Siatka ochronna na reflektory ?

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

alientm

Siatka ochronna na reflektory ?

Post autor: alientm » wt lut 16, 2010 8:51 am

Witam. Sprawa pewnie banalna.
Auto ma orurowanie, lecz chcial bym wstawic dodatkową metalowa siatkę chroniącą lampy. Skąd taką zdobyć ?

Fajnie jak by siatka była dość drobna jak tu:
Obrazek
Suzuki Samurai

Octavian

Re: Siatka ochronna na reflektory ?

Post autor: Octavian » wt lut 16, 2010 12:16 pm

UAZ 469B 80'

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » wt lut 16, 2010 11:54 pm

Skorzystam z okazji i zapytam czy ktoś uzywa tego typu wynalazków? I czy ma to sens? Z autopsji jeżdżąc po krzaczorach itp jeszcze nie zdażylo mi sie rozwalić szkłą reflektora, za to w sytuacjach w któych udało mi się to raczej przypuszczam że i sitakę szlag by trafił.

Więc jak to jest, jest sens?
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » śr lut 17, 2010 12:14 am

Przed zimną wodą i tak nie ochroni. :lol:

Takie coś jak super solidne to może się przydać do ochrony tylnych lamp.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

alientm

Post autor: alientm » śr lut 17, 2010 8:08 am

Mi akurat poleciala jedna lampa, fakt to Łada Niva wiec koszt nowej jest smieszny.
A od czego pekla? Od sniegu, wjechalem w zaspe i byly tak twarde kawałki zbietgo sniegu, mysle ze taka siatka mogla by pomoc.
Suzuki Samurai

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » śr lut 17, 2010 8:29 am

to żadna nowość od sniegu
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
KML1

Kontaktowanie:

Post autor: KML1 » śr lut 17, 2010 3:41 pm

Robiłem sobie taką osłonę w motocyklu, siatka wspawana jest również w gmole.
http://p1.bikepics.com/pics/2008%5C07%5 ... 3-full.jpg
Siatkę kupiłem w sklepie z rzeczami metalowymi, siatki , liny , łańcuchy itd.
Pajero II 94r Krótki. BFG 33/10,5 R 15 , Body lift 2". - Sprzedany

alientm

Post autor: alientm » śr lut 17, 2010 3:50 pm

Właśnie o taką siatkę chodzi. Pamietasz może cene ?
Suzuki Samurai

Awatar użytkownika
Namdan

Post autor: Namdan » śr lut 17, 2010 4:22 pm

Znienawidzisz to rozwiązanie, jak Ci się błota nabije i nie będziesz miał swiatła :)13
Nazywam się Gordon, Gordon Shumway

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » śr lut 17, 2010 4:53 pm

Nahen pisze:Skorzystam z okazji i zapytam czy ktoś uzywa tego typu wynalazków? I czy ma to sens? Z autopsji jeżdżąc po krzaczorach itp jeszcze nie zdażylo mi sie rozwalić szkłą reflektora, za to w sytuacjach w któych udało mi się to raczej przypuszczam że i sitakę szlag by trafił.

Więc jak to jest, jest sens?
daje pod warunkiem, ze siatka jest odpowiednio gesta i sztywno elastyczna (musi sie do pewnego stopnia poddawac). Jak za miekka to sie potarga, jak za sztywna to "konara" rozczlonkuje na mniejsze drzazgi i gnoju narobic moze. Wszystko to ma sens jak kto z koniecznosci lub potrzeby jezdzi po krzaczorach i haszczach (mam nadzieje,ze legalnie i tam gdzie to jest mozliwe/konieczne)
Niestety nalezy liczyc sie z tym, ze siatka "zabiera" sporo swiatla.
W radiowozach jej przeznaczenie jest inne, ma chronic pojazd przed oslepieniem przez wybicie reflektorow w czasie zamieszek :)21
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » śr lut 17, 2010 5:50 pm

bert pisze: W radiowozach jej przeznaczenie jest inne, ma chronic pojazd przed oslepieniem przez wybicie reflektorow w czasie zamieszek :)21
Norbert J. Zbróg
i jako takie rozwiązanie jest dobra :wink: do auta wyprawowego które porusza się po ruchliwych drogach szutrowych lub zaścielonych drobnymi kamieniami :)2 chociaż lepsze są nakładki z przeźroczystego plastiku kiedyś używałem takich w Ładzie przy wyjazdach za wschodnią granice i wielokrotnie uratowały mi przednie lampy :D niestety nie chronią przedniej szyby :)11 :)21

Awatar użytkownika
KML1

Kontaktowanie:

Post autor: KML1 » śr lut 17, 2010 11:10 pm

alientm pisze:Właśnie o taką siatkę chodzi. Pamietasz może cene ?
Sprzedawana była w arkuszach nie pamiętam wymiaru ale zrobiłem z niej osłonę na reflektor , gmole i jeszcze sporo mi zostało.
Koszt to było coś ok 60 zł za arkusz, dokładnie nie pamiętam.

Co do zabierania światła, też się o to obawiałem, ale podczas testów różnica ludzkim okiem jest jak dla mnie, praktycznie niezauważalna.

Siatka jest w ocynku, bardzo trudno się ją spawało , spawałem migomatem, jak tylko mocniej przygrzałeś to drucik się topił jak cyna, trzeba było delikatnie pstrykać bez mocnego przegrzewania.
Siatka jest zapleciona, czyli w miejscach gdzie się krzyżuje nie ma spoiny, czyli możesz wypleść cały drucik, jeśli masz wspawaną w ramkę to nie przeszkadza, ale gdyby miała być zamocowana jakoś bez ramki to od wibracji myślę żeby się rozpadła.
Pajero II 94r Krótki. BFG 33/10,5 R 15 , Body lift 2". - Sprzedany

Awatar użytkownika
michalxl600

Post autor: michalxl600 » śr lut 17, 2010 11:24 pm

istnieje i zgrzewana na złączach siatka . Zastosowałem coś takiego 4 lata temu na głośniki w drzwiach ciężarówki ( głosniki w drzwiach , wqrw mnie kiedyś wziął gdy po raz kolejny nogą utrąciłem delikatne "sitko"). Nabylem to-to w markecie budowlanym. Siatka odwijana z rolki. Drut o średnicy chyba 2 mm, - może 3 bo trudno się zaginał kombinerkami na końcach . Ocynkowane to było, oczka kwadratowe o boku około 1 centymetra. Pan sprzedawca odcinal przy pomocy solidnych nożyc -ceny nie pamiętam ale jakieś tam "grosze" typu j/w 20 zł za metr kwadratowy.
Pytalem nawet z ciekawości na co to ludzie stosują - otrzymałem odpowiedź,że na klatki dla zwierząt. itp.
kobiety też mają prawo programować.Dlatego kupujemy im pralki :)21

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » czw lut 18, 2010 4:36 pm

bert pisze:przed oslepieniem przez wybicie reflektorow w czasie zamieszek :)21
oślepnięciem, oślepnięciem...
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

Awatar użytkownika
BENGI
Kontaktowanie:

Post autor: BENGI » czw lut 18, 2010 6:33 pm

mamy takie siatki zamotnowane w scaniach i sprawdzają się, ale ważne że są otwierane bo jak by były na stałe to byłby spory broblem żeby umyć reflektory :wink:
Uaz, Uaz, Nissan Szakal, 2xNissan Patrol K160, W160, Nissan Strzała, Y60 long
pzdr Mati ;)

Awatar użytkownika
emkg

Post autor: emkg » czw lut 18, 2010 7:48 pm

GAZFAN pisze:
jednak oślepienie - a poprawnie - olśnienie :roll: to stan przejściowy - oślepnięcie - raczej permanentny :)21
no - chyba, że rzecz dotyczy pojazdu policyjnego - ale tu raczej o oślepnięciu/oslepieniu być mowy nie może - prędzej : 'zgaśnięcie' :)21
Wszystko co naprawdę lubię jest niemoralne, nielegalne lub tuczące
Disco 2 V8 4,6, Xsara 1,6

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » czw lut 18, 2010 8:20 pm

GAZFAN pisze:
ales Ty madry, normalnie z ta madroscia to filtry powinienes wymieniac :)21
Norbert J. Zbróg
Wybic komus oczko, oslepic kogos (nie oslepnac kogos). W przypadku pojazdu dosyc zartobliwe -(analogia reflektor = oczko), ale dla wiekszosci zrozumiale, reflektor w autku jak oczko. Trudne ? Wiem wiem..., trudne. Trudniejsze nawet od filtra
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » czw lut 18, 2010 10:29 pm

Uzywałem siatek, błoto, a czasem nawet śnieg doprowadzał mnie do szewskiej pasji. Częsta, upierdliwa i trudna czynność czyszczenia jest prze..... Aby jednak zabezpieczyć jakoś lampy, np. przed kamieniami, może warto przemyśleć obecnie często stosowany (głównie w ciężarówkach) patent z plexy. Odpowiednie kształt mocowany jest tuż przed szkłem reflektora, poza tym jest łatwo demontowalny czyli łatwo czyszczący. Jednak więcej wad ani zalet nie znam bo nie stosowałem.
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Przemm

Post autor: Przemm » czw lut 18, 2010 10:37 pm

z moich obserwacji wiekszosc samochodow na islandii jezdzi z oslona z plexi,wiec z pewnoscia sie sprawdza,
ja planuje takowa wyciac odpwiedni ksztalt z plata plexy z mareketu wyrzynarka i wygiac po podgrzaniu w piekarniku aby nadac oplywowy ksztalt najpierw do motocykla potem do parcha
ogolnie polecam bo kamyczki, jak juz pisano tluka reflektory strasznie, co wiedza kierowcy tir z nisko zamontowanymi reflektorami, choc akurat oni glownie stosuja otwierana siatke...
ja, z wspomnianych obserwacji, wybieram plexe zeby nie wywarzac otwartych drzwi...
P.

Awatar użytkownika
michalxl600

Post autor: michalxl600 » czw lut 18, 2010 10:42 pm

też bym zastosował pleksę . Jak będzie konieczność ochrony to cos takiego użyję.
Co do wyginania: niektóre rodzaje pleksy matowieją przy wyginaniu w zbyt wysokiej temperaturze ( mam na myśli ten piekarnik).
Gdzieś , ktoś wyginał po wyjęciu z gorącego oleju - nie wiem czy temperatua wody wrzącej by nie starczyła.
Ja poradziłem sobie kiedyś nagrzewnicą powietrzną - taką ręczną pistoletówką , ale też trzeba z czuciem ,powoli nagrzewać badając nieustannie plastyczność.
kobiety też mają prawo programować.Dlatego kupujemy im pralki :)21

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » czw lut 18, 2010 10:45 pm

Przemm pisze:z moich obserwacji wiekszosc samochodow na islandii jezdzi z oslona z plexi,wiec z pewnoscia sie sprawdza,
ja planuje takowa wyciac odpwiedni ksztalt z plata plexy z mareketu wyrzynarka i wygiac po podgrzaniu w piekarniku aby nadac oplywowy ksztalt najpierw do motocykla potem do parcha
ogolnie polecam bo kamyczki, jak juz pisano tluka reflektory strasznie, co wiedza kierowcy tir z nisko zamontowanymi reflektorami, choc akurat oni glownie stosuja otwierana siatke...
ja, z wspomnianych obserwacji, wybieram plexe zeby nie wywarzac otwartych drzwi...
P.
plexa szybko sie rysuje, wiec zrob sobie odrazu ze dwa kompleciki, no i delikatnie z wycieraniem, raczej zmywac niz wycierac. Mysle, ze to "rysowanie" "przewaza" w kierunku "lepszosci" siatki.
Norbert J. Zbróg

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pt lut 19, 2010 10:36 am

emkg pisze:
GAZFAN pisze:
jednak oślepienie - a poprawnie - olśnienie :roll: to stan przejściowy - oślepnięcie - raczej permanentny :)21
no - chyba, że rzecz dotyczy pojazdu policyjnego - ale tu raczej o oślepnięciu/oslepieniu być mowy nie może - prędzej : 'zgaśnięcie' :)21
Jak ma wybity reflektor to znaczy że samochód ma stracić "wzrok"
Czyli oślepnąć :)21
a nie oślepić kogoś światłem... zwłaszcza ze zbitego oczka :)21
Ostatnio zmieniony pt lut 19, 2010 10:39 am przez GAZFAN, łącznie zmieniany 1 raz.

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pt lut 19, 2010 10:38 am

bert pisze:
GAZFAN pisze:
ales Ty madry, normalnie z ta madroscia to filtry powinienes wymieniac :)21
Norbert J. Zbróg
Wybic komus oczko, oslepic kogos (nie oslepnac kogos). W przypadku pojazdu dosyc zartobliwe -(analogia reflektor = oczko), ale dla wiekszosci zrozumiale, reflektor w autku jak oczko. Trudne ? Wiem wiem..., trudne. Trudniejsze nawet od filtra
Oj zacząłeś wypowiedź humorystycznie a skończyłeś na poważnie :)21
O samochodzie pisałem że oślepnął.. po stracie oczka :)21

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt lut 19, 2010 5:44 pm

GAZFAN pisze:[
Jak ma wybity reflektor to znaczy że samochód ma stracić "wzrok"
Czyli oślepnąć :)21
a nie oślepić kogoś światłem... zwłaszcza ze zbitego oczka :)21
[/quote]

jak ktos komus oczko wybije to go oslepil a nie: go olsepnal. (czynnos bierzaca a nie opis skutku nastepujacego)
Owszem wskutek wybicia oka (oczu) nastepuje oslepniecie.
Lopatologicznie i naprzykladnie: Juranda olsepili wskutek czego olsepl a nie oslepli go - by byl slepy :)21
powtarzam skoro nie... dotarlo; rzecza w sobie sama jest zartobliwa analogia, ze; oczko to reflektor (bajek w dziecinstwie mniej japonskich bylo ogladac, wiecej swojskich to bys wiedzial :) ), zatem Twoje wywody, ze wybitym reflektorem nikogo nie da sie oslepic etc etc sa chybione i technokratyczne jak nie przymierzajac te trable z filtrami i ich... procedurami
Mysle sobie nawet, ze cala Twoja wypowiedz od poczatku jest chybiona.
Norbert J. Zbróg
Mysle, ze kwestia zostala... zamknieta ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”