WEBASTO - brak pilota

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
ATON

WEBASTO - brak pilota

Post autor: ATON » pn sty 04, 2010 10:31 pm

Kupiłem Pajero 3.2 DID - ma zamiast jednego akumulatora Webasto, ale nie dostałem z autem pilota do jego odpalania. Pytałem po krakowskich serwisach webasto o takiego pilota, ale różne dostaje odpowiedzi, w jednym podali mi rodzaj pilota (odczytanego z numeru spisanego z anteny) w pozostałych dwóch stwierdzili że muszą sie dostac do centralki żeby stwierdzić jaki pilot jest potrzebny. Generalnie cena w serwisie pilota od 1200 do 1600 pln - obłęd - to prawie cena połowy Webasto ?!?!?!? Proponują mi zegar za 500-600 pln ewentualnie jakiś zamiennik pilota, ale sami zaznaczają że ma marny zasięg (za 500 pln). Patrzyłem na allegro za tkim pilotem, ale tam są same do VW, a te podobno nie podchodzą.
Może ktoś z kolegów podpowie jakieś rozwiązanie ?
Nivką też można

Awatar użytkownika
GrzechoS

Re: WEBASTO - brak pilota

Post autor: GrzechoS » pn sty 04, 2010 11:23 pm

To prawda, te piloty są zabujczo drogie, wynika to z faktu że są nie tylko nadajnikami ale i odbiornikami i dodatkowo posiadają zasięg ok. 300 m. W moim pierwsze naciśnięcie wysyła pytanie do centralki o stan, przychodzi odpowiedź na wyświetlacz pilota mn. jaka jest temperatura w aucie, następnie przesyłasz informację co chcesz, programować moment załączenia, załączyć teraz, garznie czy przewietrzanie i jak długo, potem dostajesz potwierdzenie, że centralka przyjęła twoje życzenie i je wykona.
To bardzo specyficznhy pilot i myślę, choć mam nadzieję, że się mylę, że dobrego zmiennika nie dostaniesz. Ja kiedyś szukałem dla kolegi i nic musiał wybecalować ok. 1500zł - może źle szukaliśmy.

Ale lato idzie :D
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » wt sty 05, 2010 12:26 pm

ale to mówisz o takim wypasionym pilocie z wyświetlaczem

są jeszcze takie skromniejsze, mają tylko dwukolorową diodę które informuje o tym co się dzieje ale w zupełności to wystarcza do normalnego użytkowania , kurna nie powinno to być droższe niż 500 wg mnie - szukaj dalej
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » wt sty 05, 2010 1:30 pm

GrzechoS pisze:To prawda, te piloty są zabujczo drogie, wynika to z faktu że są nie tylko nadajnikami ale i odbiornikami
no i w produkcji kosztują pewnie ze 2 dulary za sztukę.

Są takie drogie, bo sprzedawca ma taką politykę i tak sobie ustalił cenę.
Potęguje to jeszcze fakt że zamienników brak więc konkurencji niet.

:)21

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » wt sty 05, 2010 1:54 pm

Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
ATON

Post autor: ATON » wt sty 05, 2010 10:53 pm

Też to ogłoszenie znalazłem, ale u mnie podobno ma być ten telestart T91 (wg jednego z servisów) Właśnie się zastanawiam czy innego pilota nie da sie przeprogramować np tego T91 ale z VW, albo t70 razem z centralką zmontować. A co do ceny to 1500,- pln kosztuje ten T91, a te z wyświetlaczem 2500,-
A wracając do zamienników to to co mi proponowali to zupełnie od czego innego pilot ( chyba od jakiegoś alarmu), ze moga go dostosować do mojego Webasto, tylko że słaby ma zasięg. A akurat u mnie z domu do wiaty gdzie stoi auto jest trochę ( ok 40-50 m) i to jeszcze trochę za winklem. Więc sie zastanawiam czy wogóle ma to sens, wydam 500,- i bedę musiał wychodzić na pole żeby go załączyć :-? A teraz taka aura że przydało by się to Webasto.............
Nivką też można

Awatar użytkownika
ATON

Post autor: ATON » pt sty 22, 2010 8:38 pm

A czy można zamontować taki normalny pstryczek-elektryczek do włączania tego webasto?
Nivką też można

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt sty 22, 2010 8:43 pm

zegar kup.

i niech ci zamontują.

bedziesz se programował godziny pracy pieca.
#noichuj

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » pt sty 22, 2010 10:05 pm

Sterowanie zdaje się to samo - wyciągnąć moduł pilota, zegar włożyć -> kabelek i cieszyć się życiem... włączy się o określonej godzinie i wyłączy po zagrzaniu lub po określonym czasie.

Fotki może jeszcze zrobić :)21
Nissan-y

AdAm

Post autor: AdAm » ndz sty 24, 2010 9:19 pm

Przy tych cenach pilotów to już lepiej zastosować mp. coś takiego http://allegro.pl/item885984667_powiado ... s_gsm.html
Do tego dokupić tani tel za 20-30 zł + karta za 5 zł (rok działania).
Można sterować wtedy ogrzewaniem z naprawdę daleka :D
Dodatkowo można to podłączyć do alarmu i wtedy na komórkę przychodzi info że alarm został uruchomiony (czy też pod co w samochodzie to sobie podłączycie). Ma możliwość pomiaru temp, więc do samochodu można iść wtedy kiedy już ma odpowiednią temp ;-) (niestety wtedy trzeba mieć aktywną i doładowaną kartę SIM aby urządzonko mogło odsyłać SMSy).
Żeby nie było - to nie ja tym diluje - poszukiwałem powiadamiacza po ostatnim włamie do garażu i znalazłem takie coś a przy tym wyszło że można to zastosować w wielu miejscach.

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » ndz sty 24, 2010 9:49 pm

Adaś, a Ty dalej piwa nie postawiłeś za pompe od 2 lt :)21
robok rzępoli w harapuciu

AdAm

Post autor: AdAm » ndz sty 24, 2010 10:29 pm

seburaj pisze:Adaś, a Ty dalej piwa nie postawiłeś za pompe od 2 lt :)21
A Ty to żyjesz jeszcze ? I nicka widzę masz innego...
A piwo trzeba by zrobić musowo. Ja tam jestem zawsze na tak :D

Awatar użytkownika
ATON

Post autor: ATON » pn sty 25, 2010 10:44 pm

Zegar mi proponowano, ale ja mam nienormowany czas pracy, wiec nie wim kiedy bedę miał zapotrzebowanie na ciepło w moim aucie.
Natomiast zainteresowła mnie ten..... "wihjster".. sterowany przez telfon GSM.
Starych telefonów w domu mam od metra (jeszcze działających) , karta i nawet jej doładowanie to nie wyjdzie mi 1500,- PLN, a trafić na pilota oryginalnego do Pajero to raczej cud.... Zamiennik to 500,-pln, zegar to 600,- pln to na te doładowania karty mi zostanie troche...
Tylko kto mi to podłączy...? Bo w serwisie Webasto napewno się dowiem -'nie da się', tylko oryginał.
Nivką też można

AdAm

Post autor: AdAm » śr sty 27, 2010 12:29 am

ATON pisze:Zegar mi proponowano, ale ja mam nienormowany czas pracy, wiec nie wim kiedy bedę miał zapotrzebowanie na ciepło w moim aucie.
Natomiast zainteresowła mnie ten..... "wihjster".. sterowany przez telfon GSM.
Starych telefonów w domu mam od metra (jeszcze działających) , karta i nawet jej doładowanie to nie wyjdzie mi 1500,- PLN, a trafić na pilota oryginalnego do Pajero to raczej cud.... Zamiennik to 500,-pln, zegar to 600,- pln to na te doładowania karty mi zostanie troche...
Tylko kto mi to podłączy...? Bo w serwisie Webasto napewno się dowiem -'nie da się', tylko oryginał.
To ci powinien podłączyć każdy średnio rozgarnięty elektryk samochodowy...

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » czw sty 28, 2010 6:58 am

no nie do końca - w nowych autach załączanie webasta idzie po magistrali CAN. Jeśli w miarę tanio mogą zamontować zegar - zamontuj, a wtedy średnio rozgarnięty elektryk (lub se sam) wyprowadzi z zegara dwa kabelki od guziczka "włącz" które podłączysz do przekaźnika w odbiorniku zdalnego sterowania zamkiem centralnym kupionym za ok 50pln.
Będziesz miał 2 piloty i włączanie na pół godziny (na tyle zwykle włącza pstryczek na zegarze) co jest ważne - inne patenty będą włączać na stałe co kiedyś źle się skończy w najlepszym razie dla akumulatora.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”