UWAGA KINETYK !!!!!!

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

UWAGA KINETYK !!!!!!

Post autor: Zibi » pt cze 19, 2009 2:58 pm

Najpierw kilka słów do admina - zanim wytniesz temat zastanów się nad bezpieczeństwem innych

Uwaga panowie, dostałem dzisiaj sygnały od osób, które zakupiły na aukcjach allegro linę kinetyczną 8 metrów 23 !!! tony od jednego ze sprzedawców ( dane przemilczę). Jak się okazuje lina ta ma w porywach 30 mm, wazy około 4 kg i wydaje się, ze raczej nie ma nic wspolnego z starymi sprawdzonymi kinetykami.

Mając uwadze jedynie nasze wspólne bezpieczeństwo choć pewnie część pomyśli że chodzi o wycięcie konkurencji informuję:

- Lina oznaczona jako 32 mm polskiej produkcji ma tak faktycznie 38-39 mm grubości
- waga 8 metrowej liny to około 5,8 -6 kg zaleznie jak przebiegl proces stabilizacji

Wielokrotnie spotykałem się z oszustwami, naciąganiem faktów itd. ale żerowanie dla 20 złotych na zdrowiu i życiu ludzkim to już przekracza wszelkie granice.

Jeśli się mylę to proszę sprzedawcę, który stale przebywa na forum do ujawnienia certyfikatu i norm technicznych liny. Dane techniczne polskiej liny są ogólniedostępne i wielokrotnie były tutaj prezentowane.

Powtarzam - to nie są żarty. O wypadek nie trudno.

Awatar użytkownika
Feniks

Re: UWAGA KINETYK !!!!!!

Post autor: Feniks » śr cze 24, 2009 9:28 am

Zibi pisze:Najpierw kilka słów do admina - zanim wytniesz temat zastanów się nad bezpieczeństwem innych

Uwaga panowie, dostałem dzisiaj sygnały od osób, które zakupiły na aukcjach allegro linę kinetyczną 8 metrów 23 !!! tony od jednego ze sprzedawców ( dane przemilczę).

Mając uwadze jedynie nasze wspólne bezpieczeństwo choć pewnie część pomyśli że chodzi o wycięcie konkurencji informuję:

Powtarzam - to nie są żarty. O wypadek nie trudno.
Zakładam, że intencje masz czyste, jeśli tak to postem trafiłeś jak kulą w płot..., bo

1. Ludziska nie wiedzą czego mają unikać, a co za tym idzie
2. Strach kupować u kogokolwiek na allegro, czyli najlepiej u .......

Jeśli lina to szajs to powinieneś napisać czyja, jeśli nie wiesz nie pisz nic.
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » śr cze 24, 2009 9:52 am

tak się zastanawiam
- co dzisiaj można jeszcze kupić porządnego ?
nic mi nie przychodzi do głowy ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr cze 24, 2009 10:04 am

selim pisze:tak się zastanawiam

Ogólnie rzecz biorąc wszystko można kupić porządne i x3 więcej ,,identycznych'' rzeczy nie porządnych. Od tego samego producenta można zamówić długi, odpowiedniej grubości kinetyk lub tanią krótką i cienką linę. Wszystko zależy od zamawiającego.
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » śr cze 24, 2009 11:37 am

Zibi,

myślę, że nikt nie posądza Cię o "wycinanie", natomiast informacja cenna, zwłaszcza dla początkujących i szukających oszczędności na każdej kupowanej rzeczy.
Cenna nawet bez podawania konkretnego numeru aukcji, czy nicka, bo po prostu zwracająca uwagę na pewne zjawisko i pewne rzeczy, które są beztrosko sprzedawane. I niestety czasem beztrosko kupowane. Popieram :)2

ps. jakbyś podał od razu o kogo chodzi, to dopiero by się wszyscy "świętoje...iwi" oburzyli...

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » śr cze 24, 2009 12:00 pm

kosa20 pisze:Zibi,

myślę, że nikt nie posądza Cię o "wycinanie", natomiast informacja cenna, zwłaszcza dla początkujących i szukających oszczędności na każdej kupowanej rzeczy.
Cenna nawet bez podawania konkretnego numeru aukcji, czy nicka, bo po prostu zwracająca uwagę na pewne zjawisko i pewne rzeczy, które są beztrosko sprzedawane. I niestety czasem beztrosko kupowane. Popieram :)2

ps. jakbyś podał od razu o kogo chodzi, to dopiero by się wszyscy "świętoje...iwi" oburzyli...

Po części się z Tobą zgadzam, istotne jest zwrócenie uwagi na zjawisko, ja natomiast podałbym konkretne informacje, jednakowoż ja szpejem nie handluje.

Zaczynający przygodę ofrołdową lepiej niech nie kupują na allegro tylko, pojeżdżą trochę poznają ludzi w błocie i kupują rzeczy sprawdzone.

Taka moja opinia, ale ja jestem placek i się nie znam.
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » śr cze 24, 2009 12:12 pm

http://www.allegro.pl/item668294676_kin ... yczna.html

to chyba o to chodzi ? - tyle,ze mi sprzedawca nic nie mówi
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
MaxLux

Post autor: MaxLux » śr cze 24, 2009 12:48 pm

selim pisze:http://www.allegro.pl/item668294676_kin ... yczna.html

Ten akurat chyba jest dobry bo na zdjeciach widac ze waga i gubosc jest ok ...

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr cze 24, 2009 2:48 pm

Waga i grubość została poprawiona w nowych aukcjach. W starych niestety nie było tak jak potrzeba a sygnał mam od osoby, która otrzymała taką linę i porównała ją z produkcją Bezalin Bielsko Biała. Róznica była ogromna i dodając jeszcze fakt wypadku śmiertelnego przy użyciu włąśnie kinetyka w naszych rejonach wywołała moje wzburzenie. Trzeba pamiętać, ze kinetyk to śmiertelna zabawka i nie ma tutaj miejsca na drobne oszustwa. Bo śmierci nie oszukasz.

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » śr cze 24, 2009 6:16 pm

selim pisze:tak się zastanawiam
Przewiń na dół strony.
Dajesz tysiaka i masz porządnego kinetyka 12t.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » śr cze 24, 2009 6:59 pm

tyle tylko ze w wytrzymalosci 12T pisze jak byk 8000 kg
mam nadzieje ze jest to zwykla pomylka
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr cze 24, 2009 7:24 pm

12 ton to raczej za mało chyba że 2 samuraje.

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » śr cze 24, 2009 7:30 pm

Powinien mieć rezerwę x 3.

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » śr cze 24, 2009 7:41 pm

pezet pisze:Powinien mieć rezerwę x 3.

Czemu akurat x3 a nie 6?? Co x3??
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr cze 24, 2009 9:08 pm

Szczerze nie wiem o co chodzi z tym x3. Temat wałkowany był kilkanaście razy ale z doświadczenia - auta do 1 tony - liny min. 12 ton. auta 1,5 tonowe - liny 15 ton, powyżej - liny 20 ton. Tak od dawien dawna dobierane były liny polskiej produkcji

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » śr cze 24, 2009 10:26 pm

ten sprzedawca jest tu na forum...
Jimny :)21

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » czw cze 25, 2009 8:25 am

x3 oznacza "razy-trzy".
Trudne?

Czyli - kinetyk o wytrzymałości (roboczej, użytkowej,...) 8t, powinien wytrzymać obciążenie do 24t.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw cze 25, 2009 9:16 am

@pezet, aleś teorię wymyślił ... :roll: :)21

Dla lin tego typu podaje sie wytrzymałość rzeczywistą (najczęściej obliczeniową, ale podpartą badaniami wytrzymałościowymi), bez współczynnika bezpieczeństwa. I jest to wytrzymałość statyczna, bez obciążeń udarowych.

Co inne natomiast gotowy wyrób - w przypadku np. sprzętu budowlanego, jak się kupuje zawiesie dźwigowe, to ma ono wsp. bezpieczeństwa 7. Zatem kupując pas transportowy np. 2 tony, można przyjąć, że wytrzyma ok. 14 ton, ale wyłącznie statycznego obciążenia.

W przypadku naszych lin kinetycznych też ich producent (znaczy ten, co uszy zaplata i metkę nakleja) powinien podać wytrzymałość z uwzględnieniem zastosowania. Ale że nasze "zastosowanie" jest dosyć niszowe i nie powstały żadne normy na ten temat, to i nikomu sie nie chce doktoryzować najwyraźniej. Dlatemu podawana jest nominalna siła zrywająca, a kupujący sam sobie dobiera współczynnik bezpieczeństwa.

No i jest on spory - powiedzmy samuraj, ciągnąc statycznie na suchej, twardej nawierzchni, uzyska siłę uciągu ok, 1 tony. Lina dla niego to jakieś 12 ton, więc zapas bezpieczństwa wyższy niż dla dźwigów osobowych ... :)21
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
m.wilk

Kontaktowanie:

Post autor: m.wilk » czw cze 25, 2009 9:17 am

Zibi pisze:Waga i grubość została poprawiona w nowych aukcjach. W starych niestety nie było tak jak potrzeba a sygnał mam od osoby, która otrzymała taką linę i porównała ją z produkcją Bezalin Bielsko Biała. Róznica była ogromna i dodając jeszcze fakt wypadku śmiertelnego przy użyciu włąśnie kinetyka w naszych rejonach wywołała moje wzburzenie. Trzeba pamiętać, ze kinetyk to śmiertelna zabawka i nie ma tutaj miejsca na drobne oszustwa. Bo śmierci nie oszukasz.

Sposób prowadzenia biznesu przez pana cytowanego powyżej łapie sie jedynie pod ustawę o nieuczciwej konkurencji i skierowanie sprawy do sądu .
Próby unikania konfrontacji i polemiki na forum z tekstami wypisywanymi przez tego osobnika nie wytrzymują niestety czasami mojej cierpliwości .
Obsmarowywanie innych , którzy prowadzą podobną działalność ( nie dotyczy to tylko mnie) , opowiadanie steków bzdur , kłamstw z pomówieniami jest jego najważniejszą metodą promocyjną . Próby rozmów z tym Panem związane z przestrzeganiem pewnej etyki handlowej powszechnie obowiązujacej w biznesie prowadziły do niczego.
Oświadczam ,że cały mój asortyment towarowy spełnia wszystkie normy zarówno bezpieczeństwa , jak i wynikajace z przepisów prawa na terenie Polski .
Prośba do admina o zwrócenie bacznej uwagi na charakter i treść postów pana cytowanego powyżej , gdyż jednoznacznie wynika ,że w większości nich jest ukryte reklamowanie swojej sprzedaży .
Xtreme Off Road Team
692 490 694

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » czw cze 25, 2009 10:43 am

Szczerze nie wiem o co chodzi z tym x3. Temat wałkowany był kilkanaście razy ale z doświadczenia - auta do 1 tony - liny min. 12 ton. auta 1,5 tonowe - liny 15 ton, powyżej - liny 20 ton. Tak od dawien dawna dobierane były liny polskiej produkcji

Kurcze to teraz mam pytanie . Jak jest z taśmami kinetycznymi - kupiłem chwile temu 10t taśme a mam terrano I . Taśma robi , tyle , ze po przeczytaniu tekstu powyżej nie wiem czy nie jest za słaba . no chyba , że taśmy mają inaczej . Prosze o opinie kolegów z doświadczeniem .
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » czw cze 25, 2009 10:44 am

Z komentarzy allegro wynika, że koleszka faktycznie sznurówki sprzedawał a nie kinetyki. :roll:
Zdjęcia można wstawić, jakie się chce i zmienić je w każdym momencie...
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » czw cze 25, 2009 10:45 am

Pierwsza częśc tekstu jest cytatem kolegi Zibi-ego . Tylko sie jakoś dziwnie wsadziło :-?
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw cze 25, 2009 10:48 am

Nie zamierzałem i nie zamierzam polemizowac na forum, które ma służyć pomocą, doradztwem a nie reklamowaniem siebie i swoich towarów. Tym bardziej nie jest to miejsce do wylewania żalów. Nikogo palcem nie wskazywałem i nie pomawiałem, prosiłem tylko i wyłącznie jeśli sprzedawca jest na forum o okazanie certyfikatu. Skąd podejrzenia? z sygnałów od osób, które ową linę zakupiły i zwróciły ( również osoba obecna na forum) oraz porównanie z cennikiem bezalin. Oferta hurtowa na linę Pa 32/A-Z/8/2p jest wieksza niż cena detaliczna podana w aukcji.

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » czw cze 25, 2009 9:33 pm

m.wilk pisze:
Zibi pisze:Waga i grubość została poprawiona w nowych aukcjach. W starych niestety nie było tak jak potrzeba a sygnał mam od osoby, która otrzymała taką linę i porównała ją z produkcją Bezalin Bielsko Biała. Róznica była ogromna i dodając jeszcze fakt wypadku śmiertelnego przy użyciu włąśnie kinetyka w naszych rejonach wywołała moje wzburzenie. Trzeba pamiętać, ze kinetyk to śmiertelna zabawka i nie ma tutaj miejsca na drobne oszustwa. Bo śmierci nie oszukasz.

Sposób prowadzenia biznesu przez pana cytowanego powyżej łapie sie jedynie pod ustawę o nieuczciwej konkurencji i skierowanie sprawy do sądu .
Próby unikania konfrontacji i polemiki na forum z tekstami wypisywanymi przez tego osobnika nie wytrzymują niestety czasami mojej cierpliwości .
Obsmarowywanie innych , którzy prowadzą podobną działalność ( nie dotyczy to tylko mnie) , opowiadanie steków bzdur , kłamstw z pomówieniami jest jego najważniejszą metodą promocyjną . Próby rozmów z tym Panem związane z przestrzeganiem pewnej etyki handlowej powszechnie obowiązujacej w biznesie prowadziły do niczego.
Oświadczam ,że cały mój asortyment towarowy spełnia wszystkie normy zarówno bezpieczeństwa , jak i wynikajace z przepisów prawa na terenie Polski .
Prośba do admina o zwrócenie bacznej uwagi na charakter i treść postów pana cytowanego powyżej , gdyż jednoznacznie wynika ,że w większości nich jest ukryte reklamowanie swojej sprzedaży .
bigos pisze:

ten sprzedawca jest tu na forum...
nawet się odezwał...
Jimny :)21

Piotrul

Post autor: Piotrul » pt cze 26, 2009 8:09 am

Zibi pisze:.......Skąd podejrzenia? z sygnałów od osób, które ową linę zakupiły i zwróciły ( również osoba obecna na forum) oraz porównanie z cennikiem bezalin. Oferta hurtowa na linę Pa 32/A-Z/8/2p jest wieksza niż cena detaliczna podana w aukcji.
Tyle, że nigdzie nie jest napisane, że to maja być liny z bezalinu, więc dlaczego porównanie z ich cennikiem? Są też inni producenci. Oczywiście to wcale nie znaczy, że pochwalam wciskanie szajsu :roll:
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”