Gdzie zamontować przetwornicę 12V > 220V?

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Feniks

Gdzie zamontować przetwornicę 12V > 220V?

Post autor: Feniks » śr paź 03, 2007 9:30 am

Pytanie jak w temacie, kupiłem i zastanawiam się gdzie najlepiej zamotować takie ustrojstwo w GR? Narazie opcje mam takie:

1. Bagażnik lewa strona dostępne po otwarciu lewej czści drzwi, w sumie koło lodówki która juz ma tam swoje miejsce, ni i jest tam gniazdo 12V
2. Pod przednim fotelem - ograniczony dostęp, ale na pewno nie bedzie nikomu zawadzać.
3. Z przodu "gdzieś pod lub z boku", dostepne z fotela kierowcy lub pasażera.

Montowąć na stałe (przykręcić bezpośrednio obudowę lub jakieś obejmy) czy np. na duzej powierzchni rzepów?

Z góry dzieki jeśli komuś bedzie sie chciało doradzić. :)2
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » śr paź 03, 2007 10:45 am

Jestem za bagaznikiem i na stale, co nie znaczy ze tak zeby sie jej nie dalo zdemontowac :)21
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
Maqlinka

Post autor: Maqlinka » śr paź 03, 2007 12:41 pm

W bagażniku jest o tyle niefajnie, że ciężko się tam dostać do gniazdka np w czasie jazdy.
Poza tym należy pamiętać, że przetwornica się grzeje - więc potrzebuje dobrej wentylacji do chłodzenia.
To tyle z rad Maqlinki co się na prundzie zna tyle co świnia na słońcu :)21
Life's Too Short For A Full Time Job

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr paź 03, 2007 12:46 pm

Pod fotelem jest o tyle do kitu że czasmi woda jest na wyskości szyn od fotela :)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
trawers

Post autor: trawers » śr paź 03, 2007 12:49 pm

Ja wypatrzyłem fajne miejsce pomiędzy fotelami na końcówce tunelu, mniej więcej tam gdzie środkowy pasażer tylnej kanapy ma nogi. Ups, ale skomplikowanie wyszło :)
Miejsce o tyle fajne, że płaska przetwornica niewiele miejsca tam zabiera, dajesz sobie ją gniazdem do góry, no i chłodzenie też jest odpowiednie.
Uaz and GR Y61

Awatar użytkownika
trawers

Post autor: trawers » śr paź 03, 2007 12:50 pm

No chyba że masz tam jakies nawiewy, to wtedy gorzej
Uaz and GR Y61

Awatar użytkownika
Maqlinka

Post autor: Maqlinka » śr paź 03, 2007 12:52 pm

Eskapada pisze:Pod fotelem jest o tyle do kitu że czasmi woda jest na wyskości szyn od fotela :)21
Zieloni byliby zadowoleni - krzesło elektryczne - za jazdę po zbiornikach i ciekach wodnych. Egzekucja natychmiastowa bez możliwości odwołania :)21
Life's Too Short For A Full Time Job

szary
a ja nie chce mieć gwiazdek

Post autor: szary » śr paź 03, 2007 1:50 pm

Maqlinka pisze:W bagażniku jest o tyle niefajnie, że ciężko się tam dostać do gniazdka np w czasie jazdy.
Poza tym należy pamiętać, że przetwornica się grzeje - więc potrzebuje dobrej wentylacji do chłodzenia.
To tyle z rad Maqlinki co się na prundzie zna tyle co świnia na słońcu :)21
porządna przetwornica ma własny wentylator i powierzchnię radiatorów pozwalająca na zamontowanie jej wszędzie
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » śr paź 03, 2007 1:58 pm

Maqlinka pisze:
Eskapada pisze:Pod fotelem jest o tyle do kitu że czasmi woda jest na wyskości szyn od fotela :)21
Zieloni byliby zadowoleni - krzesło elektryczne - za jazdę po zbiornikach i ciekach wodnych. Egzekucja natychmiastowa bez możliwości odwołania :)21
Dobra pod fotelem odpada, wprawdzie staram sie nie zamoczyć Patrola aż tak, choćby dlatego zę na tej wysokosci jest też podobno sterowanie czegoś tam co nie lubi wody. Elktryczne krzesło też mi sie nie marzy. 8)

Myslałem o kocu tunelu ale mam tam gniazdo na trzy zapalniczki i dzieci ciagle po nim deptają :cry:

Moze by trochę pomogło zastanowienie sie do czego można go użyć, ja narazie mam idee: laptop, ładowanie akumulatorków różnej maści (beteryjki, wiertarka na wyposażeniu skrzynki narzędziowej).

Widziełm ostatnio u gościa w defie miał z przodu między fotelami na schowku.
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
MaciekK

Kontaktowanie:

Post autor: MaciekK » śr paź 03, 2007 2:05 pm

w zależności jak używasz auto
ale bagażnik (zależnie na jakiej wysokości oczywiście) ma tę wadę co pod fotelem - tylny zwis lubi zanurkować przy wyjeżdżaniu z brodu, dodatkowo czasem można utkwić w takiej pozycji z przetwornicą pod lustrem wody
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » śr paź 03, 2007 2:11 pm

MaciekK pisze:w zależności jak używasz auto
ale bagażnik (zależnie na jakiej wysokości oczywiście) ma tę wadę co pod fotelem - tylny zwis lubi zanurkować przy wyjeżdżaniu z brodu, dodatkowo czasem można utkwić w takiej pozycji z przetwornicą pod lustrem wody
Raczej jak zamierzam używać, doswiadczenia raczej skromne :oops: .

Bardziej jednak jako wyprawówka - czyli z przemyślanym ofrołdem :wink: , zapakowanym autem.
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr paź 03, 2007 2:24 pm

Do dachu za oparciami tylnych foteli tak żeby nikt się w łeb nie palnął ..
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr paź 03, 2007 2:46 pm

Podsufitka to najleopsze rozwiązanie :)2
Najlepiej w bagażniku.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » czw paź 04, 2007 9:00 pm

Damian pisze:Podsufitka to najleopsze rozwiązanie :)2
Najlepiej w bagażniku.
Podsufitka odpada za dużo babrania z kablami, bo do lampek by jej raczej nie podłaczał.

Przerobiłem prztwornice tak że spod spodu wystaje wtyczka do zapalniczki w bagazniku poprostu wpinam do gniazdka a rzep dodatkowo przytrzymuje.

W kabinie zamontuje dodatkowe gniazdko z tyłu lub z przodu schowka pomiędzy przednimi fotelami, tak żeby był dostęp z fotela kierowcy i pasażera.

Dzięki za porady
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » czw paź 04, 2007 9:08 pm

podstawoiwe pytanie: jakiej mocy ta przetwornica?
Jesli to ma byc jakies 100w to gniazdo zapalniczki i jego okablowanie dadza rade.
Jesli to ma byc 500w to musisz to podlaczyc solidnym, krotkim przewodem bozposrednio od akumulatora - i w tym momencie pole manewru ci sie zaweza.
Landrąver Discovęry 200tdi

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » czw paź 04, 2007 9:16 pm

Roch pisze:podstawoiwe pytanie: jakiej mocy ta przetwornica?
Jesli to ma byc jakies 100w to gniazdo zapalniczki i jego okablowanie dadza rade.
Jesli to ma byc 500w to musisz to podlaczyc solidnym, krotkim przewodem bozposrednio od akumulatora - i w tym momencie pole manewru ci sie zaweza.
Niestety to tylko 200W, stąd gniazdo zapalniczki, takie było w oryginale.
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
MaciekK

Kontaktowanie:

Post autor: MaciekK » czw paź 04, 2007 9:31 pm

a gdzie w bagażniku dałeś przetwornice na tych rzepach?

możesz w ostateczności poświęcić okno w bagażniku i zasłonić je półką w której też zmieścisz przetwornicę,

choć podsufitka tak źle?
prowadzisz wiązkę kabli w peszlu, to tylko kawałek dalej niż drzwi bagażnika które planowałeś początkowo
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » czw paź 04, 2007 10:46 pm

MaciekK pisze:a gdzie w bagażniku dałeś przetwornice na tych rzepach?

możesz w ostateczności poświęcić okno w bagażniku i zasłonić je półką w której też zmieścisz przetwornicę,

choć podsufitka tak źle?
prowadzisz wiązkę kabli w peszlu, to tylko kawałek dalej niż drzwi bagażnika które planowałeś początkowo
W GRze po lewej stronie w bagażniku jest oryginalne gniazdo zaplaniczki, do niego wkladam przetwornice rzepy to taki dodatek stablizujacy. Zronie może jutro fotkę przetwornicy i jak zamontowana.

Na ściąganie podsufitki jest za strachliwy i leniwy, prawdę mówiąc :oops:
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
QBS

Post autor: QBS » pt paź 05, 2007 7:09 am

szary pisze:
porządna przetwornica ma własny wentylator i powierzchnię radiatorów pozwalająca na zamontowanie jej wszędzie
Pod wodą, w kosmosie? :)21

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » pt paź 05, 2007 7:19 am

No ta moje jak większość to China made, jak ja rozbierałem to zauważyłem takie ustrosjtwa (tranzystory chyba) z radiatorkami blisko obudowy (ta udaje radiator) ale nie przykręcone. :(
Mógłbym troche poprawić jej konstrukcje przykręcajac te radiatorki do obudowy ale niewiem jak z prądem ??
Czy ktoś wie może czy one moga być przykręcone do wspólnego radiatora (obudowy), czy też instalacja za iskrzy ??
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
egon4x4

Post autor: egon4x4 » wt paź 09, 2007 10:16 pm

Ja swoja zamontowalem przed cykorlapka (a faktycznie to w jej objeciach). Wole miec 220V~ na widoku i wysoko. Osobne grube dedykowane kable do akumulatora. Oczywiscie bezpiecznik przy aku.
... ale oo ssso chhhoozzi ???

Egon GR'93

powa

Post autor: powa » śr paź 10, 2007 9:50 am

Feniks pisze:No ta moje jak większość to China made, jak ja rozbierałem to zauważyłem takie ustrosjtwa (tranzystory chyba) z radiatorkami blisko obudowy (ta udaje radiator) ale nie przykręcone. :(
Mógłbym troche poprawić jej konstrukcje przykręcajac te radiatorki do obudowy ale niewiem jak z prądem ??
Czy ktoś wie może czy one moga być przykręcone do wspólnego radiatora (obudowy), czy też instalacja za iskrzy ??
O ile dobrze zrozumiałem to chcesz przykręcić tranzystory wraz z ich radiatorami do obudowy. Jeśli tak, to tranzystory MUSZĄ być odizolowane elektrycznie od swoich radiatorów. Najpierw zakup podkładki izolujące które podkłada się pomiędzy tranzystor a radiator. Oprócz tego pasta przewodząca i tulejka plastikowa dla śrubki mocującej. Wtedy możesz dopiero przykręcić radiatory do obudowy. A tranzystorom taki zabieg nie zaszkodzi a wręcz pomoże.

szary czlowiek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szary czlowiek » śr paź 10, 2007 10:57 am

powa pisze:
Feniks pisze:No ta moje jak większość to China made, jak ja rozbierałem to zauważyłem takie ustrosjtwa (tranzystory chyba) z radiatorkami blisko obudowy (ta udaje radiator) ale nie przykręcone. :(
O ile dobrze zrozumiałem to chcesz przykręcić tranzystory wraz z ich radiatorami do obudowy. Jeśli tak, to tranzystory MUSZĄ być odizolowane elektrycznie od swoich radiatorów. Najpierw zakup podkładki izolujące które podkłada się pomiędzy tranzystor a radiator. Oprócz tego pasta przewodząca i tulejka plastikowa dla śrubki mocującej. Wtedy możesz dopiero przykręcić radiatory do obudowy. A tranzystorom taki zabieg nie zaszkodzi a wręcz pomoże.
Witam Szanownych Klubowiczow
To nie jest tak dokladnie. A) Jezeli obudowa ma konstrukcje zblizona do radiatora a nie sa zamocowane od srodka zadne podzespoly to zazwyczaj nie ma takiej potrzeby ze wzgledu na zblizona emisje ciepla wybranych podzespolow. B) Jezeli rzeczywiscie sa to tranzystory to odpowiedz na pytanie czy mozna polaczyc galwanicznie ich obudowy jest podczas sprawdzania miernikiem oporu miedzy obudowami zaraz po otwarciu do srodka. (tak na marginesie to wspolczesnie jezeli juz trzeba stosowac tranzystory w ukladach elektronicznych specjalnie zwraca sie na to uwage czy da sie polaczyc ich masy - emitery- razem). W przypadku innych podzespolow np ukladow hybrydowych obudowa jest odseparowana. C) jezeli juz trzeba polepszac wlasnosci takiej przetwornicy to najlepiej dodatkowych chlodzeniem - np witraczkiem lub modulem peltiera umieszczonym wewnatrz. D) W przypadku gdy moze dojsc do zalania przetwornicy proponuje zabezpieczenia roznicowo-pradowe.
Pozdrawiam

powa

Post autor: powa » śr paź 10, 2007 1:25 pm

szary czlowiek pisze:
powa pisze:
Witam Szanownych Klubowiczow
To nie jest tak dokladnie. A) Jezeli obudowa ma konstrukcje zblizona do radiatora a nie sa zamocowane od srodka zadne podzespoly to zazwyczaj nie ma takiej potrzeby ze wzgledu na zblizona emisje ciepla wybranych podzespolow. B) Jezeli rzeczywiscie sa to tranzystory to odpowiedz na pytanie czy mozna polaczyc galwanicznie ich obudowy jest podczas sprawdzania miernikiem oporu miedzy obudowami zaraz po otwarciu do srodka. (tak na marginesie to wspolczesnie jezeli juz trzeba stosowac tranzystory w ukladach elektronicznych specjalnie zwraca sie na to uwage czy da sie polaczyc ich masy - emitery- razem). W przypadku innych podzespolow np ukladow hybrydowych obudowa jest odseparowana. C) jezeli juz trzeba polepszac wlasnosci takiej przetwornicy to najlepiej dodatkowych chlodzeniem - np witraczkiem lub modulem peltiera umieszczonym wewnatrz. D) W przypadku gdy moze dojsc do zalania przetwornicy proponuje zabezpieczenia roznicowo-pradowe.
Pozdrawiam
Oczywiście racja, ale po co sprawdzać miernikiem, zastanawiać się co jest na obudowie i czy można je razem itd. skoro można odizolować i NA PEWNO będzie dobrze.

pozdrawiam również

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » śr paź 10, 2007 3:03 pm

Do pomiarów to zaufania nie mam zabardzo :wink: (czyli sie nie znam poprostu), ale kupić podkładki, tulejki i śróbki dam radę. Dzięki :)2

Tak to wyglada od środka:

Obrazek

Stoję tam takie cztery przy obudowie i sie grzeją :wink:
Patrol GRY303

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”