Lista rzeczy do sprawdzenia przy zakupie terenówki
Moderator: Marcin-Kraków
Lista rzeczy do sprawdzenia przy zakupie terenówki
Witam,
Jakiś czas temu natrafiłem w sieci na checklistę do sprawdzenia przy zakupie osobówki - oto ona:
http://spreadsheets.google.com/pub?key= ... oLo1bzrGUg
I mam też pytanie do znawców tematu - co byście jeszcze w niej uzupełnili, jeśli chodzi o terenówki? Na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie, gdzie zajrzeć, o co zapytać, co samemu sobie wywnioskować itp. - bez względu na konkretny model, typ silnika i rocznik.
Gdyby się udało wspólnie stworzyć coś podobnego do w/w listy, to sądzę, że warto byłoby również ją zamieścić w sieci pro publico bono (wraz ze wskazaniem na współautorów).
Dzięki i pozdrawiam.
A.
P.S. Panie Moderator, proszę tylko nie krzyczeć głośno, jeśli pomyliłem wątki...Starałem się jak najlepiej:]
Jakiś czas temu natrafiłem w sieci na checklistę do sprawdzenia przy zakupie osobówki - oto ona:
http://spreadsheets.google.com/pub?key= ... oLo1bzrGUg
I mam też pytanie do znawców tematu - co byście jeszcze w niej uzupełnili, jeśli chodzi o terenówki? Na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie, gdzie zajrzeć, o co zapytać, co samemu sobie wywnioskować itp. - bez względu na konkretny model, typ silnika i rocznik.
Gdyby się udało wspólnie stworzyć coś podobnego do w/w listy, to sądzę, że warto byłoby również ją zamieścić w sieci pro publico bono (wraz ze wskazaniem na współautorów).
Dzięki i pozdrawiam.
A.
P.S. Panie Moderator, proszę tylko nie krzyczeć głośno, jeśli pomyliłem wątki...Starałem się jak najlepiej:]
Re: Lista rzeczy do sprawdzenia przy zakupie terenówki
W pierwszej kolejności napędy i zawiech!
Dzięki za podpowiedź!Suzuki_Bulowice pisze:W pierwszej kolejności napędy i zawiech!
A czy mógłby Pan napisać szczegółowo, jak to zrobić jeśli jest się laikiem (to ja...

Np. tak jak tutaj (z zapodanej powyżej listy):
Sprzęgło:
-Łatwość wchodzenia biegów, brak zgrzytów
-Ruszanie z miejsca na 1 biegu i ręcznym (kontrola sprzęgła)
-Ruszanie z miejsca na 2 biegu i ręcznym (silnik musi zgasnąć lub uszkodzony ręczny/poślizg sprzęgła)
-Płynność przy ruszaniu normalnym
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że w przypadku istnienia jakiejś poważniejszej usterki i tak trzeba by jechać do warsztatu, żeby ją wyłapać, ale z doświadczenia z innej branży:) wiem, że z 80% niespodzianek wychodzi przy pierwszym "wykwalifikiwanym" oglądaniu...
A.
Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l
)

Jak się nie znasz to gdzie się pchasz gamoniuAkron pisze: A czy mógłby Pan napisać szczegółowo, jak to zrobić jeśli jest się laikiem (to ja...)?
.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Hałas - wielkie dzięki! Oczywiście, używałem przycisku "Szukaj" w prawym gornym rogu ekranu, ale na ta liste, ktora zapodales, to nie udalo mi sie trafic.
klucz13...Na nastepnym Camel Trophy nie bedziesz mial zadnych szans:)))
Jak wrócę z Irkucka to pogadamyAkron pisze:Hałas - wielkie dzięki! Oczywiście, używałem przycisku "Szukaj" w prawym gornym rogu ekranu, ale na ta liste, ktora zapodales, to nie udalo mi sie trafic.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
klucz 13 - tylko do Irkucka dojechałeś
? Do Irkucka jest jeszcze jaka taka asfaltówka...Pozdrowienia z Władywostoka 

Eeeeee tam Władywostoki to z ręki karmiłemAkron pisze:klucz 13 - tylko do Irkucka dojechałeś? Do Irkucka jest jeszcze jaka taka asfaltówka...Pozdrowienia z Władywostoka

sam sobie odpowiedziales na pytanie sweAkron pisze:trzeba by jechać do warsztatu,

:] Na pytanie swoje to ja odpowiedziałem, ale gdybym jeszcze wiedział, w którym warsztacie znajdę speców od Terrano II...A tak btw., na części forum poświęconej Nissanowi już zadałem pytanie ws warsztatu - jak na razie brak odzewu - a to chyba oznacza, że "Nissanowcy" sami sobie reperują swoje auta...LR_Olek pisze:sam sobie odpowiedziales na pytanie sweAkron pisze:trzeba by jechać do warsztatu,
To tak niespotykany syf że kto to robi trzymają w ścisłej tajemnicy , tylko dla wybranych i namaszczonychAkron pisze:
:] Na pytanie swoje to ja odpowiedziałem, ale gdybym jeszcze wiedział, w którym warsztacie znajdę speców od Terrano II...A tak btw., na części forum poświęconej Nissanowi już zadałem pytanie ws warsztatu - jak na razie brak odzewu - a to chyba oznacza, że "Nissanowcy" sami sobie reperują swoje auta...