Kuchenka gazowa - wybor ???

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Kuchenka gazowa - wybor ???

Post autor: grzes » czw lip 31, 2008 8:35 pm

Cze,
mam dylemat przed wyjazdem turystycznym na tydzien z dzieciakami co do wyboru butli do kuchenki gazowej
Zastosowanie:
gotowac bedziemy codziennie podgrzac mleko albo ugotowac parowki i moze herbatka wieczorem

Wybor:

-butla 1kg standardowa z 1 lub 2 palnikami
-butla 2kg standardowa z 1 lub 2 palnikami
-EPI gas (czy jakos tak) z nabojami 2x1kg chyba jednopalnikowa (nawet nie wiem jak to wyglada)

Ktore do zastosowan o ktorych napisalem bedzie najlepsze ?
wielkim plusem EPI jest waga i to ze zajmuje malo miejsca.
Wiem ze teoretycznie terenowka ma duzy bagaznik ale jak sie jedzie w skladzie 2+2 i nocuje w namiotach to gratow sie uzbiera, a bagaznika na dach nie mam...

Czekam na opinie :)

Awatar użytkownika
trawers

Post autor: trawers » czw lip 31, 2008 8:53 pm

Od 15 lat używam EPIGas, palnik z gwintem, nie na klips, posiada piezozapalnik
Zalety: wymienne wkłady, piezo ( nie musisz wozić zapalniczki), niska waga, palniki do wyboru duże, mniejsze, nawet kieszonkowe składane, rózne wielkości ładunków ( np do wiszącej lampy mniejsze, do stacjonarnego palnika większe)

Wady: w niektórych krajach brak lub cięzki dostęp do ładunków na gwint, na większości campingów i w marketach najczesciej wkłady jednorazowe na klika.

Pozostałych wad nie stwierdzam :-)

Polecam !!
Uaz and GR Y61

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » czw lip 31, 2008 8:56 pm

Miałem butle, a teraz używam kartuszy. Są znacznie mniejsze i poręczniejsze - możesz je poupychać tam gdzie akurat masz miejsce. Nie używam tych nakłuwanych, bo trzeba je zużyć do końca jak już raz zaczniesz. Poprzednio Campingaz a teraz Coleman (inny system!) i już przy nich zostanę. Na tydzień z dzieciakami powinien Ci wystarczyć jeden największy kartusz i mały na wszelki wypadek (no chyba, że będziesz gotował jakieś specjały). Ja cały Maramuresz obskoczyłem na miniaturowym kartuszu Colemana - jajecznica na śniadanie, na obiad słoik z Łowicza, jakieś kawy i herbaty.

Awatar użytkownika
trawers

Post autor: trawers » czw lip 31, 2008 9:17 pm

Coleman ma ten sam gwint co Epi. Jest kilku producwntów kartuszy, ale podstawowe rodzaje dwa.
Uaz and GR Y61

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » czw lip 31, 2008 9:22 pm

dzieki za odp, chyba wezme epi w takim razie kolega ma 2x1kg i chce mi to pozyczyc bo nie korzysta i lezy sobie , tak wiec pewnie przy tym zostane...

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Post autor: Gorg » pt sie 01, 2008 8:29 am

Grześ - do takich samych zastosowa jak u Ciebie na trzytygodniowy wyjazd na Sycylie zakupiłem w Makro kuchenke jednopalnikową i 4xkg kartusze. Pomimo codziennego użytkowania udało mi się zużyć jeden kartusz. Gaz tam chyba ma jakąś większą wydajność cieplną bo woda zagotowuje sie niezwykle szybko.
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Dragunov

Kontaktowanie:

Post autor: Dragunov » pt sie 01, 2008 8:38 am

Coleman robi fajne , Campngaz (chyba tak sie to pisze) - male kartusze i sam palnik zajmuja niewiele miejsca (kiedys sporo rowerem zwiedzalem i pieszo - to bylo wazne). Teraz do auta kupilbym 2 palnikowego prymusa najchetniej :)

aa dla mnie wszystkie EPImale kuchenki maja spora wade - nakrecanie palnika na butle/kartusz...to czasem malostabilne jest :-?
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » pt sie 01, 2008 8:56 am

Gorg pisze:Grześ - do takich samych zastosowa jak u Ciebie na trzytygodniowy wyjazd na Sycylie zakupiłem w Makro kuchenke jednopalnikową i 4xkg kartusze. Pomimo codziennego użytkowania udało mi się zużyć jeden kartusz. Gaz tam chyba ma jakąś większą wydajność cieplną bo woda zagotowuje sie niezwykle szybko.
to samo kupiłem plus dwa naboje...

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » pt sie 01, 2008 9:14 am

Te wszystkie butle [kartusze] maja wspólna cechę. Maja dość niewielka srednice podstawy, a i palniczki jakies takie delikatne. A nie zawsze podłoże na którym stoi zestaw [butla+palnik] jest stabilne.
Ja od lat uzywam "starodawnej" butli turystycznej 4 kg. I nie narzekam. Co z tego że jest dośc duza i ciężka, przecież na plecach jej nie niosę !
A dodatkowym plusem zwykłej butli turystycznej jest to,że mozna ja "doładowac" na każdej małej stacji LPG.
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
Jarem

Kontaktowanie:

Post autor: Jarem » pt sie 01, 2008 1:43 pm

Piotrek M pisze:Te wszystkie butle [kartusze] maja wspólna cechę. Maja dość niewielka srednice podstawy, a i palniczki jakies takie delikatne. A nie zawsze podłoże na którym stoi zestaw [butla+palnik] jest stabilne.
Ja od lat uzywam "starodawnej" butli turystycznej 4 kg. I nie narzekam. Co z tego że jest dośc duza i ciężka, przecież na plecach jej nie niosę !
A dodatkowym plusem zwykłej butli turystycznej jest to,że mozna ja "doładowac" na każdej małej stacji LPG.
Tu masz Paan racje lecz jeśli ktomus zależy na miejscu w samochodzie to napewno małe kartusze będą dla niego lepszym rozwiązaniem :roll:
a i ciekawe jak ma się sprawa z napełnianiem butli poza granicami krau :roll:
low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » pt sie 01, 2008 1:58 pm

Dragunov pisze: aa dla mnie wszystkie EPImale kuchenki maja spora wade - nakrecanie palnika na butle/kartusz...to czasem malostabilne jest :-?

mozna kupić składane jedno lub dwu palnikowe stojące oddzielnie kuchenki a kartusz sie podłącza do wężyka :)2
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

wojtek_pl
Kontaktowanie:

Post autor: wojtek_pl » pt sie 01, 2008 3:10 pm

Przy wyborze systemu warto sprawdzić/zapytać/przeczytać jaki gaz jest w tych pojemnikach. Jest to oczywiście mieszanina propanu i butanu ale jedno z nich jest bardziej kaloryczne (butan chyba) i jeśli jest go więcej to automatycznie zużywa się mniej gazu podczas gotowania/podgrzewania.
Pozdrawiam
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...

Awatar użytkownika
trawers

Post autor: trawers » pt sie 01, 2008 3:42 pm

Piotrek M pisze:A dodatkowym plusem zwykłej butli turystycznej jest to,że mozna ja "doładowac" na każdej małej stacji LPG.
Rzadko i niechętnie ładują. W PL niby nie wolno....
Uaz and GR Y61

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » pt sie 01, 2008 3:57 pm

wojtek_pl pisze:Przy wyborze systemu warto sprawdzić/zapytać/przeczytać jaki gaz jest w tych pojemnikach. Jest to oczywiście mieszanina propanu i butanu ale jedno z nich jest bardziej kaloryczne (butan chyba) i jeśli jest go więcej to automatycznie zużywa się mniej gazu podczas gotowania/podgrzewania.
Są mieszanki "wysokogórskie". Do Epigasa czy z Primusa, nie pamiętam, ale gwint ten sam.
Zawierają więcej propanu, bo jest lotniejszy.
Lepiej gotują przy niższym ciśnieniu i niższej temperaturze.
Jak ktoś nie wyjeżdża ponad 2500m n.p.m, to nie warto nawet szukać takiej mieszanki.
Natomiast warto kupić palnik, który łączy się z butlą wężykiem.
Dla lubiących całkowitą niezależność to coś w rodzaju Primus Multi-Fuel, można gotować na benzynie i ropie i gazie i cholera wie czym jeszcze.

wojtek_pl
Kontaktowanie:

Post autor: wojtek_pl » pt sie 01, 2008 8:46 pm

grzegorzh pisze:(...)
Natomiast warto kupić palnik, który łączy się z butlą wężykiem.
Dla lubiących całkowitą niezależność to coś w rodzaju Primus Multi-Fuel, można gotować na benzynie i ropie i gazie i cholera wie czym jeszcze.
Tylko że palnik Multi-Fuel kosztuje majątek w porównaniu z innymi, nie tak fajnymi...
Pozdrawiam
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » pt sie 01, 2008 9:27 pm

Butle będzie trudno uzupełnić, najwyżej wymienić a za granicą pewnie się nie da. A kartusz można uzupełnić od kolegi z butli. Zawsze da się wysępić 100 - 500 gramów od kogoś kto tacha kilkukilogramową butlę.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pt sie 01, 2008 10:22 pm

to chodzi zeby cos w PL podgrzac w ciagu tygodnia, obiad i tak zjem a jakiejs knajpce... czy co tam znajde :)

Awatar użytkownika
trawers

Post autor: trawers » pt sie 01, 2008 11:41 pm

grzes pisze:to chodzi zeby cos w PL podgrzac w ciagu tygodnia, obiad i tak zjem a jakiejs knajpce... czy co tam znajde :)
To może.... pamiętam z harcerstwa... takie pastylki białe co to się na tym herbatę grzało :-)

Mleko też podgrzeją :)
Uaz and GR Y61

Awatar użytkownika
ROB4X4NISSANGR

Post autor: ROB4X4NISSANGR » pt sie 01, 2008 11:44 pm

ja polecam colemana (dual fuel 553) robi w niskich temperaturach a i z paliwem niema problemu.. kiedys walczylismy zima co by na camping gazie kubek wody zagotowac...porazka,skonczylo sie rozpaleniem ogniska :D i zakupem nowej kuchenki :wink: :)2

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pt sie 01, 2008 11:53 pm

a ma ktoś cos takiego ?

http://www.allegro.pl/item404354221_tur ... ratis.html

zastanawiam się nad zakupem , bo te na kartusze stojace mało stabilne są
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
trawers

Post autor: trawers » sob sie 02, 2008 9:18 am

Oglądałem, jakość kiepska :)3
Ale jest Podobna kuchenka z Campingasu, dwa razy droższa, ale dużo solidniejsza.
Uaz and GR Y61

Awatar użytkownika
Jarem

Kontaktowanie:

Post autor: Jarem » sob sie 02, 2008 11:14 am

Co do kartuszy to - to fakt wywrotne to to jest - ale jeśli postawimy takowy kartusz na czymś stabilnym to bedzie dawał rade, no i są specjalne palniki z wężykami, o których Panowie już wyżej wspomnieli,
kiedyś widziałem palnik posiadający coś w rodzaju kołnierza " anty wietrznego" :roll: miał on dwojakie zastosowanie, chronił płomień przed wiatrem lub mozna było go stosować jako podstawke stabilizacyjną do kartuszy
low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » sob sie 02, 2008 11:55 am

gri74 pisze:a ma ktoś cos takiego ?

http://www.allegro.pl/item404354221_tur ... ratis.html

zastanawiam się nad zakupem , bo te na kartusze stojace mało stabilne są
Widziałem na żywo.
Działało na Ukrainie, tylko duże i te kartusze to, jak dla mnie, dość nietypowe są.
Naprawdę najlepsze rozwiązanie to jest coleman, epigas, primus, czy coś co ma ten sam gwint na kartuszu, z wężykiem do podpięcia butli.

wojtek_pl
Kontaktowanie:

Post autor: wojtek_pl » sob sie 02, 2008 5:57 pm

trawers pisze:Oglądałem, jakość kiepska :)3
Ale jest Podobna kuchenka z Campingasu, dwa razy droższa, ale dużo solidniejsza.
To http://www.allegro.pl/item408713253_250 ... ingaz.html masz na myśli ?
Tylko chyba nigdzie nie widziałem takich naboi...
Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
trawers

Post autor: trawers » ndz sie 03, 2008 5:44 pm

Dokładnie. Naboje jak widzę u nas są, nie wiem jak za granicą. Ale ten model kuchenki do turystyki bardziej stacjonarnej moim zdaniem jest super.
Uaz and GR Y61

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”