Halogeny na dachu

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Eskapada

Halogeny na dachu

Post autor: Eskapada » pt sie 05, 2005 1:42 pm

Mam pytanie w ktorym miejscu nalepiej zamontowac oświetlenie na dachu ?? tak aby dobrze oświetalało teren przed autem ale zeby nie było refleksów na masce a przedewszytskim na szybie....

Paweł ma tuz na krawedzia dachu:
Obrazek

Mirek ma w 3/4 dlugosci dachu:
Obrazek

Kuba ( chyba dobrze pamietam imię :wink: ) ma rowniez w 3/4 dlugosci ale wydaje mi strasznie nisko :roll:
Obrazek

Na forum szukalem ale doszukalem sie aspektow bardziej prawnych niz praktycznych odnosnie dodatkowego oświetlenia....
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
MarG

Post autor: MarG » pt sie 05, 2005 1:54 pm

Ja u siebie mam halogeny cofnięte 15 cm od krawędzi z przednią szybą. Pomaga to o tyle ze przy brudnej szybie nie ma odbasków.

Obrazek

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pt sie 05, 2005 1:56 pm

Na pierwszym obrazku to światełka oświetlać mu będą całą maskę i może na szybę też trochę go padnie.
U siebie mam dwa halogeny dalekosiężne zamocowane na stelażu zrobionym z elementów solidnego bagażnika dachowego. Przesuwałem całą konstrukcję do tyłu dopóty, dopóki maska cała nie była w cieniu. A że cała ta półka ma szerokość ze 20cm (blacha stalowa ocynkowana), grubość z 1,5mm, to doskonale nadaje się dodatkowo do montażu różnego badziewia, czasami przydatnego, czasami nie (antena, lampa robocza, "kogut"...) w zależności od aktualnych potrzeb.

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pt sie 05, 2005 8:03 pm

Ja mam nad slupkiem srodkowym - wczesniej byly tuz nad szyba i dramat - oswietlaly maske i wnetrze auta, mimo, iz od dolu podkleilem je czarna tasma :)3
Dwie sztuki lamp roboczych, dalekosieznych mi raczej nie trzeba...

Awatar użytkownika
pavvel
Kontaktowanie:

Post autor: pavvel » sob sie 06, 2005 12:30 am

dokladnie mam u siebie 4 lampki tuz nad szyba i one tylko dobrze robia jako oswietlenie robocze kiedy nie siedzisz za kierownica bo do jazdy sie w zaden sposob nie nadaja ale dizajnersko fajnie wygladaja :)21 a jak chcesz zeby dobrze robily to odsun je do tylu tak zeby cala maska byla w cieniu jak je wlaczysz
Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » sob sie 06, 2005 4:46 pm

A może któryś z kolegów zbadał wpływ różnych rodzajów lamp tj. dalekosiężnych, p. mgłowych itp na refleksy na masce ??
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
pavvel
Kontaktowanie:

Post autor: pavvel » sob sie 06, 2005 5:49 pm

Didymos pisze:A może któryś z kolegów zbadał wpływ różnych rodzajów lamp tj. dalekosiężnych, p. mgłowych itp na refleksy na masce ??
jak za blisko to bez znaczenia probowalem juz dalekosieznych,przeciwmgielnych bialych i zoltych, i do jazdy dziennej w kazdym przypadku hu.joza
Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » sob sie 06, 2005 6:27 pm

Robie do syfa bagarznik dachowy i tak sie zastanawiam czy montowac czy nie :roll: ?? Jeepem na powyrzszym zdjeciu jezdziłem i miałem takie sobie odczucia, wielkiego efektu świetlengo jakoś nie było, refleksy na masce mi nie odpowiadały ymm coś czuje że bez testow na własnej :wink: skórze sie nie obejdzie.

Do oświetlnia pobocza, podoba mi sie pomysł Jacka. Dodatkowe lampy montowane na masce obracane są pod kontem ok 40 stopni. Skręcajac w lewo w prawo juz masz drogę oświetloną. Pomysł robi :)2

Obrazek
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
J.P.K
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: J.P.K » ndz sie 07, 2005 5:52 pm

można miec nad szybą ale trzeba pod lampami zamontować taki jagby parapet dobrze to działa bo na maske nieświeci ale głupio wygląda

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » ndz sie 07, 2005 6:33 pm

J.P.K pisze:można miec nad szybą ale trzeba pod lampami zamontować taki jagby parapet dobrze to działa bo na maske nieświeci ale głupio wygląda
u mnie bagarznik bedzie 4 cm wysuniety na krawędz dachu ...i jesli pujdzie tam alu ryfel, to bedzie cos w desen parapetu :roll: ymm jak sie skończą prace to jakis foto materiał zapodam
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » ndz sie 07, 2005 8:44 pm

Mnie radził człowiek montaż dwóch halogenów (w UAZ-ie) na podszybiu. Jest to dobry pomysł? A muszę coś zdecydować, bo z przdu "podeszła" wyciągarka i halogeny nijak się na zderzaku nie zmieszczą. Poradźcie coś!
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » ndz sie 07, 2005 9:00 pm

Władek pisze:Mnie radził człowiek montaż dwóch halogenów (w UAZ-ie) na podszybiu. Jest to dobry pomysł? A muszę coś zdecydować, bo z przdu "podeszła" wyciągarka i halogeny nijak się na zderzaku nie zmieszczą. Poradźcie coś!
Na podszybiu refleksy od maski będą chyba jeszcze bardziej dokuczliwe :-?
A nad wyciągarką nie możesz ?? np na kangurze.
SJ416

Awatar użytkownika
Marcin

Post autor: Marcin » ndz sie 07, 2005 9:03 pm

okolice wyciagarki nie lubia halogenow-potrzaskalem 2 helle te takie prostokatne i zdjalem to ustrojstwo :)21

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » ndz sie 07, 2005 9:07 pm

Didymos pisze: A nad wyciągarką nie możesz ?? np na kangurze.

Kangura w ogóle nie mam i nie zanosi się, abym miał.
Władek - Kraków

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz sie 07, 2005 9:40 pm

Didymos pisze: Na podszybiu refleksy od maski będą chyba jeszcze bardziej dokuczliwe :-?
.
Jest lakier matowy kiedyś wszystkie rajdówki płaskie miały czarny mat na masce
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » ndz sie 07, 2005 9:54 pm

klucz13 pisze:
Didymos pisze: Na podszybiu refleksy od maski będą chyba jeszcze bardziej dokuczliwe :-?
.
Jest lakier matowy kiedyś wszystkie rajdówki płaskie miały czarny mat na masce

Radzisz podszybie przy zastosowaniu tego matu?
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » ndz sie 07, 2005 9:59 pm

Całą maskę raczej, samo podszybie nic Ci nie da bo i tak go nie widać.
SJ416

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » ndz sie 07, 2005 10:12 pm

Ymm według mnie Władek to mierny pomysł z tymi halogenami na podszybiu :roll:

Marcin tez ma racje lampy i wyciagraka kolo siebie to tez lipny pomysł ..sam wiem po sobie jak juz raz wyciagne line to potem nie zawsze zwijam do konca tylko owine to tu to tam. :roll: Czasami lina sie zamota na bebnie trzeba coś siłowo zrobić,moment nie uwagi i po kloszu.
Dla tego ja zamontuje chyba na bagarzniku dachowym w 3/4 dlugości i okolo 10 od dachu ...przed gałęziami zabezpiecze je gotową siatka kupiona w metalzbycie identyczna jak maja policyjne WV T4 ...NO to tyle teorii :)21
GSM 501 44 66 33

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz sie 07, 2005 10:13 pm

Didymos pisze:Całą maskę raczej, samo podszybie nic Ci nie da bo i tak go nie widać.
:)2
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » ndz sie 07, 2005 10:13 pm

Didymos pisze:Całą maskę raczej, samo podszybie nic Ci nie da bo i tak go nie widać.

Tak też rozumiałem: lampy na podszybiu a maska w czarnym macie, tylko będzie wyglądał nie tak... Jakieś inne rozwiązania?
Władek - Kraków

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz sie 07, 2005 10:18 pm

Podnoszone elektrycznie(jakaś mazda) wbudowane w maskę za belką czołową powinno wydać :)2

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » pt mar 17, 2006 4:51 pm

Witam..jest to chyba jedyny temat o halogenach wiec tu zapytam nie bede robić nowego tematu... czym sie różnia halogeny drogowe od przeciwmgielnych i dalekosięznych ?? czy dobrze świeca takie drogowe ?? mam przeciwmgielne i nie jestem specjalnie zadowolony, aczkolwiek nie powiem ze narzekam :wink: :wink:
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
MACIEK KRAKÓW

Post autor: MACIEK KRAKÓW » pt mar 17, 2006 5:37 pm

Przemekslaw pisze:Witam..jest to chyba jedyny temat o halogenach wiec tu zapytam nie bede robić nowego tematu... czym sie różnia halogeny drogowe od przeciwmgielnych i dalekosięznych ?? czy dobrze świeca takie drogowe ?? mam przeciwmgielne i nie jestem specjalnie zadowolony, aczkolwiek nie powiem ze narzekam :wink: :wink:
DROGOWE i DALEKOSIEZNE to sa TE SAME HALOGENY. Generalnie halogeny dalekosiezne swieca dluga i waska wiazka swiatla daleko do przodu nawet 400 i wiecej metrow zalezy od modelu i firmy, montowane jak najwyzej i wasko. Natomiast halogeny przeciwmgielne swieca wiazka krotsza i to znacznie swiatla rozproszonego (szeroko) i powinny byc montowane jak najnizej i jak najszerzej w samochodzie.
Sam mam zamontowane wlasnie halogeny dalekosiezne na kangurze. Swieca bardzo dobrze i daja mocne dalekie swiatlo. :)2
Bertone FREECLIMBER I 2.7i 91r.
Suzuki Jimny 1.3i 07r. 30" MT 2xARB
Suzuki GV I 3D 2.0TD 05r.

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » pt mar 17, 2006 6:10 pm

Własnie...a ja mam zamontowane blisko siebie(w podobnym miejscu jak ty-widok w avatarze) 2 halogeny przeciwmgielne i mam zamiar zastapić je drogowymi...a powiedzcie mi czy moge zrobic tak:
-wypinam wtyczki z przeciwmgłowych
-wywalam je
-wkrecam drogowe
-podpinam kable
czy bedzie takie coś robić ?? powinno ale elektryk ze mnie jak z koziej ... trąba więc wole zapytac :oops:
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
cichy

Post autor: cichy » sob mar 18, 2006 1:17 pm

Przemekslaw pisze:Własnie...a ja mam zamontowane blisko siebie(w podobnym miejscu jak ty-widok w avatarze) 2 halogeny przeciwmgielne i mam zamiar zastapić je drogowymi...a powiedzcie mi czy moge zrobic tak:
-wypinam wtyczki z przeciwmgłowych
-wywalam je
-wkrecam drogowe
-podpinam kable
czy bedzie takie coś robić ?? powinno ale elektryk ze mnie jak z koziej ... trąba więc wole zapytac :oops:
prosciej

kup halogeny drogowe w takiej samej oprawie i zmien tylko klosz

nie wiem jakie sa zarowki w p.mgielnych, ale wydaje mi sie ze sa identyczne

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”