Kanister na tylnych drzwiach

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Biga

Kanister na tylnych drzwiach

Post autor: Biga » pn paź 27, 2003 1:57 pm

Chce zrobic mocowanie (zmykane oczywiscie :D ) na kanister 20l na tylnych drzwiach Samurai. Czy ktos ma doswiadczenie jak do takiego czegos podchodza "biale misie"? Wojsko tak jezdzi ale to w koncu pojazdy "specjalne" :wink: . Nie wiem czy sie nie beda przywalac a Suczce strasznie malo miejsca jest :(
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

macieksza

Post autor: macieksza » pn paź 27, 2003 1:59 pm

:o
na zewnątrz???

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pn paź 27, 2003 2:18 pm

No a niby gdzie? W srodku?
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Wojtek_K
Kontaktowanie:

Post autor: Wojtek_K » pn paź 27, 2003 2:21 pm

kanister możesz wozić na drzwiach i nie bedą sie przywalać
ale lepiej w stawic za fotel /w suce 10l ci raczej wystarczy/bo co zrobisz z kołem, bo koło i bańka to za dużo na drzwi
1. Muscel'69
2. Muscel'82
3. Uaz'91
4. K160-3,3T'91
5. Cherokee'95
6. Africa'00 :-)

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pn paź 27, 2003 2:35 pm

Kolo chce walnac na dach albo na przednia maske (bardziej na dach). A z tylu moge wtedy elegancko HiLift zamocowac i kanister sie zmiesci. Moj sprzet potrzebuje z 12l podczas normalnej jazdy czyli po 300 km mam prawie pusto i musze po nocy wache kolowac a z 20l w kanistrze sie martwic nie musze.

Chodzilo mi o to czy jakies glupie przepisy nie zabraniaja wozenia wachy z tylu auta. To wszystko.

macieksza

Post autor: macieksza » pn paź 27, 2003 2:38 pm

Biga pisze:Chodzilo mi o to czy jakies glupie przepisy nie zabraniaja wozenia wachy z tylu auta. To wszystko.
przepisy to moze i nie - ale zdrowy rozsądek tak :)3

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pn paź 27, 2003 2:43 pm

Jak bym mial zdrowy rozsadek to bym sobie auta terenowego nie kupowal i nie kasztanil na tym forum tylko siedzial przed TV z dwoma lalami robiacymi mi gladko paznokcie i masaz, donoszac w przerwach piwo.

Awatar użytkownika
Wojtek_K
Kontaktowanie:

Post autor: Wojtek_K » pn paź 27, 2003 4:02 pm

koło na masce za bardzo dociązy przód a na dachu bardzo ładnie pomaga przy boczkach
1. Muscel'69
2. Muscel'82
3. Uaz'91
4. K160-3,3T'91
5. Cherokee'95
6. Africa'00 :-)

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pn paź 27, 2003 8:02 pm

No i jak zwykle :( Odpowiedzi pokretne. Jedna pozytywna to ciut za malo.
Przyjdzie sie bialych misiow spytac. A ja nie lubie, oj nie lubie.

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » pn paź 27, 2003 8:32 pm

jesli chodzi o ten kanister to chyba w wojskowych honkerach widzialem ze maja z tylu i moze to by nie byl taki glupi pomysl

ale kolo na dach to tak srednio widze

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pt paź 31, 2003 1:13 pm

Jak jeszcze ktos sledzi ten temat to bylem dzis w wydziale ruchu drogowego. Fuuuu! (czulem sie jak wtedy gdy mi prawko chcieli wyludzic)

No i sprawa kanistra wyglada tak, ze jak mocowanie nie ma ostrych krawedzi to mozna go spokojnie wozic na tylnej klapie. (na dachu tez)
Niestety wg. misiow HiLift nie bardzo przechodzi bo ma ostre krawedzie, chyba ze bedzie wisiec na nim czerwona szmata :lol: jak przy przewozie wystajacych ladunkow.

Co do kola zapasowego to "konsylium" orzeklo, ze nie mozna go wozic po drogach publicznych na masce :cry: bo zaslania kierowcy widok i moze byc zagrozeniem dla przelatujacego z duza predkoscia przez maske przechodnia. Na moja argumentacje ze w koncu to guma i ze jak juz ktos leci to mu szybciej jajka kangur przetraci pozostali niewzruszeni. (natomiast na dachu nie ma problemu)

Wyglada na to ze na dachu to mozna wszystko wozic :wink:

Musze sie zastanowic czy sobie nie zrobic jakiegos pancernego bagaznika.

Awatar użytkownika
świerszcz

Post autor: świerszcz » pt paź 31, 2003 1:31 pm

Albo se drugą Suzukę na dachu postaw -> będziesz miał 4 koła zapasowe, bak paliwa, i inne szpeje.... :)21

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pt paź 31, 2003 1:41 pm

Ha Ha Ha. ale smieszne. Jak bym potrzebowal az tyle to bym sobie autobus kupil. Juz raz dostalem lecaca gasnica przy baobabie i teraz lubie jak wszystko jest porzadnie przymocowane ale dostepne.

Pokaz mi swoj bagaznik a powiem ile ci sie wysypie 8)

Awatar użytkownika
świerszcz

Post autor: świerszcz » pt paź 31, 2003 1:48 pm

Stąpasz po kruchym lodzie.
Mój bagażnik pa prawo oglądać tylko żona :evil:

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » pt paź 31, 2003 1:51 pm

jełsi coś wystaje z tyło i to więcej niż 0,5 mtera to wterdy wymagana jest szmata

druga sprawa o to ze hilift jest przecież czerwony - więc sie o niego nie martw, a ztym kolem na masce to chrzania bzdury, niech się czesi wypowie on powinien mieć na masce kółko :)
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
martin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: martin » pt paź 31, 2003 1:58 pm

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pt paź 31, 2003 1:59 pm

@ hightower
to musze ja koniecznie poznac. moze sie czegos fajnego dowiem skoro to takie tajemne jest :D

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » pt paź 31, 2003 2:05 pm

Ja wybieram to.
Butla zapasowa dla gazowników:
Obrazek
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8 :wink:

Awatar użytkownika
świerszcz

Post autor: świerszcz » pt paź 31, 2003 2:15 pm

Mikołaj pisze:Ja wybieram to.
Butla zapasowa dla gazowników:
Obrazek
:)2 :)21 :)21
+ ale na dach? :wink:

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pt paź 31, 2003 2:16 pm

ja mam tak zroione - tak ja bylo w orginalbych willysach karnister i kolo. przespawalem mocowanie kola bardziej na prawa strone i doczepilem orginalny karnister us..jednakze nie woze tam benzyny tylko przerobilem ten karnister tak ze w momencie jak sie otwiera korek to puszczaja zaczepy w scrodku i mozna podniesc cala gorna czaesc na zawiasie(w bok) :)21 czyli jest dodatkowa skrytka :)21

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pt paź 31, 2003 2:18 pm

A ja konicznie musze miec takie

Obrazek

Zeby sobie moc w kazdej chwili zyly podciac jak juz nie bede mogl wytrzymac kasztanienia na tym forum.

Awatar użytkownika
świerszcz

Post autor: świerszcz » pt paź 31, 2003 2:18 pm

Drako pisze:ja mam tak zroione - tak ja bylo w orginalbych willysach karnister i kolo. przespawalem mocowanie kola bardziej na prawa strone i doczepilem orginalny karnister us..jednakze nie woze tam benzyny tylko przerobilem ten karnister tak ze w momencie jak sie otwiera korek to puszczaja zaczepy w scrodku i mozna podniesc cala gorna czaesc na zawiasie(w bok) :)21 czyli jest dodatkowa skrytka :)21
...na panel od radia, czy na gumki - co by stara nie znalazła???!!! :wink:

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pt paź 31, 2003 3:45 pm

hightower pisze:
Drako pisze:ja mam tak zroione - tak ja bylo w orginalbych willysach karnister i kolo. przespawalem mocowanie kola bardziej na prawa strone i doczepilem orginalny karnister us..jednakze nie woze tam benzyny tylko przerobilem ten karnister tak ze w momencie jak sie otwiera korek to puszczaja zaczepy w scrodku i mozna podniesc cala gorna czaesc na zawiasie(w bok) :)21 czyli jest dodatkowa skrytka :)21
...na panel od radia, czy na gumki - co by stara nie znalazła???!!! :wink:
:)21 kaseciak bez panela zabudoway w radiostacji wojskowej - wiec zaden nawet najbardziej zacpany drech sie nie skusi :)21
a po gumki biegac na tyl auta to troszke niepraktyczne. a poza tym stosunkowanie sie w willysie na fotelach kubelkowych uraga jakimkolwiek cywilizowanym zwyczaja :)21 :)21 ... to juz nawet w kaszlaku mozna zrobic lepsza orgie :)21

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » pt paź 31, 2003 6:17 pm

Biga a do czego tobie to auto ma służyć, jak będziesz upalał to stracisz ten karnister razem z klapą, zawiasami i kawałkiem budy, tak jak sie dzieje z kołem na klapie to patent na bulwar.moje pali ciut więcej i problemów z paliwem nie mam stacji ci u nas dostatek.
lepiej drugi zbiornik do tyłu zapodać plaskaty taki co by fotel zapodać z tyłu,albo wywalić fotel.a co do mocowania to mam plandekę tylko nad głową koło i skrzynke z tyłu gaśnice pilot ma przy nogach i tylko głośnik i kamera są nie umocowane i to właśnie już dwa razy wypadło z autka.no nie licząc pasażerów których miałem ostatnio z tyłu ale leżeli tam gdzie auto więc latanie nie jest takie złe.a zapomniałem mocowanie szyb musze poprawić bo zgubiłem ostatnio :)21

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pt paź 31, 2003 7:16 pm

Auto ma służyć jako przeprawowe. Nie jezdze na rajdach. (juz) Ja mam blaszanke. Kolo mam juz na pace, ale mnie to wkarwia bo mi cenne miejsce zajmuje. Ja jestem prawie co lykend w Czechach a oni (nie uwierzysz!) w malych pipidolach maja stacje czynne do 19 no max 21.
Procz tego to sie wczesniejszym zmotem bujalem po takich miejscach jak Kosowo i Czarnogora (bez kanistra albo dwoch zapomnij). Zbiornik na pace odpada bo nie ma wtedy miejsca na szpej i klamoty. Jaka duza ta skrzynia? Gdzie trzymasz HiLifta? U mnie sama apteczka ma 50X30X15 (byly ratownik ma zawsze pierdolca pod tym wzgledem). No i ogolnie to tam strasznie malo miejsca na wszystko wiec szukam patentow jak poupychac wszystkie graty i zachowac przestrzen zyciowa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”