K&N co i jak
Moderator: Marcin-Kraków
- mazurkas007
-
K&N co i jak
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
ostatnio ktos pisal chyba w dziale mitsubishi ze filtr k&n nie jest zbyt dobry dla samochodow czesto uzywanych poniewaz ma wieksze oczka filtra i przepuszcza srobiny pylu i piasku przez co niszczy silnik
musisz sobie poszukac ale juz o tym czytalem
musisz sobie poszukac ale juz o tym czytalem
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
Re: K&N co i jak
cieńszy portfelmazurkas007 pisze:cóż to daje ?

Sama zmiana filtra, i to w dodatku na wkład do fabrycznej puszki nie da Ci zupełnie nic, poza wydaną kasą. Fakt, że filtr starczy do końca życia samochodu, i jeszcze troche dłużej, ole co jakiś czas trzeba go umyć i zakonserwować, a zestaw do takiej konserwacji też za darmo nie jest

F150 302 V8
- mazurkas007
-
- Zielony&Załoga
- Kontaktowanie:
Witajcie. I ja przy okazji mam pytanie. Motam do arona snorkel. Ciągle. Mam problem z filtrem. Ostatnio wymyśliłem, żeby zapodać stożek na koncu rury ale co będzie z deszczem. Widziałem sporo aut ze stożkami niczym nie osłoniętymi ale nie wiem czy to zadziała bo z góry czasem pada. W pierwszej wresji mojego wynalazku siedzial wkład od malucha ale 3,2D trochę więcej powietrza pompuje i odmą zaciągał przy obciążeniu. Teraz mam pustą rurę i czymś ją trzeba zatkać. Mam wymontowany metalowy filtr (fabryczny, mokry znaczy olejowy) ale nie mogę dorwać nikogo, komu by chciało sie bawic w przespawanie króćców pod kanalizację 75mm i stąd pomysł z filtrem sportowym.
PIMPEK albinos - brudna świnia 

Zapomnij o tym pomyśle kolego. Stożek na końcu rury to dramat najgorszy.
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl
www.szary-racing.pl
-
-
Dobry filtr to taki, który ma niskie opory przepływu. A żeby tak było, to musi być niestety duży. Polecam filtr z LC 90, z silnikiem 3,0 td. Jest dosyć duży, niestety (średnica ok. 30 cm, wysokość ok, 20), ale ma budowę cyklonową, co dosyć mocno wydłuża życie wkładu.
Jak za duży, to zgrabniejsze są z hilów 2,4 td. No i z hila (przed '96) obudowa jest z blachy stalowej, łatwo się adaptuje do zmoty.
Jak za duży, to zgrabniejsze są z hilów 2,4 td. No i z hila (przed '96) obudowa jest z blachy stalowej, łatwo się adaptuje do zmoty.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
a ja będę inny i powiem że daje i to sporomazurkas007 pisze:Warto wydać te pieniądze :
http://www.allegro.pl/item487389736_k_n ... rodeo.html
cóż to daje ?
1. sprawa nie wymienia się go tylko myje,
2. ma znacznie większy przepływ powietrza niż oryginał
3. nic pozatym

w sumie 1353 KM 
no replacement for displacement!

jaki zestaw do konserwacji o czym ty mówiszKuba M. pisze:cieńszy portfelmazurkas007 pisze:cóż to daje ?![]()
![]()
Sama zmiana filtra, i to w dodatku na wkład do fabrycznej puszki nie da Ci zupełnie nic, poza wydaną kasą. Fakt, że filtr starczy do końca życia samochodu, i jeszcze troche dłużej, ole co jakiś czas trzeba go umyć i zakonserwować, a zestaw do takiej konserwacji też za darmo nie jestCo do większej przepuszczalności zanieczyszczeń, to zgadza się, ale wątpię, żeby miało t znacząco skrócić żywotność silnika. No, chyba, że ktoś w rejonach pustynnych mieszka, to inna bajka
![]()

w sumie 1353 KM 

Mówi o płynie do mycia oraz oleju do nasączania. Bez tego taki stożek to mozna sobie wsadzić wiadomo w co. Ostatnio widziałem chińskie podróby k&n - nawet lakierem spryskane żeby się ładnie błyszczały i wyglądały własnie jak kaen po praniu i nasączaniu.
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl
www.szary-racing.pl
szary pisze:Mówi o płynie do mycia oraz oleju do nasączania. Bez tego taki stożek to mozna sobie wsadzić wiadomo w co. Ostatnio widziałem chińskie podróby k&n - nawet lakierem spryskane żeby się ładnie błyszczały i wyglądały własnie jak kaen po praniu i nasączaniu.
ale przecież to wcale takie drogie nie jest myślałem że cuś nowego wyszło, zresztą k&n nie robi tylko stożków robi też wkłady filtrów i wg. mnie to fajna rzecz jest

w sumie 1353 KM 

No, drogie nie jest - kosztuje mniej więcej tyle, co zwykły papierowy filtrmudder pisze:szary pisze:Mówi o płynie do mycia oraz oleju do nasączania. Bez tego taki stożek to mozna sobie wsadzić wiadomo w co. Ostatnio widziałem chińskie podróby k&n - nawet lakierem spryskane żeby się ładnie błyszczały i wyglądały własnie jak kaen po praniu i nasączaniu.
ale przecież to wcale takie drogie nie jest myślałem że cuś nowego wyszło,

Co do wkładów, to właśnie o nich mowa

F150 302 V8
Kurde cos mi się poćmiło, że zestaw jest jednorazowyIgi.Jeep pisze:Kuba trochę przesadziłeś z tą cenązestaw do mycia i olej, kupiłem za 36zł wystarcza to na 6 myć. Więc filtr musiałby kosztować 6zł, a to chyba nie możliwe
chyba że staniały tak mocno części do jeepa odkąd go nie mam

F150 302 V8
mam takowy tyle że w plaskaczu
zmieniony dolot trochę wydech i w 14 letni autku mam 30 kucy więcej niż zakładał producent
,jeśli masz snorkel na pewno obniży opory zasysania powietrza przez co odrobinę zmniejszy zużycie paliwa, sam w sobie nie da a nawet może zaszkodzić, zwłaszcza w terenówce gdzie zwykle pełno śmiecia znajdujemy w puszce z filtrem,

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
co do 1 części się nie zgadzamMroczny pisze:nie no, jaj nie róbcie
stożki sie sprawdzają ale w golfach gti.. głównie optycznie
w terenówce normalny filtr i to dosc często wymieniany

co do 2 części to się niestety muszę zgodzić nic nie da

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
ja nie mogę mieć fabrycznego filtra bo by się rozleciałMroczny pisze:nie no, jaj nie róbcie
stożki sie sprawdzają ale w golfach gti.. głównie optycznie
w terenówce normalny filtr i to dosc często wymieniany
420KM by go wsysło

w sumie 1353 KM 

- Zielony&Załoga
- Kontaktowanie:
-
-
W sumie, to ciekaw jestem jak się mokry filtr sprawuje przy silnym zakurzeniu, dajmy na to jazda w kolumnie suchą jak pieprz polną drogą?
Zwykły, papierowy, potrafi się zapchać po kilkunastu kilometrach ...

ten też się zapycha, ale mozna go wyjąc ,na szybkiego czystą wodą wypłukać i wio naprzódrokfor32 pisze:W sumie, to ciekaw jestem jak się mokry filtr sprawuje przy silnym zakurzeniu, dajmy na to jazda w kolumnie suchą jak pieprz polną drogą?
-
-
Ja jestem za opcją założenia dwustopniowego filtrowania. Ale też mam na to miejsce. Oryginalny jest nad gaźnikiem, więc co najwyżej zastąpienie go jakimś K&N, ale też i niekoniecznie. A jako wstępny filtr cyklonowy, sklepik zakładowy chyba ma taki w ofercie.
Widziałem, jak taki układ podwójnego filtrowania działa w zwykłym domowym odkurzaczu. (cyklon plus wkłady papierowe). No i byłem pod niezłym wrażeniem. Takiego małego odkurzacza w firmie używamy do sprzątania aut, wciąga więc wszystko - zwykły piasek, potłuczone szkło, wodę. I dopuki zasobnik cyklona sie nie zapcha całkowicie, to wkładki papierowe są czyste i suche
Widziałem, jak taki układ podwójnego filtrowania działa w zwykłym domowym odkurzaczu. (cyklon plus wkłady papierowe). No i byłem pod niezłym wrażeniem. Takiego małego odkurzacza w firmie używamy do sprzątania aut, wciąga więc wszystko - zwykły piasek, potłuczone szkło, wodę. I dopuki zasobnik cyklona sie nie zapcha całkowicie, to wkładki papierowe są czyste i suche