Jak wozicie rowery?

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Michal
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Jak wozicie rowery?

Post autor: Michal » śr cze 02, 2004 10:09 am

Cześć,

Wozicie czasem rowery na terenówce? Wiecie, wczasy z rodziną, wycieczki, koszyk piknikowy - takie klimaty. :D
No i jak wozicie, na dachu czy na klapie (kole zapasowym)? Rozwiń temat własnymi słowami uwzględniając:
1. Komfort ładowania, zdejmowania rowerów.
2. Jazda - opory, widoczność, łatwość urwania (kiedyś gałąź zdjęła mi rower z dachu). Szosa i lekki teren.
3. Dostęp do bagażnika.
4. Spotkania z władzą.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » śr cze 02, 2004 10:16 am

no ja wkladam rower do srodka, przez drzwi i .. jade
nie mam mozliwosci urwania, wladza moze mi skoczyc, dostep do "bagaznika" jest, wsio OK

Awatar użytkownika
bartosiak

Post autor: bartosiak » śr cze 02, 2004 10:26 am

Dorobiłem sobie do Patrola bagażnik mocowany do RAMY haka, nie na kulę. Jadą sobie 3 rowery z tyłu . Dostęp do bagaznika przez otwieraną szybę z tyłu - wystarczający. Widoczność ekstra, opory - brak . W terenie dopiero gorzej bo zwis tylny duży. Ale w terenie ekstrem nie jeździ się z bagażnikem rowerowym.
Polecam ten sposób - bagażniki dachowe odpadają - zbyt wysoki montaż i wysokość całego zestawu.
Michał Bartosiak

Awatar użytkownika
Michal
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Michal » śr cze 02, 2004 10:44 am

No tak, do środka ok jakbym miał ciężarówkę typu defender, a nie krótką budę i fotelik dziecięcy na kanapie. Tak byłoby najlepiej.
Dobra, własny wieszak na tył. Stalowy czy aluminium?

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr cze 02, 2004 10:52 am

Zwykle nozyce na hak na tyl.
Ale nalezy pamietac ze wedle przepisow musisz wtedy zdublowac tylne swiatla i tablice.

Awatar użytkownika
bartosiak

Post autor: bartosiak » śr cze 02, 2004 10:53 am

Mój jest solidny, stalowy ramiak wsuwany w rury dospawane do boków ramy haka i zablokowany sworzniami, a na tym zwykłe typowe uchwyty rowerowe takie jak na bagażnik dachowy. Rowery stabilne , nie obijają się o siebie.
Michał Bartosiak

Awatar użytkownika
PIORUN

Kontaktowanie:

Post autor: PIORUN » śr cze 02, 2004 10:55 am

tylna klapa jest naj...
albo na koło zapasowe bagaznik albo na klape uchwyty na góre klapy/drzwi i na dole. trzy rowery wchodzą bez problemu swiatła widoczne, gliny sie nie czepiają.
na dachu za wysoko.
RAYO OFFROAD CENTRUM

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » śr cze 02, 2004 11:01 am

Bocian pisze:Zwykle nozyce na hak na tyl.
Ale nalezy pamietac ze wedle przepisow musisz wtedy zdublowac tylne swiatla i tablice.
jak zdublowac tablice? przeciez nie wydadza trzech tablic w UK a samemmu dorabiac chyba nie wolno bo to "dokument"

bst

Post autor: bst » śr cze 02, 2004 11:14 am

Ja w Vitarze przewoze na dachu :) Choc teraz po lifcie i przy oponkach 30' wysokosc zestawu jest spora.. :oops:

Awatar użytkownika
bartosiak

Post autor: bartosiak » śr cze 02, 2004 11:22 am

Koledzy moim zdaniem mocowanie rowerów i innych ciężkich szpei na kole zapasowym przymocowanym do drzwi jest nie praktyczne. Obciąża dodatkowo zawiasy drzwi , powoduje powstawanie luzów, stukanie drzwi i w praktyce ich niszczenie.
Michał Bartosiak

Awatar użytkownika
bartosiak

Post autor: bartosiak » śr cze 02, 2004 11:26 am

wupasek pisze:
jak zdublowac tablice? przeciez nie wydadza trzech tablic w UK a samemmu dorabiac chyba nie wolno bo to "dokument"
Problem tablic fakt. Można spróbować zapytać o to w wydziale komunikacji. Przecież markowe produkty np. Thule posiadają takie bagażniki z miejscem na tablicę rejestracyjną - tyle, że panienka w okienku może odpowiedzieć "to se pan odkręć od samochodu".
Michał Bartosiak

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » śr cze 02, 2004 11:33 am

bartosiak pisze:
wupasek pisze:
Problem tablic fakt. Można spróbować zapytać o to w wydziale komunikacji. Przecież markowe produkty np. Thule posiadają takie bagażniki z miejscem na tablicę rejestracyjną - tyle, że panienka w okienku może odpowiedzieć "to se pan odkręć od samochodu".
no wiec wlasnie zastanawiam sie czy moze powiedziec cos innego? przeciez w UK nie leza dodatkowe trzecie tablice do naszego "kompletu" wiec odkrecenie od samochodu wydaje sie jedynym wyjsicem
co prawda teraz sa te superhiper ramki wiec mozna tablice po prostu wyjac i wlozyc na bagazni/uchwyt

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » śr cze 02, 2004 11:35 am

sprawą tablic zajmowal sie nawet Wajss z Zetki i nic nie wskurał

Z wydziału komunikacji 3 tablicy nie wydadzą trzeba przekładać ale jest podobno jeszcze inny sposób można zarejestrować mocowanie jako przyczepke bedzie wtedy miała swoja tablicę

a praktycznie to najlepiej kawałek białej blachy wymalowac literki zgodnie z rejestracją pojazdu i powinno wystarczyć
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
bartosiak

Post autor: bartosiak » śr cze 02, 2004 11:38 am

Ja tak właśnie zrobiłem, mam tablicę samoróbkę i na razie spokój.
Michał Bartosiak

Awatar użytkownika
LISu
Kontaktowanie:

Post autor: LISu » śr cze 02, 2004 12:26 pm

Masz zdjęcie Patrolka z tym bagaznikiem? Może gdzieś umieścisz ale przynajmniej prześlesz na priv?
Pozdrawiam
LISu

Awatar użytkownika
Michal
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Michal » śr cze 02, 2004 12:39 pm

Zasadniczo lepiej nie wieszać na drzwiach, tu się zgodzę. Ale jakie to wygodne! Że się wszystko ładnie daje otworzyć. mam nadzieję, że drzwi nie odpadną. Skoro nie odpadają na sporych wądołach z kołem, które jak nic 30kg waży, to z kolejnym 30 i delikatną jazda może też nie odpadną...
A w Patrolu masz koło na drzwiach?

Awatar użytkownika
bartosiak

Post autor: bartosiak » śr cze 02, 2004 3:34 pm

W Patrolu koło mam na dachu, na bagażniku.
Lisu chyba mam zdjęcie Patrola z bagażnikiem poszukam i wyślę.
Michał Bartosiak

Awatar użytkownika
Najmłodszy_Gazowiec

Post autor: Najmłodszy_Gazowiec » śr cze 02, 2004 4:27 pm

Mój stary kupi³ w decathlonie baga¿nik na hak i Musso ¿e¶my w 3 rowery 2 du¿e jeden dzieciêcy dojechali do Bu³garii i nic pó¼niej wrócili i nic. Policja raz nas chaltnê³a i nic 150 ¿e¶my ci±gnêli. Czasem trochê szumi, i przy wiekszym wietrze trochê ¶ci±ga ale minimalnie. Widoczno¶æ trochê ograniczona, ale musso ma boczne lusterka prawie jak w tirze wiêc nam by³o wszystko jedno zdejmowanie ³atwizna tylko trzeba troche ramy rowerów zabezpieczyæ bo siê rysuj±.
Pozdrawiam
Gaz 69

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » śr cze 02, 2004 4:37 pm

juz mozna kasztanic? 8)

to ja napisze ze roweru nie wiozlem ale za to motor na tylniej kanapie :D

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » śr cze 02, 2004 4:44 pm

a ja trokami do klatki :)21 spokojnie i moj i dziewczyny .

Awatar użytkownika
PIORUN

Kontaktowanie:

Post autor: PIORUN » śr cze 02, 2004 10:22 pm

Michal pisze:Zasadniczo lepiej nie wieszać na drzwiach, tu się zgodzę. Ale jakie to wygodne! Że się wszystko ładnie daje otworzyć. mam nadzieję, że drzwi nie odpadną. Skoro nie odpadają na sporych wądołach z kołem, które jak nic 30kg waży, to z kolejnym 30 i delikatną jazda może też nie odpadną...
A w Patrolu masz koło na drzwiach?
zasadniczo to najlepiej wozić w aucie ale czasem brakuje miejsca :lol:
bagazniki na klape/drzwi sa robione przez dobre firmy i napewno wzieli pod uwage ze moze sie coś dziać z zawiasami, ale mimo to zdecydowali sie na to.

ja czesto woże i przeważnie trzy baiki, i nic sie nie dzieje i trasy tez na setki km, zjednego konca kraju na drugi z wyscigu na wyscig i jest git. polecam :)2 .
duzo wygodniej niż na dachu, nic nie szumi, w lusterkach widać czy jeszcze nie spadły :lol:
RAYO OFFROAD CENTRUM

Awatar użytkownika
PIORUN

Kontaktowanie:

Post autor: PIORUN » śr cze 02, 2004 10:25 pm

kpeugeot pisze:nie wskurał

Zale jest podobno jeszcze inny sposób można zarejestrować mocowanie jako przyczepke bedzie wtedy miała swoja tablicę
tego sie uzywa kilka razy w roku a OC trza bedziepłacic :lol: :lol: :lol:
RAYO OFFROAD CENTRUM

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr cze 02, 2004 11:03 pm

Suza to jeszcze nie wozilem, ale w kombi to bagaznik na tylnej klapie jest GIT. 3 rowery 800 km predkosc 130-140 i zero problemow. Nawet tylne drzwi (z rowerami :o ) otwieralismy. Zalety: latwe i szybkie ladowanie, zero halasu, ciagla kontrola co sie z nimi dzieje, mozliwosc jechania duzo szybciej niz ze zmota na dachu. Wady: rowery jednak kalecza sie o siebie, lakier na klapie nosi slady zamocowania bagaznika, nie w kazdym aucie sie da zamontowac. Warunek to solidny zderzak (czesc aut ma taki co nie daje rady np. Vectra Combi ma syficzny i nie daje rady, wiem bo mialem przez chwile), dobry bagaznik (bo sa dostepne rozne dziwolagi co niby sie da zamontowac, ale jak sie zalozy to od razu widac ze qpa). Nigdy nie mialem haka wiec nie wiem jak to robi, ale slyszalem ze zmoty tak mocowane sa OK.
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Michal
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Michal » czw cze 03, 2004 8:57 am

No, to dzięki za wynurzenia, pewien pogląd mi się wylęga. Jak się uda to dzisiaj lub jutro kupuję profile (aluminiowe!) i w weekend coś zbuduję. Myślę, że będzie rewelacyjny. 8)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » sob cze 05, 2004 1:52 am

chiquito83 pisze:juz mozna kasztanic? 8)

to ja napisze ze roweru nie wiozlem ale za to motor na tylniej kanapie :D
A ja to bym je połączył równolegle i na hol wziął.... :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”