Coleman na propan

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

mpiatek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Coleman na propan

Post autor: mpiatek » czw gru 21, 2006 1:40 am

Witam,

Orientuje się może ktoś z Was, szanowni koledzy i koleżanki, czy urządzenia turystyczne firmy Coleman, napędzane gazem propan, pasują rozmiarem gwintów, dyszami, etc. do standardowych, polskich butli gazowych (1...5 litrowych).

Widziałem sporo ciekawych urządzeń na gaz - od kuchenek i grilów aż po oświetlenie kempingowe. Ciekaw jestem, czy da się je łatwo przystosować do naszych butli gazowych, np taką kuchenkę? W specyfikacji podali, że na propan a o ile mi wiadomo, to duże butle turystyczne (te wielokrotnego użytku) są na propan-butan. Czy to istotna różnica dla kuchenki?

--
Pozdrawiam,
mPiatek

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw gru 21, 2006 9:41 am

hi, nie pasują. inne gwinty.
ideą colemana jest - praca na małych butlach, więc wypaczałoby to dedykację tych zestawów. - multipaliwowość, p. pb itd.. również w zasadzie to co najlepsze w maszynkach colemana to praca na benzynie i innych paliwach - w nieco innych maszynkach co prawda, ale to głowna zaleta colemanów jak również konstrukcja niegasnących i łatwo rozpalalnych na wietrze maszynek o dużej 'kaloryczności' - zwykle z systemem wstępnego podgrzewania paliwa. no i kartusze są też coraz tańsze.
pomysł adaptacji do normalnej butli jest trochę, bez urazy - ale dziwny, to oczywiście tytułem owej idei konstrukcyjnej formy.
[potrzeban byłaby stosowna przejściówka]
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Post autor: czaya » czw gru 21, 2006 9:57 am

darkman pisze: [potrzeban byłaby stosowna przejściówka]
taka przejściówka pewnie istnieje, skoro jak sam wiesz można napełniać jednorazowe kartusze to czemu by nie podłączyć palnika do dużej butli :wink:
poza tym co ta akurat kuchenka (palnik) ma takiego w sobie żeby kombinować ?

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw gru 21, 2006 1:36 pm

no niby nic Krzychu, po prostu tematu 'napełniania' nie chciałem ponownie poruszać :-? ... bo już było jak pamiętasz.
przejściówki są oczywiście, mozna też bez problemu taką wykonać - ja się bardziej zastanawiam 'po co? i jaki jest sens, jeśli w ogóle jest'.
-rózne końcówki i przejściówki autoryzowane robi 'Primus", mają to też w ofercie Trangii jako osobny unit do gazu i paliwa płynnego.

co ma takiego ta kuchenka - no właśnie 'to' :wink: - jest mniejsza i lżejsza jakoś komponentnie by korzystać z małych i lekkich pojemników.czyli =zestaw.

jeszcze info dla kolegi - tak p/butan, robi bez problemu, ma bodaj mniejszą wydajność, coś tam jest zdaje się z produktem spalania - bodaj się łatwiej zapycha akurat ta dysza, ale nie za bardzo to pamiętam.

zresztą utarło sie na rynku outdoorowym, ze coleman to jednoznaczne kojarzenie z niezawodną, małą i bardzo wydajną zespoloną maszynką na paliwa płynne (multi) o dużej prędkośc i niezawodnościi gotowania.

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » czw gru 21, 2006 1:51 pm

darkman pisze:zresztą utarło sie na rynku outdoorowym, ze coleman to jednoznaczne kojarzenie z niezawodną, małą i bardzo wydajną zespoloną maszynką na paliwa płynne (multi) o dużej prędkośc i niezawodnościi gotowania.
jezeli robi na propanie...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw gru 21, 2006 1:56 pm

nie, chodzi o benzynową (w tym wypadku)

tę:
http://www.coleman.com/coleman/colemanc ... ryid=24752

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Post autor: czaya » czw gru 21, 2006 2:06 pm

darkman pisze:co ma takiego ta kuchenka - no właśnie 'to' :wink: - jest mniejsza i lżejsza jakoś komponentnie by korzystać z małych i lekkich pojemników.czyli =zestaw
najlżejsza i najmniejsza kuchenka z butlą 5 :wink:

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw gru 21, 2006 2:17 pm

i druga piątka w zapasie .. żelazo nie klęka :wink: :lol:

mpiatek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mpiatek » czw gru 21, 2006 5:21 pm

Niby nie jest ta kuchenka jakaś niezwykła - poza tym, że można na świątecznych wyprzedażach tanio ją nabyć...

Akurat o masę bagażu nie muszę się zanadto martwić (heavy duty OME 8) ). Małe, lekkie turystyczne kuchenki użytkuję od lat ale łażąc po górach - wtedy faktycznie każde dodatkowe 10dkg idealnie wbija się w ramiona i masa ma duże znaczenie :-? Do samochodu butlę od razu konkretną chciałem do kuchni podpiąć - no może nie 5l, tylko raczej 1l - w sam raz dla 2 osób na 2 tyg. wyjazd. Nie wiedziałem, że można w Polsce dostać butle Colemana dlatego kombinowałem z podpięciem jej do zwykłej butli. Znalazłem też oryginalny wąż i przejściówkę przeznaczony do tego - tyle, że nie mam pojęcia, czy będą pasowały do naszych butli?

Kuchenkę planuję powiesić na półce opuszczanej z tylnych drzwi a butlę zamocować na stałe do burty obok drzwi, więc standardowe mocowanie do kartuszy Colemana i tak pójdzie od razu na strych.

Rozejrzę się jeszcze za tymi ciekłopaliwowymi - może warto od razu w taką zainwestować? Ciekawe czy ropą można (i czy jest sens) w tym palić?

mpiatek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mpiatek » czw gru 28, 2006 8:13 am

mpiatek pisze: Rozejrzę się jeszcze za tymi ciekłopaliwowymi - może warto od razu w taką zainwestować? Ciekawe czy ropą można (i czy jest sens) w tym palić?
Wygrała opcja wielopaliwowa. Z ciekawostek - może nie jest to oryginalne rozwiązanie Colemana ale - znalazłem też przejściówkę, którą wkręca się w miejsce zbiornika na paliwa ciekłe i kuchenkę można zasilać propanem(-butanem). Próbował ktoś z Was tego?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”