Śpiwór, butla, etc.
Moderator: Marcin-Kraków
Śpiwór, butla, etc.
Na tydzień w góry, pod koniec sierpnia (KW), co zabrać (pyta lajkonik w tej dziedzinie, do tej pory jeździłem na imprezy dwudniowe z noclegiem w łóżku).
Psiwór - jak gramatura żeby nie marznąć nocą ?
Butla z gazem - ile kg na 2 osoby, obiadów raczej robić nie będziemy, ale kawę i herbatę owszem i często.
Co jeszcze z wyposażenia turystycznego może się przydać ?
Dzienks.
Psiwór - jak gramatura żeby nie marznąć nocą ?
Butla z gazem - ile kg na 2 osoby, obiadów raczej robić nie będziemy, ale kawę i herbatę owszem i często.
Co jeszcze z wyposażenia turystycznego może się przydać ?
Dzienks.
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Tylko żeby to -6 to było w przedziale optimum albo comfort -na wykresie temperatur, bo piszą nie raz że jest do -15 - ze niby nie zamarzniesz, (mam takiego ALpinusa One Kilo) ale nie wlazłbym do niego w okolicach 0 stopni jużczesław&jarząbek pisze:zdecydowanie.Jerry pisze:Spiwor zdecydowanie do -5 St C.
i nie szit z kaufhali za 50zyli tylko jakis markowy...lepiej sie szarpnąć niż co noc popadać w hipotermię
ja mam np vaude do -6 i zaprawdę powiadam ze był wart kazdego wydanego zyla
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
W to będą piesze wędrówki czy autem? W każdym razie jak w górach - to weź ze sobą sporo ciepłych ciuchów (polar, gore lub cos w tym stylu, sucha bielizna na zmiane najlepiej przeciwpotną, gacie długie) (mimo śmiechu towarzystawa jak jest 30 stopni) - to się może przydac przy nagłej zmianie pogody. W ten weekend łaziłem z M&Msami po Fatrze - z dobrze wyposażonym plecakiem. W sobote mi tylko ciążył, ale w niedziele przydała się kurtka, polar, kamizelka, a jeszcze pożyczałem golf przeciwpotny.....
Ale przede wszystkim - dobre buty
Ale przede wszystkim - dobre buty
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT
zalezy czy zmarźluch jestes czy nie.
ja spalem kilka lat temu na sniegu w spiworze Fjorda z optimum 0 i nie zmarzlem.
jak szukasz jakiegos sprzetu turystycznego przeszukaj testy i forum na www.ngt.pl
zycze milego pobytu w gorach
ps.ja jutro jade w gory
ja spalem kilka lat temu na sniegu w spiworze Fjorda z optimum 0 i nie zmarzlem.
jak szukasz jakiegos sprzetu turystycznego przeszukaj testy i forum na www.ngt.pl
zycze milego pobytu w gorach
ps.ja jutro jade w gory

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
spiwór moge ci polecic firmy Małachowski Cave Tourist wypełniony puchem syntetycznym ( jak namonie nie traci własciwosci termicznym w przeciwienstwie do puchu naturalnego) temperatura komfortowa -8 stopni i naprawde sprawdziłem zima w górach ze w -8 mozna spac w bieliznie. a spłałem w nim, ale juz w pełnym ubraniu i butach zakopany w sniegu przy - 25 stopniach. Palnik polecam mały alpinistyczny np primus karrimor itd... i do tego butle 900ml ( spokojnie starczy na gotowanie jezdzenia przez tydzien bo to jest 4 krotnie wydajniejsza mieszanka niz propan butan). Ubranie to temat rzeka...... najlepiej cos w stylu gore tex.... albo chociaz komplecik nieprzemakalny taki jak np na zalge, ja salewy i latem przy nagłych deszczach super sie sprawdza po spakowaniu zajmuje tyle miesca co 2 puszki piwa, bielizna, i polarowe spodnie i bluza tez sie przydadza.... Wez jeszcze okulary przeciesłoneczne wygodny plecak wygotne buty za kostke i przydaja sie kijki trekkinkowe. W sumie to lista rzeczy potrzebnych jest dłuuuuuuuuga ale to taki niezbedne minimum
WARMIŃSKO-MAZURSKA GRUPA OFF ROAD
CLIMBER pisze:spiwór moge ci polecic firmy Małachowski Cave Tourist wypełniony puchem syntetycznym ( jak namonie nie traci własciwosci termicznym w przeciwienstwie do puchu naturalnego) temperatura komfortowa -8 stopni i naprawde sprawdziłem zima w górach ze w -8 mozna spac w bieliznie. a spłałem w nim, ale juz w pełnym ubraniu i butach zakopany w sniegu przy - 25 stopniach. Palnik polecam mały alpinistyczny np primus karrimor itd... i do tego butle 900ml ( spokojnie starczy na gotowanie jezdzenia przez tydzien bo to jest 4 krotnie wydajniejsza mieszanka niz propan butan). Ubranie to temat rzeka...... najlepiej cos w stylu gore tex.... albo chociaz komplecik nieprzemakalny taki jak np na zalge, ja salewy i latem przy nagłych deszczach super sie sprawdza po spakowaniu zajmuje tyle miesca co 2 puszki piwa, bielizna, i polarowe spodnie i bluza tez sie przydadza.... Wez jeszcze okulary przeciesłoneczne wygodny plecak wygotne buty za kostke i przydaja sie kijki trekkinkowe. W sumie to lista rzeczy potrzebnych jest dłuuuuuuuuga ale to taki niezbedne minimum

KZJ 73
- Discotheque
-
Re: Śpiwór, butla, etc.
- Palnik Camping Gaz + 2 kartusze CV470 jeden moze byc malo bez oslony i przy czestym grzaniu np. herbaty, zawsze zaslaniaj palnik oszczednosci siegaja do 30%, dlatego camping gaz ze jest w tym kraju najbardziej rozpowszechniony i kartusze dostepne sa w ludzkich cenach w kazdym markcie w tym krajuMaq pisze: Co jeszcze z wyposażenia turystycznego może się przydać ?
- podstawa dobry spiwor i nie oczekuj ze bedzie maly po zlozeniu i cudowny, albo duzy i cieply albo maly i zimny, tak samo nie przegnij z zakresem temperatur bo czasami lepiej wrzucic grzalke katalityczna w spiwor w nogi niz wkurzac sie podczas goracych nocy w puchowym.
Nie licz rowniez ze spiwor bedzie mial zakres komfort od -20 do +30 bo to reklamowy belkot, zakres temperatur uzytecznych jest bardzo waski z wielu powodow, jeden z nich to ludzkie cialo i jego metabolizm. Inne sa na wyprawy inne na letnie biwaki. Kup sredni nie za cieply, do tego cienki koc polarowy i grzalke katalityczna lub ogrzewacze chemiczne.
Spiwor musi byc dobry bo pad psychy przewaznie zaczyna sie od przemoczenia i zimna.
- Worki na smieci mocne 150 litrow, do smieci, do rzeczy zeby nie przemokly, do osloniecia plecaka przed deszczem, do zrobienia sobie kurtki

- Plandeke minimum 2x3m, na szybko zawsze za pomoca jednego sznurka zrobisz sobie szybkie schronienie na zarcie, lub przeczekanie burzy
- Linke plecionke minimum 20 metrow, do suszenia, do wiazania, do plandeki, do wielu innych rzeczy.
- pare expanderow - bardzo przydatne do mocowania plandeki, do mocowania bagazu, do wieszania
- pare batonikow czekoladowych dla energii
itp...
Ale ogolnie poza spiworem zlej temat i nie kupuj miliona drogich rzeczy na zapas, specjalna odziez, specjalne posilki, specjalne wyposazenie to przerost formy nad trescia. Najprzyjemniejsze wloczegi jakie wspominam robilo sie na maszynce benzynowej, jednej koszuli flanelowej, spiac w spiworze na dworze pod drzewami i stara palatka wojskowa i to przy minusie na dworze.
Re: Śpiwór, butla, etc.
Discotheque pisze:- Palnik Camping Gaz + 2 kartusze CV470 jeden moze byc malo bez oslony i przy czestym grzaniu np. herbaty, zawsze zaslaniaj palnik oszczednosci siegaja do 30%, dlatego camping gaz ze jest w tym kraju najbardziej rozpowszechniony i kartusze dostepne sa w ludzkich cenach w kazdym markcie w tym krajuMaq pisze: Co jeszcze z wyposażenia turystycznego może się przydać ?
- podstawa dobry spiwor i nie oczekuj ze bedzie maly po zlozeniu i cudowny, albo duzy i cieply albo maly i zimny, tak samo nie przegnij z zakresem temperatur bo czasami lepiej wrzucic grzalke katalityczna w spiwor w nogi niz wkurzac sie podczas goracych nocy w puchowym.
Nie licz rowniez ze spiwor bedzie mial zakres komfort od -20 do +30 bo to reklamowy belkot, zakres temperatur uzytecznych jest bardzo waski z wielu powodow, jeden z nich to ludzkie cialo i jego metabolizm. Inne sa na wyprawy inne na letnie biwaki. Kup sredni nie za cieply, do tego cienki koc polarowy i grzalke katalityczna lub ogrzewacze chemiczne.
Spiwor musi byc dobry bo pad psychy przewaznie zaczyna sie od przemoczenia i zimna.
- Worki na smieci mocne 150 litrow, do smieci, do rzeczy zeby nie przemokly, do osloniecia plecaka przed deszczem, do zrobienia sobie kurtki, jak lazisz z buta to wsio owin w worki zeby byly suche i nie pakuj wszystkiego do jednego. Rozdziel paczkami gotowymi do ubrania, nie ma nic bardziej frustrujacego jak szukanie osobno skarpetek, gaci i koszulki w strugach deszczu
- Plandeke minimum 2x3m, na szybko zawsze za pomoca jednego sznurka zrobisz sobie szybkie schronienie na zarcie, lub przeczekanie burzy
- Linke plecionke minimum 20 metrow, do suszenia, do wiazania, do plandeki, do wielu innych rzeczy.
- pare expanderow - bardzo przydatne do mocowania plandeki, do mocowania bagazu, do wieszania
- pare batonikow czekoladowych dla energii
itp...
Ale ogolnie poza spiworem zlej temat i nie kupuj miliona drogich rzeczy na zapas, specjalna odziez, specjalne posilki, specjalne wyposazenie to przerost formy nad trescia. Najprzyjemniejsze wloczegi jakie wspominam robilo sie na maszynce benzynowej, jednej koszuli flanelowej, spiac w spiworze na dworze pod drzewami i stara palatka wojskowa i to przy minusie na dworze.
w sumie to tez tak kiedys łaziłem, i było fajnie. Ale jak cie złapie nagła burza zacznie porzadnie lać i temperatura spadnie do kilku stopni...a do tego jeszcze wiatr to wtedy człowiek docenia porządne rzeczy

CLIMBER pisze:Małachowski Cave Tourist wypełniony puchem syntetycznym (
:)2 Tez polecam ten spiworek, robi swietnie!!!
no.. jest fajny,ale i tak w nim kiedys zmarzniesz, wówczas dopiero bedziesz wiedział z autopsji czego Ci na prawdę potrzeba - śpiworek od Małacha masz tu:
http://www.malachowski.com.pl/strona/fl ... ekt_pl.swf
tez go polecam, ale lepiej zadzwonić do Adasia i wybrać mieszankę puchu z holofibrem lub thinsulatrem temp do około -8/-10 nie zaszkodzi, btw-producent znany jest z tego, ze nie marznie i na jrgo produkty (zreszta doskonałe) srodowisko bierze lekką poprawkę trmiczną rzędu 20-25%, polecam pokrycie owego śpiworka wierzchnią warstwą thermoact lub sympatexu. ..do Dębowca masz blisko, a u producenta znacznie taniej i realizuje indywidualne zamówienia. tak więc loozik.
-cartusze wystarczą ci dwa po 300 g, jak kawa.. to weż kafetierę nr.2 lub 3 koszt z 25 złociszów, a chodzi jak burza.
-czapka i rekawiczki - zawsze sie przydają, hmm taki truizm, ale warto pamiętać
-osobiście mimo posiadania rzeczonych windstoperów,goretexów etc.. -zawsze zabieram parasolkę (a mam sie za profesjonalistę w górach akurat,hi), bo nie ma nic nadzwyczajnego w spozywaniu owocu ani w nim
samym
-no i korkociąg, pieknych kobiet czasem brak..
-kije samobije.. dobry pomysł, zalezy gdzie sie wybierasz i czy je polubisz
-ale tak w ogóle to czołówka (jakaś+baterie na zapas) i folia nrc czyli tzw koc ratunkowy-robi pod taką nazwą np w aptekach 10zł.
polecam sklep summit na kościuszki (na dole poniżej placu miarki) albo nowy sklep w miejscu dawnego all-penisa na 3maja po prawej vis a vis comact discu.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
mam troche sprzetu starego alpinusa,plecak mam od 8 lat , nigdy go nie oszczedzalem i nadal jest w swietnej formie-a zaznacze ze to K2 a nie jakis model z Cordury.Albert_N pisze:unikac marek : Alpinus, campus i FN, wybrac spiworek tak jak koledzy radza dosc cieply. Vaude jest zajebiste dla przykladu. Polecam Yeti ale to juz bardziej zaawansowane klimaty.
nowy Alpinus to Campus.
Campus to pomylka.
Fjord po kilku latach uzywania troche sie ubił i jest teraz spiworem typowo letnim,ale kupilem go na rower a nie w gory-byl maly i lekki.w gorach sie sprawdzil rowniez.
spiwory to malachowski,Yeti,Roberts
odradzam!! stanowczo odradzam!! wszystkim rzeczy firmy Campus - kolega miał kurtke( tragedia) kolezanki kupiły wysoie buty trekkingowe ( porozklejały sie ) i znam 4 przypadki plecaków w których sie porozchodziły szwy. A jak wspomniał przedmówca stare rzeczy z alpinusa są świetne mozna kupic tanio uzywane a sa niedozajebania.
śpiwory śpiwory i śpiwory dupa dadzą jak od podłoża się nie odizolujesz, no chyba że w autku śpisz ale generalnie wszędzie gdzie poza łóżkiem i podłogówką ogrzewaną to karimata podwójna, lub nowoczesne materace dmuchane, cienkie np. Lafumy, koce izotermicze z jednej warstwy alumata a z drugiej kocyk, no i zawsze w góry folia NRC (HRC) w twojej kieszeni kurtki. W górach pogoda zmienna a więc szpeju od okularów przeciwsłonecznych do polarów, przeciwdeszówek i nawet kompasu. Mgła też może cię zaskoczyć
Pozdro

Pozdro
VOLVO TGB 11 + GE300 Спец + Honda XR400R
czaykowski pisze:mam troche sprzetu starego alpinusa,plecak mam od 8 lat , nigdy go nie oszczedzalem i nadal jest w swietnej formie-a zaznacze ze to K2 a nie jakis model z Cordury.
nowy Alpinus to Campus.
Campus to pomylka.
to szkoda, ze nie z cordury, bo te sa najlepsze, zresztą ten plecak i tak jest na pewno z cordury. więc na jedno wychodzi.. no może poza tym, że k2 to tylko handlowa nazwa modelu plecaka, handlow, bo all-penis nigdy nie wyposazał wypraw na K2 w plecaki, niestety tkanina typu k2 w przyrodzie nie występuje, ale plecak pewnie fajny

nowy all-penis to nie campus! to hi mountain, ale to i tak wsio ryba..
uwierz miejscowym

pozdrawiam
Bartas pisze:to karimata podwójna, lub nowoczesne materace dmuchane, cienkie np. Lafumy, koce izotermicze z jednej warstwy alumata a z drugiej kocyk, no i zawsze w góry folia NRC (HRC) w twojej kieszeni kurtki.
żeby aż tyle to niekoniecznie wystarczy słowem:
thermatest plompciany i wszystko jasne, długo robi i dobrze, a dziury się wulkanizuje taśmą ogrodniczą do węży.
choć najtaniej a i ekonomicznie to karimat jakowyś, byle nie najtańszy i najchętniej taki co to ma zamknięte pory tzn. nie bierze wody czyli karrimor (oryginalny zresztą).
firma thermarest`a obojętna, generalnie czym tańszy tym gorszy; czym droższy i mniejszy tym lepszy, cóż.. życie.