hi-lift - tifor
Moderator: Marcin-Kraków
hi-lift - tifor
Witam
szykuje sie do zakupu hi-lifta i niby do parcha starczy 120 cm ale pomyslalem sobie, ze jeśli on daje rade robić przy wyciąganiu auta
podobnie jak tifor (z przekladaniem liny) to pewnie warto kupić 150.
I teraz pytanie. Czy ktoś praktycznie próbowal wyciągać samochód
hi-liftem i czy to się sprawdza, biorąc pod uwagę, że parch to nie samurai
i wagę ma?
szykuje sie do zakupu hi-lifta i niby do parcha starczy 120 cm ale pomyslalem sobie, ze jeśli on daje rade robić przy wyciąganiu auta
podobnie jak tifor (z przekladaniem liny) to pewnie warto kupić 150.
I teraz pytanie. Czy ktoś praktycznie próbowal wyciągać samochód
hi-liftem i czy to się sprawdza, biorąc pod uwagę, że parch to nie samurai
i wagę ma?
i jak zwykle pozdrawiam wszystkich
http://www.rajdy4x4.pl/rajdy/2006/atak_ ... e2=035.jpghadek pisze:Widziałem kiedys jak żóltek targał długiego śmietnika, wyginał sie ale dawał radę. Tylko operatorów 2 było.
Suzixl, bo o nim mowa tak czasami robi

W instrukcji HL ma testowany udzwig 7000lb.
Do parcha zaleca sie wyciagarki min 9500.
Ale przy pomocy kolami powinno tyle wystarczyc.
Tym bardziej, ze rzadko sie zdarza auto wklejone na maxa.
Mozna zastosowac blok, ale wtedy mozna chyba osiwiec przy wyciaganiu...
PS.
HL mam dopiero od wczoraj i jeszcze go nie testowalem - wiec teoretyzuje
Do parcha zaleca sie wyciagarki min 9500.
Ale przy pomocy kolami powinno tyle wystarczyc.
Tym bardziej, ze rzadko sie zdarza auto wklejone na maxa.
Mozna zastosowac blok, ale wtedy mozna chyba osiwiec przy wyciaganiu...
PS.
HL mam dopiero od wczoraj i jeszcze go nie testowalem - wiec teoretyzuje

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
Wiadomo że hi-lift to nie wyciągarka, ale jest bardzo przydatny. Może wyciągnąć samochód z rowu, podnieść za felgę, zderzak, progi, można po podniesieniu zrzucić przód lub tył samochodu poza koleiny, może postawić samochód leżący na boku, może działać jako prasa, pomoże przy wyciąganiu silnika. Przy tym nie potrzebuje akumulatora, przewodów. Nie jest drogi. Można go przełożyć do innego samochodu.
Różne diesle teraz vitara tdi.
Re: hi-lift - tifor
TIRFORsweetek pisze:podobnie jak tifor

Wyciągałem auto dobrze wklejone hi-liftem jako wyciągarką i szło dosyć dobrze tylko dodatkowo zastosowany był pas transportowy który wstępnie napinał całe ustrojstwo,żeby nie tracić długości hi-lifta zanim się taśma napręży.Używałem 120estki i dawała radę.
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo
Oczywiscie do wyciagania lepszy tirfor, ale hi-lift bardziej uniwersalny. A najlepiej miec obydwa + wyciagarke (tirfor wtedy na zas, jak juz spalisz wyciagarke
).
A co do wyciagania tirforem - oczywsicie da rade, ja np. wrongla bez problemu wyciagalem 'chinska podroba' + tasma transportowa - najpierw tasma wybierasz caly luz, poki dajesz rade, a dopiero potem dajesz hiliftem, a potem odpuszczs hilifta, przesuwasz zatrzask na tasmie i powtarzasz. Do skutku
Predkosc srednia ok. 20 metrow na godzine 

A co do wyciagania tirforem - oczywsicie da rade, ja np. wrongla bez problemu wyciagalem 'chinska podroba' + tasma transportowa - najpierw tasma wybierasz caly luz, poki dajesz rade, a dopiero potem dajesz hiliftem, a potem odpuszczs hilifta, przesuwasz zatrzask na tasmie i powtarzasz. Do skutku

Pozdrawiam - Daniel (kiedyś YJ '91 2,5l, w planach co innego...)
System łańcuchów, haków i szekli pozwala na wyciąganie.Mroczny pisze:..i połowa z tych 150cm idzie na naprężenie sztywnych linek i zaczepów
Mam cos takiego.
http://www.hi-lift.com/products/offroadkit.htm
http://www.j8g.co.uk/landy/hilift/chainkit.jpg
http://www.j8g.co.uk/landy/hilift/winch.php
Ostatnio zmieniony śr paź 08, 2008 3:02 pm przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Disco 300 ES
-
Nooo nikt nie mowił ze jest to wyciagarka.Piotr Karcz pisze:Czyli 1 metr na 3 min.DanielF pisze:Predkosc srednia ok. 20 metrow na godzine![]()
Jak się siedzi przodem w rowie to super wynik
Ale do odsuniecia auta od drzewa lub do awaryjnego wyciagniecia jest OK tym bardziej jak masz hi lifta.
Disco 300 ES