lodówka zasilana gazem
Moderator: Marcin-Kraków
lodówka zasilana gazem
Czy ktoś używa takiej lodówki?
https://allegro.pl/lodowka-turystyczna- ... c8#thumb/1
Działa to czy pic na wodę?
https://allegro.pl/lodowka-turystyczna- ... c8#thumb/1
Działa to czy pic na wodę?
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
Re: lodówka zasilana gazem
to wygląda na schładzarkę a nie lodówkę
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Sam się rozglądam... Ale wychodzi, że albo kompresorowa, albo nic. Absorpcyjne mają swoje ograniczenia. Są lepsze od tych z ogniwem peltiera, ale dalej to nie to. Plusem jest zasilanie gazem...
Mi by się widziała kompresorowa jak w ciągnikach siodłowych (szuflada), bo można na nią jeszcze coś położyć. Większość jest 12/24 V. Kwestia tylko wentylacji dla agregatu. Albo aż. Choć w aucie z klimą, albo jak u Ciebie z paką, to drugorzędny temat. Z kolei takie turystyczne mają też zasilanie 230 i na kampingach można się wpiąć.
Mi by się widziała kompresorowa jak w ciągnikach siodłowych (szuflada), bo można na nią jeszcze coś położyć. Większość jest 12/24 V. Kwestia tylko wentylacji dla agregatu. Albo aż. Choć w aucie z klimą, albo jak u Ciebie z paką, to drugorzędny temat. Z kolei takie turystyczne mają też zasilanie 230 i na kampingach można się wpiąć.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Ja fundnąłem sobie kompresorową wiosną i mam parę przemyśleń.
Wentylacją agregatu nie trzeba się przejmować, tego ciepła jest niewiele.
40 litrów to naprawdę dużo, nawet za dużo.
Pakowana z góry powoduje pewne niewygody w obsłudze, ale jest szczelna.
Nie uruchamia się na wyłączonym silniku, przynajmniej moja, kumpla już tak.
Wentylacją agregatu nie trzeba się przejmować, tego ciepła jest niewiele.
40 litrów to naprawdę dużo, nawet za dużo.
Pakowana z góry powoduje pewne niewygody w obsłudze, ale jest szczelna.
Nie uruchamia się na wyłączonym silniku, przynajmniej moja, kumpla już tak.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
to dobra wieść
Jak jeździsz sam może i tak. Z rodziną już inaczej. Poza tym ja dużo piwa zużywam, więc ja się zastanawiam, czy 40l to nie za mało

Tak mi się właśnie widzi. Szuflada byłaby dużo wygodniejsza i dostępna od ręki. Funkcjonalnie to najlepiej byłoby zrobić dla niej półkę za fotelem pasażera. U mnie i tak nikt tam nie siedzi, a tak byłby dostęp do lodówki w czasie jazdy. Musiałbym tylko sprawdzić, czy dzieciak nie doleci w razie strzału w bok...
Watsonie -w Pajero gniazda są po stacyjce

tel. 504126172
tel. 504126172
Też chyba pójdę w kompresorową... ale ten gaz mnie zainteresował. Łatwiej zgromadzić większą ilość gazu niż prądu 

Taka szuflada ciężarówkowa ma pobór ok 45W. Zdrowy aku powinien wydolić. Takie turystyczne mają zabezpieczenie przed rozładowaniem aku. Można też tak jak Radek - zasilać tylko w czasie jazdy, chociaż trochę nie o to chodzi 

tel. 504126172
tel. 504126172
Od paru lat mam Waeco...bez kompresora, ale po 1h flaszka schłodzona do poziomu szronu 

Zbowid

Szerloku, w każdym moim Pajero dodatkowe gniazdo z pominięciem kluczyka to pierwsza rzecz, którą robię.
Zabezpieczenie przed rozładowaniem aku nawet na minimum jest ustawione za wysoko.
Do 40 litrowej zmieściłem 24 butelki Ursusa i całe żarcie.
Generalnie zadowolony jestem bardzo, lodówka była z nami w Toskanii i tem też się świetnie sprawdzała.
Chłodziłem w niej m.i. wodę do opłukania się po kąmpieli w morzu.

Najbardziej wypasioną wersje bez kompresora tropicool : ...https://www.youtube.com/watch?v=iEdeAgxh7K0
Zbowid

- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Ja zanabyłem taką:
https://allegro.pl/lodowka-do-zabudowy- ... 17544.html
Link i sprzedawca przypadkowi, to nie reklama.
Jest zajefajna, agregat obudowałem blachą dziurkowaną, i pakuję na nią graty wszelakie bez obawy, i nawet przy zapakowanym bagażniku mam dostęp do żarcia/browara. Kolejną zaletą jest szuflada, jak coś się rozpaćka w środku, wystarczy wyjąć szufladę i umyć, bez wyjmowania lodówki z auta. Absolutnie nie ma problemu z odprowadzaniem ciepła, wystarczy mała szparka i się wentyluje dostatecznie. Do kompletu zrobiłem bardzo prostą instalację zapobiegającą
a. rozladowaniu akumulatora głównego .
b. braku prądu do zasilania lodówki.
W bagażniku jest drugi aku do zasilania lodówki , (lodówa podpięta na stałe do niego, a aku jest podpięty do gniazdka zapalniczki. Jak jadę to w gniazdku jest prąd i ładuje aku , a jak zapłon jest wyłączony to lodówka pracuje tylko na akumulatorze postojowym w bagażniku, a układ jest odseparowany od instalacji auta.
Czemu tak? Bo nie chciało mi się robić profi instalacji w aucie którym chwilowo jeżdżę.
https://allegro.pl/lodowka-do-zabudowy- ... 17544.html
Link i sprzedawca przypadkowi, to nie reklama.
Jest zajefajna, agregat obudowałem blachą dziurkowaną, i pakuję na nią graty wszelakie bez obawy, i nawet przy zapakowanym bagażniku mam dostęp do żarcia/browara. Kolejną zaletą jest szuflada, jak coś się rozpaćka w środku, wystarczy wyjąć szufladę i umyć, bez wyjmowania lodówki z auta. Absolutnie nie ma problemu z odprowadzaniem ciepła, wystarczy mała szparka i się wentyluje dostatecznie. Do kompletu zrobiłem bardzo prostą instalację zapobiegającą
a. rozladowaniu akumulatora głównego .
b. braku prądu do zasilania lodówki.
W bagażniku jest drugi aku do zasilania lodówki , (lodówa podpięta na stałe do niego, a aku jest podpięty do gniazdka zapalniczki. Jak jadę to w gniazdku jest prąd i ładuje aku , a jak zapłon jest wyłączony to lodówka pracuje tylko na akumulatorze postojowym w bagażniku, a układ jest odseparowany od instalacji auta.
Czemu tak? Bo nie chciało mi się robić profi instalacji w aucie którym chwilowo jeżdżę.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
- Misiek Cypr
-
Na jachtach lodówki absorpcyjne, z zasilaniem gazowym, mają 40 letnia historie. Dziala. Lodiowka 40-60 litrów przeważnie. Dziala bez scen, ma niezła zabezpieczenia przed fuknieciem. Odkąd doprowadzili solary do obecnego poziomu, nikt juz LPG nie stawia w lodowce. Ale jest to fajna technologia.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
szuflada jest bez sensu w ofrołdówce, w ciężarówce OKKabal pisze: ↑pt sie 31, 2018 12:28 pmto dobra wieśćJak jeździsz sam może i tak. Z rodziną już inaczej. Poza tym ja dużo piwa zużywam, więc ja się zastanawiam, czy 40l to nie za mało
Tak mi się właśnie widzi. Szuflada byłaby dużo wygodniejsza i dostępna od ręki. Funkcjonalnie to najlepiej byłoby zrobić dla niej półkę za fotelem pasażera. U mnie i tak nikt tam nie siedzi, a tak byłby dostęp do lodówki w czasie jazdy. Musiałbym tylko sprawdzić, czy dzieciak nie doleci w razie strzału w bok...Watsonie -w Pajero gniazda są po stacyjce![]()
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
to od razu zastanów się nad wydolna wentylacją, chyba, że w dzień na aku a na noc wek z auta na trawkę i gaz
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
- Misiek Cypr
-
Lodówki na gaz, jachtowe, mialy profi wydech, z izolacją termiczna… Gaz dziala, jako palnik, zamiast grzałki w absorpcyjnym układzie...
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Inna sprawa, że lodówkę, bardzo oszczędną w energię dałoby sie zbudować na propanie. Jest to układ idealny, gdyby nie to, ze jednak EiXowy sprzęt jest potrzebny. Robi się drogo.
W pracy korzystamy z takich układów, ale mamy I tak wszystko w Eiksie, więc propylene, na nas wrażenia nie robi, a jest 3 razy wydajniejszy niż Freon, wymaga tańszych olejów, zadowala sie minerałem, a nie poolefinowymi wynalazkami...
W pracy korzystamy z takich układów, ale mamy I tak wszystko w Eiksie, więc propylene, na nas wrażenia nie robi, a jest 3 razy wydajniejszy niż Freon, wymaga tańszych olejów, zadowala sie minerałem, a nie poolefinowymi wynalazkami...
513549044
513549044
Gdyż? Rozsypie się? Wydaje się wygodna o tyle, że można ją zabudować i nie wyjmować z bagażnika. Za nią mogą być jakieś awaryjne rzeczy z trudnym dostępem.
tel. 504126172
tel. 504126172
Ja uzywam lodowki w 3 autach, wiec zabudowa odpada.
1 - zastanów sie z której strony chcesz mieć do niej dostęp(?) i jak to wpłynie na pakowalność auta.
2 - przenośkę bierzesz za ucha i targasz na biwak koło auta bo może tak będzie akurat wygodniej, albo do domu zapakować i zamrozić.
3 - nie potrzebujesz w aucie, wywalasz zbędne obciążenie
4 - szuflada jest idealna w kabinie ciężarówki. Tam miejsca od groma, nikt nie upycha maneli w każdym kącie
gazowce od lat pakowane sa do kamperów i przyczep. W zasadzie bezpieczne uzywalne w czasie postoju pod warunkiem oczywiscie stosownej wentylacji od dołu i od góry. Na gazie są wydajne i tanie w eksploatacji aleMisiek Cypr pisze: ↑pt sie 31, 2018 9:45 pmLodówki na gaz, jachtowe, mialy profi wydech, z izolacją termiczna… Gaz dziala, jako palnik, zamiast grzałki w absorpcyjnym układzie...
przełączone na 12 czy 24 to kiepskie rozwiązanie. W odróżnieniu od sprężarkowej chodzą non-stop żrąc prąd. W terenówce raczej nikt nie będzie takiej montował na stałe bo musiałby wyrzeźbić dziury do wydechu i chłodzenia, zatem na gaz w aucie używać się nie da. Owszem można ją co noc z auta wyjąć i odpalić obok na zewnątrz.
Mam gazowca 40 l (i tak właśnie używałem) co jest jednakowoż uciążliwe, a po drugie ja mam nawyk biwakowanie na "biegowo" tzn w każdej chwili odpalam i jadę, a nie wyłażę zbierać majdan porozkładany dookoła auta.
Mam sprężarkową 40 l. jest to jak do tej pory najlepsze rozwiązanie jakie miałem.
Szkoda, że nie ma (a może są) gazowo spręzakowych
Kabal , lodówka sprężarkowa jest wielkości telewizora Rubin. W Jula są sprężarkowe po bodaj 1500 zł , miałem nabyć w drodze zakupu.....ale gabarytowo jak miałbym takową lodówke wyciągać z auta na biwaku to już mnie jaja bolą od przepukliny na samą myśl. Za szufladową się rozglądam.
Czesze sze.
To do Kabala bylo, aby jeszcze raz powtornie przemyslal zakup. Lodowka nieprzykrecona do auta ma wiecej zastosowan. Jak chodzi o pakowanie to moja ma koszyk. Koszyk do domu, pakowanko, koszyk do lodowki.
To do Kabala bylo, aby jeszcze raz powtornie przemyslal zakup. Lodowka nieprzykrecona do auta ma wiecej zastosowan. Jak chodzi o pakowanie to moja ma koszyk. Koszyk do domu, pakowanko, koszyk do lodowki.
Bert ma dużo racji... Można zrobić sobie podest na szynach i wysuwać spod bagażu. I tak dorosłem do skromnej zabudowy, więc uwzględnię gabaryt lodówki.piotrck pisze: ↑sob wrz 01, 2018 3:01 pmKabal , lodówka sprężarkowa jest wielkości telewizora Rubin. W Jula są sprężarkowe po bodaj 1500 zł , miałem nabyć w drodze zakupu.....ale gabarytowo jak miałbym takową lodówke wyciągać z auta na biwaku to już mnie jaja bolą od przepukliny na samą myśl. Za szufladową się rozglądam.
Szuflada kusi kształtem idealnym... Osiołkowi...
tel. 504126172
tel. 504126172