zaplatanie kinetyka
Moderator: Marcin-Kraków
zaplatanie kinetyka
gdzieś kiedyś widziałem jak to sie czyni ale dawno to było i nieprawda. jak to zrobić? chodzi o ucho które zostało w niejasnych okolicznościach rozplątane.
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne
He he, ja mam inną zagwozdkę.
Kinetyk skręcony z 2 lin, podczas prania w pralce, jakimś cudem się roplótł - i na sporym kawałku mam dwa oddzielne sznurki.
I się zastanawiam czy zostawić, czy rozpleść i zapleść ponownie.
(a wtedy pytanie o zaplatanie końcówki również mnie będzie interesować
)
Kinetyk skręcony z 2 lin, podczas prania w pralce, jakimś cudem się roplótł - i na sporym kawałku mam dwa oddzielne sznurki.
I się zastanawiam czy zostawić, czy rozpleść i zapleść ponownie.
(a wtedy pytanie o zaplatanie końcówki również mnie będzie interesować

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
prace bosmańskie sie kłaniają - zaplatanie lin miękkich
dobrze zapleciony kinetyk (dobrze, czyli zgodnie ze sztuką, ważna jest długość odcinka wplatanego) jest w 100% wytrzymały
mój ostatni kinetyk - po przerwaniu (przerwał sie bo było przetarcie od asfaltu - holowanie) został połączony przez zaplecenie, z odpowiednim naddatkiem odcinków wplatanych (teoria mówi zdaje sie o co najmniej 3 grubosciach liny, warto wplesc znacznie wiecej) - i jestem pewny, ze to łączenie przeżyje kinetyka
dobrze zapleciony kinetyk (dobrze, czyli zgodnie ze sztuką, ważna jest długość odcinka wplatanego) jest w 100% wytrzymały
mój ostatni kinetyk - po przerwaniu (przerwał sie bo było przetarcie od asfaltu - holowanie) został połączony przez zaplecenie, z odpowiednim naddatkiem odcinków wplatanych (teoria mówi zdaje sie o co najmniej 3 grubosciach liny, warto wplesc znacznie wiecej) - i jestem pewny, ze to łączenie przeżyje kinetyka
robok rzępoli w harapuciu
@Pezet zdecydowanie musisz tego kinetyka zapleść do stanu pierwotnego, większość jego pracy polega na wzajemnym układaniu i skręcaniu zwojów, jeśli je rozpleciesz zostaje Ci praktycznie statyczna lina.
Proponuję przyjrzeć się kinetykom fabrycznym i powtórzyć to, co tam zostało wykonane. Ewentualnie wziąć książkę o zaplataniu lin bądź podręcznik żeglarski i tam sprawdzić. Jeśli nie znajdziecie tego splotu, to w czwartek będę w domu, poszukam w swoich książkach rysunków i wkleję tutaj foty.
Proponuję przyjrzeć się kinetykom fabrycznym i powtórzyć to, co tam zostało wykonane. Ewentualnie wziąć książkę o zaplataniu lin bądź podręcznik żeglarski i tam sprawdzić. Jeśli nie znajdziecie tego splotu, to w czwartek będę w domu, poszukam w swoich książkach rysunków i wkleję tutaj foty.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- Miskiller
-
u mnie tez podobny przypadek... Inna uprala brudna line... efekt to rozplecione konce... naprawili ja za niewielka sume i w tempie expresowym tu => http://www.bezalin.com.pl/
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..