte że nie można z nimi jeździc po drogach publicznych.
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Re: Odciągi
Legalnie, z odciągami po drogach publicznych jeździć nie można. Zdrowy rozsądek powinien to podpowiedzieć 

y60 autobus, czerwony.
-
- jestem tu nowy...
a jest na to jakiś paragraf ?
Jak weźmiesz kogoś na maskę ( czego nie życzę) i utniesz mu łeb linką to pewnie się dowiesz jakie to przepisy.
DII
-
- jestem tu nowy...
Ok , jak na razie to nie widzę nigdzie aby było to zabronione prawnie ,nigdzie nie zanalazłem jakiego kolwiek przepisu mówiącego o tym że nie wolno , wiem że w miescie odciągi nie są do niczego potrzebne , chodzi mi tylko o przejazd z terenu do domu drogą publiczną , i ściąganie ich i zakładanie cały czas.
-
- jestem tu nowy...
W środowisku Off road'owym nie wolno , a od strony prawnej nie wiadomo , dlatego się pytam.
wiadomofrontera4x4 pisze:a od strony prawnej nie wiadomo , dlatego się pytam.
nie wolno.. zgodnie z paragrafem 7 punkt 11 rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia z dnia 31 grudnia 2002 r. (Dz. U. 2003 Nr 32, poz. 262)
.. i pewnie w kilku innych miejscach znajdzie się podstawa do tego
Nie wolno, nie pamiętam dosłownie paragrafu, ale budowa przodu pojazdu ma minimalizować skutki potrącenia pieszego.
Kiedyś poznałem pewnego przewodnika OR, który miał to w ...szynce. Piękna wyliftowana Dychoteka, mnóstwo światełek, kurników, trzepaków i te cholerne odciągi, co ciekawe kolega z rozmowy wydał się bardzo przytomnym człowiekiem.
Kiedyś poznałem pewnego przewodnika OR, który miał to w ...szynce. Piękna wyliftowana Dychoteka, mnóstwo światełek, kurników, trzepaków i te cholerne odciągi, co ciekawe kolega z rozmowy wydał się bardzo przytomnym człowiekiem.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
albo....
Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym Dz.U.1997.98.602
art. 66.
1. Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego:
1) nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę
4. Zabrania się:
1) umieszczania wewnątrz i zewnątrz pojazdu wystających spiczastych albo ostrych części lub przedmiotów, które mogą spowodować uszkodzenie ciała osób jadących w pojeździe lub innych uczestników ruchu,
Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym Dz.U.1997.98.602
art. 66.
1. Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego:
1) nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę
4. Zabrania się:
1) umieszczania wewnątrz i zewnątrz pojazdu wystających spiczastych albo ostrych części lub przedmiotów, które mogą spowodować uszkodzenie ciała osób jadących w pojeździe lub innych uczestników ruchu,
-
- jestem tu nowy...
Ok dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam !